Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Poskupljenje putarina u Srbiji

Recommended Posts

1 hour ago, dach@ said:

Vinjete se isplate samo za tranzit, ovako lokalno za nas bilo bi katastrofa.

Ne bih se bas slozio... Apropo cena, eno ti moj primer iznad za Bugare i Turke, koji su standardom tu negde kao mi.

- Jeste da je sedmodnevni tranzit, ali te kosta 900 kinti kroz Bugarsku za 730 km, naspram nasih 2000 din za 680 km (nezavrsenog autoputa).

- Imaju vikend vinjetu, koja je 600 dinara, a za te pare kod nas po novim cenama neces moci ni da odes i vratis se do Kuzmina.

- Postoji godisnja vinjeta koja je 5800 kinti ili 49 EUR (97 Lev), pa ti sracunaj da li se uklapas tu... Ako ides u Grcku na more, kod nas ces po novom dati vec skoro 40% godisnjeg iznosa. Covek koji ide iz Subotice 2/3 godisnjeg iznosa, samo za to jedno putovanje. Da ne pricam ovo sitno po Srbiji. Licno bi mi se svakako isplatila vinjeta, mozda ne nekome ko bas retko koristi AP. Verujem da trenutno dosta nas ovako samo placa vise, a na rate :) . Tranzit nam je takodje skuplji.

1 hour ago, dach@ said:

Koridor 10 se i koristi a ovaj koridor 11 prema Zlatiboru retko da vidim 10-15 kola na njemu

Normalno, kada je trenutno samo parce, do kojeg se iscimas dok se ne dobacis do istog. Prvi kada idem ka Zlatiboru i dalje, za brz izlaz iz BG koristim "stari" autoput, pa dalje na Topolu i Rudnik. A ovako dok se preko Stepojevca i Ljiga dogegas do novog parceta autoputa od citavih 40 km, uz one ranije radove i katastrofalno cekanje kod Ljiga, zaboravis da li si pos'o ili si dos'o... Kada uvezu preko Surcina i Obrenovca i bar deo ka Pozegi, sigurno ce to biti sasvim druga prica. Pa jos da uvedu vinjete, da vidis onda protoka.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvek ima računice ako nešto često koristiš pa se isplati. Kod nas kad bi pomenuo to 50 eura godišnje za putarine,nekog bi streljali. Lično kad kod mogu koristim auto put zbog radara na magistrali. Opet te iste magistrale pune šlepera niko živi neće na auto put . Isto će biti i kad odrade ovo od Surčina,kod nas može samo kad je nešto dzabe 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni je to za kamione pada napamet

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, dach@ said:

Opet te iste magistrale pune šlepera niko živi neće na auto put . Isto će biti i kad odrade ovo od Surčina

Pa hvala Bogu da nece, kad cepaju putarine vecina ce gledati da eskivira, pogotovo neko ko je primoran da putuje cesto. Kada sam u maju isao ovim istocnim delom koridora 10 ka Dimitrovgradu, nigde nikog na autoputu, pustara bukvalno, a lokalna saobracajnica samo bije. Ima i ona deonica paralelna sa AP od Djunisa ka Aleksincu, pa BG-Sabac preko Nikinaca, to mi prvo pada na pamet. Zato i onako slabo odrzavani putevi jos vise propadaju, magistrale pune teretnjaka, guzve, nervoza, udesi...

Kada bi neko sabrao koliko godisnje "mora" da plati za neke deonice AP koje nemaju alternativu (i da tu vec svakako plati par hiljada kinti) i koliko se maltretira ako zaobilazi taj isti AP, verujem da ta cifra uopste ne bi bila strasna, a verujem i da bi vecini bilo jeftinije sa vinjetom. Ovako sam ubedjen da dajemo vise, samo na rate. Evo @totti kaze da to moze da bude i cca 4000 din u zemlji sa daleko vecim standardom. A samim placanjem vinjete, ljudi bi se stimulisali da koriste AP. Sto ti kazes, evo i da zavrse BG-Pozega, pa verujem da bi prilican procenat i dalje koristio Ibarsku ili isao preko Divcibara zbog ovakvog sistema placanja, tu se apsolutno slazem. Da imamo bolju mrezu autoputeva, tu tek ne bi bilo dileme.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo koliko će vas koštati da uđete u Leskovac, Grdelicu, Predejane, Vladičin Han… 

 

grdelica naplatna.jpg

 

U subotu, 15. juna, tačno u podne, počinje sa radom zatvoreni sistem naplate putarine na autoputu E-75, na deonici od Doljevca do Preševa. Na navedenoj deonici će se vršiti, kako su objasnili juGmedii iz Javnog preduzeće ''Putevi Srbije'', naplata putarine po pređenom kilometru, a od Doljevca do Preševa biće 8 naplatnih stanica. ''Ovaj zatvoreni sistem naplate putarine će u prvoj fazi obuhvatati sledeće naplatne stanice: čeonu naplatnu stanicu Doljevac, naplatnu stanicu Leskovac centar, naplatnu stanicu Grdelica, nalatnu stanicu Predejane, naplatnu stanicu Vladičin Han, naplatnu stanicu Vranje, naplatnu stanicu Bujanovac 2 i čeonu naplatnu stanicu Preševo'', naveli su.

Ranije je bilo najavljeno da će se pređeni kilometar plaćati po ceni od 3.64 dinara, ali ta cena je sada nevažeća budući da je došlo do povećanja od 12 odsto.

 

putarine jug.jpg

 

preuzeto sa - jugmedia.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počela naplata putarine kroz Grdeličku klisuru: Ako idete u Grčku plaćate 250 dinara više

 

157555-put.jpg

 

Naplata putarine na nedavno otvorenoj deonici kroz Grdeličku klisuru počela je u podne, a istovremeno će se primenjivati i drugačiji sistem obračuna.

Tako da, ukoliko ovog leta automobilom putujete u Grčku platićete 250 dinara više nego do sada. Nakon puštanja saobraćaja kroz 26.3 kilometra dugu deonicu kroz Grdeličku klisuru, naplata putarine trebalo je da otpočne tek od 1. jula, ali će građani dodatni novac morati da izdvoje i dve nedelje ranije. Sada je sistem izračunavanja nešto drugačiji, objašnjavaju za Blic iz ovog preduzeća, i to tako da svoju rutu delite na dve deonice.

Naime, ako putujete recimo od Beograda, sada računate koliko vas košta putarina od prestonice do Niša (800 dinara za automobile) i sa njom sabirate vrednost koja se naplaćuje od Doljevca do Preševa (540 dinara za automobile). To znači da od danas u podne putarine od Beograda do Preševa koštaju ukupno 1.340 dinara, što je 250 više nego jutros. Dakle, naglašavaju iz Puteva Srbije: ulazna stanica je ona od koje krećete, ali izlazna naplatna stanica uvek je Niš.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poskupljenje putarine: Evo koliko će koštati put od Subotice do Preševa

 

117223-put.jpg

 

Putovanje Srbijom ovog leta biće skuplje i to za najmanje 12 odsto. Do poslanika još nisu stigle, ali će se verovatno sledeće nedelje na dnevnom redu Skupštine Srbije naći nove cene putarine. Ovoga puta, umesto odlukom Vlade, poskupljenje drumarine sprovodi se izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Kada ga poslanici izglasaju, a najverovatnije od 1. jula, vožnja auto-putem umesto 3.64 dinara po kilometru, za automobile će koštati 4.07 dinara.

 

''Putevi Srbije'', koji od prošle godine traže nove cenovnike, još nemaju kalkulaciju. Zvanični iznosi znaće se onog momenta kada počne njihova primena. Jednostavna računica, međutim, kaže da će vožnja od Beograda do Niša, umesto 800, koštati najmanje 896 dinara, bez zaokruživanja. Turisti koji krenu južnije, do Preševa, ovom iznosu treba da dodaju 605 dinara, 65 više nego sada. Ukoliko na more kreću iz Subotice, već do Beograda će platiti oko 627 dinara. Putovanje Koridorom 10, od severa do juga, koštaće tako 2.130 dinara. To je 230 dinara više nego sada. Ko se ovim putem nije vozio od prošlog leta, s obzirom na to da je u međuvremenu završena i deonica kroz Grdeličku klisuru, putarina će mu u jednom pravcu odneti skoro 500 dinara više.

 

Poskupljenje korišćenja puta Ministarstvo saobraćaja, koje je i iniciralo izmene, pravda većim troškovima održavanja puta.

''Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je podnelo inicijativu kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu javnog puta u visini od 12 odsto, imajući u vidu da je trenutna visina putarine znatno niža od realne vrednosti i da bi trebalo da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Republici Srbiji'', stoji u obrazloženju. ''Procena je da će predloženim povećanjem u 2019. godini, prihod od naplate putarine biti veći za 1.9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27.6 milijardi dinara.'' Ko ovog leta bude išao ka Bugarskoj, putarina od Niša će ga koštati oko 213 dinara. Sve koji stižu iz Hrvatske, od Šida do Beograda, korišćenje auto-puta stajaće oko 415 dinara. Putnici koji krenu put Čačka, ukoliko koriste deonicu Ljig - Preljina, umesto 140, izdavajaće oko 160 dinara.

 

193720-putarine.jpg

 

Okruženje

Putnici kroz Makedoniju, od Srbije do Grčke, prolaze tri naplatne rampe. Ukupan iznos putarina je 200 denara, a pet evra ako se plaća evropskom valutom. U Bugarskoj se kupuju vinjete. Za putnički automobil, sedam dana košta osam evra, a mesečna - 15 evra. Koliko će koštati korišćenje auto-puta u Grčkoj zavisi od destinacije do koje se putuje. Izvesno je da prva naplatna rampa, pola kilometra od prelaza Evzoni, odnosi 1.8 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle odlaganja, sad je i usvojeno:

 

Putarine u Srbiji poskupljuju za 12 odsto

 

171118-putevi.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva. Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je 2019. godina ključna i možda najvažnija za razvoj infrastrukture u poslednjih 70 godina. Mali je kazao da će početi radovi na izgradnji takozvanog Moravskog koridora dužine 110 kilometara kojim se povezuje Čačak, Kraljevo, Kruševac, Pojate, a koji je važan za dalji razvoj centralne Srbije, da će graditi četiri ili pet novih auto-puteva. On je dodao da na srpskim auto-putevima ima sve više automobila, navodeći da je 2018. godine prošlo 53.700 vozila, što je više za 45 odsto nego 2014. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poskupljenje putarine početkom avgusta

 

hr put.jpg

 

Direktor ''Puteva Srbije'' Zoran Drobnjak izjavio je da očekuje da će poskupljenje putarine u iznosu od 12 odsto na srpskim putevima početi da se primenjuje početkom avgusta, saopštilo je to preduzeće. Kako prenosi Beta, Drobnjak je za Radio-televiziju Srbiju kazao da je osnovni razlog poskupljenja putarine manjak sredstava za kvalitetno održavanje, kao i da trenutna visina putarine, kako je ocenio, najniža u regionu.

''Ove godine na srpskim autoputevima očekujemo 60 miliona vozila'', izjavio je Drobnjak, dodajući da će prihod od naplate putarine u ovoj godini biti oko 26.883 milijardi dinara. On je naveo da ''Putevi Srbije'' tokom građevinske sezone, od aprila do novembra izvode radove na velikom broju deonica i da se vodi računa da oni minimalno utiču na usporavanje saobraćaja. ''Do petka će biti završeni svi radovi na autoputu, a zadržavanja ima samo na naplatnim stanicama Nais i Doljevac koje će u roku od godinu dana biti uklonjene'', dodao je Drobnjak. On je istakao i da država zajedno sa Svetskom bankom ulaže 40 miliona dolara za proširenje graničnih prelaza u cilju smanjenja gužvi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od danas poskupela putarina

 

184198-rampa.jpg

 

Kako prenosi RTS, od 29. jula putarina na auto-putevima u Srbiji je skuplja za 12 odsto. Na auto-putu Beograd-Niš, u zavisnosti od kategorije vozila, putarina košta od 450 do 5.410 dinara. Na deonici od Niša do Dimitrovgrada putarina će koštati od 210 do 1.250 dinara. Kada je reč o auto-putu ka Hrvatskoj, u zavisnosti od kategorije vozila za putarinu od Beograda do Šida treba izdvojiti od 410 do 2.530 dinara. Na deonici Beograd-Subotica naplaćivaće se od 320 do 3.740 dinara. Od Niša do Preševa putarina košta od 600 do 3.630 dinara. Od Ljiga do Preljine putovanje se na plaćuje od 160 do 910 dinara. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

sto se mene tice, moze do Nisa od bg da bude i 3500 dingerosa :D:D:D

isao bih iz inata jednom nedeljno da pojedem neki niski specijalitet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi autoput Obrenovac-Čačak imaće 6 naplatnih stanica, a evo kolika je putarina

 

nove putarine.jpg

 

Novootvoreni auto-put Obrenovac-Čačak imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara, saznaje Blic. Kako navode u JP ''Putevi Srbije'' na deonici autoputa E-763 Beograd-Čačak funkcionisaće 2 čeone i 4 bočne naplatne stanice:

 

- Čeona naplatna stanica Obrenovac

- Bočna naplatna stanica Ub

- Bočna naplatna stanica Lajkovac

- Bočna naplatna stanica Ljig

- Bočna naplatna stanica Takovo

- Čeona naplatna stanica Preljina

 

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru. Putnici koji ka Preljini putuju iz pravca Beograda će se sa Obrenovačkog puta (državni put IB reda broj 26) i posle raskrsnice kod Mislođina, saobraćajnom signalizacijom usmeravati na novi auto-put. Prema najavama Ministarstva saobraćaja svi putnici će ovom deonicom putovati sat vremena kraće nego što je to bio slučaj na Ibarskoj magistrali.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće biti vinjeta, koliko kilometara koristite auto-put, toliko plaćate putarinu

 

rsz_autoput_slika.jpg

 

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11 omogućiti ulaganje investitora duž autoputa i doprineti razvoju turizma. ''Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće, da ne govorim o pogibijama. Mislim da će ovaj auto-put upravo tome i doprineti'', rekla je Mihajlović za RTS . U tom smislu, ona je podsetila da je, otkako je otvorena deonica auto-puta Ljig-Čačak, zabeleženo samo nekoliko saobraćajnih nesreća što, kako je ocenila, ide u prilog tome da se slična situacija može očekivati i na novoj deonici od ukupno 103 kilometara auto-puta.

 

Mihajlović je dodala da će se putarina, koja se koristi isključivo za održavanje autoputeva, naplaćivati na svakom autoputu, pa i na autoputu Miloš Veliki, ističući da neće biti vinjeta. ''Mi se opredelili za najpravedniji sistem - onoliko kilometara koliko koristite auto-put, toliko plaćate putarinu'', rekla je Mihajlović. Ona je naglasila da će auto-put doprineti bezbednosti, ali i omogućiti investitorima da ulažu duž njega i da se razvija turizam. ''Čini mi se da će to biti pokretač razvoja. Zato je infrastruktura važna i zato su važni svi auto-putevi'', istakla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da se završava i deonica od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17.6 kilometara. ''Od 15. decembra moći ćemo da idemo i tom deonicom i onda ćemo imati oko 120 kilometara auto-puta'' na Koridoru 11, najavila je Mihajlović. Ona je navela i da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd-Surčin, koji će trajati godinu i po dana. ''Mi ćemo do kraja 2021. imati auto-put od Novog Beograda do Čačka'', naglasila je Mihajlović.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poskupljuju putarine? Drobnjak najavio povećanje putarina

 

autoput putarine.jpg

 

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio je danas da će predložiti da se poveća cena putarina za 5% ili 6%. Drobnjak je gostujući na ''Prvoj'' rekao da pitanje eventualnog povećanja putarine nije za njega već pitanje za Vladu Srbije, koja o tome odlučuje. ''To nije pitanje za mene, ja ću dati predlog, a to je da se podigne putarina 5% ili 6%'', kazao je Drobnjak.

 

Navodi da povećanje cene od 5% ili 6% ne bi bila neka velika cena, a da bi Putevi Srbije imali na raspolaganju više novca za održavanje i obnovu putne mreže. Takođe, Putevi Srbije bi tako mogli više da pomognu u održavanju saobraćajnica koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, dodao je Drobnjak. Cenovnik je u februaru ove godine izmenjen na 20 rampi. Vozači su tada iz Beograda do Smedereva umesto 210 dinara trebali da spreme 180 dinara, do Velike Plane je umesto 340 dinara trebalo da izdvoje 40 dinara manje, a do Jagodine umesto 500 dinara 480 dinara. Oni koji se isključuju kod Ražnja tada su umesto 720 dinara dobili novu cenu od 670, a do Aleksinca putarina košta 780, umesto 820 dinara. Do petlje Niš jug nova cena je 880 dinara, dok je pre februara 2020. putarina do čeone naplatne stanice Niš koštala 900 dinara.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako je - udri, poskupljuj...to ZNAJU!!!

A to što se na naplatnim rampama čeka po 45 minuta, jer NE ZNAJU da organizuju naplatu, nema veze!

A kad će da se završi parče Surčinska petlja-Novi Beograd, to NE ZNAJU!

A kad će biti benzinskih pumpi na Milošu Velikom, to NE ZNAJU!

Obliaznica oko Beograda će biti kada? Ni to NE ZNAJU.

 

Možda je vreme da putevima počne da upravlja neko ko ZNA.

Ili bar ko je TREZAN.

 

Dodatno...ako mu 5-6% izgleda beznačajno, neka onda pojeftine 5-6%

Sa DErobnjakove tačke gledišta je jasno: Da li je rakija 40 ili 46%.... SVEJEDNO....BEZNAČAJNO.....Natoči!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo nek poskupljuje a sto je auto put ocajan nije bitno. Gamad.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nove cene putarina u Srbiji

 

157555-put.jpg

 

Prema odluci Vlade Srbije, od četvrtka je putarina u Srbiji viša za sve kategorjie vozila za 1.8%, što je povećanje usklađeno sa rastom inflacije.

Vozači automobila će u nominalnom iznosu putarinu plaćati od 10 do 30 dinara više, dok za kamione povećanje iznosi između 50 i 160 dinara, u zavisnosti od relacije koju prelaze. Visina putarine se izračunava po pređenom kilometru, tako da za prvu A kategoriju nova cena izinosi 2,073 dinara, za prvu kategoriju 4,146 dinara, treća kategorija vozila pređeni kilometar plaća 6,219 dinara, a četvrta kategorija 12,438 dinara, saopštili su Putevi Srbije.

 

Nova cena putarine za putničke automobile na relaciji Beograd-Nš je 890 dinara, od Beograda do Preševa 1.490 dinara, od Beograd do Šida 420 dinara. Vlasnici putničkih automobila za korišćenje autoputa od Beograda do Dimitrovgrada plaćaju putarinu u visini od 1.310 dinara. Na relaciji Beograd-Novi Sad cena putarine za putnička vozila je 240 dinara, dok korišćenje autoputa od Beograda do Subotice košta 640 dinara. Nova cena za putnička vozila na autoputu od Beograda do Preljine je 430 dinara.

 

Najviše će novu visinu putarina osetiti vozači kamiona koji od danas od Beograda do Niša plaćaju 5.360 dinara, do Preševa 8.910 dinara, a do Šida 2.580 dinara. Putarina za kamione od Beograda do Dimitrovgrada košta 6.220 dinara, a od Beograda do Preljine 2.560 dinara. Na relaciji Beograd-Novi Sad kamioni plaćaju putarinu u iznosu od 1.430 dinara, a ukoliko idu do Subotice cena je 3810 dinara, navode Putevi Srbije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Putarine u Evropi - u Francuskoj paprene, u Finskoj, Estoniji i Monaku besplatne

 

hr put.jpg

 

Dok se u Finskoj, Estoniji i u Monaku putarine ne naplaćuju, putovanje Francuskom ili Italijom mogli biste skupo da platite.

Prema britanskom istraživanju koje je analiziralo koliko moramo da izdvojimo za putovanje auto-putevima, mostovima i tunelima, Francuzi imaju najviše putarine u Evropi, dok su u zemljama poput Finske, Estonije i Monaka besplatne. U Estoniji se putarina plaća samo za vozila teža od 3.5 tone. Ako ne želite da potrošite više na putarine u Francuskoj, Italiji i Norveškoj, poželećete da se krećete sporednim putevima. Recimo, putovanje od Pariza do Marseja autoputem A6/A7 (775 km) platićete oko 7.500 dinara. Italijanska ruta od Milana do Napulja (773 km) košta 7.200 dinara, dok je na trećem mestu po visini cena putarina Norveška. Od Bodea do Osla valja izdvojiti oko 6.200 dinara. Severna Makedonija je najisplativija: od Petrovca do Velesa putarina je oko 150 RSD.

 

Kada se o Srbiji radi, putarina od Subotice do Vranja (531 km) iznosi za putnička vozila 1.960 dinara. Među jeftinijim mostovima je onaj koji spaja Norvešku i Švedsku - košta oko 250 dinara, a mostarina za Great St Bernard u Švajcarskoj oko 3.000 RSD. Najjeftiniji su tunel Sozina u Crnoj Gori i lučki tunel u Dablinu u Irskoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Putarina u Srbiji od 1. januara 2023. poskupljuje za 9%

 

157555-put.jpg

 

Putarina u Srbiji od 1. januara poskupljuje za 9%, najavio je v.d. direktora javnog preduzeća ''Putevi Srbije'' Zoran Drobnjak. On je za list Kurir rekao da je Vlada Srbije odobrila poskupljenje putarine.

 

''Ako je sada do Niša putarina bila 1.000 dinara, nakon poskupljenja će biti 1.090 dinara'', rekao je Drobnjak. Sada cena putarine za prvu kategoriju vozila za deonicu Beograd - Preševo iznosi 1.490 dinara, dok će nakon poskupljenja biti 1.624 dinara. Za deonicu puta Beograd - Dimitrovgrad sada je cena 1.310 dinara, a ukoliko dođe do poskupljenja, biće 1.427 dinara. Za deonicu puta Beograd - Šid cena putarine je 420  dinara, a biće 457 dinara. Za deonicu Beograd - Subotica, putarina je sada 640 dinara, a nakon poskupljenja iznosiće 697 dinara. Za deonicu puta Beograd - Niš putarina je 890 dinara, a od 1. januara vozače će to koštati 970 dinara.

 

Izmenom Odluke o visini putarina promenjeni su i popusti za elektronsku naplatu putarine (ENP), gde će za uplate od 20.000 do 50.000 dinara popust iznositi 4%, za uplate 50.000 do 100.000 6%, a 8% za uplate preko 100.000 dinara. Povećan je popust sa 5% na 8% za pravna lica koja uplate mesečni iznos putarine u ugovorenom roku. Vozače od 3. decembra očekuje povećanje putarine od Beograda do Čačka na autoputu Miloš Veliki, sa 430 na 470 dinara za putničke automobile (kategorija I). Putarina za motocikle iznosiće 240 umesto 220 dinara, dok će za kategoriju II vozila umesto 650 biti 700 dinara. Za kategoriju III cena putarine biće 1.400 umesto 1.270 dinara, dok će se za IV kategoriju vozila putarina plaćati 2.800 dinara umesto 2.560 dinara. Drobnjak je naveo da za deonicu od Preljine do Pakovraće nije naplaćivana putarina. ''Sada počinjemo da je naplaćujemo'', rekao je on.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nove cene putarine u Srbiji

 

putevi srbije.jpg

 

Vlada Srbije je povećala cene putarina, za 14 odsto ako se plaćaju gotovim novcem, a za 8% za vozače koji tu dažbinu plaćaju elektronski.

 

Putarina za putničke automobile na deonici Beograd-Preševo poskupljuje sa 1.490 na 1.699 dinara, a ako se plaća elektronski, putarina je 1.609 dinara. Na deonici Beograd-Paraćin putarina je sa 580 dinara, povećana na 661 dinar, a za elektronsko plaćanje je 626 dinara. Putarina na deonici Beograd-Niš poskupljuje sa 890 dinara na 1.015 dinara, a za e-naplatu na 961 dinar. Od Beograda do Leskovca putarina je sa 1.020 dinara, povećana na 1.163 dinara, a za elektronsko plaćanje 1.102 dinara. Putarina Beograd-Dimitrovgrad će poskupeti sa 1.310 dinara na 1.493 dinara, a za e-plaćanje 1.415 dinara. Ta naknada za deonicu Beograd-Šid poskupljuje sa 420, na 479 dinara i 454 dinara za plaćanje putem taga. Vozači će na deonici Beograd-Subotica umesto 640 dinara putarinu plaćati 730 dinara, a elektronski 691 dinar. Putarina na deonici Beograd-Čačak (Pakovraće) sa 470 dinara, poskupljuje na 536 dinara ili 508 dinara ako se plaća elektronski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...