Jump to content
FAS Goran
hansf

Fiat Grande Punto - saveti, iskustva pre kupovine

Recommended Posts

Pa rekao je šta god da kupim, da uradim veliki i mali servis odmah i miran sam. 

Nego, mene i dalje kopka ovo poređenje 1.4 77ks vs 1.3 75ks u smislu razlike na autoputu i ono što sam pitao za izduvne gasove kad krenu nova pravila, pa bih zamolio za odgovor, za ovo prvo pitanje naravno ako vidi neko ko je vozio oba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam primetio da majstori ne vole dve bregaste i 16 ventila....te ovo,te ono....
Ja se navozah tih i ništa...

Sent from my moto g(8) using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam pre za benzinca jer sem manje potrosnje kod dizela nista drugo ne dobijas, manje potencijalnih problema na benzincu svakako. Na papiru idu isto, benzinac je nijasnu bolji ali to u praksi zavisi od vise faktora pa racunaj da mu dodju na isto, mozda subjektivni osecaj prevagne i mozda ces sa dizelom imati malo bolja medjuubrzanja zbog obrtnog momenta koji je malo veci ali opet zavisi ko kako vozi, nekom ni to ne vredi.

 

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jbt, mi palamudimo ovde o motorima iz Fiat grupacije, kao da su npr PSA benzinci...

Kakve horore o motorima slušam u servisu gde radim(japanska i koreanska vozila)  Fiatovi su motori zlato. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono kad raspravljamo sta moze da rikne na skoro pa 2 najjednostavnija Fiatova motora :D . Apsolutno se slazem sa @OMP , da se ne ponavljam.

Mislim da se previse trazi - i ekonomija u odrzavanju, mala potrosnja, performanse, mali obrtaji na 130 km/h... Sta mislite, na koliko ce na 130 km/h da se vrti taj "jednostavni" 8v od 77 KS? Cisto da podsetim da ima 5 brzina, sa maltene direktnim prenosom u najvisoj brzini (0.92). 16 v ima skoro 20 KS i 15 Njutna vise, sestu brzinu (standardnih 0.76 za C514.6), manji potrosac na otvorenom (verovatno i u kombinovanoj, sa planiranim procentom otvorenog puta u ukupnoj kilometrazi).

7 hours ago, pilgrim011 said:

Druga opcija je bila eventualno taj Turbo T-jet (znam da nije atmosferac, ali sam čuo da ima neke specifičnosti u odnosu na druge turbaće)

Ima :) , daleko je pouzdaniji od vecine modernih downsized benzinaca. Malo je starije konstrukcije, malo vise trosi za moderne pojmove, ali samo pogledaj muke sa TSI, THP, PureTech, prvim serijama EcoBoost... "Specificnost" za koju si cuo se mozda odnosi na novije MultiAir motore i njihove elektro-hidraulicne MA jedinice (MA atmo 105 KS i MA Turbo, verzija 135 KS u Puntu) - ali oni idu tek od Punta Evo (menjaju pomenuti 1.4 16v 95 i T-Jet 120 u Grandeu). Mislim da je toliko toga detaljno napisano na ovih 170 i kusur strana, da samo ostaje sesti i probati koja motorizacija odgovara licnim afinitetima ;)

EDIT: Pretece me Gile, za deo oko pouzdanosti ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pročitao sam dosta stranica, ali nisam baš 173. :D Svakako hvala na pomoći. 

Da, sad se setih još jednog mog straha od traktora - šanse da se dizelaš 1.3 ne upali ujutro po hladnom vremenu? Mom benzincu se to nikad nije desilo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nijedan motor nije savršen niti bez mane. Možemo sad ovde pobrojati sve motore koji su ikad proizvedeni i svaki ima po neku falinku, što je i normalno jer ne postoji ništa što je savršeno. Što se tiče motora u GP/Evo sve zavisi šta neko hoće od auta i kakav mu motor treba. 1.4 8v je sigurno prostiji motor  od 1.3 mjet i jeftinije je održavanje za njega od dizela. I jedan i drugi motor imaju 5 brzina i ne mogu biti nešto tihi na autoputu (čitaj deru se oba :D). U Evu su svi dizel motori Euro5 i tu kreće potencijalna glavobolja sa diznama i DPF najviše ako se auto vozi po gradu, tako da ako si bliži dizelu ja bih pre išao na GP pošto su u njemu Euro4 motori. Što se tiče jačih bezninaca opet zavisi ide li se na GP ili Evo pošto su različiti motori u pitanju i tu ti je situacija kao što ti je @Ivan opisao.

Ovo pišem iz iskustva jer sam posedovao Punta Evo dizel (1.3 mjet 84ks) a sada vozim benzinca (1.4 turbo multiair 135ks).

 

Inače svaki dizel će upaliti bez problema na minusu ako je u dobrom stanju i ako nisu neke ekstremne temperature u pitanju :D  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, pilgrim011 said:

sad se setih još jednog mog straha od traktora - šanse da se dizelaš 1.3 ne upali ujutro po hladnom vremenu?

Vratis se jos jednom na ono sto je @OMP rekao. Kvalitetno odrzavanje, dobro gorivo i akumulator i nema zime... 1.9 JTD mi je palio na -20 i kusur posle par dana stajanja na vetrometini bez ikakvih problema. A kamoli ako gledas ove nase "gradske" zime, koje vise i nisu zime. Par ledenih dana i snega, ostatak laganica.

15-ak godina sam vozio turbo dizelase, zadnje 4 turbo benzinca, za mene bukvalno stvar afiniteta i sacuvanog primerka koji natrci. I jedni i drugi sa godinama postaju sve komplikovaniji.

A oba motora koja gledas su peri-deri. Sedi, probaj, vidi sta ti lezi, pusti nase komentare ;) i pecaj nesto sacuvano, sa lepom opremom. 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011 Nisam strucan,i sam sam se informisao dosta preko foruma, ali iz iskustva da kazem za 1.4 8v kojeg vozim tri godine. Za grad je dobar, jeftino odrzavanje, potrosnja 7,5-8 leti, do 9 zimi. Za gradske uslove i normalnu voznju u gradu sasvim dovoljan motor. "Problem" nastaje na autoputu. Na 120-130 je na 4000+ rpm, dok je 1.3 na 3200rpm otprilike, i pri toj brzini je jako jako bucan. Na 170 je j****o nesnosna buka, pomislio sam da pocinju da otpadaju delovi polako :D Ali ipak je to gradski auto. Na ap kad ga zaletis, a treba mu vremena, moze lepo da ide. 

 

Da dodam jos, da mi je posle tri godine postao dosadan. Malo ks, lenj itd... Sve zavisi od onoga sto zelis. Mozda uzmem u skorije vreme ili tjet ili evo od 135ks.

Edited by bogar

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bogar, "Na 120-130 je na 4000+ rpm, dok je 1.3 na 3200rpm otprilike, i pri toj brzini je jako jako bucan. Na 170 je j****o nesnosna buka, pomislio sam da pocinju da otpadaju delovi polako  Ali ipak je to gradski auto. Na ap kad ga zaletis, a treba mu vremena, moze lepo da ide.", e ovo sam tražio, svaka čast, samo te nisam najbolje razumeo. :D

Naime, pošto si u istoj rečenici pomenuo oba motora, nisam siguran koji je jako bučan od dva, pošto oba postižu 165kmh max? Tj. koji se više dere?

Aha, mislim da sam skapirao na drugo čitanje - govoriš o ovom koji voziš, tj. 1.4.

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, pilgrim011 said:

samo ako može poređenje kako bi se ponašao jedan i drugi na 120-130kmh, koliko obrtaja, koji će se manje drati i naprezati motor

Jedna slika, hiljadu reci, speed-rpm aproksimacija za obe motorizacije.

Imas sve sto te zanima po tom pitanju, tj. na koliko je obrtaja u svakom stepenu prenosa koja putna brzina.

Levo 1.4 8v (C514.5 menjac), desno 1.3 MultiJet 75 (C510.5 menjac):

 

Untitled.thumb.png.ecead12025689064113874ae03ba14a9.png

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011  Mislio sam na 1.4. 1.3 nisam vozio,do podataka sam dosao ovde na forumu. Kapiram da su oba jako glasna, s tim sto kod dizela mozda postoji ona izolacija na haubi, ako ona uopste nesto znaci.

 

Pardon,165 kmh :D

Edited by bogar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glasan je i moj Tjet, to bi mu bila glavna mana koja mi bas smeta, nosim se mislju o zupcaniku 5. brzine od 1.3 ali jos nisam siguran koliko cu zadrzavati auto kod sebe.

Sto se tice potrosnje moj trosi 11 sad preko zime, cist grad, krace relacije mereno od cepa do cepa, nekad 10.5 nekad 11 tu se vrti, bord pokazuje 0,5-1l manje od realnog. Tako da ako 8v moze da potrosi 9 u gradu ja sam ovim prezadovoljan jer tjet bar ide kako treba :)

Videcemo kad otopli, kontam da moze ispod 10 da padne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zašto niko ne spomene čoveku neku eventualno 1.9 verziju 120/130ks? 
Motor poznat zadnjih 20-30 godina, delova na sve strane, rasterećen, u malom autu leti... 

 

Razlike u potrošnji ima između 1.3mjet i 1.9mjet (pitanje je koliko se to približi u gradu), registracija jeste skuplja ali opet bolja vožnja, manje glavobolje, 6 brzina, poznat motor svakom (kao da je 2.0 tdi iz golfa 2)... 

 

Moje mišljenje je da se ta razlika isplati... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

E sad, moj proces razmišljanja išao je ovako: neću dizel jer 1) ne znam da li će proći tehnički ako za godinu, dve uvedu najavljene izmene, 2) održavanje je mnogo skuplje i milion skupih potencijalnih kvarova koji ne postoje kod atmosferaca benzinaca i 3) vezano za 2, neću da gledam da mi svetle razne lampice, tipa za EGR, čak i kad auto "pali, ide" (drugar ima tu situaciju i nijedan majstor ne može da mu reši, sem kratkotrajno, čišćenjem - Astra H, Isuzu dizel). .

rekao je da nece dizel, sem 1.3 za kog mu je majstor ubacio crva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pročitao sam sve to, ali što sam više čitao, više je naginjao da se sam ubedi da mu je 1.3mjet najbolji izbor jer kod 8v ne može da nađe kompromis između snage i kvaliteta motora, 16v se kvari, tjet troši... 

 

A kao što sam napisao gore, ako se već ubeđuje za dizel, što onda ne uzeti onaj koji je najpouzdaniji?! 

@pilgrim011 dok ekologija dođe kod nas u toj meri, promenićeš auto. Moraju negde završiti dizeli sa zapada, a to je sada popularno nazvan region zapadnog Balkana. Po Britaniji prolaze tehnički automobili bez dpf-a, a neće kod nas... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, andreja.micovic said:

Razlike u potrošnji ima između 1.3mjet i 1.9mjet (pitanje je koliko se to približi u gradu), registracija jeste skuplja ali opet bolja vožnja, manje glavobolje, 6 brzina, poznat motor svakom (kao da je 2.0 tdi iz golfa 2)... 

Potrosnja 1.3/1.9mjet kod GP

 

Cisto da se ne iznenadi koliko GP 1.9 trosi... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodao bi cinjenicu da coveku treba auto za grad u 99% slucajeva i par puta godisnje za duzi put. 

Ili benz sa plinom ili 1.3 75ks. Za toliko puta godisnje AP moze da prezivi, ali sumnjam da ce preziveti potrosnju turba ili 16V kao i 1.9 mjet u gradu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam se ovim vodio kad sam mislio na potrošnju
image.thumb.png.94c987f0e7b6a22b1be72827186a1521.png

 

I pre svega mislim na odnos, ne na konkretne brojke. Očekujem da 1.9 troši do 2l dizela više po gradu (ako i toliko), a sad opet da troši 10-11 l/100km mi je naučna fantastika za taj motor (preleteo sam temu, samo sam neke brojke ukačio). Tu nešto ne valja. Marea mi je dotakla malo preko 8l/100km samo kad sam vozio veće felne, na 14" potrošnja bila ispod 7l/100km beogradska u doba rekonstrukcije Gazele :)  

 

Opet, sa mog stanovišta, ako se traži pouzdanost, performanse, opuštena vožnja bez zamora, onda bez razmišljanja 1.9mjet (ili 1.4tjet ako je presudno da bude benzinac), sve ostalo su kompromisi i ubeđivanje sebe da "auto ide dobro za ono što mi treba". E onda se izađe na ap i onda bude "e da mi je 6ta brzina, da mi je malo još konja"

Share this post


Link to post
Share on other sites

@OMP je dobro razumeo - nisam uopšte razmatrao dizele jer ću radije da trošim malo više para na gorivo nego da razmišljam o DPF, plivajućem, izduvnim gasovima itd. Jeste, majstor me je sad pokolebao i sad sam najbliži da uzmem 1.3 mjet, ako ništa, nema dpf i plivajući. 

@andreja.micovic u pravu si, sad pokušavam sam sebe da ubedim da j 1.3 najbolja opcija, mada ne volEm dizele, ali mislim da mi je 1.9 stvarno overkill za moju upotrebu - em je vremenski 90% grad, čak uglavnom ne po gužvama, em ostatak vožnje uglavnom treba da uključuje magistrale možda i više nego autoput.

"dok ekologija dođe kod nas u toj meri, promenićeš auto. Moraju negde završiti dizeli sa zapada, a to je sada popularno nazvan region zapadnog Balkana. Po Britaniji prolaze tehnički automobili bez dpf-a, a neće kod nas... " - ovo je super savet, hvala.

@ISV_01, tako i ja razmišljam u ovom trenutku, samo neću plin, još jedna komplikacija u najavi... 

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno tri godine otkako je u mom vlasnistvu GP 1,4 sa 95ks. Nikakvih velikih kvarova imao nisam,nikakvih skupih troskova..prekjuce prosao tehnicki uz komentar radnika: "Eh,da svi ovako odrzavaju svoje automobile". Takodje,nisam primetio ni povecanu potrosnju ulja..2019 & 2020 sipao Seleniu, a 2021 i 2022 Ravenol..(mali servis sam obavio pre 10 dana). Podrazumeva se da sam odmah po kupovini uradio i veliki servis.

Imao sam malo vise pocetnih ulaganja od planiranog,ali iskljucivo kao posledicu nedovoljno dobro pregledanog auta pri kupovini,a to je opet moja greska i sasvim druga stvar. Mehanicki me auto izuzetno sluzi (da kucnem u drvo). Odlicno me sluzi,fino se vozi i na AP,gde sesta brzina posebno dolazi do izrazaja.

Ja ne bih bezao od 16v..bitno je pronaci fino ocuvani primerak i temeljno ga proveriti pri kupovini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.9 je poveliki i tezak motor za tu klasu i dominantno gradsku voznju. Razliku primecujem itekako u odnosu na 1.4 i to u klasi vozila iznad (Stilo vs Nuova Bravo), bas se oseti koliko se lepse vozi sa manje tereta u nosu. Ako se vec razmislja na temu jacih, u Evu je isla i MultiJet verzija 1.6 120.

Problem sa benzincima je sto su u iole novijim, od Eva, totalno uke*ali ponudu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, da, malo sam se udubio u one torque krive što je @Ivan kačio, i mislim da sam skapirao da će 1.3 75ks ipak sa manje obrtaja da savlada 120-130 kmh (ipak je dizel), a i malo manje da viče dok se vozi tim brzinama. Malo sam i YouTube konsultovao i tako se čini i u live vožnji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalno, kada su koncepcijski razliciti motori, to ti je vec esencija problematike, da ne otkrivamo toplu vodu. Atmo benzin i turbo dizel. Dizel razvija veci obrtni na nizim obrtajima (mada su se u zadnje vreme moderni turbo benzinci priblizili i u tim parametrima). Generalno se dizeli i vrte na nizim obrtajima, pogledaj gde kod svakog pocinje crveno polje na obrtaljci.

Dizeli daju taj nagli kick u ledja, dok je kod benzinaca sve to linearnije i u sirem rasponu obrtaja. Tako da za poredjenje performansi uvek treba pogledati specifikacije. Subjektivno mi je 1.9 JTD delovao ubedljivije u ubrzavanjima, u odnosu na 1.4 140 kad sam ga tek kupio. Sve dok ne bi pogledao na brzinomer :) - linearnije ubrzavanje, ususkaniji auto i u praksi evidentno brzi. 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...