Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Ja cu iz kulture govoriti ne hvala kolko god treba posto znam kolko su u strahu i za target i za kontrole. A kad platim i dobijem racun kazem dovidjenja i odem. Stvarno nema potrebe za bilo kakvim drugim ponasanjem.

Ja cu iz kulture govoriti ne hvala kolko god treba posto znam kolko su u strahu i za target i za kontrole. A kad platim i dobijem racun kazem dovidjenja i odem. Stvarno nema potrebe za bilo kakvim drugim ponasanjem.

Ok neka bude kako ti kazes,da ne off-ujemo vise

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akciza otišla gore - šverceri i 100 km od granice

 

gorivo-novosti.jpg

 
Kako prenosi B92, iako cena sirove nafte pada od početka godine, maloprodajne cene goriva u Srbiji jednake su onima na kraju 2015. godine. Do pojeftinjenja nije došlo jer je od Nove godine porasla akciza, koja je kompenzovana istovremenim padom kotacija benzina i dizela. Tako na benzinskim stanicama nisu zabeležene značajnije promene cena, ali se takođe može reći i da potrošači u Srbiji, bar u ovih prvih petnaestak dana zbog rasta akciza nisu osetili efekat pada cena na međunarodnom tržištu nafte, navodi se u analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije.
 
Akciza, PDV i naknada za obavezne rezerve sada čine oko 60 odsto maloprodajne cene benzina i dizela i oko 51 procenat cene TNG autogasa. Akciza na dizel je povećana za četiri dinara po litru, odnosno ukupno zahvatanje kada se uzme u obzir i PDV je povećano za 4,8 dinara. To je treći put zaredom da se za Novu godinu akciza na dizel povećava za četiri dinara po litru tako da se na uporednoj listi cena zemalja regiona Srbija popela za par stepenica više. Naime, prosečna maloprodajna cena dizela je veća samo u Grčkoj i Albaniji. Kao zemlje sa najmanjim državnim zahvatanjem i ujedno s najnižim cenama i benzina i dizela i TNG-a, na dnu liste su Bosna i Hercegovina i Makedonija.
 
''Nažalost, potvrđuje se pretpostavka UNKS-a da će zbog porasta akciza, pre svega na dizel, zapravo Srbija izgubiti jedan deo fiskalnih prihoda, jer će se sve više potrošača gorivom snabdeva iz BiH i Makedonije'', navodi UNKS. Kako dodaju, pojavili su se i prekogranični ''distributeri'' koji danas nude gorivo u mestima koja su i 100 km udaljena od granice. Pad prometa na gotovo svim benzinskim stanicama u zapadnoj i južnoj Srbiji, pogotovo uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom dovodi u pitanje njihov dalji rad, zbog čega uskoro može biti ugrožena i bezbednost snabdevanja gorivom u ovom delu Srbije i opstanak brojnih radnih mesta zaposlenih u ovim objektima, upozorava UNKS.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

jucerasnja cena dizela po VP ceni je bila 110.21din......odavno "prodavci" goriva na malo nisu imali ovolike zarade.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ovde u pogranicnom kraju sa BiH sverceri odavno prodaju gorivo i to samo 2-3 dinara jeftinije nego na pumpama.Zato duzi niz godinama gorivo sipam iskljicivo u Bosni i zaboli me za radna mesta pumpadzija kao i njih kada sam ja izgubio radno mesto,a za drzavu pogotovo.Sipam za moje pare kao sto neko vec rece:kad hocu,gde hocu i koliko hocu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto u Srbiji ne pojeftini gorivo ako je cena nafte nikad niža?

 

gorivo%2011.jpg

 

Cena sirove nafte na svetskom tržištu je na istorijskom minimumu i nastavlja da pada, ali se u Srbiji pojeftinjenje goriva očekuje tek u martu i to za najviše tri dinara. Gotovo u svim zemljama u okruženju cene goriva padaju. Slovenci su korigovali cene, a apsolutni rekorder je BiH, gde se litar benzina odnedavno prodaje za 0.77 evrocenti.
U Srbiji, međutim, promena nema, iako je cena sirove nafte na svetskom tržištu u odnosu na početak godine sa 35.6 pala na 31.1 dolar po barelu. Osnovni razlog za to je, kako kaže Milan Rakić iz Udruženja naftaša Srbije, povećanje državnog zahvatanja. Nakon dodatnog pada cene nafte na svetskom tržištu, očekujemo da će narednih dana na to regaovati i naftne kompanije kod nas.
 
Problem je što državni nameti u maloprodajnoj ceni goriva učestvuju sa preko 50 odsto. Cena sirove nafte na svetskoj berzi čini tek jednu trećinu, a to znači da svako pojeftinjenje na svetskom tržištu može da se odrazi samo na taj manji deo. Zato se u Srbiji može očekivati pad cene za najviše tri dinara - objašnjava Rakić. Nove cenovnike ne treba očekivati pre marta, jer se promene na svetskom tržištu kod nas osete sa odloženim dejstvom od 30 do 60 dana. U svetu se očekuje dalji pad cene nafte, posebno sa ulaskom nafte iz Irana, kojem su ukinute sankcije. Stručnjaci procenjuju da bi cena mogla da padne i na 20 dolara po barelu. ''U tom slučaju bi gorivo kod nas moglo da pojeftini i do deset dinara'' - kaže Rakić. Stanovnici pograničnih mesta u Srbiji gorivo kupuju u BiH jer razlika u ceni nije mala. Za 10 evra u Srbiji može da se kupi 9.5 litara benzina, a u Bosni čak 13 litara.
 
''Celom dužinom Drine sa naše strane gotovo da nema benzinske stanice. Ceo promet se prebacio preko granice. Problem će nastati ako krene šverc'' - kaže Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica. U tom slučaju na gubitku će biti i država, koja preko akcize puni budžet. Zbog manjih prihoda od očekivanih država je i povećala akcize od 1. januara 2016. ''Smanjen je promet goriva i država je zbog toga prihodovala manje para. Način da nadomeste gubitak bio je povećanje akcize. Dodatni teret je i to što država na namet naplaćuje i PDV. Zato nema prostora za veće pojeftinjenje'' - kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca. Iz Ministarstva finansija, koje je nadležno za akcize, nije stigao odgovor na pitanje kada će i da li će se razmatrati smanjenje ovog državnog nameta.
 
 
----------------------------------------
 
Imaju nepreciznost u tekstu, odnosno akcize su povećane redovno, kao što se to uvek radi na početku godine. U pitanju je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza (podižu se za onaj procenat koliko je inflacija bila protekle godine), i to ne samo na naftne derivate, nego na sve akcizne artikle (cigare, alkohol). Bilo bi dobro da su osetili da se manje sipa derivata u SRB, ali prihodi od akciza na naftne derivate u Srbiji nikada nisu bili veći, zato i kontaju da mogu još da ih drže tako visoke jer eto...narod sipa li sipa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zato kad treba da poskupi jer je otisla cena nafte gore, to moze u roku od odmah da se desi...

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

126 din avia pumpa, malopre tankovano...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podizanje poreza i akciza uvek daje suprotne efekte od zeljenih ali to je najlakse uraditi.

Osmisliti sistem da se vise para slije u drzavnu kasu na neki suptilniji nacin je problem jer treba smisliti, osmisliti i imati institucije da ga sprovedu a posto toga nema, ostaje nam podizanje i podizanje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naše gorivo duplo skuplje nego u BiH

 

143733-gorivo%20srb.jpg

 
Državna zahvatanja, od oko 78.23 dinara po litru, najveći su razlog što je dizel na našim pumpama najskuplji u okruženju Kako piše ''Politika'', prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji niže su za dinar nego pre sedam dana. To se očekivalo s obzirom na to da je u isto vreme došlo do pada cena benzina i dizela na berzi, ali i cene sirove nafte. Od početka godine, prema podacima iz najnovije analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, barel nafte (bure od 160 litara) pojeftinio je sa 36, na 30 dolara, sa tendencijom daljeg pada pa i ispod 20 dolara. Ovakva očekivanja su sasvim realna, jer su ukinute međunarodne sankcije Iranu i ta će zemlja bogata crnim zlatom stići sa svojom ponudom na berzu, što će dodatno uticati da dalji pad cena sirove nafte.
 
Uporednim pregledom cena goriva Srbije i zemalja u okruženju jasno se vidi da su cene benzina i autogasa kod nas na nivou regionalnog proseka, dok je cena evrodizela jedna od najviših. Do toga je, u prvom redu, došlo zbog povećanja akciza na dizel od 1. januara 2016. za četiri dinara. Isti rast te dažbine bio je i u prethodne dve godine. ''Ukupno državno zahvatanje u ceni dizela po ovom osnovu, kada se doda i PDV, povećano je za 14.4 dinara, a na benzin 3.48 dinara'', objašnjava Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja. Upravo je to glavni razlog zbog koga je dizel kod nas toliko skup. Skuplje ga toče samo Albanci po ceni od 1.18 evrocenti. Kompanijske cene goriva u regionu su ujednačene, tako da je krajnji nivo maloprodajnih cena u najvećoj meri određen visinom državnih dažbina, kaže Mićović uz ocenu da se država neće odreći ovih prihoda. Kada bi se, kaže, iz maloprodajnih cena isključile sve takse i prikazale proizvodne cene naftnih kompanija uočljivo je da je gorivo u Srbiji jevtinije nego recimo u BiH, gde je najjeftinije u regionu, kaže Mićović. Litar dizela u BiH košta 70.15, a benzin 76.3 dinara. U Srbiji se litar dizela prodaje za 129.8, a benzina za 128.8 dinara.
 
Državi od 129.8 dinara koliko košta dizel, pripada 78.23 a naftnim kompanijama 51.57 dinara. Skuplji benzin od Srbije imaju Grčka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Upola niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovno počne da cveta prekogranični šverc goriva. Nije reč o punjenju rezervoara u automobile, već o kanisterima u kojima se ta roba kupuje preko Drine i prodaje u Srbiji. ''To je ozbiljan problem i za državu koja na taj način gubi deo fiskalnih prihoda. Zato bi trebalo da se razmotri da li sadašnja državna zahvatanja mogu biti manja kako bi se povećala potrošnja, a budžet ostao neokrnjen'', kaže Mićović uz, naravno, suzbijanje crnog tržišta. Inspektori sa policijom i carinom pojačavaju kontrolu, posebno u pograničnim mestima. ''Sivo tržište je uvek prisutno, a Srbija kao ni bilo koja druga država ne mogu u potpunosti da ga eliminišu. Građani se rukovode sopstvenom logikom, odnosno ekonomijom i idu tamo gde im je jeftinije'', kaže Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako tu kod nas jos poskupi, mogao bih do BiH po gorivo, otprilike ce jednako da me izadje kao i da tu sipam ali barem cu da se provozam :laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...