Bugi 0 Posted March 23, 2010 Primetio sam u zadnje vreme kad motor postigne radnu temperaturu(drzi skazaljku pola milimetra iznad sredine)motor počinje blago da podrhtava,trese se(vibracije se osete na volanu).Kad je temperatura tačno na sredini motor radi normalno,a čim pređe tih pola milimetra iznad sredine počinju te vibracije.U početki sam mislio da se pali ventilator,pa on izaziva te vibracije,međitim posle proverim i vidim da se ventilator nije upalio,a motor podrhtava.E sad što je naj čudnije,kad isključim farove,popdrhtavanje se smiri,upalim farove, motor počinje da podrhtava ??????Imali neko ideju šta bi moglo da bude u pitanju?Inače radi se o fiat bravo 16,2001 god. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vlada-bravo 0 Posted March 24, 2010 brate ventilator ti je to, opusteno a kad ugasis farove auto ima vise struje koju trosi ventilator pa je podrftavanje manje, bez brigeda bi bio siguran u ovo sto sam ti rekao probaj kad krenu te vibracije da upalis sve potrosace pa ce vibracije biti jos vece Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9442 Posted March 24, 2010 Da, samo što vibracija ne sme biti kada se uključe potrošači, već komp. treba da reaguje i malo podigne broj obrtaja ako treba.Izmeri napon u mirovanju, pa onda napon u leru bez potrošača, a onda sa potrošačima. Razlika u naponu sa potrošačima i u mirovanju je ono što alternator puni. To čisto usput da vidiš da li je sve ok sa alternatorom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martini 11 Posted March 24, 2010 Koliki su ti obrtaji kad podrhtava motor? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bugi 0 Posted March 24, 2010 (edited) @vlada-bravo fora je u tome što ventilator ne radi kad počnu vibracije@Martini broj obrtaja je normalan,700 ortaja Edited March 24, 2010 by Bugi Quote Share this post Link to post Share on other sites
zokibubu 15 Posted March 26, 2010 Meni je broj obrtaja na leru 800I osete se vibracije kad se ukljuci ventilatorIli je tebi premali broj obrtaja na leru ili je onda mojih 800 o/min previse Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dusan 4 Posted March 26, 2010 Ne bih rekao da je previse, posto je i meni na mom Bravu broj obrtaja 800 o/min. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaskabgd 65 Posted March 28, 2010 800 o/min, i oseti se kad se upali ventilator ali ne previse Quote Share this post Link to post Share on other sites
milank 0 Posted April 14, 2010 Ja sam nov na forumu ali sa otprilike istim problemom oko mog Fiata Bravo 1.6 16v 98 god.Imam ugrađen plin 5 godina (običan Lovato) i do skoro nisam imao nikakvih problema sa radom auta i na benzin i plin . Sada se dešava da pri hladnom startu broj obrtaja bude od 1500-1800 i to nekih 5 min pa se normalizuje a kada se zagreje motor kazaljka br.obrtaja pada do kraja zastane pa se vrati do 600-700 o/m a često se i ugasi. Bio sam na dijagnostici ništa nije pokazala, u meduvremenu sam radio veliki servis tu su mi nešto radili pa je sada br, obrtaja kod hladnog motora tako veliki( inače je bio 1100-1200 o/m hladan a na radnoj temp. 800 o/m). Nisu menjane svećice i kablovi a menjan je davač temp.motora ,regulator pritiska i još gomila stvari. Auto super vuče normalna je potrošnja oba goriva a problem se manifestuje i na benzinu i na plinu.Šta sam primetio da ponekad onaj prekidač što prebacuje sa benzina na plin(trebao bi na oko 2000 o/m) nekad odradi sam na dosta manjem br.obrtaja anekad trba dati gas do 3000 o/m. Molim za savet ako neko zna rešenje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ljubiša 0 Posted November 9, 2016 Pozdrav za sve članove foruma, imam identičan problem kao i Bugi, pa me zanima da li je nađeno pravo rešenje za podrhtavanje motora kada dostigne radnu temperaturu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trofeo 115 Posted November 13, 2016 (edited) To je i meni pocelo da se desava od pre par dana...Ali ne kad se zagreje auto(ni je bitno radna ili ne) vec kad se zaustavim naprm semafor posle 2-3 sec pocne da se trese volan tj neko podrhtavanje,auto lepo radi na 800 obrtaja bez oscilacija..elem ja sam zakljucio da je auspuh u pitanju posto sam ga zakacio dole pre par dana na ivicnjak i od tad mi se to desava..moguce da sam pokidao neki nosac ili tome slicno..eto mozda nekom pomogne mrzelo me da se podvlacim posto ga nisam pocepao... Edited November 13, 2016 by Trofeo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ljubiša 0 Posted November 16, 2016 Kod mene se javlja isključivo kada motor postigne radnu temperaturu, bez obzira da li je na plinu ili benzinu, a posebno se primećiju vibracije ako su uključeni neki el. potrošači (svetla i sl.), do trenutka radne temperature sve je idealno, možda su mi obrtaji malo ispod 800, ne znam da li je to možda razlog? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trofeo 115 Posted November 16, 2016 @Ljubiša Obrtaji su ti ok,tako i treba Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ljubiša 0 Posted November 17, 2016 Ovo je stara tema iz 2010-e,započeta od člana Bugija, pretpostavljam da je rešio problem, pa bih zamolio za eventualnu pomoć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hgt 6 Posted December 5, 2017 Da li neko resio problem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trofeo 115 Posted December 5, 2017 (edited) @hgt Ja sam resio tako sto sam "zategao" auspuh... Ovi sa ovom temperaturom sto su mucili muku, ne znam Edited December 5, 2017 by Trofeo Quote Share this post Link to post Share on other sites
hgt 6 Posted December 5, 2017 59 minutes ago, Trofeo said: @hgt Ja sam resio tako sto sam "zategao" auspuh... Ovi sa ovom temperaturom sto su mucili muku, ne znam blago tebi , mi i dalje mucimo muku , i nikako mi nije jasno da jos uvek niko nije resio problem! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trofeo 115 Posted December 5, 2017 @hgt Verovatno je neko i resio u principu sve su ljudi sa malo postova ili neaktivni Ja sam prethodno bio zakacio auspuh i od tad mi se desavalo pa sam znao uzrok A to sa temperaturom predstavu nemam...Meni isto trese kad upali ventilator tj bucan je bas i osete se male vibracije...Hoce da trese kad ne valja neki nosac motora a to sam prvi put cuo da trese kad dodje na radnu temperaturu a pritom lepo radi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Memphis 15 Posted December 5, 2017 A u kakvom su vam stanju akumulatori? On 23.3.2010. at 11:22 PM, Bugi said: Primetio sam u zadnje vreme kad motor postigne radnu temperaturu(drzi skazaljku pola milimetra iznad sredine)motor počinje blago da podrhtava,trese se(vibracije se osete na volanu).Kad je temperatura tačno na sredini motor radi normalno,a čim pređe tih pola milimetra iznad sredine počinju te vibracije.U početki sam mislio da se pali ventilator,pa on izaziva te vibracije,međitim posle proverim i vidim da se ventilator nije upalio,a motor podrhtava.E sad što je naj čudnije,kad isključim farove,popdrhtavanje se smiri,upalim farove, motor počinje da podrhtava ?????? Imali neko ideju šta bi moglo da bude u pitanju? Inače radi se o fiat bravo 16,2001 god. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trofeo 115 Posted December 5, 2017 @Memphis Taj je vec promeno 2-3 komada za 8 godina a mozda i auto oplakoo sam Znam sta si hteo reci ali kad si quote ovog iz 2010 izvristao sam se,hahaha Quote Share this post Link to post Share on other sites
Memphis 15 Posted December 5, 2017 Uglavnom, izmjerite akumulator multimetrom (ali ne nakon što ste ugasili auto nego nakon što od stoji par sati ili najbolje preko noći) ako je ispod 12.5 V onda su to prvi znaci da je akumulator već oslabio. U 1.6 ide akumulator 50 ah. Drugo izmjerite punjenje alternatora ne bi smijelo biit ispod 14.2 V dok su potrošači isključeni. Treće očistite kontakte mase minus kleme na šasiji i getribi. Onda ću sad ovog; On 16.11.2016. at 1:01 PM, Ljubiša said: Kod mene se javlja isključivo kada motor postigne radnu temperaturu, bez obzira da li je na plinu ili benzinu, a posebno se primećiju vibracije ako su uključeni neki el. potrošači (svetla i sl.), do trenutka radne temperature sve je idealno, možda su mi obrtaji malo ispod 800, ne znam da li je to možda razlog? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hgt 6 Posted September 13, 2019 Da li to podrhtqvqnje volana i i table moze biti uzrok zamajca ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3141 Posted September 13, 2019 Može zamajac da bude uzrok, ali i loša dizna, svećica kod benzinca , ventil pa i izduv...sa TT Quote Share this post Link to post Share on other sites
hgt 6 Posted September 16, 2019 Podrhtavanje je i na benzinu i plinu i iskljucivo kad dodje motor do radnu temperaturu znaci kqd se auuto ugreje stanem na semafor motor lepo spusti obrtaje na 800 i posle 5bsekunde pocinje volan i tabla da podrhtavaju malo dam gas na nekih 1000 obrtaju podrhtavwnje se izgubi dizne nisu jer se isto desava i na plinu Quote Share this post Link to post Share on other sites
hgt 6 Posted November 20, 2020 Da li je neko resio ovaj problem sa podrhtavanjem motora , volana , table i sasije ? Quote Share this post Link to post Share on other sites