Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Poskupljenje putarina u Srbiji

Recommended Posts

putarine.jpg
 

Predlog ''Puteva Srbije'' da se putarine u našoj zemlji povećaju nije odbačen i biće dodatno razmatran, rečeno je juče u Ministarstvu za infrastrukturu.

Ovo objašnjenje došlo je dan nakon što je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio da predlog ''Puteva Srbije'' nije dovoljno obrazložen i da nije dobro da dižemo putarine ako njihova cena u okruženju nije slična kao u Srbiji. Mrkonjić je prekjuče izjavio da putarine u regionu još nisu više od naših i da nema logike da mi dižemo cenu.

- Nije dobro da dižemo cenu ako u okruženju cena putarine nije slična ili barem ista - rekao je Mrkonjić i dodao da predlog ''Puteva Srbije'' o većim putarinama nije ''dovoljno obrazložen''.

Međutim, u Ministarstvu infrastrukture juče su nam rekli da to ne znači da putarine neće biti povećane.

- Trebalo bi da se uzmu svi podaci i napravi analiza svega što donose veće cene. Mi imamo jedan tekst predloga i Ministarstvo će dati svoje mišljenje. A, ako bude trebalo, ''Putevi Srbije'' će ga dopuniti - objasnili su nam u pres službi Mrkonjićevog kabineta.

U ''Putevima Srbije'' tvrde da imaju pravo na veće putarine.

- U februaru 2009. izvršeno je smanjenje putarine za vozila sa stranim tablicama u proseku za 40 odsto, čime su izjednačene putarine za vozila sa domaćim i stranim registarskim oznakama. Navedeno izjednačavanje cena putarine izazvalo je negativne efekte pada prihoda od putarine za 3.4 milijarde dinara. Tokom formiranja predloga visine poskupljenja uzet je u obzir rast cena na malo samo za 2009. koji je iznosio 10.1 odsto - kažu u ovoj kompaniji.

Sa povećanjem iznosa putarine prosečna cena putarine za putnički automobil iznosila bi 0.036 evra po kilometru. Tako bi od Subotice do Beograda nova putarina bila 366 dinara, a od Beograda do Niša 810 dinara. Ove cene su značajno veće nego u regionu. Na primer, za četiri eura u Bugarskoj možete se voziti bilo kojim putem nedelju dana. Nešto veće cene su u Mađarskoj gde se četiri dana možete voziti za 6.40 eura.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U ''Putevima Srbije'' tvrde da imaju pravo na veće putarine.

PA DA LI SU OVI LJUDI NORMALNI? :rant:

A obaveza da odrzavaju te puteve? To nista. Strah me da uopste izadjem na autoput od rupa.

Sve bih ja to :popo::laser:

Edited by Steelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo pre stigoh iz BG-a i na naplatnoj rampi kod Mitrovice sretnem drugara koji radi na istoj. Kaže da nema ništa od poskupljenja putarine....hm, videćemo.... :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma taj decko zna koliko i ti i ja :) poslednja rupa na svirali. On cuje glasine, a mi citamo glasine na netu koje je on cuo...

tek cemo da vidimo, ali ne vidim zasto bi iko mislio da nas nece orobiti ako imaju ikakvu priliku!

Share this post


Link to post
Share on other sites
autoput%20politika.jpg
 

Povećanje cene naplate putarine od 11 odsto trebalo bi da odobri Vlada Srbije, izjavio je danas generalni direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak i izrazio očekivanje da bi, ukoliko dobiju saglasnost, putarina poskupela od 1. jula. „Očekujemo da to bude od 1. jula, da za tih šest meseci imamo prihod od 800 - 900 miliona dinara”, rekao je Drobnjak na konferenciji za novinare. On je istakao da je to preduzeće tražilo povećanje cena putarine programom poslovanja za ovu godinu, koji je prihvatio Upravni odbor preduzeća i koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji početkom juna.

Drobnjak je izrazio očekivanje da će 19 milijardi dinara biti uloženo u održavanje magistralnih i regionalniih puteva i autoputeva i najavio da će „Putevi Srbije” predložiti da se održavanje poveri kućama sa kojima ovo javno preduzeće ima ugovor, a da one angažuju firme iz grupacije „Nibens”, čiji je vlasnik Milo Đurašković uhapšen prošle sedmice, da rade na održavanju i da za to redovno primaju plate.

 

„Sutra ćemo imati sastanak Upravnog odbora, daćemo predlog ministru Milutinu Mrkonjiću i da se to odnese na Vladu da nam tako bude odobreno”, rekao je direktor „Puteva Srbije”.

Govoreći o prihodima „Puteva Srbije” za prvi kvartal 2011. godine, Drobnjak je kazao da je to preduzeće ostvarilo 8,2 milijardi dinara, a u prošloj godini je saobraćalo ukupno 33,5 miliona vozila. To je, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje od tri - četiri odsto.

Drobnjak je ukazao na problem održavanja na autoputu od Beograda gotovo do Niša, gde je već vreme da se na celoj dužini uradi ozbiljna rekonstrukcija, odnosno da se zameni završni sloj puta na kojem su se pojavili kolotrazi i dodao da na nekim deonicama autoputa ništa nije rađeno više od 20 godina.

 

Kontrolom naplate putarine prihod povećan za 860.000 eura

Javno preduzeće Putevi Srbije povećalo je godišnji prihod od putarina za 860.000 eura uvođenjem video nadzora i analize naplate putarina, izjavio je danas direktor naplate putarine u tom preduzeću Milenko Caković. „Zahvaljujući video nadzoru i Odseku analitike, u Putevima Srbije je onemogućen bilo kakav vid organizovanih krađa zaposlenih na naplati putarine”, kazao je Caković na predstavljanju integrisanog sistema za kontrolu naplate putarine u Srbiji. Kako je istakao, pojedinačni pokušaji krađe skoro su iskorenjeni.

Predstavnici Puteva Srbije su ocenili da, kada se na uštedu od uvođenja video nadzora doda procena štete u postupku „drumska mafija” od 6,5 miliona evra za dve godine, godišnje se sprečava odliv od preko četiri miliona evra u tom javnom preduzeću. Pravilnikom o sistematizaciji u aprilu 2008. godine formirani su Odsek analitike i Odsek video nadzora čiji je rad uticao na povećanje discipline zaposlenih.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

znači, sram ih bilo.

kakvi su nam putevi ?

prosto poređenje, cene putarine u Mađarskoj i Austriji (6,5 eur/4 dana za Madjarsku, i 7,9 eur /7 dana za Austriji).

L-O-P-O-V-I a putevi kao i da ne postoje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrkonjić: Neće biti podizanja cene putarina

 

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je danas da sada neće biti podizanja cena putarine i da će ona ostati nepromenjena.

 

258283_nis_010_prilaz_naplatnoj_rampi_iz

 

Mrkonjić je u Jutarnjem programu TV Pink podsetio da "Putevi Srbije" već dve ili tri godine traže podizanje cene putarine za 20 odsto, ali da se to nije želelo u vreme ekonomske krize.

"Nećemo dizati sada cenu putarine, PDV nema veze sa putarinom ... prema tome, putarina ostaje onakva kakva jeste", kaže Mrkonjić.

 

Mrkonjić je rekao da neće biti problema za Koridor 10 i Koridor 11, jer su obezbeđeni krediti iz inostranstva, ali da će se održavanje finansirati iz budžeta, prenosi Tanjug.

On je istakao da je potrebno sistemsko rešenje, da su svi zahtevi putara prihvaćeni i da se jedan po jedan realizuju, da je već izabran nadzorni odbor po novom zakonu o javnim preduzećima u "Putevima" i da je pre 10 dana raspisan konkurs za direktora. Mrkonjić je najavio da će predložiti da vlada odredi naše preduzeće koje će da završi posao koji je bio poveren "Alpini".

 

http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/392871/Mrkonjic-Nece-biti-podizanja-cene-putarina'>Preuzeto sa Blic.rs

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tek sad videh ovu temu :-(

nisu im da lida poskupe putarine zbog pdv-a, jer su prosle godine na kontu pdv-a podigli putarine (uzas) pa im je "drzava" i zato trazila da plate pdv.

xexexe ludilo.

sada samo na na racunima vidite iznos pdva a cena ostala ista :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bilo menjanja cena od cini mi se 2008. Radim na naplatnoj pa znam. Mislim nemoj da me pogresno razumete, ne trazi niko poskupljenje. Meni je tako svejedno koliko je putarina, kao i svim radnicima naplate, mi nemamo nista s tim. Dal bila 2 ili 2000din meni ni iz dzepa ni u dzep, samo kazem zbog preciznosti da nije bilo podizanja cena od 2008.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, a sta je uradjeno od 2008 do danas ... presvukli su autoput od Laste do Arene i to je to ... sto neko ne pogleda malo iza rampe na Bubanj Potoku ??? Ma i ovo je mnogo sto im placamo 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa da bi stigo nekako do Laste u jednom komadu ... moram prvo da platim 150 dinara, da se vozim kaldrmom i onda kad stignem tamo gde je dzabe ... e onda mogu fino da se vozim ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sektor naplate i sektor odrzavanja nemaju veze jedno s drugim. Opet ne branim nikoga, pa ne vozim ni ja po parketu nego po tim istim putevima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da kod nema veze ono sto bi trebalo da ima veze, umesto da se od naplate putarine pravi auto put, od tih para se kupuju pokloni za ministarske svalerke, a od drzave se traze sredstva za popravljanje auto puta i izgradnju ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
''Putarina može blago da poskupi''
 
auto%20put%20putarine.jpg
 
Kako prenose Novosti, ministar Antić kaže da preduzeće Putevi Srbije nema dovoljno novca za održavanja puteva, te da on nema negativan stav o poskupljenju putarine.
''Nemam negativan stav o tome da se koriguje cena - ne radikalno, ali makar da se malim koracima putarina približi cenama u okruženju'', rekao je ministar saobraćaja Aleksandar Antić za današnje izdanje Večernjih novosti. On je naveo da Srbija ima ''dramatičan problem'' u održavanju puteva, dok je budzet ''Puteva Srbije'' oko 200 miliona evra, od čega sto miliona ide na održavanje puteva, dok je do pre nekoliko godina budžet tog preduzeća bio dvostruko veći, oko 400 miliona evra.
''Država mora da vrati sistem kojim bi se iz akciza na gorivo izdvajao novac za održavanje saobraćajnica'', rekao je ministar.
 

------------------------------

 

 

''Država mora da vrati sistem kojim bi se iz akciza na gorivo izdvajao novac za održavanje saobraćajnica'', rekao je ministar.

 

Mora...ali mora da smeni i ono govedo sa čela tog javnog preduzeća.

Ali, to naravno neće niko da uradi (ni bivši ni sadašnji ministar) jer čovek izgleda daje lep procenat svima i svi zadovoljni...ono, za šišanje trave desetine miliona evra se potroše...pa mi treba da verujemo da je za šišanje trave to stvarno i otišlo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sisaju travu, sisaju ovce, sto da ne dok ima ko da placa ... i tako generacije prolaze istim auto putem koji je isti kao sto je bio pre 20 godina


doduse dok se moj deda vozio tim auto putem, bio je kvalitetniji ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre ce biti da je isti kao i pre 50 godina kada je napravljen, osim sto sada ima mnogo vise udarnih rupa u raspalaog asfalta.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bem li ga, valjda su poceli da ga rade 60-ih....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...