Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Hmmm... ja kada sam sipao ložu meni je manje trošio :unsure:

Ja se izvinjavam,nisam napisao,u kombi sipamo knezov ED a ne lozu :thumbsup:

Cena ED na njegovoj pumpi je 124,9 din. ovde kod mene.

Edited by ChobbyNS

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo sad gledam, naftaši nemaju nameru da spuste cene, a cena sirove nafte je pala i 20%... još najavljuju poskupljenje gasa za 10% :realmad:

inače, i meni je pomenuta Knez petrol pumpa blizu, i nemam za sad zamerke na kvalitet gasa.. :mellow:

Edited by VladaNS

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma i nije im neko gorivo bas,al ja tu nekad sipam,a malo dalje od kneza prema gradu isto ima nova stara pumpa,pre su samo imali gas ,sad imaju sve vrste goriva,iste cena kao knez :thumbsup: :al je i priblizni kavalitet

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obrati paznju sad na ovo:"ali iako cenu diktira domaća proizvodnja, jer je najzastupljenija na tržištu, ne može se NIS okriviti za tu situaciju. Naime, rekonstrukcija pogona još nije završena a pri sadašnjoj tehnologiji, u kojoj se oko 30 odsto sirovine gubi, nije moguće formirati nižu cenu. Na to bi trebalo dodati i da država nije bila spremna da se odrekne prihoda od akciza, koje su takođe među najvišima u Evropi, i rezultat je da skupo plaćamo jedno od najlošijih goriva", kaže Nebojša Atanacković."

Share this post


Link to post
Share on other sites

SRAMOTA :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

137 din ed na omw-u :(

plakala im majka pa jel imaju oni dusu... mogli bi makar neki popust za studente da uvedu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih zaista voleo da mi neko objasni kako je BMB 95 novouvedeno gorivo sa vecim brojem oktana u odnosu na olovni od 95 oktana? Kome oni mazu oci, sto nekazu da ono onda nije bilo sto je trebalo pa lepo kazne kradju naroda... Ako ovo uopste ima toliko oktana koliko treba...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na preskupom gorivu ućarili i NIS i država

42383-benzinska%20pumpa.jpg

Naftna industrija Srbije ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 21.4 milijarde dinara – izjavio je zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov na predstavljanju poslovnih rezultata NIS-a na Beogradskoj berzi.

NIS je ostvario dobit prevenstveno zahvaljujući poboljšanju efikasnosti, smanjenju troškova, povećanju proizvodnje nafte i gasa i proširenju asortimana derivata, kao i pozitivnim kursnim razlikama koje su iznosile 6.4 milijardi dinara. Kompanija je zabeležila dobit pre kursnih razlika od oko 15.1 milijardi dinara, što je 144 posto više u odnosu na prvo polugodište 2010. godine. NIS je u prvoj polovini godine u državnu kasu na ime poreza i fiskalnih obaveza uplatio 40 milijardi dinara, ili oko 400 miliona eura, što je oko milijardu dinara više nego u istom periodu lane.

Urusov je dodao da je NIS od početka godine investirao 8.6 milijardi dinara, što je duplo više nego prošle godine. On je naveo da se modernizacija rafinerije u Pančevu odvija planiranom dinamikom i da će biti završena u predviđenom roku, odnosno do kraja sledeće godine.

Urusov je naveo i da je proizvodnja domaće nafte i gasa od početka ove godine iznosila oko 730.000 tona, što je oko 30 posto više u odnosu na isti period prošle godine, obim prerade je bio manji oko 14 odsto, dok je promet derivata oko tri odsto manji nego u prvoj polovini prošle godine.

Ne sumnjajući da je NIS uradio dosta toga da bi unapredio poslovanje, ali ovakao dobra zarada delom je zasluga i visokih cena u Srbiji. Planom poslovanja za prvu polovinu godine, koji je NIS ranije objavio, planirana je neto dobit 12.09 milijardi dinara. Međutim, brokeri ''Sinteza Invest grupe'' su očekivala daleku veću zaradu i to samo na osnovu kursa koji je NIS-u išao na ruku. Naime, planom su bile predviđene pozitivne kursne razlike od 1.8 milijarde dinara, a samo u prvom kvartalu dostigle su 7.8 milijardi dinara.

Sa druge strane, naša zemlja je, po analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije, i dalje među najskupljim državama u regionu kada je cena naftnih derivata u pitanju.

Gorivo je znatno jeftinije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, koja ima tri puta veću prosečnu platu. Razloge ne treba tražiti samo u nedostatku konkurencije u Srbiji već u apetitima države. Kroz akcize na svakom litru država uzme bar pola litra. Prosečna cena bezolovnog supera u Srbiji je 1.36 euro litar, a evrodizela 1.33 euro. Naši vozači gorivo plaćaju jeftinije samo od Grka i Mađara. Čak ni gotovo dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama nije rezultirao pojeftinjenjem na pumpama u našoj zemlji.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije je pokazala i da je udeo državnog zahvatanja u našoj zemlji, bar kada je u pitanju benzin, u samom vrhu u regionu. Tako od maloprodajne cene benzina NIS-kvaliteta, dakle onog koji se proizvodi u Pančevu, u državnu kasu stiže čak 52.55 odsto. Država je ''skromnija'' kada je u pitanju dizel pa od prodaje D-2 domaćeg dizela ućari ''samo'' 44.7 odsto, a od prodaje eurodizela 42.7 odsto.

O kakvoj se zaradi radi najbolje pokazuje podatak da je NIS 2010. godinu završio s profitom od 16.5 milijardi dinara, ali i da je preuzeo kompaniju koja je do 2008. godine, to jest dok je bila u državnom vlasništvu, napravila ogromne gubitke. NIS je 2009. godinu završio s gubitkom iz poslovanja od 4.4 milijarde dinara, a ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja sa međunarodnim finansijskim standardima bio je 37.6 milijardi dinara.

Cene goriva zavise od države?

Komentarišući cene goriva na NIS-ovim pumpama, Urusov je rekao da su NIS-ove cene goriva konkurentne i da su u skladu s onima u okruženju.

Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od državnih zahvatanja, odnosno od nivoa akciza i PDV-a - rekao je Urusov, koji nije mogao da precizira da li će biti skorog sniženja cena goriva na NIS-ovim pumpama jer će to, kako je rekao, zavisiti od države – da li će smanjivati iznos akciza na naftne derivate u 2011.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

nece biti smanjenja ukupne cene goriva nikada, barem ne u značajnoj meri..i ako država smanji akcize (što se neće desiti), nis i pumpadžije će tu razliku preliti sebi u džep.. :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

moj auto vec drugu neelju stoji na parkingu i tamo ce ostati. Sad razmisljam o varijanti da ga prodam i kupim motor...

Share this post


Link to post
Share on other sites

idi bre, nedaj auto.. :wallbash:

kad bi mogli svi kolektivno da parkiramo i da ne vozimo nedelju dana, mozda bi se onda nakanili da spuste cene.. :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam kupio bicikl i mnogo mi je lepo da se tako vozam,cak stignem i brze nego autom svuda po gradu.

A od motornih vozila vozim samo firmin kamion,stila nisam ni video bar mesec dana,stoji u garazi,uziva. . .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juce sam snimio cene na jednoj NIS pumpi u okolini Sapca. BMB 126, ED 128, D2 116. Navodno cene su nize zato sto je pumpa u pogranicnoj zoni pa da narod ne ide u Bosnu da sipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poskupelo gorivo u Srbiji

Poskupelo gorivo u Srbiji

Tanjug – pre 3 sata Iako je gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu, u najavi su ili su već poskupeli naftni derivati na pumpama naftnih kompanija koje posluju u Srbiji.

Benzin sada košta od 125 do 140 dinara za litar, a dizel od 119 do 139 dinara za litar.

Gorivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) od danas je skuplje za dinar, ali ta kompanija i dalje ima najpovoljnije cene u odnosu na druge učesnike na tržištu, kažu u NIS-u.

Na benzinskim stanicama NIS-a cene benzina BMB 95 se kreću od 125,80 do 135,40 dinara po litru, evro premijuma od 131,60 do 140,90 dinara po litru, dizel D2 košta od 119,70 do 129,40 dinara po litru, evrodizel od 129,60 do 139 dinara po litru, auto gas od 58,70 do 63,80 dinara po litru.

"Lukoil Srbija" planira poskupljenje derivata BMB-95 za 50 para, jer je povećana njegova veleprodajna cena, kazu u toj kompaniji, u kojoj tokom ove nedelje ne planiraju povećanje cena ostalih vrsta naftnih derivata i gasa.

Cene evropremijuma BMB 95 kod "Lukoila" se kreću od 137,40 do 139,50 dinara po litru, BMB-95 košta od 132,90 do 135,40 dinara po litru, D-2 od 125 do 128,90, evrodizela od 135,40 do 137,90, a TNG-a od 62,90 do 64,40 dinara po litru.

Na benzinskim stanicama naftne kompanije MOL za 50 para je poskupeo evropremijum BMB 95, dok cene bezolovnog BMB 95 iznose 133,40 dinara po litru, dizel D-2 košta 126,90, a evrodizel 136,50 dinara za litar.

Na pumpama OMV-a evropremijum BMB 95 košta 139,50 dinara po litru, BMB-95 133,50 dinara, D-2 127,50 dinara, evrodizel 137,40 dinara po litru, a TNG 63,90.

U Udruženju vlasnika privatnih benzinskih pumpi takođe narednih dana najavljuju poskupljenje derivata za dinar.

U NIS-u ističu da su uskladili cene na svojim pumpama sa ponudom i potražnjom na srpskom tržištu naftnih derivata.

Nastojimo da očuvamo konkurentne cene motornog goriva na našim benzinskim stanicama i pratimo da one ne budu iznad prosečnih na regionalnom tržištu, kažu u toj kompaniji.

NIS je, kako navode, za svoje klijente organizovao akciju pod nazivom "Happy hour", u okviru koje u određenim vremenskim intervalima važi popust od tri odsto na sve vrste naftnih derivata koje se prodaju na benzinskim stanicama NIS-a širom Srbije: počev od evro premijuma, evro dizela 5, BMB 95, D2 i TNG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja sam prosle nedelje sipao u bijeljini na jednoj njihovoj pumpi i cena za eurodizel ,kad se preracuna u dinare je oko 115 dinara :wallbash:,to je 24 dinara jeftinije nego kod nas,a o kvalitetu i da nepricamo :rant:

Share this post


Link to post
Share on other sites

idi bre, nedaj auto.. :wallbash:

kad bi mogli svi kolektivno da parkiramo i da ne vozimo nedelju dana, mozda bi se onda nakanili da spuste cene.. :realmad:

Ja se potpuno slazem sa ovim :) Kada bi sva motorna vozila nizeg prioriteta stala na samo 24h mislim da bi se pumpadzije i drzava zapitali...a sta bi bilo za nedelju dana, eeeeee :coffee:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gall

pa smislili bi oni drugi nacin za guljenje koze sa ledja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...