Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Upravo, sa platom od 300€ i sa platom od 500€ sipaćeš istu količinu benzina. Raste plata, rastu troškovi, ali zato smo najprosperitetnija zemlja u regionu a i šire.

Evo baš sam čuo kako se Norveška vlada raspituje za ključ našeg uspeha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dizel 176 dinara? Gorivo će poskupeti još 5-6 dinara po litru ''zbog Dunava''

 

105430-gorivo.jpg

 

Cena goriva od početka godine svako malo neznatno skače, po dinar-dva, pa je tako cena dizela na nekim pumpama dostigla 170 dinara po litru, iako kurs dinara i inflacija u potpunosti miruju. Međutim, to nije kraj. Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD ''Nafta'', potvrdio je da će zbog skoka cene sirove nafte gorivo poskupeti za još 5-6 dinara po litru. On je okrivio i nizak vodostaj Dunava za dosadašnje poskupljenje. ''Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojoj je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja Dunava više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonomačan. Ne možemo očekivati da se normalizuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to neće biti pre početka novembra. Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva portaste još pet-šest dinara po litru'', kaže Atanacković za Kurir. Podsetimo, cena goriva cele godine polako skače iako akcize nisu povećane, a dinar i inflacija miruju. Vozačima ne id eu prilog ni prognoza da bi barel nafte sledeće godine mogao da ide iznad 100 dolara, što će trgovcima naftom takođe poslužiti kao razlog novog poskupljenja. Oni, kao i do sada, tvrde da su ''nemoćni'', i pozivaju državu da snizi akcize na gorivo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovih dana za litar je potrebno više novca nego prošle nedelje.

Litar bezolovnog benzina prodaje se za oko 157 dinara, što je oko dinar više, dok je litar evrodizela sada skuplji oko dva dinara i košta oko 168. Cene nisu iste na svim pumpama pa je gorivo moguće natočiti i jeftinije, ali i znatno skuplje, posebno na pumpama na auto-putu. I na tržištima u regionu cena goriva raste pa je tako na benzinskim pumpama u Hrvatskoj za litar benzina potrebno oko 1,45 evro u proseku, dok dizel-gorivo u toj zemlji u proseku košta oko 1,41 evro. 

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, više cene goriva u Srbiji posledica su rasta cene nafte i berzanskih kotcija benzina i dizela. 

To su referentne cene, na osnovu kojih se određuju cene na veleporodajnom tržištu, kaže Mićović. 

Kako dodaje, berzanske kotacije rastu već dva meseca i više su oko 15 odsto, što utiče na cenu goriva na našim pumpama, ali i na tržištima u regionu. 

U istom periodu, ukazuje Mićović, nafta je poskupela više, odnosno barel je skuplji oko 20 odsto. 

Kako će se kretati cena nafte zavisi od globlnog tržišta i veoma je teško predvideti bilo šta jer sadašnja promena cene nafte nije posledica tržišnih kretanja, odnosno odnosa ponude i tražnje, već je izazvana drugim faktorima, pre svega političkim, kaže Mićović, prenosi

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=10&dd=13&nav_id=1455514

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvale se suficitom u državnoj kasi što znači uzimaju više nego što im treba.Hvale se suficitom a to je loš proračun budzeta.Sve u svemu najebasmo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krece potraga za automobilima sa CNG-om. Kolega je skoro kupio Punta sa metanom, sa 750 dinara prešao 220km, računica je jasna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suficit se pomene 2-3 puta, a onda jednostavo nestane, pa se kuka kako moramo da stedimo, kako će 2-3 godine biti teske, bla, bla, bla. A te 2-3 godine traju već duuuuuugo

Sent from my 3310

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krece potraga za automobilima sa CNG-om. Kolega je skoro kupio Punta sa metanom, sa 750 dinara prešao 220km, računica je jasna.
Upravo.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma kakav cng, veliki pritisci, boca teska, velika, male zapremine, punjenje traje kao sleper da napajas, mesta za punjenje van beograda cista egzotika...dobro odrazavanje i podesavanje cng uredjaja van beograda opet cista egzotika.
Tng je jos uvek in, 50% je uvek jeftiniji, jednostavniji, i siroko rasprostranjen, postoje i sistemi za dizel motore ali su dosta skupi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vest iz 2010.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije to strano Axicu da malo kasni i sporije pali

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma znam da je starija vest nego sam je namerno okačio. Poklonu se u zube ne gleda, pogotovo ne tako vrednom poklonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...