Jump to content
FAS Goran
sasha015

"Evolucija" cd-mp3 plejera

Recommended Posts

Voleo bih da cujem misljenja forumasa o jednom pitanju koje me muci ceo dan dok listam razne sajtove sa specifikacijama novijih cd-usb-mp3 auto plejera,koji ce zameniti "stilovu"fabricku muziku.

Ovo nije tema o zvuku,vec o vizuelnom i funkcionalnom dozivljaju uredjaja jer je dobar zvuk,ma koliko bitan,tesko postici za neke novce od 350 evra,koliko kosta jedan prosecan auto sistem(cd plejer+ 2 elipse pozadi+2 zvucnika napred)

Pitanje je-Sta je novo sto su proizvodjaci ponudili zadnjih 5 godina.Neki veliki pomak.To sto su ubacene mogucnosti citanja memorijskih kartica i usb je smejurija.

Zadnji cd-mp3 plejer koji sam uzeo za ,sada bivseg TIPA ,je bio pioneer deh p4800.Placen skoro 190 evra sa ugradnjom.Bilo je to pre 5 godina.Gledajuci danasnje serije pioneera 3000 i 4000,sem pomenutog usb i prednjeg aux,nema nista novo.Isti dizajn ,nemogucnost promene boja dugmica,displej smesan sa 8-12 karaktera :whistle: i......

Nista vise?Cena od 100 -150 evra,znaci isto.Funkcije,podesavanje isto.Cak mislim da ni sat nema :wallbash: .

E sada mislite,sta ovaj lupeta,pa Pioneer je to,alpine je vrh,clarion neprikosnoven....

Ja pre 5 godina nisam ni mastao o lcd televizoru.Kompjuter sa 17" tft mi je bio vrh.Laptop je misaona imenica bila.Sada dok pisem ovo sa netbooka koji je u krilu,na 37 lcd ide film,a na ful hd 23" monitoru me ceka "on line" partija saha sa deckom iz urugvaja :coffee: .

A ja u glavi i dalje imam sliku pioneer deh 2100 plejera za 9000 dinara ,koji je slican po izgledu mom bivsem pioneeru kupljenom pre 5 godina,ali 2 puta siromasnijim funkcijama.Lcd displej od bar 3.5 inca je naucna fantastika jos uvek.Ta "tehnika" u tim "novim"plejerima je stara skoro deceniju i tu nema nista revolucionarno. Ja jednostavno ne vidim da se tu nesto "radi" i unapredjuje,sem sitnih kozmetickih zahvata.

Plejeri sa 7" displejem koji se izvalce su kostali oko 600- 800e(prosecan plejer) i danas posle 6 godina kostaju isto(ne govorim o kineskim uredjajima).Koliko je kostala prosecna plazma 40' pre 5 godina,a koliko danas?

Ne znam,nisam pametan.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sto su ubacene mogucnosti citanja memorijskih kartica i usb je smejurija.

Pa ne bih se bas slozio. Ovo je prilicno korisna "novost".

Takodje, mogu se naci na trzistu i playeri koji pustaju divx-e na ugradjenom displeju. Sve cesci su modeli da grafickim displejima vece rezolucije, ugradjenim BT handsfree setom i slicno. A vec su polako poceli i "carputer"-i da se pojavljuju sa brdom mogucnosti.

E sad, glavno pitanje koje se postavlja je sta ti ocekujes od jednog uredjaja za kola??

Ja mislim da danasnji head unite-i u potpunosti ispunjavaju skoro sve zahteve vecine vozaca i nije ni potrebno vise od toga. To je ipak sporedni, zabavni uredjaj koji sluzi da ti olaksa putovanje. Retko ko ima potrebu da sedi satima u kolima (u mestu) i koristi svasta nesto, sto mu u voznji nikada nece trebati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice "smejurije' za usb i memoriske kartice,odnosilo se da to svaki uredjaj treba da ima,s obziron ma razvoj tehnike.Naravno da su to korisne stvarcice.

Od uredjaja ocekujem da svira solidno :thumbsup: i to se moze dobiti za 100-130 evra.Danas ali i pre 5 godina .Ali isto tako ocekujem da izgleda lepo,da mi ispise ime pesme i grupe preko celog ekrana,a ne da mi skroluje slova i da moram da pritiskam dugmence da bi mi ponovo ispisao naziv pesme.Ako je dostignuce 8-12 karaktera na displeju,za entry level Hu,ja nisam pametan ko tu koga zeza.TO sam isto imao i pre 5 godina.Oktopod je pisao o tome i svom "zajebu" sa alpinom.Eto npr,u stilu je narandzasto osvetljenje instrumenata i ja hocu pioneer,kenwood do 100 evra sa narandzastim osvetljenjem.Ali nema.Ima ta Alpina za 120-130 evra,koja svira dobro,ali je dizajn los.A i funkcionalnost je diskutabilna.

U sustini u tom nekom donjem segmentu uredjaj se nista nije promenilo vec 4-5 godina.

Naravno da za 100 evra nema dobrog HU.ALI ni za 150 ne dobijam mnogo vise u pravcu od koga ja ocekujem a to je veci i funkcionalniji displej sa mogucnoscu promene osvetljenja...To sve ima kod uredjaja skupljih od 200 evra.

Naveo sam primer sa lcd i plazmom, tft monitorom.KOliko su postali pristupacni obicnom coveku.Sto opet nije slucaj sa boljim HU.Bar po onom sto sam ja gledao.

I kao svaki "odrasli decak',volim da tu ima nekih dugmica koji svetle,da to nesto skakuce po displeju,makar ja provodio i 30 minuta u autu dnevno i ponekad bacio pogled na displej.Jednostavno za to sto ja ocekujem(bolji displej) mora da se debelo plati kod vodecih proizvodjaca .

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čitam sve ovo i mislim se: Da li ja živim u ovom svetu - ili se nešto desilo što propustih u vremenu moga bitisanja na kugli zemaljskoj!

Šta je cilj radio aparata u kolima? - da svira i pravi razbibrigu, opušta i to...

Šta je osnovno što opažaju naša čula kada se taj uredjaj aktivira: ZVUK!

Šta bi voleli da čujemo kada slušamo radio? - naravno DOBAR ZVUK pre svega, da nema distorzije, izobličenja zvuka i tako dalje...

(bez dobrog pojačala i još boljih zvučnika "Džaba"!) tu se tresnu glavne pare.

Kada zadovoljimo ove OSNOVNE zahteve, (čovek je prokleta pojava na kugli zemaljskoj - nikad mu nije dosta) - voleli bi da slušamo muziku koju smo sami snimili! Izmišljen prvo autogramofon, (pa se nosio kufer ploča koji je za samo 5 minuta po strani, reprodukovao muziku, a potom bi morali da okrenete drugu stranu ploče) pa autokasetofon, (prvo jednosmerni, pa dvosmerni, koji je omogućavao u najboljem slučaju 2 sata kontinualne muzike), pa autoCD ( sa 11 sati muzike), i naravno kao nadgradnja digitalne tehnologije slede FM transmiteri Xcar linkovi i ostale naprave...(preko 30 sati ko zna koje muzike - teško da će te ikad toliko muzike snimiti)

Medjutim uprkos svih prednosti i mana auto audio uredjaja - osnovna stvar je da se zadavolji kvalitet zvuka. Džaba meni "lighshow" na displeju moje auto muzike ukoliko je ono što slušam izobličeno i ukoliko to nema veze sa onim što slušam na ormanima od zvučnika kod kuće. Naravno, nemoguće je u kolima napraviti takav zvuk (mada on pruža iluziju perfekcije obzirom na efekat "gluve sobe", zatvorenih prozora, blizine pozicije zvučnika u odnosu na uvo, ali ipak to nikad neće biti "ono")

Bez obzira na sve novotarije kineske audio industrije - smatram da je ono što pravi B&O na Audiju ili Nakamichi na Hondi, ili recimo BOSE na Poršeu ili Maseratiju - najbolje što može da vam se desi u kolima. PUNO UHO ZVUKA! Stvar je u kvalitetu pojačala i kvalitetu zvučnika. Sve ostalo je iluzuija, za "sitne pare" nažalost.

Dobro se sećam davnašnjih zvukova iz "mono" uredjaja koji su bili proizvedeni od jeftinog GRUNDIG-a ili Clarion-a pre tridesetak godina. BLAUPUNKT je bio zakon i za zvuk i za automatiku promene stanica, medjutim za sve te uređaje bila je karakteristična jedna osobina: Zvučnisi su bili radjeni od voskiranog kartona, membrane od prave gume. U Mercedesu je bio čuveni BECKER!. Toga danas nema nigde, Sve membrane su od poluplastike-polugume, površina zvučnika je od potpune platike - jeste da izgleda savršeno, ali to nema veze sa zvukom koji se nekad proizvodio. Istina je da to "grmi", otkida vrata, izbija prozore, medjutim...nije to "ONO".

E, to "ONO" - može da se nadje, ali u fabrički ugradjenim primercima novih maloseriskih vozila, a nama ostaje jedino da se zadovoljavamo optičkim iluzijama i snagom pojačala verujući da slušamo "pravi zvuk"

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno se slažem sa Damjanovićem. Potpuno je zavladala komercijala. Fast-food i 3-u-1 za auto. Ali, pitanje za mlađe forumaše: da li postati rob kola ili je to stvar presiža?

Prvo- kada mi to imamo vremena da sve te uređaje "ekspolatišemo"? Ja za vožnju po gradu često nemam vremena da stavim pločicu na radio. Kada se gleda DivX u kolima? Na semaforu ili na parkingu? Muziku u kolima sam slušao i pre 30god i danas, ali danas više nego duplo jače jer je buka takva (kad je otvoren prozor) da ni sebe ne čujem. Sa klimom takođe. Valjda je svrha muzike da pravi "atmosferu" i da prija svima a ne da nervira. DivX ili TV mogu da gledam i na mobilnom ali koja je tu svrha i uživanje kada me kod kuće čeka LCD 42" i zvučnici Dynadio od 250 litara po kutiji (350W) u potpunoj tišini.

Drugo- još je Gebels u 2 svetskom ratu rekao da 500 puta ponovljena laž postaje istina. Na tome se sada zasniva marketing i reklama. Pročitamo prospekt ili web sajt nekog proizvode i gotovo - to je to. SVE vodeće marke auto radija je sada prave u Kini dopalo se to nekom ili ne(znam jer ih popravljam).

Treće- sve informacije o kvalitetu i bendovima treba primiti sa rezervom, a kada kupujemo treba da nas vodi naš lični osećaj i doživljaj (naravno prvo bi trebalo SVE čuti i isprobati). Odluka je naša. Meni ne treba da se "prikazujem".

Još mala dopuna: jednom smo na mojim studijama ETF(predmet- audiotehnika) ispitivali subjektivan doživljaj zvuka - iza zavese smo slušali razne "brendove" i poznate i anonimuse ali nismo znali koje. Bože, koja je to zbrka bila - ali većina anonimusa je dobila VIŠE glasova od "brendova". Više izgled i "poznatost" (tj reklama) prodaju proizvod nego kvalitet. Nije da brendovi ne valjaju. Valjaju. Ali su i manje poznati tu negde po kvalitetu a nekad i bolji. Mislite svojom glavom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadnji cd-mp3 plejer koji sam uzeo za ,sada bivseg TIPA ,je bio pioneer deh p4800.

......partija saha sa deckom iz urugvaja.

Decaci na sve strane, kuda ides Srbijo. Ko je koga vozio tip tebe, ili ti tipa? :rofl:

Edited by John

Share this post


Link to post
Share on other sites

JOHNY ,johny :thumbdown: :thumbdown: :spell:

Ako nemas sta pametno da kazes,kao gosn.Damjanovic ili BaneTv,ja bih ti preporucio da i dalje vrtis tockice na svom kasetasu u autu,dok trazis radio stanice...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Only John :devil:

Nikad mi nece biti jasno zasto neko cupa fabricki mp3, da bi stavio nesto sa diodama. Niti ce se novi uredjaj vizuelno uklopiti, a realno ni funkcije tipa video ovo ono nece koristiti, osim ako nisi taksista. Ja nesto i ne praktikujem da dzonjam u kolima i gledam neki ultra giga mega HD film. Jos treba i da razmisljam da li ce neka narkomanska budala da zavali staklo zbog diodica. Razumem da se ubaci onaj carlink da moze zika na karticu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih se složio da sve to košta previše novaca, ne znam šta ima to unutra pa da košta toliko..

Ceo komp kupiš za 200 eur, naravno ne možeš na njemu da igraš najnovije igrice, ali 10 kila gvožđa dobiješ i televizor što bi rekao moj ujak, gigabajte memorije, stotine gigabajta hard diska, dvd rezač, ploču, procesor na gigahertze, zvuk, video i šta sve ne...neki koji se tek uče radu na računaru na ovo vrište od zadovoljstva, zamisli snimiš se na moru, pa to prebaciš na komp, pa snimiš na DVD pa pustiš to baki na selu sa plejera na TV...

A ovamo za 200 jevreja slušam muziku i to je to...opcije nula...na stranu opcije što reče BaneTV, ali brate daj bar taj displej ljudski da bude, ono 2-3 reda da ima i da je širok, a ne 10 slova mi tu nešto skroluju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobi's za 200 evra komp, ali ako hoces zvucnu karticu koja ima specifikaciju nekog dobrog HU-a za kola, treba da das jos bar toliko. Nemojmo mesati babe i zabe. Isti ste k'o moj cale - "A zasto je taj laptop toliko skuplji, kad je 5 puta manji od ovog ispod stola?".

Cene svega na ovome svetu ne predstavljaju realnu vrednost, vec "TRZISNU" vrednost istoga. A trzisna vrednost = "koliko para bi narod dao za ovo"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misliš ono prevedeno: dok ima ovaca biće i šišanja. Tačno je da tržište održavaju kupci. Ali kako da nazovemo one koji uporno podržavaju nerealno ili prenaduvano tržište? Ne bih nikoga da vređam ali je tačno što kaže oktopod. Prvi DVD je bio preko 2000$ a sada 2000din. LCD je sa 2000€ pao na 300€.

A auto radio? Razmislite na šta dajete (da ne kažem teže - bacate) novac. I šta znači ovde "brend"? Da uđete u 10 kola sa muzikom a da NE ZNATE šta slušate, ne biste prepoznali šta je brend a šta je anonimus - o tom eksperimentu sam već pisao. Nije loša ideja kao ono u IDEI: razni auto-radioaparati i razni zvučnici pa sve možeš da čuješ. Mislim da sam video i na buvljaku ali je skroman izbor. Tada zaista biramo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U pravu si chikavili, ali ako hoću samo da slušam muziku kvalitetno, uslovno rečeno, ne treba mi monitor, grafička, hard disk, DVD rezač...uslovno rečeno, jer moraš sa nečega da pustiš muziku i na nečemu da vidiš gde klikćeš, pričam samo o tome da uređaj koji samo pušta muziku ne može da vredi toliko para u 21 veku.

U 2010. godini komotno mogu da kažem "nema tu neke mudrosti" niti tako skupih delova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čitam sve ovo i mislim se: Da li ja živim u ovom svetu - ili se nešto desilo što propustih u vremenu moga bitisanja na kugli zemaljskoj!

Šta je cilj radio aparata u kolima? - da svira i pravi razbibrigu, opušta i to...

Šta je osnovno što opažaju naša čula kada se taj uredjaj aktivira: ZVUK!

Šta bi voleli da čujemo kada slušamo radio? - naravno DOBAR ZVUK pre svega, da nema distorzije, izobličenja zvuka i tako dalje...

(bez dobrog pojačala i još boljih zvučnika "Džaba"!) tu se tresnu glavne pare.

Kada zadovoljimo ove OSNOVNE zahteve, (čovek je prokleta pojava na kugli zemaljskoj - nikad mu nije dosta) - voleli bi da slušamo muziku koju smo sami snimili! Izmišljen prvo autogramofon, (pa se nosio kufer ploča koji je za samo 5 minuta po strani, reprodukovao muziku, a potom bi morali da okrenete drugu stranu ploče) pa autokasetofon, (prvo jednosmerni, pa dvosmerni, koji je omogućavao u najboljem slučaju 2 sata kontinualne muzike), pa autoCD ( sa 11 sati muzike), i naravno kao nadgradnja digitalne tehnologije slede FM transmiteri Xcar linkovi i ostale naprave...(preko 30 sati ko zna koje muzike - teško da će te ikad toliko muzike snimiti)

Medjutim uprkos svih prednosti i mana auto audio uredjaja - osnovna stvar je da se zadavolji kvalitet zvuka. Džaba meni "lighshow" na displeju moje auto muzike ukoliko je ono što slušam izobličeno i ukoliko to nema veze sa onim što slušam na ormanima od zvučnika kod kuće. Naravno, nemoguće je u kolima napraviti takav zvuk (mada on pruža iluziju perfekcije obzirom na efekat "gluve sobe", zatvorenih prozora, blizine pozicije zvučnika u odnosu na uvo, ali ipak to nikad neće biti "ono")

Bez obzira na sve novotarije kineske audio industrije - smatram da je ono što pravi B&O na Audiju ili Nakamichi na Hondi, ili recimo BOSE na Poršeu ili Maseratiju - najbolje što može da vam se desi u kolima. PUNO UHO ZVUKA! Stvar je u kvalitetu pojačala i kvalitetu zvučnika. Sve ostalo je iluzuija, za "sitne pare" nažalost.

Dobro se sećam davnašnjih zvukova iz "mono" uredjaja koji su bili proizvedeni od jeftinog GRUNDIG-a ili Clarion-a pre tridesetak godina. BLAUPUNKT je bio zakon i za zvuk i za automatiku promene stanica, medjutim za sve te uređaje bila je karakteristična jedna osobina: Zvučnisi su bili radjeni od voskiranog kartona, membrane od prave gume. U Mercedesu je bio čuveni BECKER!. Toga danas nema nigde, Sve membrane su od poluplastike-polugume, površina zvučnika je od potpune platike - jeste da izgleda savršeno, ali to nema veze sa zvukom koji se nekad proizvodio. Istina je da to "grmi", otkida vrata, izbija prozore, medjutim...nije to "ONO".

E, to "ONO" - može da se nadje, ali u fabrički ugradjenim primercima novih maloseriskih vozila, a nama ostaje jedino da se zadovoljavamo optičkim iluzijama i snagom pojačala verujući da slušamo "pravi zvuk"

Da dodam i ja neka zapazanja oko ove muzike.. Za mesec dana sam promenio cetiri uredjeja u autu.. Sony ne mogu da se setim broja. Taj je imao mekan i specifican zvuk a onda ga vratio drugu jer sam dosao do 'Sencor' cd sa usb portom taj je gruvao kineske elepse samo tako tih 50w ali od kvaliteta reprodukcije nema ni veze.. A onda se on pokvario i ja nadjem nekog panasonika kas mu stradao a radio je razvaljivao sve moguce stanice. Zvuk je bio super ali nedovoljno jak.

Na kraju dam onaj sencor coveku a on mi da u remku Clarion radio kas koji je imao euro kontktor da smo ga samo uvalili na svoje mesto. Ovaj kog ja imam je sav neugledan i jadan i na tezini i po displeju da ga nadjete na ulici ne biste ga uzeli garant ali zvuk koji daje na ove Sarman elipse kineske inace' to je neverovatno.

Onaj sencor imao 50w ovaj klarion 25w cuje se jace a definicija tona je na niske i visoke savrseno precizna. Imam dosta iskustva sa ozvucenjima i znam sta je kvalitet... Hteo sam uzeti Lg lcf 600uru ali sada posle ovog klariona ne verujem da cu menjati marku. Mogu zamisliti kakav dozivljaj pruza novija generacija ovih uredjaja! zasad cu kupiti transmiter i posluzice dok ne kupim noviji klarion.

Za alpine'a ne znam kako zvuci cujem ljudi se hvale .. Kao i pioner ali za klariona definitivno kazem da je super po jacini i kvalitetu zvuka..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa veruj mi da se neces usreciti s novijim Clarion-ima, osim ako ne ides na neke high-end varijante od 200+€. Cistiji zvuk ima taj oldskul dzapaniz kasetas nego ovi jeftiniji konfekcijski modeli.

Ista stvar je i kod Alpine i Pioneer-a. Postoje profi varijante a isto tako i jeftiniji konkurentni modeli. Koliko para, toliko i muzike, uvek bilo ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam mp3(usb) koji se stavlja u upaljac i meni je ok....koji ce mi ku*** vise :D

:thumbsup: Samo da dodam ako nije problem. Izbegavam gradsku voznju ako je ikako moguce jer vise volim otvoren put i pejzaze. Ako sam u mogucnosti , otvorim prozor sirom , usporim i smanjim muziku na prijatnu jacinu. Razgledam okolinu i razgovaram sa saputnicima!

Volim kvalitetan zvuk a to podrazumeva kvalitetnu tehniku ali u autu mi to nije medju prioritetima! :coffee:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da se preteruje sa tim budzevinama u kolima,ja slusam fabricku muziku u Stilu,mogu reci da je zadovoljavajuce,a vizuelno je najbolje resenje.Sve sto se ubaci naknadno je kalemljenje.Takodje mislim da nismo svi bas tako prefinjenog sluha pa da cujemo svaku sitnicu i izoblicenje.

Evo meni recimo ne smeta fabricka muzika u Stilu,cak mislim da je zadovoljavajuca.E sad dal sam ja kompetentan da ocenjujem ne znam.Muzikom se bavim dvadesetak godina ,sviram 2 instrumenta,imam kojekakve opreme u kuci(uglavnom profesionalne) u vrednosti 3-4 dobra stila i nemam problem da snimke preslusavam u autu.

Mislim da je problem u bolesnom perfekcionizmu nas samih a verijem da malo ljudi moze stvarno da proceni kvalitet reprodukcije.Radio sam i u studiu pa znam o cemu pricam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...