Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Sveza fotka sa Vracara, a ujedno i cena na vecini NIS - BMB95 151.2 din (1.28 EUR), ED 165.4 din (1.4 EUR):

 

301120186078.thumb.jpg.f3c38b04f3be40bcb48cdd15c87596ff.jpg

 

Cena sirove nafte je manja za oko 20%, tako da ovde i dalje stidljivo pada. Poznati apsurd da je kod nas cena dizela veca, sada je jos izrazeniji. BMB je pojeftinio 7-8 din, ED oko 3-4 din. Tako da je sada razlika jos veca, maltene 15 kinti po litri... Sto se benzina tice, sve je manja razlika u odnosu na tocenje napolju (gde je logicno skuplji), dok je sa dizelom u tom slucaju i dalje poprilicna usteda.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/30/2018 at 12:21 PM, Ivan said:

Sveza fotka sa Vracara, a ujedno i cena na vecini NIS - BMB95 151.2 din (1.28 EUR), ED 165.4 din (1.4 EUR):

Danas zujao po NBG, takodje NIS - Tosin Bunar 150.2, Nacional konacno je lepo videti litar ispod 150...

BMB95 149.2 din, ED 164.4 din:

 

 011220186079.thumb.jpg.85a42e89de839029bf99408a60550128.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolar i država ''kvare'' računicu

 

170654-gorivo.jpg

 

Cena sirove nafte na svetskim tržištima od početka oktobra nazaustavljivo ide naniže, pa je sa 86.29 (brent) u petak prodavana za 59.85 dolara za barel. Istovremeno je gorivo na našim pumpama pojeftinilo tek za nekoliko dinara, pa se u petak benzin od 95 oktana prodavao za 151.50, a evrodizel za 165.50 dinara za litar. Naši naftaši kažu da na cenu goriva na našim pumpama utiče cena sirove nafte na svetskim tržištima, ali i kretanje kursa evra i dolara. Koliko je to zapravo tačno u realnom životu?

 

Analiza ''Novosti'' je pokazala da je početkom ove godine barel sirove nafte tipa brent koštao na svetskim tržištima 60.42 (u petak 59.85) dolara. Dizel je prvih dana januara koštao 145.50 (u petak 165.50), a benzin 145.50 (151.50) dinara za litar. Evro je na približno istom nivou kao i početkom godine (118.47 u januaru 118.31 u petak), dok je vrednost dolara u odnosu na januar veća za četiri dinara (99.11-103.88). Prema ovoj uporednoj analizi, čini se da je jedini krivac za skuplje gorivo na našim pumpama dolar.

 

''Odnos dolara i evra i cena sirove nafte na svetskim tržištima svakako su najznačajniji faktori koji utiču na cenu derivata na našim pumpama, ali nisu jedini'', potvrđuje, za ''Novosti'', Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS). ''Tu treba uračunati i zahvatanja države kroz akciznu i poresku politiku.'' Kao primer, Mićović navodi novouvedenu naknadu za energetsku efikasnost koja iznosi 15 para po litru goriva. ''Sama po sebi, ta naknada nije velika, ali se ona već dodaje na postojeće akcize, baš kao što je to bio slučaj sa naknadom za obavezne rezerve, koja iznosi 3.12 dinara (sa PDV) po litru goriva'', kaže Mićović. ''Od zemalja u regionu, još jedino Makedonija ima tu naknadu, ali je ona deset puta niža nego naša. Zato i ne čudi što nam je dizel, na primer, među najskupljima u regionu.''

 

Zanimljivo je da pored akciza (za dizel 56.50, a za benzin 54.94 dinara po litru) i naknada za obavezne rezerve (2.60 dinara plus PDV), naši vozači kroz cenu litra benzina plaćaju naknadu za markiranje goriva (0.26 dinara po litru) i naknadu za monitoring (0.09 dinara za litar), s tim što taj novac ne ide u budžet, već konzorcijumu kompanija koje je država izabrala da obavljaju taj posao.

 

TNG rekorder

Cena tečnog naftnog gasa (TNG) je među najskupljima ne samo u regionu, već i u Evropi (među tri države), a zašto je to tako, vidi se kada se uporede iznosi akciza. Tako je u Srbiji akciza 22.92 dinara po kilogramu, dok je u BiH nema, a u Crnoj Gori je 8.20 dinara (0.07 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.20rsd jeftinije nego kod mene juče

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorivo u prethodnih mesec dana pojeftinilo za oko sedam dinara

 

184876-gorivo.jpg

 

Gorivo je pojeftinilo u prethodnih mesec za oko sedam dinara, benzin za 7.7 dinara i evrodizel za 5.5 dinara, rečeno je u Udruženju naftnih kompanija Srbije. To sniženje maloprodajnih cena goriva korespondira sa padom cena na globalnim berzama, rekao je generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović. ''U prethodnih mesec dana maloprodajne cene za litar benzina dostizale su 157.9 dinara, a već danas su 150.2 dinara. Takođe, evrodizel je dostigao cenu od 169.9 dinara, dok je danas već na 164.4 dinara'', rekao je Mićović. Napomenuo je da UNKS svake srede izračunava prosečne maloprodajne cene na tržištu i da će za dva dana imati detaljnije informacije. Mićović ističe da ne može da prognozira kako će se kretati cene u narednom periodu, s obzirom na veoma turbulentna politička kretanja na globlanoj sceni, koje ''mogu i preko noći da okrenu smer cena na jednu ili drugu stranu''.

 

''Što se tiče cena na godišnjem nivou, videćete da pre godinu dana eksperti i analitičari nisu pogodili to što se dešavalo ove godine. Nemoguće je to predvideti'', rekao je Mićović Tanjugu. Podsetio je da samo jedna važna izjava nekog političara može preko noći da utiče na cene na globalnom nivou. Kada je reč o protestima u Francuskoj povodom poskupljenja goriva zbog povećanja poreza od strane države, Mićović kaže da su akcize instrument države za vodjenje raznih politika, na primer, zaštite životne sredine, saobraćaja i slično. Država može kroz promenu akciza da preusmeri potrošnju odredjenih energenata ka nekim čistijim gorivima ili gorivima kojima raspolaže u većoj meri, naveo je Mićović. Cena sirove nafte na svetskim tržištima od početka oktobra ide naniže. Ipak, cene nafte su danas skočile za više od pet odsto, nakon što su SAD i Kina dogovorile tromesečno ''primirje'' u trgovinskom ratu, uoči ovonedeljnog zasedanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje. Američka ''laka'' nafta (WTI) rano jutros je poskupela za 2.92 dolara za barel ili 5.7 odsto, na čak 53.85 dolara za barel, da bi nešto kasnije blago pala na 53.5 dolara za barel. Istovremeno, severnomorska nafta ''brent'' poskupela je za 3.14 dolara ili 5.3 odsto, na 62.60 dolara, da bi se nešto kasnije trgovala na oko 63.15 dolara.

 

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinskom sporu, prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavljeni američki planovi o podizanju carina na uvoz robe iz Kine. Do dogovora je došlo posle večere američkog predsednika Donalda Trampa i kineskog lidera Si Djinpinga na samitu G20 u Buenos Ajresu. Na skok cena nafte uticala je i najava kanadske pokrajine Alberte da će naterati proizvođače da smanje proizvodnju za 8.7 odsto, ili 325.000 barela dnevno, radi hvatanja u koštac sa niskim cenama tog energenta. Članice i nečlanice OPEK-a sastaju se 6. decembra kako bi donele odluku o daljoj politici proizvodnje tog naftnog kartela, a očekuje se da će na tom sastanku biti postignut dogovor o zauzdavanju viška proizvodnje, koji je srezao cene ''crnog zlata'' za trećinu od oktobra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neki Boško valjda iz opozicije je obukao kao Francuzi žuti prsluk i najavio proteste zbog cena goriva. Iskreno svi su mi političari smešni i nebitni da im ni imena ne znam :D 

 

evo našao sam link

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutros NIS na NBG:

- BMB95 146.2 din

- pored ED stoji natpis "Cena dana", 160.9 din .

Je li isao slucajno neko skorije do preko grane? Nemamo cenovnik :) jos od kraja novembra, cisto da uporedimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omw maxmotion 95 ,147 din običan 95 oko 144 din . U Punta i nesme više od soma din da se sipa kad se vozi u lokalu. Lakše se krade nego što se sipa u njega

IMG_20181220_114955.jpg

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj je u dvorištu noćom,ja sipam sada po zimi 15-16l,to mu dosta za malko više od nedelju dana.Neću da secam benz. pumpu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...