Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Cena goriva skače skoro svakog dana - šta je razlog?

 

pumpa gorivo.jpg

 

Ovo je utisak većine vozača. Cena benzina, dizela i plina skaču gotovo svakodnevno, pa je trenutna slika na totemima pored pumpi za benzin (BMB 95) 162.4 dinara, evro dizela 164.4, dok je cena duplo filtriranog dizela 170.4 dinara. Kvalitetniji benzin sa aditivima prodaje se i do 180.4 dinara. Auto-gas košta na većini pumpi u Srbiji 86.9 dinara. Prikaz cenovnika na pumpama gotovo da se menja na dnevnom nivou, a kako statistika pokazuje, samo od Nove godine cena je viša je za 20 dinara.

 

''Početkom nedelje cene su već podignute za 50 para, pa od pre dva dana za novih 50 para i čini se da će tako unedogled'', jedan je od komentara. ''Početkom jula litar benzina koštao je 156 dinara, a dizela 160. A one su, opet u odnosu na aprilske, veće za šest dinara za benzin i za tri dinara za naftu, nego u aprilu.'' Prema rečima Bore Tatića iz Privatnog udruženja benzinskih stanica, nema dileme da na tržište goriva u Srbiji pre svega utiče rast cena sirove nafte na Svetskoj berzi. ''Svaki poremećaj na svetskom tržištu odražava se na naše cene'', kaže Tatić. ''Jedino što se kod pojeftinjenja sirove nafte to sporije prenosi na cene na našim pumpama, dok se kod poskupljenja brže reaguje. Osim svetske berze, koja pre svega doktira domaća cene, veliki uticaj na stanje na totemima imaju i državni nameti, kroz akcize i poreze. Osim toga, u odnosu na većinu zemalja sveta, najmanju rudnu rentu za eksploataciju sirove nafte plaća Kompanija NIS, pa bi shodno tome država mogla da razmotri da cena goriva bude niža.''

 

Kako kaže sagovornik Novosti, ranijih godina je gotivo u Srbiji bilo znatno skuplje nego u zemljama u okruženju. Poslednjih godina cene su se približile, iako na domaćim pumpama, kako veli, i dalje prednjače. Kako Tatić objašnjava, upadljivo jeftinije je gorivo u Bosni i Hercegovini, dok je u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori približno kao kod nas. ''Na niže cene goriva u BiH pored svega utiču niže akcize nego kod nas'', kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije. ''Tačno je da maloprodajnu cenu određuje stanje na svetskoj berzi, ali su drugi važan faktor državni nameti, akcize i poresko opterećenje. Samo akcize i takse, da gorivo dobijemo džabe košta 65 dinara, a na PDV ode oko 25 dinara. Treba dodati troškove vađenja nafte, bušenja, prerade...''

 

Na svetskim tržištima cene nafte su poslednjih nedelja rasle i, kako stručnjaci kažu, dostigle nove najviše nivoe u više od nekoliko godina unazad. Na londonskom tržištu je barel severnomorskog brenta, koji predstavlja međunarodnu cenovnu referencu za crno zlato, za ugovorenu isporuku u septembru, prošle nedelje koštao 76.34 dolara, novi najviši nivo od 2019. godine. Jučerašnja cena do zatavranja berze bila je 70.33 dolara. Uprkos tom blagom padu, promene na totemima, u rikverc, kao i do sada, teže će se dogoditi.

 

Velika očekivanja

Trgovci su pre svega, zahvaljujući oporavku najvećih svetskih privreda posle korone, očekivali da će pandemiji doći kraj i da će početi da se putuje, pa samim tim i potražnja za naftom nastaviti da raste - objašnjava kretanje na svetskoj berzi nafte Atanacković. - Zato je u odnosu na oko 40 do 50 dolara za barel prošle godine, cena na berzi pre nekoliko dan bila gotovo udvostručena, stigavši blizu 80 dolara. Umesto toga, poslednji pad pokazuje da su očekivanja bila prevelika, pa da ipak nije objavljaen kraj ni koroni ni pandemiji.

 

Ne prate isto

''Problem je što naše tržište ipak ne prati podjednako promene na svetskoj berzi'', komentar je kupaca na novo poskupljenje. ''Čim brent skoči, automatski se menja cenovnik na pumpama, a kada je situacija obrnuta, posle pada svetske cene nafte mora mnogo da prođe da bi se to odrazilo na naše tržište. To je, pre svega jer u Srbiji nema konkurencije, pa trgovci mogu kako hoće.''

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde sipaš?

Ja sam redovan u Trnjacima, na NIS pumpi. Sa karticom, na 50 litara, dizel G Drive me košta oko 120. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde je manja guzva, posto za sve ove godine nisam primetio razliku u kvalitetu goriva :) Uglavnom na pumpama Dragstes ili Braca Lazic, obe su tu odmah cim se predje Pavlovica most. 

Ja sipam obican ED :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponovo nova cena goriva?

 

139335-gorivo.jpg

 

Dešavanja u Avganistanu još ne utiču na svetsko tržište nafte, ali ako se prošire na Bliski istok i šire onda bi cene ponovo mogle da rastu, kažu analitičari. Od početka godine sirova nafta na svetskom tržištu poskupela je 50%, a u zavisnosti od vrste, cene derivata na našim pumpama više su od 25 do 30 dinara. Od polovine avgusta cena barela je u padu, pa u naftnim kompanijama najavljuju pojeftinjenja, navodi RTS. Do prošle nedelje cene goriva na našim pumpama rasle su 2-3 puta nedeljno, pa je litar najtraženijeg evrodizela dostigao 163 dinara. Istovremeno, na svetskom tržištu cena barela pala je sa 77 dolara na oko 65 dolara. To pojeftinjenje se, kažu, već održava i na naše tržište, ali minimalno.

 

''Upravo danas su negde cene na benzinskim stanicama za dinar niže nego prošlog ponedeljka. To je upravo reakcija na tu promenu po kojoj veleprodavci derivata nafte su u stanju da te proizvode stave na tržište'', rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićević. U regionu Srbija prednjači po ceni dizela, a po ceni benzina smo u sredini. Državna zahvatanja su 55% u ceni goriva. Vozači smatraju kada padne cena nafte na svetskom tržištu onda pojeftinjenja na pumpama moraju biti brža i veća. ''Kupujem svakog trećeg, četvrtog dana po nekoj drugoj ceni. Čekam da skoro potrošim pa punim rezervoar, negde oko 8.000, znači sakog četvrtog dana ako se radi'', objašnjava jedan taksista. Njegov kolega ističe da mu je rezervoar suviše veliki da bi ga stalno tankovao, jer je za to potrebno dosta novca. Kaže da više radi da bi pokrio troškove. ''Svaki dan sipam za po dve hiljade, znači od pazara prvo za gorivo, pa za dažbine, pa šta ostane'', kaže.

 

Na cenu barela nafte odraze se sva geopolitička dešavanja, ona zavisi i od brzine izlaska ekonomija iz kovid krize i koliko uspešno proizvođači mogu da stabilizuju proizvodnju u odnosu na potražnju. ''Niko u Srbiji ne može da utiče na te promene koje se dešavaju na globalnom nivou i one moraju da se odraze na tržište, ne samo na srpsko tržište, one se odražavaju na sva tržišta u regionu i Evropi jer su glavnom zemlje uvozno zavisne. Mi zavisimo negde oko 85%, recimo ili od derivata nafte koji se uvoze ili od derivata nafte koji se dobijaju od uvezene sirove nafte'', smatra Mićević.

Sledeća godina i na naše tržište donosi i nov ekološki derivat - biogorivo. Ono će kao i u Evropi biti sastavni deo dizela i benzina, ali se još ne zna u kom precentu i koliko će to uticati na cenu goriva.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li sam pisao, ali u Nemačkoj je takođe katastrofa sa cenama goriva. Od 01.01.2021. su uveli 8 centi po litru CO2 porez ali i cene su skočile katastrofa.
Prosle godine u martu je bila cena Supera 1.18 evra a danas nema ispod 1.6 evra. Što je najgore, svako malo cena raste i nema nameru da pada...

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni uvek bude muka kada vidim one sa druge strane bare kako se bahate sa gorivom. Odmah blokada saobraćaja, špedicije ne rade i...op..eto cena niže neg što je i bila. To je ono...može, ako imaš čime da uceniš. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idok vi kuckate i sedite za yastaturom cene ce ici gore i gore. 

Sirova nafta je pala sa 77 na 65 dolara sto je 15% a nasi mafijadi spustili 1 dinar sto je ispod 1%. Mazu nam oci kako spustaju cene. 

Pa spustite i vi 15% majke vam ga klosarske......

Zato po treci put je protest u Novom Sadu i to 5.Septembra na Miseluku kad se krece u protwstnu voznju sa prelepljenim tablicama sto smo uradili prosli put i niko nam nista nije uradio,niti nas pitao nesto a bila je gomila policije oko nas. 

To je protest protiv skupe registracije,skupog goriva,cene tehnickog pregleda i novih pravila na tehnickom. 

Dodjite i pokazite da niste samo jedni od onih sto lajkuju i kazu bravo dok sedite kuci i pijete sok. 

20210814_190541.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvor

Screenshot_20210825_221318_com.android.chrome.thumb.jpg.56ab57dbd853a4ae52edf7d254691038.jpg

 

D izvinete, INOSTRANI strucnjaci ne kalkulisu smanjenje cena goriva u dinarima vec u USD (najcesce)..  A smanjenje 10-20 centi sigurno nije dinar il dva.. Mafijo teska. 

 

@Dule 021

Dragi kolega, da ima ista igde napisano o tim protestima, licno bi se i pridruzio, al eto, nikome a posebno ne onima gore, ne odgovara da se ista zna pa ni takav vid protesta. I za mnoge druge stvari je bilo tako. 

 

Podrzavam protest, premda bih ja i za jos stosta izasao na ulicu, iskreno prece od cene goriva. 

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima napisano i delilo se na fejsu a imaju snimci na YT. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinte, onda nisam obratio paznju, bar na pojedinim glasilima koje pratim a da nisu rezimski orijentisani. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lajkovao iz fotelje ili ne, nema od toga ništa. Kao i prošli put, pustiće sve, stvaraće se gužva, vremenom će se razvodnjiti i utihnuti.

Jedino što može da obori cenu goriva trenutno je neko novo zatvaranje ili sam bojkot kupovine goriva. Na ulicama je mnogo više automobila nego pre kovid situacije i to ne mislim na grad samo već su kolone vikendima na magistrali, na autoputu. Svi putuju.

Nije rešenje blokada grada i ulica koje su ionako prenatrpane. Rešenje je bojkot kupovine goriva, makar kod nas. Umesto da se pravi gužva i blokira saobraćaj par sati, lepo se provoza do bih i natanka rezervoar + 10l pride u gepeku. Provereno ispadne jeftinije da se ode iz NS ili BG nego da se sipa kod nas. 

Blokadom ulica se samo stvara netrpeljivost jednih prema drugima, automatsko etiketiranje (ako nisi naš njihov si) i podele. 

A svaki protest u zadnji 9 godina je razvodnjen, samo treba pustiti dovoljno vremena da postanemo netrpeljivi jedni ka drugima.

Čak su i taksiste s*ali kad su protestovali protiv cargo

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/4/2021 at 8:51 AM, neshtry said:

NIS benzin GDrive 100 

6DD22082-B07B-47BA-A25B-8435DC496B91.jpeg

Mislim da sam video da je sada cena 170-171 dinar za GDrive 100.. zgranuo sam se..

 

Eo dizela..

IMG_20210902_223530.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smorim se da se nadovezem :D, da je to "po naski" citavih 112 dinara. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Dzimbo said:

Mislim da sam video da je sada cena 170-171 dinar za GDrive 100.. zgranuo sam se..

 

Eo dizela..

IMG_20210902_223530.jpg

Video sinoć na shellu v power ED je oko 171 dinar, a v power benzin je 178 dinara.

 

7 hours ago, Macvanin said:

Obican ED u Bosni sada kosta 1.87KM.

Taman idem za vikend da se natankam. Btw počeo sam da sipam na Petrolu u dvorovima, malo je skuplje, ali je bolje gorivo

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Ivan said:

Smorim se da se nadovezem :D, da je to "po naski" citavih 112 dinara. 

Sledeci put pisem koliko je u dinarima :)

Edited by Macvanin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam mislio nista lose naravno ;) - nego cisto dodajem cenu u dinarima, da se vidi kolika je to u stvari primetna razlika.

Mozda neko samo pretrci preko te nepune dve kerma :D .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...