MiroslavPa 0 Posted May 4, 2010 Pitao sam jednog coveka u vezi metana kaze da metan osteti motor brze zbog neadekvatne temperature pri sagorevanju, znam da je kvalitetniji od plina ali ne i jeftniji do duse nije velika razlika u ceni...da li ima istine u ovome sto covek kaze ?!Unapred Hvala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martini 11 Posted May 4, 2010 Fijatovi inzenjeri su prosti,neuki ljudi i vole da im motor strada brze u autu i zato prave bi-power modele. Lupa majstor nego sta! Najveci problem je cena ugradnje i nedostatak pumpi sirom Srbije. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 30949 Posted May 4, 2010 (edited) http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=37867I da, pored ovog sto je martini napisao da dodam da je metan jeftiniji od TNG-a. Edited May 5, 2010 by Woodoo Quote Share this post Link to post Share on other sites
boki 11 Posted May 4, 2010 nije bas sjajan za motor... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mik 3 Posted May 4, 2010 I ja isto cuo,da je Metan,pa skoro duplo jeftiniji od TNG-a Jedino sto su boce i cela instalacija mnogo skuplje za ugradnju i kasnije odrzavanje od TNG-a,posto je,valjda ,Metanu potreban veci pritisak,da bi sve to radilo kako treba .Takodje sam cuo da proizvodjaci takvih automobila,npr. Fiat,daju garanciju na ispravnost gasnih Metan uredjaja do 10 godina ili ti 100 000KM,pa se tako moze desiti da u zavisnosti od starosti uvezenog automobila ili njegove predjene kilometraze ovi nasi na tehnickom traze novi atest ili zamenu celog sistema u zavisnosti od godista i kilometraze,sto moze da bude jako skupa varijanta .Napomonjem da je sve ovo nezvanicno i da sam to cuo od poznanika koji se bavi uvozom i prodajom polovnih automobila,a to je bio njegov odgovor,na moje pitanje,zasto nema vise polovnih Multipli na metan ,na to mi je on sve ovo ispricao,a to se odnosi prvenstveno na EU i na zakone i fabricke garancije koje tamo vaze,a s obzirom da su i nasi krenuli da prepisuju od njih,reko cisto da pomenem i ovo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasa_vu 0 Posted May 4, 2010 Zadnje sto sam cuo za metan je da ima manje od 10 pumpi koje ga toce u Srbiji. Znam da ima u Bg i Cacku i jos ponegde.Rekao bih da mu je to najveca mana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted May 11, 2010 Danas osvanuo ovaj natpis u mom komšiluku...[Valjda će i aparati uskoro... sigurno čekaju da im prvo stignu autobusi na KPG.Inače jedna vest... procurila iz "obično dobro obaveštenih izvora" iz Bavarske a može interesovati Pančevce-fiatiste-multipliste:Dvanaest bipower multipli na šleperima krenulo put Pančeva i "Ledi" taksi udruženja! Quote Share this post Link to post Share on other sites
fandjo 1 Posted May 11, 2010 A sta bi sa ovim zemnim gasom valjda je on najjeftiniji, kupis pumpu 50 evra i pumpas gas ispred kuce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dovla 9 Posted May 11, 2010 Inače jedna vest... procurila iz "obično dobro obaveštenih izvora" iz Bavarske a može interesovati Pančevce-fiatiste-multipliste:Dvanaest bipower multipli na šleperima krenulo put Pančeva i "Ledi" taksi udruženja!To postoji već sigurno godinu dana u PA. Sada verovatno samo dokupljuju Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted May 12, 2010 To postoji već sigurno godinu dana u PA. Sada verovatno samo dokupljuju Da, naravno... "Pan Ledi" na metan vozi već bar 3 godine. Počeli su sa novim škodama roomster u koje su ugrađivali gasnu instalaciju. Ali takva početna investicija za taksiste je mnogo veća nego nabavka već gotove bipower multiple (polovna 3000-4000 EUR na Zapadu). Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted May 12, 2010 Mislim da je to promasena investicija. Prvo sto je glomazno i pretpostavljam da su te boce mnogo teze nego od boce za TNG, a drugo kao sto je neko vec rekao ne postoji bas pumpi koje te snabdevaju ovim derivatom. Za sada TNG je stvarno najisplativiji derivat u Srbiji, pogotovo sto su se vec odomacili sekvent sistemi od 600-700eur. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Blueshadow 0 Posted May 12, 2010 Vrti se po oglasima jedan uredjaj za motore sa karbom - bio na floridi, cena, cini mi se, bas povoljna - 250eurica, mana je sto ima samo jednu bocu od 7-8 kg, sto znaci da posle 80-ak km moras na "pumpu" Quote Share this post Link to post Share on other sites
chela 2 Posted May 14, 2010 Kod metana je problem taj sto instalacija sa 5-6 boca(citaj: NEMAS GEPEK) tezi preko 150kg, 200kg skroz napunjena. Imao sam prilike da oderem G5 R32 sa metanom... i to bas,bas,bas...Metan nema vecu temperaturu kad se pravilno dozira, ima vecu temperaturu kod divljaka koji ga ugradjuju odokativnom metodom.Inace naj cistii, naj kvalitetniji, naj efikasniji i naj jeftiniji vid pogonskog goriva koji ima lepu buducnost... Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted May 14, 2010 Multipla Bipower bar nema tih problema sa gepekom. Sve je čisto i prazno (osim rezervnog točka) jer su svi rezervoari ispod poda.Ukupno prima 26 kg gasa i 38 l benzina.Postoji i Bluepower verzija koja ima još jednu "topovsku cev" i ide samo na CNG i kao monovalentno vozilo u nekim zemljama Evrope je značajno oslobođeno taksi kod registracije. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 30949 Posted May 15, 2010 Kod Multiple je to odlicno reseno, za razliku od nekih drugih. Npr. kod Dobla se izgubio ceo prtljaznik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted June 4, 2010 Vest od danas (04/06/2010) na Fiatovom sajtu:ADAC test pokazao da nema ekonomičnijeg vozila od Fiat Pande Natural Power!Put od 724 km kod nje košta samo 30 EUR!Fiatpress Quote Share this post Link to post Share on other sites