Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

EU za popravke i u neovlašćenim servisima

Recommended Posts

skoda%20servis%20beograd.jpg

Evropska komisija (EK), izvršno telo Evropske unije (EU) objavila je plan liberalizacije sektora servisiranja automobila, zahtevajući da se ukinu sporazumi koji obavezuju kupce da se popravka kola i snabdevanje rezervnim delovima obavljaju isključivo kod proizvođača. EK je odlučila da primena novih pravila o jačanju konkurentnosti u sektoru održavanja i opravke vozila počne 1. juna, a tri godine kasnije i u automobilskoj prodajnoj mreži.

Vlasnici kola, na osnovu tog plana, mogu sami da biraju nezavisne servisere koji nemaju ovlašćenja proizvođača automobila, čime se liberalizuje tržište popravke vozila. Prema novim pravilima, proizvođači automobila više neće moći da postavljaju svoje uslovne garancije da se servisiranje kola obavlja u ovlašćenim garažama. Smatra se da će se tako povećati konkurencija na tržistu popravke i održavanja kola i unaprediti pristup tehničkim informacijama neophodnim za popravku. Pored toga, olakšaće se korišćenje alternativnih delova za automobile.

Cilj je i da se smanje troškovi popravke i održavanja vozila koji predstavljaju značajan deo u ukupnim izdacima za produžavanje veka četvorotočkaša. Procenjuje se da računi za popravku kola čine 40 odsto ukupnih troškova vlasnika vozila, s tim što se ti izdaci povećavaju poslednjih godina.

Komisija u Briselu je predložila i pojednostavljivanje sadašnjih komplikovanih pravila upravljanja distribucijom automobila, čiji troškovi čine do 30 odsto cene novog vozila.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto nama raspalih kola iz uvoza :D Krpljenih lonaca, heftanih krila :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

e da si kolega video neke bisere a i cene ovlascenih shvatio bi zasto skoro svi vlasnici novih automobila dobilu grceve u stomaku pre odlaska u servis.dovoljan je primer da fiat koristi cleanove filtere upakovane u svoju ambalazu i naplacuje 30% vise isti filter nego u slobodnoj prodaji kod drugih prodavaca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar majstor vredi više od ovlašćenog sevisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa bar kod nas koji ce dobar majstor da crnci u ovlastenom servisu mesec dana za 250-300e

Share this post


Link to post
Share on other sites

onaj koji uči zanat :whistle:, ali onda nije dobar majstor :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...