Jump to content
FAS Goran
kole

Žene u Formuli 1

Recommended Posts

Ne, nije reč o devojkama koje drže natpis startnog mesta ili suncobran i koje se šetaju oskudno ubučene po padoku izmamljujući poglede i uzdahe tokom F1 vikenda.
Reč je o ženama koje su stvarno vozile ljute mašine, bolide F1

Tokom šezdesetogodišnje istorije samo par žena se oprobalo u ovom izrazito muškom sportu. Rezultai su bili skormni što zbog realnih sposobnosti dotičnih a pomalo i zbog ne dobijene prave šanse tj nekonkurentnih bolida koje su vozile (ovo ne važi za Teresu de Filipps).

Italijanka Maria Teresa de Filippis, 1958-1959 Maserati, Behra-Porsche
5 pokušaja, 3 starta, o bodova
Počela je sa trkama u 22goj godini vozeći Fiat 500 kada su je iz Maseratija pozvali da bude test vozač.

Italijanka Lella Lombardi, 1974-1976, March, RAM, Williams
17 pokušaja, 12 startova, 0.5 poena (jedina je žena koja je zaradila neki poen, tj.polovinu poena u F1), bilo je to 6.mesto VN Španije 1975

Britanka Divina Galica, 1976-1978, Surtees, Hesketh
3 pokušaja, nijednom se nije kvalifikovala

Britanka Desiré Wilson, 1979, Williams
1 pokušaj, bez kvalifikacije

Italijanka Giovanna Amati, 1992, Brabham
3 pokušaja, nije se kvalifikovala

Osim gore pomenutih da spomenem još Danicu Patrick iako nikad nije a verovatno i neće voziti F1, ali ima pobedu i 3 pole pozicije u IndiCar Series, Rookie of the year 2005.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekleston: Nije Formula 1 za žene

 

143369-ekleston.jpg

 
Kako prenosi Sport klub, Berni Ekleston izjavio je da u Formuli 1 ženu vozača ''ne bi shvatili ozbiljno''.
''Sumnjam da će žena da nastupi u Formuli 1,  jer i ako bi bilo nekog ko je sposoban, ona ne bi shvaćena ozbiljno. Zbog toga mislim da žene nikada ne bi imale vozilo konkurentno za takmičenje'', rekao je Ekleston i dodao: ''Jedna devojka je celu sezonu vozila u GP3 šampionatu i nije da se to (učešće žena) do sada nije dogodilo''. Samo dve žene su učestvovale u trkama Formule 1- Italijanke Marija Tereza de Filipis 1958-1959 i Lela Lombardi 1976. godine.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kreće ženska Formula 1

 

formula 1

 

Kada je Susie Wolff učestvovala na treninzima Williamsa na Silverstonu 2014. godine, izgledalo je da bi uskoro mogla da postane prva žena u trci Formule 1 nakon Lele Lombardi 1976. Nakon Lele Lombardi učestvovale su još Divina Galica, Desire Wilson i Giovanna Amati, ali nijedna od njih tri nikad nije prošla kvalifikacije. Wolff na kraju ipak nije dobila priliku pa je završila karijeru i posvetila se porodici. Formula 1 ipak neće biti nedostupna ženama, jer bi za dve godine trebalo da krene i ženska verzija elitnog automobiliskog takmičenja. Vozilo bi se šest trka, pet u Evropi i jedna u Americi. Pobednica bi za nagradu, osim trofeja, dobila priliku test vozačice u pravoj F1. A možda uspe da se izbori i za ugovor. Najbolje vozačice sveta su već kontaktirane, a većina je oduševljena idejom. I Bernie Ecclestone je 2015. želeo da progura žensku verziju Formule 1, ali njegov projekat nije zaživeo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova dama u Formuli 1

 

sauber ar 1.jpg

 

Švajcarski tim je najavio da će Kolumbijka završiti obuku za simulaciju i sarađivaće sa inženjerima kako u garaži, tako i tokom nekoliko trkačkih vikenda. ''Značajno sam proširila i razvila vozačke veštine i uverena sam da ću tako nastaviti i ove godine'', spremna je Kalderon za nove izazove. ''Tatjana je vredan radnik, impresionirala je tim fokusom i posvećenošću. Napravila je veliki napredak kao vozač i konstantno razvija mentalne i fizičke sposobnosti u poslednjih nekoliko godina'', zadovoljan je izborom direktor Zaubera Frederik Vase.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...