Jump to content
Goran
hansf

Fiat Grande Punto - saveti, iskustva pre kupovine

Recommended Posts

Ovi 1.2 motori su već mnogo godina u upotrebi , samim time  provereni i nemaju ozbiljnih mana.

0.9 motori kod nas nisu popularni  jer bežimo od svega što je novo a to sigurno ne znači da su loši.

U svakom slučaju sigurno manje troše ali to pada u vodu ako su kvarljivi. 

Nekom logikom ako se razmišlja o polovnom autu bolje uzeti proverenu motorizacije.

3 hours ago, Elra said:

1.2 bi trebao biti isti motor kao iz Zastave 10 i Punta Classic?

par konja jaci ali u globalu isti

0.9 uopste ne trosi manje, sudeci po onome sto je clockwork_orange pisao, ispada da trosi vise nego tjet a i taj motor nije mnogo zaziveo jer su ga prilicno brzo izbacili iz proizvodnje.

Edited by OMP

Ko voli zvuk trimera, dobar je :P .

Salu na stranu, za neki vidljiviji dobitak u performansama ili slicnoj/manjoj potrosnji, licno bih rizikovao sa nekom komplikovanijom motorizacijom (vozio sam 5 godina MultiAir Turbo, pa jurio 1.6 THP).

Ovako, za gradski autic, pogotovo ako ce se gro zivotnog veka vrteti u tim uslovima - uvek bih pre isao na neku jednostavnu i cestu motorizaciju, bagatelnu za odrzavanje.

TwinAir je u sustini MultiAir na 2 cilindra. Mozda prodjes odlicno, a moze da se desi i da cena popravke bude tolika, da u odnosu na vrednost vozila bude apsolutno neisplativo petljati oko toga.

Dodatno, na Pandi ili 500 i nekako - ali ovde bi kod Punta 0.9 dvocilindricni motorcic isao na veci i tezi auto B segmenta.

Da li se problem sa iskakanjem kasete airbaga suvozača na Puntu Evo može nekako riješiti? Reparacija? Ili se mora mijenjati komplet tabla, što je naravno neisplativo.

Pitam da kolegu, koji 1.3 multijet ima najmanje problema sa diznama, koje se najlakše popravljaju a koje moraju da se menjaju za nove? Znači 2006-2009 75 90 KS, 2009-2011 75 90 95 i 2012-2018 85 95?

1 hour ago, The Punisher said:

koje se najlakše popravljaju

Znači 2006-2009 75 90 KS, 2009-2011 75 90 95 i 2012-2018 85 95?

Upravo tim redom kojim si naveo. Najproblematicnije su 1.3 Euro 5 verzije, koje nose 351 dizne koje se ne repariraju.

Tj. Punto MY12  i Punto Evo (u poslednjem se, ali vrlo retko, moze naci Euro 4).

Dok je Grande (do 2009.) sa 1.3 Euro 4 motorima.

Zdravo svima, procitao sam citavu konverzaciju na forumu i dosao do zakljucka da je najveca glavobolja ta multi air jednica, da li postoji nacin da utvrdim pri pregledu auta njeno stanje? Pored toga, da li imate neki savet na sta narocito obratiti paznju pri kupovini auta na modelu 1.4 sa 135ks? Konkretno mi je ovaj zapao za oko: 

Fiat EVO 1.4i Sport CH | Polovni Automobili

Untitled.thumb.png.0e8abfa1434dddf2d1b3c707f5f788a9.png

Hvala vam unapred :)

Edited by Ivan
Prebaceno, dodat PrintScreen

Ja bih ti savetovao da izbegneš taj auto :D. Može da se vidi na dijagnostici da li je zabeležio greške na MA jedinic ali obzirom da je to auto sa placa, sve greške su verovatno izbrisane.

Osim MA, tu nema nepopravljivih stvari. Turbina i plivajući zamajac više nisu bauk sve i da se pokvare. Imaš kompletne teme gde se diskutuje o Multiaiur. Ja sam ga doktorirao na teži način.

Čini mi se da je ovaj auto malo ispod cene za jedan Turbo Sport iz 2010.

@Stefan14

Pozdrav i dobrodosao na FLCS forum.

Pitanje je iz Predstavljanja automobila kolege, prebaceno u odgovarajucu temu za kupovinu Grande Punta/Punta Evo/Punta MY12.

Pisali smo gomilu stvari vezano upravo i za MultiAir, revizije, sta gledati... I koliko god proveravao, opet treba imati i malo srece :) .

PS: Molba da uz eksterne linkove za koje trazis komentar ostavis i PrintScreen oglasa.

Sadrzaj foruma treba da bude nezavisan i da ima smisla za buduce citanje i kada ti tudji linkovi isteknu.

Punto i MA losa prica skroz najvise iz razloga neisplativost popravke MA jedinice kad crkne jer vredi kao pola auta :) kod skupljih modela tipa Delta, Giulieta i sl. ima vise smisla popravljati plus mogu da se pazare mladji modeli koji su imali kasnije poboljsane verzije MA koje mislm da nisu ugradjivane u Evo

Edited by OMP

Slazem se sa kolegama. Kod MA motora je najbitniji faktor srece jer se meni desilo da je auto najnormalnije radio, i iz cista mira upalio gresku i krenuo da radi na tri cilindra. Sada imam poslednju reviziju MA jedinice koliko znam (iz 2018.) i radi bez problema da kucnem u drvo, ali opet sam bio svedok kada su kod  Brane doterali 500x kome je crkao Multiair. Generalno kod Eva je najveci problem sto kod jacih motora ne postoji neki koji nema neke vece probleme bilo da je benzinac ili dizelas, a 1.2 8v i 1.4 8v su dosta slabiji po performansama.

On 2/24/2025 at 11:06 PM, Stefan14 said:

Zdravo svima, procitao sam citavu konverzaciju na forumu i dosao do zakljucka da je najveca glavobolja ta multi air jednica, da li postoji nacin da utvrdim pri pregledu auta njeno stanje? Pored toga, da li imate neki savet na sta narocito obratiti paznju pri kupovini auta na modelu 1.4 sa 135ks? Konkretno mi je ovaj zapao za oko: 

Fiat EVO 1.4i Sport CH | Polovni Automobili

Untitled.thumb.png.0e8abfa1434dddf2d1b3c707f5f788a9.png

Hvala vam unapred :)

Deluje kao solidan autić, mada felne ne ulivaju toliko poverenja da je neko mnogo pazio oko ivičnjaka, tako da bez nekog pregleda i probne vožnje teško da ćeš znati šta te čeka.

Što se tiče multiair-a kao i što svi kažu, teba malo imati sreće. Ja bih uzeo ovaj auto za ove novce, stavio 500e da uvek budu u pripravnosti za MA ako dođe do neke havarije i to je to. Sve ostalo je kao i kod svakog drugog Punta. Dinamika vožnje kod ovog auta po meni prevazilazi brigu oko MA jedinice. Po gradu računaj 8-8,5 potrošnju, na otvorenom do 130 je oko 7. Manje od toga može, ali kod mene ne može :D Devojka kada vozi auto spusti za litar potrošnju, tako da je i do vozača. Ako kupuješ auto zbog ekonomije onda idi na opciju Metanca,

Pozdrav, imam pitanje, kako da proverim koja jedinica multiair-a je u ovom puntu evu?

Evo je 2010. godiste, 1.4 135 ks sa oko 170.000 km na satu.

Poznanik koji prodaje kaze da nije siguran ali da je verovatno remontovana, kod Brane. Nema papir niti racun o tom servisu.

Da li moze da se ustanovi da li je na tom autu fabricka (remontovana) ili je multiair jedinica menjana i stavljena nova? Gledam jer bih ga mozda kupio kao gradski auto :) 
fotke u prilogu objave
hvala unapred. Imam i br sasije ako je potreban :) 

IMG_1323.jpeg IMG_1324.jpeg

Edited by Ivan
Prebaceno, sredjene slike

@vilota032

Pitanje je prebaceno u odgovarajucu temu za kupovinu GP/Eva.

50 minutes ago, vilota032 said:

Pozdrav, imam pitanje, kako da proverim koja jedinica multiair-a je u ovom puntu evu?

Na ranijim stranama upravo ove teme, ostavljao sam kako proveriti verziju MA jedinice i sta je koja revizija po datumu.

Gledas SN na hologramu jedinice, izmedju 1. i 2. konektora, okrenuto ka pozarnom zidu.

Retke su u praksi na polovnjacima, ali cisto da znas da imas jos par novijih revizija (posle tog mog posta jos iz 2019.):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41516-fiat-grande-punto-saveti-iskustva-pre-kupovine/&do=findComment&comment=1526038

50 minutes ago, vilota032 said:

Imam i br sasije ako je potreban :) 

Po broju sasije mozes da vidis sa kojom je revizijom jedinice auto izasao iz fabrike. Tj. da li je naknadno menjana.

U ePeru uneses svoj VIN i proveris SN jedinice u sekciji CRANKCASE AND CYLINDERS HEAD->DISTRIBUTION->CRANKSHAFT AND GEAR TIMING SYSTEM.

Edited by Ivan