Boki Bugiboy 14 Posted December 28, 2022 Razumem skroz i ja sam se neprijatno iznenadio posebno cifrom ali mogu da razymem da je posao veliki,zabrinuo sam se sa opaskom da se vidimo uskoro opet,ako mora motor za reciirkulaciju da se menja tabla se skida Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6297 Posted December 28, 2022 @Boki Bugiboy najbolje da nazoves da proveris. Ja sam radio pre 2 godine, motoric klime i 2 seta za reparaciju sa zamenom bez skidanja table je bilo 19600 (tako mi stoji u app). E sad koliko se secam, tada je zamena bez skidanja table bila 6000, jedan motoric 9600 i set za reparaciju 2000 dinara. U celoj toj matematici jedino mi je motoric bio malo poskup, ali dobro, originalni je. Tada je skidanje table bilo 14000, koliko se secam. Verujem da je sada skuplje, ali opet, eur nije mrdnuo 10 godina. Da dodam, zvao sam tada i Saleta iz Zarkova, tada je bilo 100 eur kod njega ruke za skidanje table (nije bila kao opcija da ne skida tablu vec je rekao 100 eur ruke pa sta god da je), 50 eur motoric. Ukupno je kod Gorana bilo malo skuplje (mislim da je razlika u 20 eur bila), ali meni kad dolazim iz NS, Zarkovo je na drugom kraju, tako ga mi je Goran zgodniji bio (a iskreno i pouzdaniji) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted December 28, 2022 Hvala na informaciji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted December 28, 2022 2 hours ago, Boki Bugiboy said: Pitao sam koliko bi kostalo da je trebala tabla da se skida kaze momak najmanje 300 evra. Kod @Mijailović P. je sa skidanjem table 220 EUR. Sve u fullu. Sa klupskim popustom, naplata ide preko mene . Samo da se skokne do ZR, a smestaj, klopa i pice ukljuceni u cenu, o trosku domacina . 2 1 Boki Bugiboy, Mijailović P. and darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted December 28, 2022 (edited) Korisna informacija,skoro da jedva cekam da se pokvari Svakako cu imati u vidu Edited December 28, 2022 by Boki Bugiboy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted December 28, 2022 (edited) @Boki Bugiboy Salimo se naravno, da slucajno ne bude shvaceno drugacije . Nas drugar, a po profesiji fakir @Mijailović P. je sve odradio u sopstvenoj reziji. Ja mu samo iz ovlascenih pazario i dobacio set za reparaciju klapni digitalne klime. Trenutno je taj komplet 20 i kusur EUR. Mada neki elementi (koji najcesce stradaju, veze izmedju motorica i klapni) mogu da se odrade bagatela i 3D printerom, ima cak i gotovih modela po netu. Imas sve detaljno ovde : Edited December 28, 2022 by Ivan 2 Reacher Gilt and Boki Bugiboy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6297 Posted December 28, 2022 45 minutes ago, Ivan said: sa skidanjem table 220 EUR. Sve u fullu. 8 minutes ago, Ivan said: Salimo se naravno, da slucajno ne bude shvaceno drugacije @Ivan znaci dzabe sve, i smestaj i klopa... E primetio sam da samo 1 pivo popije tokom procedure... To ce biti obezbedjeno 2 Ivan and Mijailović P. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted December 28, 2022 Tacno, to si lepo primetio. Em nije zahtevan, em moze da radi po 12 sati u cugu bez problema, a dobar je domacin. Po Banatu, koliko sam cuo, cak kruzi i legenda da mu ne ostaje ni viska delova. 1 Mijailović P. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3667 Posted December 28, 2022 Lažu žimi, imam od 2-3 šurafčića viška svaki put. 1 1 darkman14 and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted December 29, 2022 Cim su visak znaci da ne trebaju 1 Mijailović P. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted December 29, 2022 Da su bili pametni da ga u Cassinu zaposle u razvoju... Ustedeo bi fabrici minimum 1.000.000 srafova. 1 1 Mijailović P. and Boki Bugiboy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3667 Posted December 29, 2022 Samo je'no pivo i jedan toalet papir trošim na dan. Jbg, mora čo'ek malo se*uckati. 1 Boki Bugiboy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mlnmnc 8 Posted January 11, 2023 Pozdrav, Da li neko zna gde mogu da nađem ove elektromotoriće? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Neomir 2 Posted January 12, 2023 On 7/17/2010 at 11:41 PM, crnisale said: I ja sam imao slican problem,a posle se pogorsao i culo se zujanje u intervalima. Resio sam ga tako sto sam prvo naprskao kontakt sprejem masnim (ne WD)sve konektore na motoricima,a zujanje je dolazilo od motorica klapne koji regulise toplo-hladno(sa vozaceve strane,a ima isti i sa suvozaceve strane). Svaki taj motoric ima potenciometar preko kog elektronika odredjuje polozaj klapne i ako su losi kontakti,eto problema. Ne treba da se rastura tabla! Potrebno je skinuti bocne plastike i onu manju plastiku iznad gasa i kocnice.Motoric koji je mene zezao se nalazi malo zavucen(blize menjacu)i pazite da se ne opecete ako je auto prethodno vozen. Cev za radijator grejanja prolazi tik ispod motorica i greje ga ,tako da vremenom dolazi do deformisanja kucista i puz zupcanik pocne da proklizava. Ne treba vam tu nikakva dijagnostika, vec samo malo iskustva i vremena Evo i slike.Obelezio sam problematicni motoric. Ljudi, jel moze neko da obelezi gde se nalazi ta klapna ovde na slici? Lezao sam 2 sata sinoc i nisam je nasao. Sva sreca pa sam nizak i mrsav i mogu da se protnem svuda Jedino sto mi pada na pamet kada spomenete klapnu je ono skroz levo na slici ispod motorcica bele boje. A to nece da mrdne ni milimetar ni gore ni dole. Mucim muku vec 2 godine sa zimom, jer mi duva hladno na vozacevoj strani. Poceo je da mi vrti u krug ovaj oznaceni motorcic na slici i morao sam da ga iskljucim, jer ne moze da se izdrzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
xalexas 84 Posted January 12, 2023 Za prvu pomoć, pojačaj duvanje na MAX i trebalo bi da čuješ TUP, što znači da se klapna zatvorila. Radiće ti grejanje ali bez regulacije temperature, radi sve vreme. Za zamenu tog motora ne mora da skida tabla ali mora da se seče metalna konzola. Ako ti je već isečena, utoliko bolje. Za motor recirkulacije mora da se skida tabla. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Neomir 2 Posted January 13, 2023 Ma sta god da uradim, duva hladno. Mene zanima gde je ta klapna da je rucno pomerim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted January 25, 2023 (edited) Mozda ce nekome biti interesantno da procita/pogleda. Kolegama u servisu firme stigao novi 3D printer, placen poprilicno, ali stampa i mnogo bolje nego stariji - pa reko' da ga testiramo sa predmetom problematike ove teme . Tj. napravio sam sebi za rezervu 3D model osovinice koja vezuje aktuatore i klapne digitalne klime, a koja je poznato da zna da puca. Ista je za Stilo, Bravo, Deltu, 500, Pandu, Ypsilon... S tim sto za Stilo postoji u ePer kao zaseban deo, pod sifrom 46723463. A kod Brava/Delte su se setili da mogu jos malo da zarade , pa ovih osovinica nema kao zasebnog dela, nego idu kao ceo komplet za reparaciju koji sada kosta blizu 30 EUR. Da krenemo redom, nasao sam vec gotov model ovde: https://www.thingiverse.com/thing:3488881 Treba download-ovati odgovarajuci fajl sa ekstenzijom ".stl". Ja sam izabrao veci od 74 kB, za koji se kaze da je modifikovan (FIAT.stl). Kada se otvori u dizajneru, to izgleda ovako: Okrenuli smo ga i podesili da krene da stampa od osovinice koja ide u sam aktuator. Program automatski pravi "potpore" (oslabljena mesta koja se kasnije odlome, a koja omogucavaju stampu odredjenih izbacenih delova). Evo kako izgledaju projektovane potpore, obojene su na sledecoj slici zelenom bojom, a sam deo narandzastom: Evo masine , a evo i kako je tekao proces stampe, fotkao sam par slicica: Gotov proizvod (sa potporama koje tek treba odlomiti kada se ohladi) izgleda ovako: Krenuo sam da ljustim , delovi su oslabljeni pa moze i rukom ili uz pomoc skalpela: I finalni proizvod izgleda ovako (zadnja slika je original): Ne znam sta forumski doktor za digitalne klime i cuveni fakir @Mijailović P. kaze za kvalitet stampe . Meni je bar bilo interesantno da uzivo ispratim nastanak dela , mozda ima slicnih pa reko' da okacim. Edited January 25, 2023 by Ivan 2 2 1 nemanja84bg, Nikola031, Reacher Gilt and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3667 Posted January 25, 2023 Op-op, Pa da krenemo... 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted January 25, 2023 (edited) @Mijailović P. Mas-proizvodnja osvojena... Moji delovi, otvaramo servis i radimo ugradnju zajedno . Edited January 25, 2023 by Ivan 2 Reacher Gilt and Mijailović P. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sibonios 43 Posted January 26, 2023 (edited) Koji materijal si koristio? Meni su stampali nekoliko puta sa razlicitim materijalima i svi adapteri su ili popucali ili se deformisali posle kraceg vremena. Kupio sam kod Bogunovica set za reparaciju i tu su adapteri od neke masne plastike, kao kod posude za hladjenje i verovatno su liveni komadi jer su veoma cvrsti i kvalitetni, drugacije strukture. Lici da su napravljeni od nekog najlona, a ovi stampani su i na izgled losijeg kvaliteta. Edited January 26, 2023 by sibonios 1 1 Ivan and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted January 26, 2023 (edited) 47 minutes ago, sibonios said: Koji materijal si koristio? Plasticna zica u namotajima, koju vec koriste drugari u mom servisu . Meni ovo deluje poprilicno kvalitetno, sam novi 3D Printer stampa dosta bolje i preciznije od starog. Plus smo mozgali kako da okrenemo deo i kako da naliva strukturu (na kraju smo ga bas zbog toga polozili uspravno). Ova crna kod tebe na slikama je ocigledno bila polozena horizontalno, plus vec i na oko losa stampa i zato je puklo ovako po duzini. Probao bih ovu moju, ali nemam gde , napravio sam cisto iz zezanja za rezervu. Kod Brava je pristup sa leve strane maltene nemoguc, ima onaj metalni oklop preko motorica koje na Stilu nema. Edited January 26, 2023 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
sibonios 43 Posted January 26, 2023 Stampao sam sa razlicitim polozajem, smerom i razlicitim materijalima, ali ni jedan nije bio adekvatan. Ljudi kod kojih sam stampao nisu imali veci izbor plastika, pa su koristili sta su imali. Mora da se upotrebi neka cvrsta vrsta plastike, poliamid, mozda poliuretan ili kompozitni materijal. Ako se neko bavi time, mogao bi da posavetuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cowboy 16 Posted January 27, 2023 Evo te osovinice na ebay-u. Nije baš jeftina: https://www.ebay.com/itm/285039819369?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=zPxYTiP7TQC&sssrc=2349624&ssuid=59RCspDOSeO&var=&widget_ver=artemis&media=COPY Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cowboy 16 Posted January 27, 2023 On 1/12/2023 at 7:00 PM, Neomir said: Ljudi, jel moze neko da obelezi gde se nalazi ta klapna ovde na slici? Lezao sam 2 sata sinoc i nisam je nasao. Sva sreca pa sam nizak i mrsav i mogu da se protnem svuda Jedino sto mi pada na pamet kada spomenete klapnu je ono skroz levo na slici ispod motorcica bele boje. A to nece da mrdne ni milimetar ni gore ni dole. Mucim muku vec 2 godine sa zimom, jer mi duva hladno na vozacevoj strani. Poceo je da mi vrti u krug ovaj oznaceni motorcic na slici i morao sam da ga iskljucim, jer ne moze da se izdrzi Ne možeš vidjeti klapnu, jer je unutar tunela klime. Jedino što se vidi jje motorić, kad njega skineš možeš vidjeti polugice koje pomeraju klapnu, zapravo klapne (ima ih dvije za levi i dvije za desni mikser). Kad polugice gurneš u donji položaj klapne su otvorene i tad radi grijanje, jer sav protok vazduha idw na radijator (mali hladnjak) a kanali8 prema klapnama za distribuciju i defroster su zatvoreni za hladni zrak. Ove polugice koje se vide na slici su od klapni za recirkulaciju, isto ih ima dvije. Zupčanici koji se vide su od klapne za distribuciju (sredina, pod) pogoni ih motorić sa žutim konektorom, drugi motorić sa crnim konektorom je defroster i on samo reguliše duvanje prema šajbi. Najdonji motorić, sa bijelim konektorom je levi mikser, on reguliše tperaturu zraka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20173 Posted January 27, 2023 (edited) 21 minutes ago, Cowboy said: Evo te osovinice na ebay-u. Nije baš jeftina I ovo je neki (na oko losiji) 3D Print . I to 8 EUR po komadu , eno gore ostavih fajl pa ko hoce moze i sam kod nekoga da odstampa bagatela. Pa ceo set za reparaciju (koji sadrzi i 4 te osovine) je bio nepunih 20 EUR u Bogunovicu. Iz originala, jos smo imali popust 10% : https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/70084-fiat-nuova-bravo-problem-sa-klapnommotorom-recirkulacije/&do=findComment&comment=1552207 Edited January 27, 2023 by Ivan 1 Cowboy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites