Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Takoe - NS, Petrovaradin, Rakovac, Vrdnik, Jazak, pa SM i dalje ka Kuzminu.

 

Posle Velikih Radinaca dolaziš do uključenja na autoput, pa kad si već tu - Kuzmin ti je na deset minuta (putarina do Kuzomina je dal 80 il 100 dinara, a štediš 20 minuta, daleko je bezbednije i bolji put. A ako brže voziš - na Rači možeš biti za 20 minuta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nafta otišla ''u nebo'': Hoće li u Srbiji poskupeti gorivo?

 

187462-pumpa.jpg

 

Cene goriva na srpskim pumpama ne bi trebalo drastično da se menjaju u narednom periodu, uprkos skoku cene sirove nafte na svetskim berzama. Ovo je mišljenje poznavalaca prilika u ovom sektoru. Naime, cena ''crnog zlata'' skočila je u ponedeljak nakon objave o vakcini protiv korona virusa. Među 11 najvažnijih sektora S&P indeksa najviše je skočio indeks energetskog sektora, čak 14%, što se pripisuje upravo snažnom rastu cena nafte jer se očekuje jačanje potražnje nakon zdravstvene krize.

Barel nafte od početka nedelje ponovo je premašio 40 dolara, a u četvrtak su se cene kretale oko 41 dolara za WTI naftu, odnosno 43 dolara za barel severnomorske nafte brent. Ipak, Međunarodna agencija za energetiku i OPEK izrazili su sumnju u skoriji oporavak potražnje za naftom, zbog rasta broja zaraženih korona virusom u Evropi i Sjedinjenim Državama. I to bi mogao da bude signal za dešavanja u Srbiji.

 

Kako se formira cena?

Kretanja na svetskim berzama još uvek se ne odražavaju na cene goriva na srpskim pumpama, a prema oceni naftaša ne bi ni trebalo očekivati velike promene cene goriva ni u narednih nekoliko meseci. Jedan od važnijih razloga je činjenica i da naftaši imaju zaliha koje su nabavljali po nižim cenama, ali i činjenica da se cena goriva na svetskom tržištu preliva na domaće tek nakon dva meseca. Da podsetimo, gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za desetak dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 132-133 dinara, a dizel za oko 140 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

 

''Budući da smo ove godine, kada su fiskalne stavke u pitanju, imali samo jedno povećanje akciza koje je sa PDV-om iznosilo oko 1.3 dinara po litru, dinamična promena cena goriva na benzinskim stanicama u toku 2020. godine i na gore i na dole bila je u prvom redu posledica promene cene sirove nafte'', objašnjava u razgovoru za Blic Biznis Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

On naglašava da cena barela referentne nafte Brent jeste u prethodnih nekoliko nedelja povećana, ali da to nisu promene koje mogu drastično da utiču na cene goriva. ''Srpsko, a u manjoj ili većoj meri i tržišta svih zemalja u okruženju, neraskidivo su vezana za kretanja na globalnom tržištu nafte. Podsetiću samo da je više od 80% derivata nafte u ukupnoj potrošnji u Srbiji dobijeno ili preradom sirove nafte iz uvoza, ili je uvezeno iz rafinerija u okruženju, dakle kada je u pitanju naftni deo cene - kako bude drugima, tako će biti i nama'', navodi Tomislav Mićović, uz napomenu da oko 60% prosečne maloprodajne cene benzina i dizela čine državne dažbine.

 

Ni Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, ne očekuje velike promene cenovnika na srpskim pumpama. On ističe da je nafta energent kod koga veliku ulogu u kretanju cene na berzi igra predviđanje potrošnje u narednom periodu. S obzirom na situaciju sa pandemijom on smatra da će potrajati još malo dok ne budemo sigurni da je vakcina efikasna i dok se ne proizvedu dovoljne doze da možemo računati na smirivanje.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorivo u Srbiji nastavlja da pojeftinjuje

 

139335-gorivo.jpg

 

Gorivo u Srbiji nastavlja da pojeftinjuje i od početka novembra do danas cena benzina je pala za oko 3 dinara, a evrodizela za 3.85 za litar. Jedino je poskupeo tečni naftni gas i to za značajnih 8.46 dinara. Benzin se na pumpama toči po ceni od 132.74, dizel za 138.96, a TNG za 75.42 dinara za litar. Ako se uporede cene od januara, dakle pre nego što je barel sirove nafte tipa ''brent'' pao ispod dvadeset dolara, gorivo je danas jeftinije nego pre 11 meseci. Tada se litar benzina točio za 149.97, evrodizel za 164.23, a TNG za 83.88 dinara.

 

Kako pokazuju podaci Udruženja naftih kompanija Srbije, celu godinu su obeležili nagli padovi i rast cene nafte koji su samim tim ispratile i cene goriva. Od maja do oktobra cene derivata su rasle, ali kako se približavamo kraju godine, cene padaju. Koliko će to još biti, zavisi u najvećoj meri od kretanja cena nafte na svetskoj berzi. Od maja do septembra benzin je poskupeo za više do 13 dinara, dizel za 12.32, dok je TNG-u cena padala. Inače, razlog i za ovo pojeftinjenje jeste to što je barel nafte skliznuo tokom novembra i ispod 40 dolara. Ako se pogledaju podaci UNKS od 16. novembra, kada je prosek cene nafte bio oko 44 dolara, vidi se da je crno zlato danas jeftinije za skoro 24 dolara nego u januaru.

 

Ono što i pored ovih sniženja ostaje gotovo isto jeste visoko mesto Srbije na regionalnoj listi zemalja po ceni goriva. Dakle, tu se gotovo ništa ne menja. Benzin se skuplje nego kod nas toči samo u Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj, dok je najjeftiniji u Bugarskoj i košta 104.94 dinara. Po ceni evrodizela, Srbija je bila i ostala u samom vrhu i sve vreme dok korona traje i posle Albanije imamo najskuplji dizel. Najjeftiniji je u Makedoniji - 95.12. Kada je reč o auto-gasu cena je viša samo u Grčkoj i Mađarskoj, a najjeftiniji je u Bugarskoj gde košta 51 dinar. Dodatni razlog zbog koga je gorivo skupo u Srbiji jesu fiskalna zahvatanja koja u ceni benzina  učestvuju sa 61.8% odsto, dizela 60.9% i auto-gasa 50.8%. Drugim rečima, od 132.74 dinara kolika je maloprodajna cena benzina, državi pripada 81.97 dinara. Od evrodizela koji se toči za 138.96 u budžet se slije 84.63, i od TNG-a od 75.42 državi ide 38.8 dinara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Davno nije pisano, al i u BiH malo poskupelo. Na Nisu u Trnjacima dopunjen auto sa 34l za 3830 dinara, kako kaže kartica nakon konverzije. Što znači da je litra na 112.65 dinara, dok je cena na pumpi 1.85 KM za Gdrive ED. Običan je 1.65 KM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, da.....planiram od sledeće nedelje ponovo za BiH. Ušteda je evidentna, pa ko može nek izvoli.;)

 

Kada se plaća karticom, identična je cena marke - skoro isto kao kad kupuješ u menjačnici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.66 je dizel odmah na prelazu. Preporučujem i ćevape ili nešto drugo na spratu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasto?

Znas li nesto sto ja ne znam?

Godinama sipam u Bosni i nisam imao zamerke. Verovatno  gresim ali nisam primetio razliku izmedju nemackog i Bosanskog goriva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na BPP nisam sipao ni jednom, izbegavam je više zato što je novootvorena, najjeftinija i odmah iza granice. Na Neškoviću sam sipao više puta, promenilo im se gorivo i lošije je što su mi i domaći potvrdili. Na nestru sam isto sipao par puta ali je skuplji od NIS-a pa idem na NIS. Generalno svi domaći kažu NIS. Petrol ima dobro gorivo ali je i najskuplji. Nekad sipam tu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

G-Drive 100 na NIS - 153,40RSD ...IMG_20210225_070004313.jpg

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni drugar doneo u poslednje dve nedelje benzina po 120 a zatim 125 dinara dok je poslednju turu morao da naplati 127 dinara ali je tu bilo i dizela po toj istoj ceni jer tako je u Bosni odakle ga dovlaci. Sad imam 130L da se vozikam jeftinije a rekao dam mu da mi donese dizela. 
Razlika je mala ali bolje i tako nego da placam stalno ful cenu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, neshtry said:

G-Drive 100 na NIS - 153,40RSD ...IMG_20210225_070004313.jpg

Sent from my motorola one macro using Tapatalk
 

A Monte Carlo 2 x 300 dindži, nema veze... al' 100-ka je u pitanju!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čist lokal patriotizam(za cigarete)

Ranije nisam osetio razliku između 95 i gdrive100,a sada je baš osetna...da li je 100 baš kako treba ili je 95 pokvario kvalitet,jbm li ga ili ...

 

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ја бих брзе пуњаче за аутомобиле и метан на свакој пумпи

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ukinu akcize na gorivo i samo zaradjuju od poreza ili da akcize smanje minimalno na recimo 5-10 dinara, zanima me sta bi to dugorocno uradilo za celokupnu ekonomiju.

 

Kao i da li bi stranci i susedi koji izbegavaju da sipaju kod nas poceli da ostavljaju dovoljno para na gorivo kod nas da poravna razliku.

A uz gorivo se vrlo cesto proda jos nesto na pumpama, pa restorani itd.

 

Ovako se guse gradjani i privreda u neku ruku, stranci i komsije izbegavaju da sipaju kod nas zbog cene, a deo ljudi sipa preko kad god moze, a mogli bi da preokrenemo situaciju.

 

Mada znam da od ovoga nema nista, nece ukinuti akcize na gorivo ni kad goriva vise ne bude bilo, a kamoli sad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...