neshaoct 9793 Posted March 31, 2010 U kompaniji ''Fiat automobili Srbija'' uveliko traju ili su u pripremi građevinski i infrastrukturni radovi na izgradnji novih objekata i rekonstrukciji fabričkih pogona, koji sa potonjim instaliranjem nove proizvodne opreme, treba da budu okončani do kraja prvog kvartala 2011. kada će biti stvoreni uslovi za početak probne proizvodnje prvog novog Fiatovog modela. U kompletnu rekonstrukciju pogona Fijat će uložiti više stotina miliona eura.U FAS-u će, odmah nakon predstojećih Uskršnjih praznika, startovati izgradnja nove energane. Reč je o objektu koji će Fiatovoj kompaniji u Zastavi obezbeđivati toplotu, energente i fluide za proizvodnju 300.000 automobila godišnje.U FAS-u je nedavno započeta izgradnja novih trafo staniica. Predviđeno je da svaki proizvodni proces, odnosno svaka fabrika FAS-a (Karoserija, Montaža, Lakirnica, Preseraj i pogon Magneti Marelli) ima autonomno snabdevanje električnom energijom.Pored ovoga, u FAS-u se trenutno rekonstruišu krovne konstrukcije u pojedinim pogonima. Startovalo se sa Mehaničkom obradom, gde će Magneti Marelli locirati proizvodnju delova od plastike i gde se oko 10.000 metara kvadratnih krovne konstrukcije podiže za nešto više od tri metra zbog instaliranja nove opreme. Oko 16.000 kvadrata krovne konstrukcije Karoserije podiže se na visinu od 8.5 metara. Uskoro će početi i podizanje krovova nad Montažom i Lakirnicom, čija rekonstrukcija je, naručivanjem nove opreme za bojenje i lakiranje automobila, već započela. U izgradnju nove Lakirnice biće uloženo oko 100 miliona eura.Radnici se i dalje predomišljajuOd 58 radnika koji su nedavno zatražili raskid ugovora o probnom radu u kompaniji Fiat automobili Srbija, njih 30-tak se, u međuvremenu predomislilo i sada žele da ostanu u Fiatu. O toj mogućnosti nadležni u Ministarstvu ekonomije danas bi trebalo da razgovaraju sa generalnim menadžerom FAS-a Đovanijem de Filipisom. Podsetimo da su se radnici žalili na ''ubitačni'' ritam rada i nehuman odnos nižih rukovodilaca, regrutovanih među Zastavinim kadrovima.preuzeto sa - Auto Blog Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted April 2, 2010 Drago mi je da cujem dobre vesti i nadam se da se ova industrija kod nas polako dize na noge. Sto se tice radnika koji su odustajali i bunili, ne bih da govorim na pamet, ali kod italijana nema za*ebancije. Zato smo i sigurni da su vozila koja izadju iz kragujevackih postroja 100% kvalitetna i proverena. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted April 2, 2010 Pa nego! Tamo se plata zaradjuje a ne "deli"! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bglion 401 Posted April 2, 2010 @banjo "ali kod italijana nema za*ebancije" ...veruj mi da ima i te kako , sluzbeno sam bio u nekim fabrikama gradjevinskih masina i kad sirena u 12 00 svira pauzu za rucak veruj mi da ostave posao na pola ( da li je nesto vario, lemio,sklapao...bilo to pipavo ili jednostavno on je to ostavio ...e sad posle pauze...hm ..gde sam stao?!..hm ... A o varijanti prva smena jedan alternator a a druga smena drugi da i ne pricamo ( da ne kacim samo radnicku klasu malo i inzenjere )E sad stoji da su se ljudi kod nas malo ulenjili, uljuljkali ili sl ali kada coveka stimulises i kada on vidi da ce izgubiti nesto (zaradu) recimo onda i nas covek i zna i moze itekako da radi... Quote Share this post Link to post Share on other sites