Jump to content
FAS Goran
Terza

Instalacija navigacije na telefone koji imaju GPS / mape

Recommended Posts

Pratio navigaciju i završio u moru

 

marsej.jpg

 

Marseljski vatrogasci izvukli su automobil koji je u ponedeljak upao u vodu u staroj luci u tom francuskom gradu dok je njegov vozač sledio navigaciju. Automobil je nakon što uleteo u more potonuo na dubinu od preko 3 metra, a 56-godišnji muškarac koji je bio za volanom spasao se tako što je izašao kroz prozor pre nego što je vozilo potpuno nestalo ispod površine vode, prenosi B92.

 

Do nesreće je došlo pri lošim vremenskim uslovima, a navigacija automobila pokazivala je da je vozilo u tunelu, ali u stvarnosti je bilo na kraju puta - da bi zatim sletelo niz rampu kojom se čamci spuštaju u more. Policija je kazala francuskim medijima da loše vreme takođe može biti uzrok nezgode, ali je jasno da je navigacioni sistem pogrešio. Ovaj incident nije prvi takav slučaj u staroj luci u Marselju - na istom mestu, takođe zbog GPS-a i lošeg vremena, jedan automobil je uleteo u vodu u novembru 2019. godine, a prema navodima lokalnih medija, najnoviji incident je peti ili šesti do sada. Policija je apelovala na vozače da ne prate navigacioni sistem u tom području, ali je takođe rečeno da će se videti kako mogu da se spreče novi incidenti. ććGodinama tražimo barijeru u luci. Noću ništa ne možemo videti i ako nivo vode poraste, to može postati veoma opasnoćć, požalio se jedan od korisnika luke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je najbolja aplikacija za mape, da li ste iznenađeni?

 

smartphone navigation.jpg

 

Pre nedelju dana, čitaoci B92 portala birali su najbolju aplikaciju za mape. U anketi je učestvovalo 11.399 korisnika.

 

Prvo mesto je, možda iznenađujuće, odnela aplikacija Maps.me sa 4.184 glasa, odnosno 37% od ukupnog broja. Ovu aplikaciju su razvila četvorica Rusa, 2014. godine ju je otkupila ruska internet kompanija Mail.ru, a tada je i postala deo My.me brenda. U pitanju je open-source mapa, koja ima više od 50 miliona preuzimanja na Google Play prodavnici.

Na drugom mestu ankete nalazi se Google Maps sa 3.569 glasova, tj. 31%.

Odmah iza nje je i aplikacija Here Maps sa 1.984 glasa, odnosno 17%.

 

Sudeći po komentarima, neke od najvažnijih karakteristika koje su uticale na glasanje jesu kvalitet offline mape, redovno ažuriranje i pristupačan interfejs. Osim toga, neke mape su kvalifikovane kao bolje za vožnju, a za neke naši čitaoci smatraju da su najbolji ukoliko idete pešaka. Od četvrtog do sedmog mesta, redosled je sledeći: iGo (6%), Sygic (4%), Yandex (2%) i TomTom (2%).

Da li ste saglasni sa rezultatima ankete, ili mislite da bi trebalo da izgledaju drugačije? Šta je vama najvažnije kada koristite aplikacije za mape?

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi put čujem za maps.me, čak je ni google play ne izbaci kad se traže mape pri početku, mora da se rovari. Deluje dobro aplikacija.

 

Je'l čuo neko još ovde ili su izmislili tu anketu na b92?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koristim je, skinuta sa Google Play, meni je ona među prvim ponuđenim rezultatima. Odlična aplikacija, mada algoritam za izbor rute ume da da čudne rezultate. 

Edited by BGMilos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to već ima smisla. Ja sam zaboravio da je kod mene u US instaliran Google Play, to je verovatno razlog što nije na početku spiska.

 

Još neko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pominjana je ranije na Forumu....evo početkom 2017. godine od strane taksiste @nesa 169 koji je realno isprobao sve od mapa što ima :D 

Ili, evo ovde na @MultiZoki proputovanju kroz Rumuniju:

Quote

Naime, ja odavno koristim aplikaciju Maps me. Često ume da poludi i da te umesto u Suboticu uputi u Svilajnac ali svakako da, uz malo pažnje i logike, pomaže da ne zalutaš. Naročito u Rumuniji, gde onih koji "znaju po neku reč engleskog" ima da ih puškom tražiš, u šta smo se kasnije itekako uverili. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoćemo neki interni poll da napravimo? Niko ne spominje Waze, a to mi je potpuni favorit, pored Google mapa koje verujem standardno svi koriste.

 

Ispišemo predloge pa napraviš poll za neki dan.

 

Google Maps

Waze

Sygic

Maps.me

IGO

Here

Fabrička navi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod sta se podrazumeva fabricka navi ? Ona instalirana u fabrickoj multimediji, intergisana kao osnovna (brendirana navigacija) u sam telefon (npr Garmin Asus A10/A50 telefon) ili tu ulaze i eksterne brendirane navigacije (GPS uređaji na bazi androida/WinCE na kojima su zaista brend navigacije tipa Garmin, Magellan i slične,) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar predlog, Garmin, Mio.

Mislio sam na navigaciju integrisanu u auto.

Poll treba da ima mogućnost više opcija da bude odabrano.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je uvek najviše odgovarao igoPrimo. Ali je iskreno maltretiranje sa mapama. Treba tražiti, pratiti, skidati... 

Linijom manjeg otpora sam prešao na Here, probao sam Waze ali iz nekog razloga sam izbrisao, ne znam zašto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uglavnom koristim google maps...
Po nekad here... Imaju grešaka obe pa uklapam koja je za koju lokaciju bolja..

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ranije sam picio sa iGo po terenu.. Kako je pocelo gasenje torenta, nalazenje mapa je postalo naporno... Te ima virus, nema, te arhiva pod kljucem.. Pa onda presao na google maps cisto lokalna navigacija (putevi), dok npr za off road po cukama koristim aplikaciju Mapinr gde mogu da biram tipove karata ali i lakse da vidim neki zemljani put od google earth ili slicnih. 

Za duze relacije, Eu i ostalo, ostao sam veran Garmin-u nuvi 2595. Mozda malo mator, ali besprekoran. To je jedan od razloga sto me generalno navigacije u kolima ne interesuju, kao i multimedije. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

HERE mapira Srbiju u 3D

 

212501-here.jpg

 

HERE Technologies, svetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, od ovog proleća će mapirati delove Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom kao deo napora da ponudi najnaprednije mape sveta. HERE planira da vozi ulicama Srbije od aprila do juna 2021. godine, koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o  putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. Jasno obeležen HERE automobil će takođe snimiti 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

 

Informacije će se koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže visoko autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima. U narednim mesecima vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova. Čitav postupak snimanja se odvija bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja.

 

HERE je posvećen poštovanju i zaštiti privatnosti. Sakupljeni panoramski snimci ulica se čuvaju najpre u vozilu, a kasnije prenose u kriptovanom obliku i čuvaju u sigurnom objektu. Snimci se dalje obrađuju korišćenjem naprednih algoritama za otkrivanje i zamagljivanje lica i registarskih tablica. Panoramski snimci se objavljuju tek kada su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni. U izuzetno retkim slučajevima kada snimak nije pravilno zamagljen, HERE olakšava svakome da ovo prijavi. Jednostavno kada otvorite snimak, kliknite na link ''Report image'' u donjem levom uglu mape.

 

Za više detalja o projektu posetite ovaj link.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slepo je pratio navigaciju pa završio u kanalu

 

navigacija jaguar.jpg

 

Aplikacije za navigaciju su korisne, u to nema sumnje. S druge strane, ne moramo uvek da im slepo verujemo, čak ni kad vozimo gde nikada nismo. Drugim rečima, navigacijske uređaje i aplikacije nikada ne smete slediti bespogovorno, ne samo zato što ponekad predložena ruta nije brza koliko bi se očekivalo, već i zbog mogućih grešaka na karti koje bi mogle dovesti do najneobičnijih mesta.

 

Vlasnik ovog Jaguara XF to verovatno najbolje zna, jer je toliko verovao svom navigacijskom softveru da je skrenuo pravo u kanal. To se dogodilo u Mančesteru (Velika Britanija) gde je vozač odvezao svoj automobil u kanal Bridžvoter, nakon što je sledio uputstva iz sistema, kako je objasnila lokalna policija. Mada je prilično jasno da je bilo mračno, kao da ni vodu verovatno nije bilo lako primetiti, policija kaže da je to bio ''vrlo srećan ishod za vozača kome je na kraju bilo neprijatno''. Prema navodima policajaca, automobil je u taksi službi, pa je muškarac radio u privatnoj firmi ili kao vozač Ubera.

Nažalost, nisu pružene informacije o navigacijskom sistemu, pa ne znamo da li je vozač koristio ugrađeno rešenje ili aplikaciju poput Google Maps.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...