Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

bmb98.jpg

Tako to rade nasi susedi !

43 l = 50 e ili 4890 din

Ako se uporedi cena ovog goriva koje je mnogo bolje od najboljeg goriva kod nas (Evro Premium BMB95) usteda je oko 900 dinara. Ako se uzme u obzir neka nasa razblazena varijanta , kao sto je slucaj na nis pumpama npr, onda je usteda jos i veca. Auto sa ovih 98 oktana ide preporodjeno ! :thumbsup:

da sam blizi granici , nase pumpe me ne bi videle !

Edited by STG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe,da si blize granici,dobio bi 46 litara bmb98,umesto 43 :thumbsup:

2.15 km je bmb 98 odma preko grane.

2.15 km*49 din=105 din po litru :whistle:

4850(50 evra):105=46 lit :thumbup:

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja koliko sam trazio svuda je 2.28, pre dve nedelje sam bio i prema Bijeljini, i tamo je bio isto 2.28, mislim da je pumpa Neskovic, kaze mi lik na pumpi da je bila niza cena ali je poskupelo. Mozda ti znas neke stekove na koje ja nisam naisao, ali eto , neki sledeci moj put i pred put tebe kontaktiram na PM da ustedim jos vise ! :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzas!!! :rant: :rant: :rant: :rant:

Idem pravo da ugradim plin,pa kada i on poskupi,idem biciklom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inace, za one koji nisu upuceni :coffee: , cena ED na toj "taxi" pumpi je 121.90 din.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super znaci pala cena za 2 dinara bila je 123.9 , vidim da je i na jos nekim pumpa pala za 2 din.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akcize na gorivo u Srbiji među najvećim u Evropi - Država nam uzima pola rezervoara

cene%20gorivo.jpg

Baš ga preteraše - Od oko 130 dinara, koliko košta litar benzina, država uzme čak 60. Naftaši tvrde da bi smanjenje akciza povećalo prodaju, pa državna kasa ne bi bila na gubitku

Akcize na gorivo u Srbiji su među najvećim u Evropi, a poslanici danas u Skupštini razmatraju njihovo dalje povećanje. Stručnjaci, međutim, procenjuju da bi država komotno mogla i da smanji akcize jer bi se tako povećala potrošnja goriva i u državnoj kasi bi se našlo isto novca. Istraživanje Pressa pokazalo je da Srbija ima najveće akcize i poreze na gorivo na Balkanu. Zahvatanja su veća nego u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, pa i Španiji, Austriji...

Ipak, Skupština Srbije počeće danas raspravu o Predlogu izmena Zakona o akcizama na naftne derivate, a po njegovom usvajanju očekuje se da benzin u Srbiji poskupi za 4.5 dinara, a dizel za dva dinara po litru.

Prethodno je 19. maja vlada usvojila predlog izmena zakona kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste goriva koje su uvedene od početka ove godine i uvode jedinstvene akcize za benzin i dizel goriva. Prema predlogu, za sve vrste motornih benzina ubuduće će važiti jedinstvena akciza od 49.5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. Poznavaoci tržišta, međutim, tvrde da bi država trebalo da smanji akcize na gorivo i izjednači ih sa onima u regionu. To bi, smatraju, dovelo do veće potrošnje goriva u Srbiji, pa bi se i državna kasa punila isto kao do sada, ali bi vozači kupovali jeftinije gorivo.

- Smanjenje cena svakako bi znatno povećalo prodaju. Naročito u sezoni godišnjih odmora. Jer oni koji, recimo, idu u Grčku ili Crnu Goru ne bi planirali da sa pola rezervoara odu do Makedonije ili BiH, pa da tamo natoče gorivo. Niti bi građani iz pograničnih delova zemlje prelazili granicu da toče benzin - objašnjava Ljubinko Savić, savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije. Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić smatra da su nameti na gorivo u Srbiji previsoki u odnosu na cenu goriva na berzi.

- Berzanska cena goriva je oko 60 evrocenti, a otprilike toliko uzima i država na poreze i akcize. Znači, na litar goriva država naplati još litar. Čak i kada bi proizvođačka cena goriva bila samo dinar, građani bi ga na pumpi plaćali oko 60 dinara zbog državnih nameta - navodi Rakić.

Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije slaže se da su akcize previsoke. Takođe, predlaže da država uvede vraćanje PDV-a strancima koji kupuju gorivo u Srbiji.

- Veliki broj stranaca koji prolazi kroz našu zemlju uopšte ne kupuje gorivo ovde. Zato bi trebalo da vraćamo PDV svim vozilima iz inostranstva koja natoče gorivo kod nas. To se radi u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji... Tako bi se potrošnja znatno povećala, a država bi naplatila bar akcizu - kaže Tatić. Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi akcize na gorivo mogle da se se smanje, a da se povećaju na neke druge proizvode.

- Mi imamo akcize na duvan, piće i gorivo. Slažem se da bi bilo bolje povećati akcize na cigarete, na primer, a smanjiti na gorivo. Ipak, ne možete preterati sa povećavanjem akciza na jednom proizvodu. U suštini, mi imamo preteranu potrošnju države i nema političke volje da se to smanji. Zato vlast povećava dažbine da bi to nadoknadila - kaže Kovačević.

Šta sve ulazi u cenu goriva u Srbiji u dinarima

* na primeru evropremijuma od 95 oktana

Proizvođačka cena: 56.30

Akciza: 49.50

Marža: 5.00

Fond za vanredne situacije: 0.63

Naknada za upis hemikalija: 0.20

PDV: 20.70

Ukupno: 132.33

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno,ali stvarno velika sramota1 :realmad: :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci juce na MOL-u veoma prijatno iznenadjenje! Dodjem na pumpu, spreman vec psihicki da je EvroPremiumBMB95 dostigao cenu 140din, kad ono SNIZENJE. Da ne verujes, pojeftinio benzin za citava dva dinara, sada kosta 133.9 ! Ocekujem danas sneg da padne ! :ice:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Usvojene izmene Zakona o akcizama predviđaju da za sve vrste motornih benzina ubuduće važi jedinstvena viša akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. To znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će niže biti povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dva dinara po litru za dizel goriva." :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sniženje cena goriva na benzinskim stanicama NIS-a

NIS će sutra, 30. juna sprovesti celodnevnu akciju sniženja cena svih naftnih derivata, pod nazivom „Happy day“.

Tim povodom će se, na 223 benzinske stanice NIS-a širom Srbije, u periodu od 0 do 24 časa, prodavati sve vrste derivata nafte (evro premijum, BMB95, D2 i evro dizel) po ceni nižoj za 3 odsto. Popust važi za sva fizička lica bez obzira na sredstva plaćanja.

nis_benzinska_stanica.jpg

Jednodnevno sniženje motornog goriva samo je deo šire akcije koju NIS sprovodi za svoje verne potrošače, pod nazivom „Happy hour“, u okviru koje je omogućen popust na sve vrste motornih goriva za 3 odsto, i to u određenim vremenskim intervalima. Dnevno sniženje cena je na 223 benzinske stanice NIS-a u periodu od 11 do 12 časova, dok je od 22 do 06 časova noćno sniženje na 82 kompanijske pumpe. Ova akcija, koja je počela 20. juna i traje do 7. jula, namenjena je svim fizičkim licima koja na benzinskim stanicama NIS-a kupuju evro premijum, BMB 95, D2 i evro dizel.

Akcije „Happy hour“ i „Happy day“ su deo nove marketinške politike NIS-a koja je usmerena na uspostavljanje dugoročnih odnosa poverenja sa klijentima i pobošljanje kvaliteta usluga.

Detaljna informacija sa spiskom benzinskih stanica na kojima se sprovodi akcija sniženja cene motornog goriva dostupna je na kompanijskoj internet stranici www.nis.rs

Preuzeto sa AutoBlog-a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cena ED na NISu u Pančevu je 136rsd, a na MBG-u u Pančevu 129. Takođe, na MBG-u na Karaburmi je 125. Akcija popusta od 3% na NIS-u i dalje ne daje manje cene nego na MBG-u koji nudi sasvim zadovoljavajući kvalitet goriva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pod smanjenjem cena podrazumevam da bude jeftinije 20% bar a ovo dinar dva mislim da nam nista neznaci jer i onako 90% nas sipa za hiljadu-dve :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel moze neko malo detaljnije da mi objasni gde se nalazi ta ART pumpa? Jos bolje kad bi uradio print screen na google earth-u i zaokruzio bilo bi extra. Verovatno ima jos onih koje interesuje tacna pozicija pumpe.

Unapred hvala

Pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan sam sipao u Zemunu na takodje maloj privatnoj pumpi ED cena je 127.9din i pumpa ima samo ED i ni jedno drugo gorivo. Nalazi se izmedju Prvomajske i Milana Uzelca. Nekada pre 15 godina se secam tu je bila mala beopetrolova pumpa. Gorivo kao i svugde isto trosi isto ide. Par prijatelja sipa na njoj i nisu primetili razliku u odnosu na druge pumpe. A inace vec duse vreme sipam na ART pumpi i to gorivo je provereno dobro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi sad šta kaže:

Lož-ulje u rezervoarima?

Podstaknuto glasinama da pojedine pumpe, umesto dizela, prodaju lož-ulje, Ministarstvo trgovine pojačalo inspekcijsku kontrolu uvoza tog energenta. Lož-ulje nanosi ogromnu štetu savremenim vozilima, upozoravaju stručnjaci.

Pa između ostalog kaže...

"Ono čime mi raspolažemo jeste podatak da se u energetskom bilansu Republike Srbije primećuje da je u prvih šest meseci došlo do povećanja potrošnje ovog goriva. Prvenstveno mislim na ekstra lako lož-ulje, za nekih 30 do 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine", ističe sekretar Udruženja za energetiku u Komori Srbije Ljubinko Savić.

I neeeeee uopšte ne vozimo na ložu :)

Cela vest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam jedno vreme sipao na Knez petrolu. Presao sam na EKO i tad mi je bilo jasno koje sam djubre od ED ispao na Knezu! Toliko o toj pumpi... :thumbdown:

Edited by Marko BK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni kombi koji u proseku trosi od 13,5-14,0 lit. na knezu trosi 16 lit.

Havarija,ali gazdi jeftinije,pa misli da ce nesto da ustedi,al' malo sutra :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...