Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Danas ED 177,9Din/l (1,5Eur/l)- 5 din skuplji od Nove G. do danas - nikad skuplji u Srbiji!!!

Nevera!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benzin 95  je danas bio na Avia pumpi u Novom Sadu 170,9 din.

Dizel obican 179,9 din. 

Sve vise razmisljam o metanu koji je 101 din ali takva kola trose od 3 do 6 kg na 100 km.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ivan73 said:

Danas ED 177,9Din/l (1,5Eur/l)- 5 din skuplji od Nove G. do danas - nikad skuplji u Srbiji!!!

Nevera!!!

GDrive je 182 dinara..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popodne sa NIS Sava:

- BMB 95:  cca 172 din (1.46 EUR)

- G Drive 100: cca 183 din (1.56 EUR)

 

IMG_20220203_185736_resized_20220203_065902885.thumb.jpg.4867625d872c483b3f2f925791375b36.jpg

 

Bacih pogled u prolazu na tablu: obicni ED je oko 181 din, a aditivirani dizel se ocigledno polako ali sigurno blizi cifri od 190 kinti.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni nikad nece biti jasno zasto ljudi sipaju 98,100 oktana u auto koji je pravljen da ide na 95. Licno sam sipao 2x u punta 98 oktana, nisam video nikakvu razliku.. Burazer u Pezoa sipao u pocetku GDrive. Jednom mu je plata kasnila pa je sipao obican dizel, kaze ide i trosi isto. 

Zimus na pumpi zena ispred mene u raspalu korisu sipa 100 oktana za 2000.. Ne znam evo voleo bih da mi neko pojasni zasto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta znam... Meni je receno da za Rotexov motor sto ide u avion Sila 750 tocim 95 (posto benzince u firmi nemamo, ovo je jedino na benzin), a u sluznene dizele obican OMV dizlo (njihova kartica) dok u svoj auto sipam na Molu sto obican sto premium, isto ide. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najgore sam prošao na izlasku iz Beča pre nekoliko meseci... :D

Glupo mi je što po Austriji pumpe obično nisu na samom autoputu, već uvek ima neka petlja da se isključiš sa autoputa, pa voziš 500-1000 metara i eto pumpe. I, tako posle OMV rafinerije eto i njihove pumpe na izlasku iz Beča, stanem bez razmišljanja i gledanja koliko košta litar (sipano pre toga po drugim pumpama i cena je bila manje-više kao kod nas)...i srećom nije moglo više da stane do punog...inače bi ovo bio nikad skuplji rezervoar - 231 RSD po litri :D:D 

 

austrija OMV.jpg

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites
ovo djubre svaki dan skace li skače cena,ne znam dokle,a auta po Bg nikad više
Dok se ne izadje na ulicu ili izbore. Ne znam dokle vise mlacenja prazne slame po internetima

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slovaci kupuju gorivo kod Poljaka, ''benzinski turizam'' cveta

 

187462-pumpa.jpg

 

Nakon što su krajem prošle godine mnogi Slovaci počeli da kupuju gorivo za automobile u susednoj Mađarskoj, od početka februara masovno idu u benzinski turizam i u Poljsku, tamo pune rezervoare vozila i kanistere jeftinijim benzinom i dizelom. Kao odgovor, Poljska je odlučila da uvede kontrole na granici. Poljska vlada je od 1. februara smanjila PDV na gorivo sa 23% na 8%, a potpuno ga je ukinula za neke prehrambene proizvode. Tako se prekogranični šoping i benzinski turizam isplate i za građane Slovačke koji ne žive blizu granice. Najčešće destinacije su gradovi Zakopane, Novi Targ i gradići Čarni Dunajec i Jablonka, na samom jugu Poljske.

 

U pojedinim benzinskim pumpama uz granicu sa Slovačkom već je dolazilo do nestašice goriva i morale su da obustave posao na nekoliko sati. Poljski mediji preneli su saopštenje poljskog inspektorata za drumski saobraćaj da je upoznat sa tom praksom i da će sprovesti kontrole. Prema poljskom zakonu, u automobilu prilikom prelaska granice mogu, ne računajući rezervoar za gorivo, da budu najviše četiri kanistera sa po 60 litara goriva i to pod uslovom da kanisteri ispunjavaju standarde Evropske unije. Slovaci su u nabavku benzina u Mađarsku počeli da odlaze još od sredine novembra prošle godine kada je premijer Viktor Orban zamrznuo cenu cenu standardnog goriva od 95 oktana na 1.34 evra. Ta mera je, međutim, teško pogodila manje benzinske pumpe. Predstavnici mađarske naftne asocijacije ocenili su da bi ograničenje cene benzina i posle 15. februara, kada prestaje da važi vladino novembarsko ograničenje cene, moglo da upropasti male snabdevače gorivom.

 

Praksa kupovine goriva u nekoj susednoj članici EU nije jedinstvena samo u Slovačkoj, pošto tome pribegava i sve veći broj Nemaca i Čeha. Prema pisanju berlinskog dnevnika Velt, nemačko udruženje benzinskih pumpi severo-istok upozorilo je da bi male pumpe blizu granice sa Poljskom mogle da bankrotiraju zbog talasa ''benzinskog turizma''. To udruženje zastupa interese oko oko 300 benzinskih pumpi koje rade na istoku Nemačke. Velt piše da se cena benzina prvog vikenda u februaru u Poljskoj kretala od 1.15 evra do 1.20 evra, a da je istovremeno sa nemačke strane granice bila 1.80 evra. Međutim, za razliku od Slovaka, Nemci mogu pored punog rezervoara da unesu u zemlju samo dodatnih 20 litara goriva, i to one vrste koja odgovara njihovom vozilu. List prenosi i upozorenje jedne predstavnice nemačkog auto-kluba ADAC da se benzinski turizam ne isplati uvek, i da treba imati u vidu čekanje na granicama, habanje automobila i potrošnju goriva do prve benzinske pumpe u Poljskoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njuz.net

BEOGRAD, 4. februar 2022, (Njuz) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država svim vozačima u Srbiji pokloniti po 20 litara goriva.

 

On je tom prilikom istakao da je to veoma vredan poklon, kada se uzme u obzir cena goriva, kao i da to ne bi moglo da se uradi da Srbija nije ekonomski jaka i nezavisna.

 

– Izdvojili smo značajna sredstva da bismo obradovali naše vozače jer smo želeli da im se zahvalimo za sve što su prošli od početka epidemije i da im omogućimo da voze gde god žele. Neko će tih 20 litara iskoristiti da otputuje negde koristeći puteve i pristupne saobraćajnice koje smo izgradili za proteklih skoro 10 godina, a neko će sa tih 20 litara danima ići od kuće do posla u nekoj od fabrika koje smo otvorili zahvaljujući stranim investirorima koje smo doveli – rekao je predsednik novinarima.

 

Vučić je saopštio da će prijava za sve one koji ispunjavaju uslov za dobijanje goriva trajati od 7. do 21. februara.

 

– Neophodno je samo da prilikom prijave vozači ostave broj vozačke dozvole i da navedu da Ii koriste benzin, dizel ili gas i tokom marta svako od njih će dobiti po 20 litara odgovarajućeg goriva. To nije mala pomoć, sa današnjim cenama goriva to je u proseku skoro 25 evra po vozaču, a do marta, kada će vozači dobiti gorivo, vrednost te pomoći verovatno će da bude i značajno veća. Želim da istaknem da smo gorivo kupili u Bosni, jer je znatno jeftinije nego kod nas, i na taj način smo uštedeli novac koji ćemo iskoristiti za novu pomoć penzionerima tokom marta – objasnio je on.

 

Predsednik Srbije napomenuo je i da se planira dodatna pomoć za vozače.

 

– Ako ne izgubimo izbore, vozači pred godišnje odmore mogu da očekuju, ne samo po još 20 litara goriva, već i po 20 evra, za slučaj da ih policija zaustavi zbog prekršaja – dodao je Vučić.

 

Soko Sokolović

 

https://www.njuz.net/vucic-najavio-da-ce-svi-vozaci-dobiti-po-20-litara-goriva-od-drzave/

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/9/2022 at 6:57 PM, neshaoct said:
Najgore sam prošao na izlasku iz Beča pre nekoliko meseci...
Glupo mi je što po Austriji pumpe obično nisu na samom autoputu, već uvek ima neka petlja da se isključiš sa autoputa, pa voziš 500-1000 metara i eto pumpe. I, tako posle OMV rafinerije eto i njihove pumpe na izlasku iz Beča, stanem bez razmišljanja i gledanja koliko košta litar (sipano pre toga po drugim pumpama i cena je bila manje-više kao kod nas)...i srećom nije moglo više da stane do punog...inače bi ovo bio nikad skuplji rezervoar - 231 RSD po litri  
 
666007115_austrijaOMV.thumb.jpg.3d9b912d31ddc645111e68898c6a5682.jpg

 



 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...