Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

36 minutes ago, Markobgd said:

Dizel 95din po litru na Nis-u u RS.... o čemu pričamo...

Pa da, ali pogledaj kolika je prosecna plata kod nas :D Sta je za nas 147 dinara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam ko diktira cenu na pumpama ali nikad vise nisu zaradjivali po litri...VP cena je oko 123-125din za ED, benzin je na 118din..

Do skora je max razlika bila oko 10%...ovo sada ne znam....neko nas zeza ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa zato se drzava hvali da smo u debelom suficitu,a za 2 meseca pojeftinilo 5 dinara gorivo,jadni smo,zato se i svercuje na sve strane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa da, ali pogledaj kolika je prosecna plata kod nas  Sta je za nas 147 dinara.

Nekome je to dorucak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deo je prebačen ovde:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/47263-kako-se-borite-dodatni-posao/&do=findComment&comment=1398488

 

------------------------

 

Gorivo svuda pojeftinilo

 

gorivo%2011.jpg

 

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji i ove nedelje beleže pad. Cene benzina i dizela su u proseku niže za 85 para, a TNG-a za 80 para, pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Tako se benzin od 95 oktana prodavao po prosečnoj ceni od 143.14 dinara za litar. Evrodizel je imao prosečnu cenu od 147.84 dinara za litar a TNG, popularni auto-plin se prodavao u proseku za 75.19 dinara za litar. Isti trend zabeležen je i u većini zemalja u okruženju. U Crnoj Gori je benzin jeftiniji za tri evrocenta, dok je cena dizela ostala nepromenjena, u Grčkoj je prosečna cena dizela takođe ostala nepromenjena, dok je benzin u proseku jeftiniji za dva evrocenta, u Makedoniji je cena benzina niža za dva denara, a dizela za jedan. To je posebno interesantno za naše sugrađane koji idu kolima na more.

Na maršruti do Grčke treba da znaju da litar benzina u Bugarskoj košta u proseku 1.03 evra, u Makedoniji 0.98 i u Grčkoj 1.52 evra za litar. Dizel je takođe najjeftiniji u Makedoniji 0.76 evra za litar, u Bugarskoj je 1.01, a u Grčkoj 1.21 evro za litar. U Crnoj Gori benzin je 1.19, a dizel 1.07 evra za dinar. U Hrvatskoj je benzin 1.22, a dizel 1.11 evra za litar. Najjeftiniji TNG se toči u BiH 0.39 evra za litar, u Makedoniji je 0.41, u Bugarskoj 0.49, u Grčkoj 0.74. Cena auto-plina u Hrvatskoj je 0.51, a u Sloveniji 0.65 evra za litar.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update NIS pumpa Trnjaci ED 1l 1.55KM, UltraD 1l 1.65KM, 1KM=62.9 RSD

OMV pumpa na autoputu kod Kuzmina ED Maxmotion 1l 158 RSD (sipao za 1000 da dođem do BIH)

Mislim da je po gradu 1l ED oko 148 RSD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inace TNG u Bijeljini i blizoj okolini je u rasponu od 0.53-0.60 feninga sto je u rasponu od 33 do 38 dinara po litri!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorivo još jeftinije

 

167891-gorivo.jpg

 

Gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji nastavlja sa kontinuiranim padom koji traje već više nedelja. Tako su u proteklih sedam dana benzin i dizel u proseku, na našim pumpama, pojeftinili za četrdesetak para po litru. Najviše su se obradovali vozači koji za pogon koriste TNG jer je popularni auto-plin pojeftinio skoro jedan dinar. Tako se benzin prodavao u proseku za 142.77 dinara za litar, dizel za 147.49 a TNG za 74.25 dinara po litru. I dalje su cene veoma različite i na pumpama istih kompanija. Po pravilu su najskuplje one duž auto-puteva i na frenkventnim pravcima. ''Većih promena nema ni kada su cene goriva u regionu u pitanju'' - kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije. ''Naša redovna analiza pokazuje da su uprkos rastu cena barela sirove nafte protekle sedmice cene derivata i dalje u padu.''

 

Prosečna cena benzina u 11 zemalja regiona čije tržište obrađuje UNKS je 1.14 evra po litru. Srbija se nalazi u sredini te liste sa prosečnih 1.18 evra za litar benzina. Najskuplji benzin se toči u Grčkoj 1.52 evra za litar, a najeftiniji u BiH - 0.91 evro za litar. Prosečna cena dizela u regionu je 1.06 evra za litar. Srbija se na ovoj listi nalazi na visokom, trećem mestu sa cenom od 1.22 evra za litar. Od nas su skuplji samo Albanija (1.27) i Grčka (1.26). Jeftiniji dizel od srpskih vozača toče Hrvati (1.11), Slovenci (1.11), Mađari (1.08)... Najjeftiniji dizel se sipa u Makedoniji - 0.75 evra za litar. Prosečna cena TNG u regionu je 0.55 evra za litar. Srbija je na ovoj rang-listi na visokom četvrtom mestu sa prosečnom cenom od 0.61 evro za litar. Skuplji auto-plin od nas koriste vozači u Grčkoj (0.74), Mađarskoj (0.68) i u Sloveniji (0.67). Najjeftiniji auto-plin je u BiH, gde košta svega 0.38 evra za litar!

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad smo vec kod goriva moram da iznesem svoje jucerasnje iskustvo sa pumpe NIS u Ugrinovackoj ulici.

 

Naime bio sam na "mrtvoj rezervi" tj imao sam po bordu jos 10ak km da predjem sto u realnosti znaci tih 10ak + 20ak dok ti pokazuje 0, znaci jedno 2l goriva sigurno.

 

Kapacitet mog rezervoara po fabrickoj spefikaciji je 63l, sto znaci da bih max mogao da sipam 61l + ajde mozda nesto preko u cev do cepa sto nikad ne radim.

 

Sipao sam do onog prvog prekidanja pistolja , znaci bez cevi 63.5 litara ED, neka mi neko objasni kako je to moguce?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dellas Prelivno crevo :D 

 

Makar je jednom meni tako objasnio pumpadžija kad mi je sipao nekih 7-8l više. Počeo sam da se raspravljam sa njim, ali rekoh što se ja nerviram kad je službeni auto rečeno mi gde da sipam.

Prvo je bilo "jel vidiš šta znače ovi stikeri na pumpi? Znači da je baždarena, da je neko kontrolisao... kod mene u Polu je 12l prelivno crevo" :lol:

 

I ja odustao od dalje rasprave...

 

 

A i toplota, rezervoar ti se proširio :D a gorivo isparilo pri točenju

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa cena je ta,al nama do kraja godine skacu plate najmanje 5 posto,pa ce to biti druga situacija

eno u Bosni racunao sam litar ED ispod 100 dinara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od juna nafta skočila skoro 50%, u Srbiji najmanje

 

benzin%20novosti.rs.jpg

 

Krajem juna barel referentne nafte brent koštao je 44.82 dolara, a šestog novembra cena je postigla ovogodišnji maksimum od 64.27 dolara za barel. Posle pet meseci rasta cene nafte, koji kumulativno iznosi čak 43 procenta, došlo je i do povećanja najpre veleprodajnih, a sada i maloprodajnih cena goriva u Srbiji i svim zemljama u okruženju. U odnosu na prosečne cene od 1. novembra najveći skok cene benzina i dizela od 4-5 evrocenti zabeležen je u Hrvatskoj, u Crnoj Gori cene su veće za 5 evrocenti, zatim sledi Makedonija sa povećanjem od 3-4 evrocenta. U Mađarskoj su cene benzina veće za skoro 1 evrocent, a dizela za nešto manje od 2 evrocenta. Zatim slede promene na srpskom tržištu na kome su prosečne maloprodajne cene benzina u prethodnih dve nedelje povećane za dinar i jednu paru, ili nešto manje od 1 evrocenta, a dizela za 1 dinar i 10 para, ili 1.19 evrocenti.

 

Ušteda na gorivu i 5.000 RSD, hrle iz cele Srbije

Iako cena sirove nafte na svetskom tržištu neprestano raste, većih oscilacija cene goriva u Srbiji nema. Ipak, cene naftnih derivata u našoj zemlji su najviše u regionu. Ako u Republici Srpskoj na pumpi kupite dizel, uštedećete 34 evrocenta po litru. Razlog da mnogi koji žive blizu granice upravo tako štede. Građani kažu da se put isplati, jer se uštedi i 4.000 do 5.000 dinara. Veruju da sipaju kako jeftinije, tako i kvalitetnije gorivo. ''Pa, dolaze iz čitave Srbije, najviše iz pograničnih mesta, Bogatić, Ruma, Sremska Mitrovica, Šabac, ponekad iz Beograda, pune rezervoare jer im je povoljnije'', objašnjavaju. A dizel kod nas nije skuplji samo od onog u Republici Srpskoj. Skuplji smo i od Hrvatske, Mađarske i Rumunije, koje imaju veći životni standard od nas. U Crnoj Gori dizel je jeftiniji za 10 evrocenti, a najjeftiniji je u Makedoniji, gde litar košta malo manje od 84 evrocenta.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da akcize i državna zahvatanja najviše utiču na konačnu cenu goriva. ''Kada bi smo na te cene koje danas nude srpske kompanije, recimo primenili državna zahvatanja iz Bosne, cena dizela bi bila 103 dinara. Kada bismo primenili na iste te kompanijske cene, one cene po kojima naftne kompanije to nude potrošačima, primenili na makedonske cene, dizel bi bio ispod 100 dinara'', objašnjava on. Od maloprodajne cene goriva u Srbiji, čak 55 posto odlazi na državne takse. U Ministarstvu finansija nisu nam odgovorili da planiraju da smanje namete na cenu goriva.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

S obzirom da litar dobre tecnosti za pranje stakla deklarisane na -30C kosta ok0 200 RSD po litri, gorivo deluje prilicno jeftino. :)

Ili je tecnost za pranje stakla jako skupa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/11/2017 at 3:10 PM, andreja.micovic said:
kod mene u Polu je 12l prelivno crevo"

 

Ovo za Polo je potpuno tačno. Vozio sam ga jedno vreme kao službeni. Boga oca stane još od trenutka kad pištolj prvi put cakne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cene goriva...

 

Sad u decembru smo sproveli postupak javne nabavke goriva i kriterijum za ocenu ponuda je bio 'najniža ponuđena cena', a uslov je bio da je ta ponuđena cena obavezno iz zvaničnog važećeg cenovnika na dan pripremanja ponude. 

Cene koje smo dobili su baš interesantne i ja bi jako voleo da svi mi kupujemo gorivo po tim cenama.

 

Knez Petrol je dobio posao sa iskazanom cenom euro dizela od 129,-rsd a BMB 95 je 120,-rsd

Euro Petrol je ponudio cenu euro dizela od 135,90rsd a BMB 95 im je 131,70 rsd

Lukoil je ponudio cenu euro dizela od 142,90rsd a BMB 95 135,20 rsd

NIS je ponudio cenu euro dizela od 145,20rsd a BMB 95 je 138,20 rsd

 

Sve cene su krajnje, sa uračunatim PDV-om tako da bi gorivo sa malim zaradama (maržama) za trgovce moglo da nas košta 100,- za BMB a 107.50 dinara za ED bez poreza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...