Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

danas sipao na zmaju NIS ED je 150,90 kad sam video:rant:.Slucajno sam tu sipao,jer sam isao za Banovce,a ja uvek sipam na EuroPetrolu gde je cena manja,a sa karticom jos 5 dinara manje po litru

ovo svaki dan raste cena gorivu dokle i kad kazu nema inflacije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bukvalno svaki - svaki drugi dan po pola ili po dinar gore.

Naravno ni reč nigde o tome a još manje razlog.

Kada bude pojeftinilo za dinar znaćemo 15 dana ranije.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Markobgd opravdanje im je sto Dunav nije plovan pa skup drumski transport kao da nemamo nikakve rezerve:angry: ma sve to treba govnjivom motkom.

Barel bio preko 100 dolara ED kod nas 150 din sad barel ispod 50 dolara opet ED ode preko 150 dindzi sramota

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.83 km bezolovni 98

1.77 ultra d

1.75 eurodizel

km-63 din

 

Nis pumpa ,Sepak granicni prelaz.

Kod nas ultra d 155,tamo 112.

Na 98 bezolovnom oko 30 din razlike.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
IMG_20170105_162833.jpg

Evo ih cene iz bosne od pre nekih 15 dana..Druga pumpa posle granice(pavlovica mosta) ..marka je 63 dinara,benzin izadje 111,dizel 107,a plin 46 dinara litar,za malo manje od 2000 cale sipa 40 litara plina..I po njegovoj prici kvalitetniji je nego kod nas..

Ma svuda je kvalitetnije gorivo. Uvek kad odem napolje, Crna Gora, Bosna, Grcka, razni auti na dizel i plin, u povratku na strano gorivo svaki put manja potrosnja.

Послато са GT-S6310 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, sasha015 said:

1.83 km bezolovni 98

1.77 ultra d

1.75 eurodizel

km-63 din

 

Nis pumpa ,Sepak granicni prelaz.

Kod nas ultra d 155,tamo 112.

Na 98 bezolovnom oko 30 din razlike.

 

Da li je to ultra d pojeftinio ?jer sam ga ja 16.01. plaćao 1.85 KM za litru na istoj pumpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguce.Jes da sam corav al sam imao naocare.

Zadnji put sam sipao ultra d u decembru u pezoa.Bilo je nesto oko 1.7.Posle sam dosipao ovde kod nas.

Zao mi,puste pumpe.Izgubice ljudi posao.

Juce sipao 98 i najskuplje je gorivo na "totemu"

Mozda sam permutovao malo,ali se ostala 3 vrte oko

1.7-1.77km.

Totalno nebitno par din gore-dole,s obzirom da je ovde bezolovni 145,dizel 150,aditivirani dizel 155.

98 ne znam posto je.Valjda samo na eko pumpi ima.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Bosni rastu cene.

Bezolovni i ultra d oko 1.88 km  ili 118-119 dinara.

Za par dana ce preci 2 km ili preko 126 dinara zbog povecanja akciza.

Bas veliki rast,skoro 20 din za par meseci,dok ovde koliko se secam je skocilo oko par dinara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, sasha015 said:

Za par dana ce preci 2 km ili preko 126 dinara

Znas i sam, a pazi konkretan primer u kojoj meri i blizina granice kod njih utice na cenu :) .

Zadnji put sam isao poslom za Sarajevo krajem januara (doduse sluzbenim benzincem) ali sam naravno obratio paznju i na cene ED.

Posto sipam na Petrolu, odmah posle granice u Celopeku, Q-Max 6 ED (aditivirani) je bio oko 1.8 BAM (cca 110 din).

Dok je na istom tom Petrolu, isto to gorivo u istom danu, u Sarajevu bilo 2.01 BAM (125 din). Tako da je tamo, jos u toku prosle godine, preguralo granicu od 2 BAM i tu negde je bilo i na prilicno stanica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Država godišnje naplati bar 42 miliona evra od vozača

 

161876-rezervoar.jpg

 

Zbog toga što se novcem iz za tu svrhu predviđene takse ''krpi'' državni budžet, Srbija u ovom trenutku raspolaže potrebnim rezervama nafte i naftnih derivata za svega desetak dana, kaže za Danas dobro obavešten izvor koji je želeo da ostane anoniman. Drugim rečima, u slučaju da u ovom trenutku nastupe nestašice ''crnog zlata'' domaće tržište bi iz državnih rezervi moglo da bude snabdevano tek oko sedmicu i po. Inače, zahtev Evropske unije je da Srbija do 2023. godine raspolaže sa obaveznim rezervama za 90 dana. Ovo pitanje je izuzetno važno i za otvaranje poglavlja 15 na putu Srbije ka Evropskoj uniji jer su obavezne rezerve nafte jedno od ključnih pitanja u toj oblasti.

 

- Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2.6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje potrebnih novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. ''Caka'' je u tome što Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu nafte i derivata. U praksi veoma male količine tih sredstava se uopšte odvajaju za te potrebe i zbog toga Srbija u ovom trenutku raspolaže sa veoma skromnim obaveznim rezervama nafte. Primera radi, u 2014. godini nijedan dinar nije otišao u te svrhe, a ne postoji javno obelodanjen podatak koliko je novca u protekle dve godine izdvojeno za te potrebe - ističe naš sagovornik. Prema njegovim rečima, tendera raspisanih tim povodom je bilo svega nekoliko i za njih nije izdvojeno onoliko sredstava koliko je bilo potrebno. - Stvar je u tome da su u protekle dve godine cene nafte bile veoma niske i upravo je tada država trebalo da opredeljuje veća sredstva za kupovinu obaveznih rezervi nafte jer bi obezbedila dovoljne količine, a zbog niže cene prošla bi i jeftinije. Ipak do toga nije došlo jer očito se tim novcem ''krpe'' rupe u budžetu - kaže naš sagovornik.

 

Pokušali smo od nadležnih ministarstava da saznamo koliko država na godišnjem nivou zaradi od te takse i koliko se sredstava dobijenih na taj način iskoristi za kupovinu obaveznih rezervi nafte. Iako su glavnokomandujući u tom poslu nadležni, u Ministarstvu finansija su nas obavestili da je za to ipak nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike. I njima smo, još 27. marta, uputili istovetna i još neka dodatna pitanja, međutim do danas nismo dobili odgovor. Objašnjeno nam je da su odgovori spremni ali nisu odobreni od nadležnih u tom ministarstvu. S obzirom da je od našeg zahteva prošlo skoro mesec dana nameće se logičan zaključak da su naši sagovornici u pravu kada tvrde da Vladi Srbije nije u interesu da građani saznaju koliko novca se opredeljuje za ispunjavanje obaveze koju je naša država preuzela u procesu pristupanja Evropskoj uniji. S obzirom da se u Srbiji godišnje proda oko dva miliona tona goriva, a da se na svaki litar plaća taksa od 2.6 dinara, može se doći do zaključka da država na godišnjem nivou inkasira oko 42 miliona evra što su sasvim dovoljna sredstva da ima daleko veće obavezne rezerve od onih kojima raspolaže u ovom trenutku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

ništa čudno, ceo taj sistem novca je samo "prelivni" da se popuni budžet a kad negde zaškripi, onda se krpi po potrebi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pada cena goriva

 

gorivo%202017.jpg

 

Pad cena nafte ispod 50 dolara za barel, zabeležen proteklih nedelja, polako je počeo da se reflektuje i na srpsko tržište derivata. Tako su benzin i dizel od prošle nedelje pojeftinili za oko dva dinara za litar. Trend pojeftinjenja trebalo bi da se nastavi i naredih dana, jer je pala i veleprodajna cena goriva za četiri do pet dinara, što pumpe takođe treba da isprate snižavanjem svojih cena na pumpama, bar za toliko. Na većini pumpi benzin BMB 98 prodavao se za 152.90 dinara, litar običnog benzina pojeftinio je za dinar, pa litra košta 147.70 dinara. Evrodizel je jeftiniji za 1.80 dinara, a superdizel, obogaćen aditivima je pojeftinio dva dinara za litar i prodaje se za 157.90 dinara.

 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, potvrđuje da su derivati pojeftinili za oko dva dinara, kao i da se cene razlikuju od pumpe do pumpe. ''U zavisnosti od toga kojom brzinom se troše stare zalihe goriva kupljene po višoj ceni i počinju da prodaju ove nove, nabavljene za četiri do pet dinara jeftinije, tako pada i cene na pumpama. Onoliko koliko ko od pumpi ima prostora da snizi cenu, to i čini. Ali, najvažnije je da je gorivo jeftinije'' - kaže on.

Do kada će to potrajati, teško je reći. Poslednja tri dana cena nafte tipa ''brent'', koja se prerađuje u Srbiji, na berzama je skočila iznad 51 dolar za barel sa prethodnih 48. Ako se rast cena crnog zlata nastavi, to će u dogledno vreme opet dovesti do skoka cena na pumpama. Sreća je, međutim, što su u ovom času stabilni i kurs evra, dolara, ali i dinara, kaže on.

Upoređujući cene goriva u Srbiji i regionu jasno se vidi da je naša zemlja po ceni dizela skoro u vrhu liste, jer se dizel toči po 1.231 evra i skuplje ga prodaju samo u Albaniji i Grčkoj. Kada je reč o benzinu, cena je 1.192 evra, a jeftinije se prodaje u Mađarskoj, Makedoniji, Rumuniji Bugarskoj i BiH. Istovremeno je počela da pada i cena tečnog naftnog gasa TNG-a pa na pojedinim pumpama može da se toči i za četiri dinara jeftinije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opet ja...U Bosni ,kod Loznica dzabaka.Pojeftinilo.

Bezolovni  98- 112 din

bezolovni  95- 105 din

Racunao sam po gornjem kursu(kupovnom).

 

Al nas cepaju ovi nasi ovde akcizama i porezima na akcize...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio je ovaj madiozo pre neki dan u jutarnjem Dnevniku i tako se našopao nekim glupim objašnjenjima da je i najneobrazovanijem jasno da nas razvaljuju karteli.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cene goriva u Srbiji u padu šestu nedelju uzastopno

 

nis%20kg%201.jpg

 

Usled pada berzanskih kotacija benzina i dizela, odnosno sirove nafte, smanjuju se cene goriva i to šestu nedelju zaredom. Prema ovonedeljnoj analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) litar benzina i tečnog naftnog gasa (TNG) jeftiniji su nego pre sedam dana za po 60 para, a dizela za 70 para. Prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 ove nedelje iznosi 143.98 dinara, pri čemu akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV učestvuju u ceni sa 55.5 odsto, ili sa 79.94 dinara, precizira se u saopštenju UNKS-a. Maloprodajna cena dizela u proseku je 148.70 dinara, od čega su 82.24 dinara (55.3 odsto) akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV. U prosečnoj ceni autogasa (TNG) od 75.96 dinara, državni nameti čine 48.7 odsto (37.01 dinar). Manje ili više iste promene cena goriva se dešavaju i u zemljama u okruženju, tako da su i dalje cene benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok su cene dizela i TNG-a u samom vrhu, zbog velikih državnih opterećenja, navode iz UNKS-a.

 

Izraženo u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka, benzin je najskuplji u Grčkoj, gde litar košta 1.54 evra, a sledi Albanija sa cenom od 1.29 evra, zatim Slovenija sa 1.25 evra po litri, Hrvatska sa 1.23 evra i Crna Gora sa 1.22 evra. Srbija je u ''zlatnoj sredini'' sa cenom od 1.18 evra za litar benzina BMB 95, dok je ovo gorivo najjeftinije u Bosni i Hercegovini 0.92 evra, i u Makedoniji 1.0 evro. Kada je reč o dizelu, Albanija predvodi na listi zemalja regiona po visini cene sa iznosom od 1.27 evra, iza nje je Grčka sa 1.26 evra, a na trećoj poziciji je Srbija sa 1.22 evra. U Hrvatskoj dizel košta 1.11 evra, u Mađarskoj 1.08, a u Crnoj Gori 1.07 evra. Najnižu cenu dizela plaćaju Makedonci 0.77 evra i građani BiH 0.9 evra.

Cena tečnog naftnog gasa (auto-gas) je najviša u Grčkoj, 0.79 evra po litri, zatim u Mađarskoj 0.68 evra, Sloveniji 0.65 i u Srbiji 0.62 evra. U Crnoj Gori se ovo gorivo plaća 0.6 evra, u Hrvatskoj 0.51 evro, a najmanje košta u BiH 0.39 evra i u Rumuniji 0.43 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sipam ovaj V-Power dizel u stila  i prezadovoljan,auto stvarno lepo radi .u odnosu na smece od goriva kod nas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta je kod vas u SRB sa cijenama. Kod nas dizel jeftiniji 20-30centi po litru

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muka mi je od nasih "pojeftinjenja" Prosle god u Septembru cini mi se benzin je bio 133 na Nisu sada sa padom 143,2...tragicno je i komentarisati snizenja... Secam se pratio sam jedno vreme i cena nafte je svuda bila u padu na svetskom trzistu a kod nas gorivo skakalo pa su se ovi nasi lopovi pravdali nekim glupostima jer lopovi uvek imaju neko opravdanje kao sto svaka ku.va  ima tuznu pricu...

Edited by Trofeo

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, bojankov said:

Sta je kod vas u SRB sa cijenama. Kod nas dizel jeftiniji 20-30centi po litru

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

Pljacka, i to traje godinama kod svake vlasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad kad sam isao do BG vratio sam se na rezervu rekoh necu vala sipati iz principa da im dajem toliko po litru pa sam opet nasuo u CG...pljacka taman. Mada ni ovi nasi nisu bolji

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...