Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Ostvarite POPUST OD 10 din/l na MaxxMotion goriva u periodu od 28.05. do 30.05.2021. uz Vasu Save&Drive karticu. Vas OMV

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Letovanje i cena goriva - gde se najjeftinije puni rezervoar?

 

gorivo 2021 02.jpg

 

Gde će puniti rezervoar svog automobila na putu ka turističkom centru u kome će letovati, građani odlučuju prema ceni naftnih derivata. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da se na ceni benzina ne može mnogo uštedeti, dodajući da smatra da je kvalitet goriva bitniji, pošto, kako smatra, naša zemlja ima najbolju kontrolu.

 

Posle popuštanja stega pandemije, došlo je vreme da možemo da putujemo kolima i do država u okruženju. Mnogi će kalkulacije za letovanje praviti na osnovu cena goriva, jer nije svejedno koliko košta benzin ili dizel u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija smatra da srpski vozači ne mogu mnogo da uštede na ceni benzina. Navodi da su najviše cene za litar benzina Grčkoj i Hrvatskoj, oko 1,6 evra, dok je kod nas 1,3. Prema njegovom mišljenju, građani treba da pune rezervoare svojih vozila u Srbiji, jer je kod nas najbolja kontrola kvaliteta, dodajući da je, s druge strane, svestan da se svako opredeljuje prema ceni. Što se tiče cene evrodizela, u Srbiji je jedna od najviših u regionu, kaže Mićović ukazujući da to uslovljavaju državne dažbine koje se ugrađuju u krajnji iznos.

 

gorivo 2021 01.jpg

 

Kada bi se iznos dažbina uklonio, videlo bi se da su troškovi za litar evrodizela ujednačeni, dodaje Mićović. Kako je naglasio, razlike u ceni evrodizela mogle bi da ponište kursne razlike kad se npr. novac menja u denare ili konvertibilne marke.

 

Ponuda i potražnja diktiraju cenu sirove nafte na berzama

Iako je Srbija po ceni benzina na sredni liste zemalja u okruženju, a po koštanju evrodizela u vrhu, Mićović ističe da je ona podložna stalnim promenama. Navodi da je od početka godine litar evrodizela poskupeo za 16 dinara, zbog rasta troškova naftnih kompanija čiji izdaci rastu zbog cene sirove nafte na berzi. Očekuje se da će cena nafte na berzi do kraja 2021. biti do 75 do 80 dolara po barelu i ukazuje da to zavisi od ponude i potražnje. Upozorava da ukoliko zemlje OPEK-a i Amerika u slučaju veće potražnje budu oklevale da plasiraju svoje rezerve na tržište, cena barela nafte bi mogla biti veća od navedene prognoze.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rast cena fosilnih goriva bi mogao da ubrza tranziciju ka električnim automobilima

 

170654-gorivo.jpg

 

Analize Međunarodne energetske agencije (IEA) pružaju nadu vezanu za klimatske akcije, ali kažu da bi naduvane cene nafte mogle da uspore globalni oporavak od pandemije. Rastuće cene ''crnog zlata'' bi mogle da pomognu ubrzavanju tranzicije ka električnim vozilima, ali će to doći uz izvesnu cenu, jer se u isto vreme usporava ekonomski oporavak.

 

Svetska potražnja za sirovom naftom je u proseku porasla za 3.2 miliona barela dnevno u junu u poređenju sa prethodnim mesecom, ali ponovo pokrenuta proizvodnja nafte se nije dovoljno zahuktala, što je bio okidač za rast cena na tržištu. Međunarodna energetska agencija je upozorila da bi cene nafte, koje su otišle gore za dve trećine ove godine, na 77 dolara za barel, mogle da se popnu još više, što bi moglo da dovede do nestabilnosti tržišta ukoliko naftne kompanije ne budu u stanju da isporuče više barela. ''Iako bi cene na trenutnom nivou mogle da ubrzaju tempo elektrifikacije transportnog sektora i pomognu ubrzanju energetske tranzicije, ujedno bi mogle da uspore ekonomski oporavak, posebno u zemljama u razvoju'', saopštila je IEA.

 

U Americi, koje su ''lakmus papir'' za svetsko tržište, vozači se već sada suočavaju sa rekordnim cenama goriva. Cena benzina je dostigla istorijski maksimum od 3.14 dolara za galon (3.78 litara), a mogla bi da se popne na čitavih pet dolara. To bi rezultiralo nižim ukupnim troškovima vezanim za električne automobile, što bi moglo podstaći veći broj vozača da pređu na njih ranije nego što su prvobitno planirali. Međutim, više cene goriva mogu podstaći inflaciju troškova u globalnoj ekonomiji, posebno u nerazvijenim zemljama. Agencija sa sedištem u Parizu, iskoristila je svoj uticajni mesečni izveštaj o tržištu nafte da upozori članice OPEC-a i njihove saveznike (OPEC+), da ukoliko izostane uspeh u pregovorima oko proizvodnje nafte, ''to bi moglo značajno da zaoštri situaciju na tržištu.''

 

Potražnja za naftom je pala na najniži nivo još od Drugog svetskog rata, nakon izbijanja pandemije korona virusa. Međutim, potražnja bi mogla da se vrati najbržom zabeleženom stopom, dostižući nivo od pre pandemije do kraja 2022. sudeći po ranijem izveštaju IEA-e. Diskusije sa OPEC+, u vezi s određivanjem koliko brzo ovaj kartel može da poveća proizvodnju nafte nakon istorijskog pada prošle godine, propale su prošle nedelje, što znači povećanje proizvodnje neće biti dovoljno.

 

U međuvremenu, IEA je predvidela da će potražnja za naftom između jula i septembra biti za 3.3 miliona barela viša nego u prethodnom kvartalu. U Evropi je u junu značajno povećan broj putnika u vazdušnom saobraćaju, što je povećalo potražnju za ovom vrstom goriva. Broj zakazivanja letova je povećan za 52% u Velikoj Britaniji u poređenju sa podacima iz maja, s tim što su slična povećanja zabeležena i u Francuskoj (46%), Nemačkoj (44%) i Španiji (53%). Neusklađenost između brzorastuće potražnje za naftom i sporijeg tempa njene proizvodnje mogla bi dovesti do nestabilnosti naftnog tržišta, posebno ako isporuka iz OPEC+ ne bude na odgovarajućem nivou. Na kraju, tržišna nestabilnost ''ne pomaže u obezbeđivanju urednih i sigurnih energetskih tranzicija, niti je u interesu bilo proizvođača ili potrošača'', saopštila je IEA.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci kod nas ide prvo na 200 kinti za aditivirana pa ako tamo negde skoci na 5$ kod nas ide za 300-360 kinti za benzin i nesto vise za dizlo. 

 

Sumnjam da ce Ameri zeleti taj scenario sa cenom nafte, morace negde da izbije demokratski rat da zadovolje potragu za naftom...negde Afrika, eno oko Kube se drma... 

 

Nego, dajte subvencije jedno 7000E za C segment elektro vozila i jedno 5000 za mild hibride, kako valja i dolikuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlična vest, jer sutra opet prolazim kroz BiH na putu ka CG ...

Ekonomski, na svaka tri putovanja do CG ( sa sipanjem goriva u BiH ), mene četvrto putovanje dodje gratis ...

Ništa sladje nego kad je džabe ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Macvanin said:

Mozda sam malo dosadan sa pisanjem cene goriva u Bosni...

 

Jos malo pojeftinio ED, danas je 1.92KM.

Ja sam u poslednjih oko dva meseca 8 puta sipao u Vardištu. Mislim da je benzin sada oko 2,2 KM. I "drži se" :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam trenutno u CG gde je benzin 1,38€ a sto se tice Bosne tamo sam sipao na nekoj pumpi gde je benzin bio 2,25 KM i to u Visegradu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko hoce da se ucipi da povucem nazad za Srbiju jednu FLCS cisternu - neka se javi na vreme :D

Ovde u azijskom delu skoro duplo jeftinije nego kod nas - dizel 87 dinara, benzin 92 dinara. Skljocnuh stanje na BP i Shell pumpi, jedna pored druge na Konyaalti (Antalya). Nestaju LED segmenti dok se fotka, ali vidi se poenta:

 

IMG_20210805_085627.thumb.jpg.ec17b45625b566064534bf48c4987608.jpg IMG_20210805_085531.thumb.jpg.8576091443cbba6d29bf8a33b5181149.jpg

 

Cca 7.5 Lira dizel, 7.9 Lira benzin (1 Lira = 11.7 din). Aditivirana goriva (BP Ultimate, Shell V-Power) su samo par din skuplja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je interesantno plinadzijama, zaboravih da dodam da je TNG 55 dinara (4.7 Lira).

Inace, na manjim ili zabitijim pumpama je gorivo jos jeftinije. Dizel oko 80 din (cca 7 Lira), TNG 47 din (cca 4 Lire).

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...