Jump to content
FAS Goran
stilo jtd

Stilo - skidanje prednjeg/zadnjeg branika?

Recommended Posts

ma nisu mi bile jasne te pozicije kao da su trebale malo da se uvrnu u stranu da bi se izvukle a treba samo ravno da se povuku da bi izasle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam sebi menjao pozicije i nisu htele ravno da se izvuku već u stranu pa onda ravno od sebe, vraćanje je obrnutom redosledom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I onda sve lepo spakujes i crkne LED pozicija ili pootpadaju SMD sa nje :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pošto nisam pronašao nigde uputstvo za skidanje zadnjeg branika za MW (karavan) verziju pomučio sam se da ga skinem (da bi ugradio parking senzor)

pa da podelim iskustvo i objasnim detalju proceduru.

 

Potreban alat: Krstasti šrafciger (kratak), Torx T27 (duži pod 90 stepeni), viljuškasti ključ ili gedora 8mm

 

1. Kod zadnjih točkova potrebno je odviti dva donja krstasta šrafa koji drže tepih oblogu pričvršćenu za branik. Donji je malo teže odviti bez skidanja točka jer ima malo mesta tako da je potreban kratak šrafciger.

2. Zavrnuti oblogu kod gornjeg krstastog šrafa i tu može da se pristupi prvom od dva torx štafa koji pričvršćuju branik odozdo za krilo. Drugi je teško dohvatiti odatle (dalji je 10-15cm od prvog)  i morao sam da legnem ispod auta i odozdo ga odvijem.

3. Sa zadnje strane odozdo postoje tri šrafa sa ključ glavom 8mm i lako ih je odviti.

4. Kada se otvore zadnja vrata, sa obe strane pored kedera odmah iznad branika postoji po jedan torx šraf koji se takođe lako odvija.

5. E sad još finalno zezanje pošto branik i dalje ne može da se skine :(

    Postoje po dva torx šrafa ispod zadnjih bočnih svetala tako da moraju da se skinu. Skidaju se tako što se otvore bočni poklopci u gepeku, onda se otvore oni prorezi u njima koje drži čičak traka. Kroz taj otvor se pristupa svetlima iznutra (za zamenu sijalica). Potrebno je prvo skinuti konektor, pa onda stiskanjem dve bočne žabice na gornjoj polovini skinuti plastični nosač sijalica. Tu se sada vide dve dugačke plastične matice koje drže svetlo. Odvijaju se imbusom (neki veliki, zaboravio sam, 7-8mm) a ako nisu jako stegnuti i rukom. Sada sa spoljne strane može da se skine svetlo a onda i da se odviju poslednja dva torx šrafa koji drže branik.

6. Sa zadnje strane branik povući unazad polako a pri tome je potrebno odvojiti branik bočno kod blatobrana jer ima po par plastičnih pipaka koji ulaze gore malo u lim.

 

To bi bilo to, ako nekom zatreba da se ne muči sa traženjem šrafova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juce sam naleteo na malko vislji ivicnjak i zakacio sam prednji levi(kod suvozaca) branik.Izadjem ja da vidim da nisam nesto ostetio onako po mraku od dole sve je na svom mestu.Reko mozda sam se samo malo naslonio jer nije to  bio neki udarac pa da sve puca.Izasao jutros do kola da vidim onako po danu i primetim da je deo ispod fara malo izbacen na napred.Nije toliko primetno ali kada se zagleda vidi se lepo da je malo izbacen.I mislim da je to posledica toga sto sam dole kada sam naseo na bankinu pritisnuo premo napred da je onda taj iznad deo krenuo da izlazi i tako ostao.Pa me interesuje najbezbolnije da limogu samo da skinem jedan deo branika ili da odvrnem samo one gornje srafove torexe kako bi ispravio taj deo sto ide tik ispod fara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

pitanje vezano za zadnji branik, radi se o tome da je malo izasao ispod desnog svetla, sigurno jedan cm se izvukao dok levi lezi kako treba? Pa ne znam moze li se to srediti skidanjem branika, verovatno je neko pre mene to lose postavio ili mozda udaren posto je napukao na tom mestu ispod svetla? Hvala unapred forumasi.

IMG_20160701_125918.jpg  IMG_20160701_130004.jpg

 

Edited by Ivan
Spojeno i izmenjeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

U vezi zadnjeg branika je sve ranije ispisano u postojecoj temi (pomocu 2 krstaka se otpusti platnena oplata iznad tockova, ispod koje se otpuste T30 torx i 8mm sraf; sa gornje strane branika je 5 komada T30 torx i sa donje strane branika 4 komada 8mm srafova). To je sve na cemu se branik drzi, pa proveri da li je nesto pogresno postavljeno ili je jednostavno izdeformisan od tog udarca na slici.
 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Ivane. Video sam za skidanje nego me zanimalo da nije neko ima slican problem pa da ne skidam ako ne mora, jer sto ti kazes mozda se plastika izdeformisala pa da se ne cimam bezveze oko razvaljivanja. Mada se vidi na prvoj slici iznad prvog torx koliko ima lufta na samom pocetku, kao da je neko na silu zavrnuo bez guranja na mesto.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni je sumnjiv upravo sraf sa gornje strane branika koji pominjes, jer i na mestu gde je fiksiran vec je pomeren unazad. Ja bih to sve skinuo i pregledao kada imam vremena, jednostavno je, a da ne nagadjas sta moze da bude.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@milos16v

Spojio sam u postojecu temu, a ti dopisi rezultat ako budes skidao branik, mozda nekome kasnije bude od koristi ;) .

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...