Jump to content
Goran
gilles

Fiat Stilo / Fiat Nuova Bravo - automatska (digitalna) klima

Recommended Posts

Hvala puno na info. 

Može li im se prići kada se skine pretenac i okolna plastika?

U smislu, da li je jednostavan pristup i zamena? 

Vidim da se pominje i osigurač broj 15 u kutiji kod motora od 30A negde kao additional heater (ptc1) ... 

Sent from my MI 9 using Tapatalk

6 hours ago, endbringer said:

Gde li mogu releji biti?

Uz malo koriscenja Search, nadjes do detalja sve sto te zanima + ne cekas druge da ti odgovore.

Imas istu temu za Stilo, identicna stvar je u pitanju. Sazvakano sve do detalja, sa slikama, semama iz eLearn, pricom oko naknadne ugradnje i potrebnog ozicenja, problema...:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/45396-stilo-19-jtd-električni-grejač-kabine/&do=findComment&comment=1697247

A imas i manje obimnu temu (posto je u onoj prvobitnoj bukvalno sve :)), bas za Bravo i Deltu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/83400-nuova-deltabravo-dodatni-grejač/

Automatski klima uređaj. Novi, ispravni, motori klime, ispravni adapteri. Ventilator radi, ali duvanje prema centru ne radi. Kada se testira samo ventilator, klapne se otvaraju i normalno duva u sredini. Dijagnostika pokazuje grešku B1901, ali to ne bi trebalo da ima veze sa srednjom klapnom. Ili to ima veze sa duvanjem u sredini? Kada otkacim taj prvi motoric pokazuje istu gresku kao kada je prikacen, a kada ga skinem i ostavim na konektoru, normalno se pokrece levo-desno.

Na metalnom nosaču sa vozaceve strane imaš dva motorića. Prvi koji pokreće više plastičnih zupčanika je tzv. "distributor" on usmjerava duvanje grudi - noge. Iznad njega imaš drugi motorić "defroster" on otvara duvanje na vjetrobransko staklo. Ako ti je ovaj motorić u kvaru i klapna za duvanje na šajbu ostane stalno otvorena onda će na ove ostale sasvim malo ili skoro pa nikako duvati, jer sav zrak ode prema vjetrobranu.

A za ova grešku šta piše u opisu? Ako navodi da je greška u povratnoj informaciji (feedback) onda je problem u senzoru položaja, odnosno potenciometru unutar motorića. 

@Cowboy

Da, upravo tako pise:

error code: B1901 Windscreen motor feedback error warning lamp not requested error present test complete or not applicable open circuit/short circuit to + battery

Motori su novi, ne polovni, adapteri su ispravni. Jedino sto sam primetio je, kada se taj gornji motor otkaci, da se ta prva klapna moze okretati u krug, sto ne bi smela. Verovatno treba da je namestim u pravilan polozaj. Sta ti mislis?

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Ta klapna ima normalan hod odprilike nekih 90° i u tom području se lagano okreće, sve dalje preko toga će u jednom momentu zapeti i onda ići dosta teško. 

On 4/5/2024 at 11:01 PM, sibonios said:

@Cowboy

Da, upravo tako pise:

error code: B1901 Windscreen motor feedback error warning lamp not requested error present test complete or not applicable open circuit/short circuit to + battery

Motori su novi, ne polovni, adapteri su ispravni. Jedino sto sam primetio je, kada se taj gornji motor otkaci, da se ta prva klapna moze okretati u krug, sto ne bi smela. Verovatno treba da je namestim u pravilan polozaj. Sta ti mislis?

Skinuo sam  motoric i okrenuo klapnu za 180. Sada duva u sredini.

Imam problem sa automatskom klimom fiat bravo 2008 1.9 jtd 110kw

Klima jedan dan radi normalno totalno hladi ubija, ostavim kola preko noći upalim kola ne radi klima ne samo klima nego ventilatori se ne okreću uopšte nista se ne čuje.

Prodje 4 sata opet sve radi savršeno.

Ideju nemam do čega je ako neko ima slična iskustva molim vas za pomoc

@Djordje12334

Pozdrav i dobrodosao na FLCS forum.

Opisni pojmovi "hladi ubija" i "ne radi" nisu bas od pomoci. Kreni prvo od dijagnostike, koja ce ti pokazati da li je ispravna kontrolna jedinica, da li su ispravni aktuatori/motorici i klapnice, itd. Tj. da li se na zadatu komadu postavljaju u trazeni polozaj (a obicno to bude problem).

To je i najlakse proveriti, par minuta posla, licno bih uvek od toga prvo krenuo.

Izvinjavam se evo malo preciznije problem, digitalna klima kada se uključi normalno podesim temperaturu ili je stavim na automatsko hladi greje, lepo menja smer na gore dole pravo sve okej radi. Isključim kola ostavim ih 3 sata recimo nema baš nekog pravila krenem da vozim upalim klimu i na displeju krene da trepere stepeni i neće da upali hladjenje znaci kad kliknem na pahuljicu nista ne reaguje, a i tad uopšte ne duva ventilatori ni toplo ni hladno uključena je ali nista ko da je isključena.

Nekada 10 dana radi bez greške i samo odjednom opet ispočetka.

Po opisu bih zaključio da ventilator kabine pravi problem.

Na dijagnostici će pokazati grešku.

U slučaju da se ventilator iz nekog razloga ne uključuje neće ni startovati kompresor.

Dešava se da ventilator kabine usled truckanja gubi kontakt iz raznih razloga.

Klima neće raditi dok se ne zaustavi auto, isključi kontakt i ponovo sve pokrene.

To je već jasan znak da treba intervenisati jer tako može nastati i požar.

@Djordje12334

Na koji ventilator misliš : onaj u kabini ili onaj pod haubom?

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Na ventilator u kabini on ne radi uopšte, kada se kola isključe nema pravila evo danas ceo dan gasim ga palim ga nista isto blinka koliko stepeni ima i ne da mi idalje da uključim hladjenje ne reaguje nece da duva ni toplo ni hladno nista.

Svejedno sutra cu ići kod nekog auto elektricara pa cu videti pišem kad odem za slučaj da još neko ima isti ili sličan problem

Razmišljam kako je to jednostavno na mercedesu 190d. Pre 11 godina sam po oglasima poručio delove za klimu (deo ovde deo onde) montirao, malo prepravio i već 11 godina klima fercera kao sat, dvozonska, automatska, a nije digitalna. (Pri tom freon R12,  hladi kao frižider.

Pozdrav, 

Da li je neko imao problem sa napajanjem potenciometara na aktuatorima? Na šemi pin 17 piše 5v power supply for motors a dijagnostika i multimetar pokazuju 3,7v. Šta može da bude uzrok i može li napon da pravi problem radu i ispravnom očitavanju položaja aktuatora? Pri tome jedina greška je motor recirkulacije - prijavljuje otvorenu vezu. 

Screenshot_2024-10-16-19-49-44-593_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2024-10-16-19-47-08-692_com.google.android.apps.docs.jpg

Edited by endbringer

Problem rešen na sledeći način. Jedino trajno rešenje. Sve sam živo isprobao i skidanje table i zamene motorčića i svega. Sve je kratkog veka, ne znam zašto. Sada mi radi samo motorčić za relugaciju zona(kada i to bude crklo, samo ću staviti da duva u šoferku i dole ili kako god), sve ostalo sam otkačio. Klapna za spolja-unutra otkačena sa motorčića i nameštena tako daa uvek uvlači vazduh od spolja, da zimi ne bi maglilo. Lako može leti da se prebaci zbog klime da meša vazduh iz automobila, kako bi lakše ohladilo. Motorčić za regulaciju temperature takođe otkačen, leto-zima po potrebi menjam toplo-hladno. Kad postane vrućina jednostavno ugasiti grejanje. Nadam se da ću nekome pomoći. Ako se nekome ne sviđa rešenje neka daje majstorima po 100-150e za skidanje table i zamene motorčića i plus za motorčića po 25-30e. A neće rešiti problem

Imam sličan problem kao i ostali – vozačeva strana uvek duva hladno. U pitanju je Fiat Bravo 198. Pročitao sam koji je aktuator problematičan i da moram da isečem ram kako bih došao do njega. Moje pitanje je: kako da skinem onu straničnu plastiku kako bih mogao da počnem sečenje?

Edited by maksm

On 6/1/2023 at 9:30 AM, Ivan said:

Pisemo sve godinama unazad. Evo konkretno mog posta od pre 3 godine, kada sam pazario i poslao koleZi:

Screenshot_2024-12-16-13-26-25-089_com.android.chrome.thumb.jpg.30d4af9b2f11fe1e88afc53e68f8e93d.jpg

Pozdrav ljudi , izvinjavam se na smetnji moze li neko da mi kaze gde moze da se nabavi ovo?

U iner cars samo privatna lica ne daju fizickim licima .

Edited by Ivan
Sredjen format

1 hour ago, Hellsin90 said:

moze li neko da mi kaze gde moze da se nabavi ovo?

Sve te specificne stvari imas kod ovlascenih (Kole, Kompresor, Autogarant, Stojanov, Nikom, mozda ima jos uvek i kod Bogunovica koji doduse vise nisu ovlasceni,...).

Proveri i kod tebe u AKS Automotive na Obilaznom putu ka Majuru, ako su jos u mrezi.

Ako nemaju trenutno na stanju, narucuje se i ceka oko 2 nedelje.

U vreme kada sam zadnji put nabavljao i slao drugarima sa foruma, cena je bila nesto preko 2000 din za kompletan set. Sada je verovatno nesto vise.

PS: Na slici imas i SN na koji mozes odmah da se referenciras kada narucujes, da ne bi bespotrebno objasnjavao.

Broj odmah ispod gornjeg Bar Code na kesi.

Edited by Ivan