Jump to content
FAS Goran
zlox

Cene goriva...

Recommended Posts

Mislim da nije nigde...svuda je jeftinije nego kod nas...ne racunam zemlje gde su plate po 2-3 hiljade evra...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I taj gas, klepe te na atestu, klepaju te na ceni, plaćaš akcize a od pre par meseci plaćamo i ono markiranje goriva, država od toga zaradila 4 milijarde dinusa

 

Letnja poslastica, došli gastrabajteri, državni šticung kursa eura opet počeo 

 

i nikad dosta :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gorivo najjeftinije u BiH, najskuplje u Hrvatskoj

 

gorivo%20srbija.jpg

 

Poslednjih godina zbog interne ekonomske politike i zbog globalnih političkih i ekonomskih dešavanja, cene nafte i naftnih derivata u zemljama regiona Balkana u značajnoj meri su porasle što često izaziva negodovanje potrošača. Prema poslednjim podacima, najskuplje gorivo u regionu toče građani Hrvatske, a najjeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Cene naftnih derivata u Bosni i Hercegovini poslednjih godina konstatno su rasle. Tako danas litar bezina 95 u Bosni i Hercegovini iznosi 1.20 evra, litar benzina 98 - 1.25 evra i dizel 1.23 evra, što je najjeftinije u regionu. Nakon BiH, po niskim cenama sledi Srbija gde ipak cene naftnih derivata variraju iz dana u dan i od pumpe do pumpe. Razlika nije velika, iznosi nekoliko dinara, maksimalno 10, što je manje od deset evrocenti. Iznosi koje treba odvojiti za litar goriva zavise od cenovne politike pumpe te od lokacije na kojoj se nalazi. Tako litar benzina 95 (Euro Premium BMB 95) u ovoj balkanskoj zemlji iznosi u proseku 1.29 evra, za litar Dizela (Euro Dizel) treba izdvojiti oko 1.32 evra, litar autogasa je 0.74 evra, dok za litar lož ulja treba izdvojiti u proseku 1.19 evra. D2 i BMB95 se ne prodaju na pumpama u Srbiji od avgusta 2013. Eurodizel i Euro Premium BMB 95 se mogu kupiti kao zamenska goriva koja su ekološki prihvatljivija i mogu se koristiti i u automobilima novije generacije kao i u starijim automobilima. Iznos akciza uređuje Ministarstvo za finansije, a porez na dodatu vrednost (PDV) iznosi 20 posto. Savet za energetiku Republike Srbije odlučuje o cenama strateških energetskih proizvoda, u koje spadaju i naftni derivati.

 

Makedonija je takođe jedna od zemalja u regionu gde se može po jefitnijim cenama kupiti nafta i naftni derivati. Prema poslednjim podacima, u Makedoniji litar benzina 95 iznosi 1.35 evra, litar benzina 98 1.37 evra i dizel 1.13 evra.

Sledi Crna Gora gdje se cene nafte u poslednjih šest meseci nisu puno menjale, tako da su oni koji redovno obilaze benzinske pumpe skoro i navikli koliko je novca potrebno za litar dizela ili benzina. Litar eurosupera BMB 98 tako košta 1.38 evra, dok se za eurosuper BMB 95 plaća 1.35 evra po litru. Litar euro dizela košta 1.27 evra, lož ulja za grijanje 0.95 evra i lož ulja u veleprodaji 1.23 evra. Ministarstvo finansija dva puta mesečno usklađuje cene naftnih derivata. Kada je u pitanju porez na naftne derivate, procenat varira u odnosu na cenu dizela i benzina, ali vrednost akcize je 60 centi na litar. Trenutno, akciza na benzin iznosi 47 posto, dok je akciza na dizel 43 posto.

Urednik ekonomske rubrike u Dnevnim novinama i dobar poznavalac ekonomskih prilika u Crnoj Gori Nemanja Lacman u izjavi za Anadolu Agency kaže da su aktuelne cene naftnih derivata, kada se u obzir uzme ekonomska situacija građana, i dalje visoke. ''Podsećanja radi, pre nekoliko godina, gorivo smo plaćali ispod jednog evra. Sada, kada je automobil i više nego potreba, samo na gorivo građani potroše dobar deo svoje zarade. Alternative za sada nema, jer je slična situacija i u državama regiona, gdje su cene ili vrlo malo niže ili čak i veće od naših'', smatra Lacman.

 

Najskuplje gorivo na Balkanu ipak toče Hrvati koji, primera radi, za litar benzina 95 moraju izdvojiti 1.44 evra. Prema hrvatskom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cene nafte utvrđuju se u skladu sa uslovima na tržištu naftnih derivata na Mediteranu. Razina poreznog tereta u ukupnoj ceni benzina popela se na oko 54 posto i 47 posto za dizel. U konačnu cenu goriva ulazi nabavna cena, devizni kurs kune, premija energetskog subjekta, sredstva koja se izdvajaju za finansiranje rada državne Agencije za obavezne zalihe nafte, te naknade i trošarine, a na kraju porez na dodanu vrednost (PDV) u iznosu od 25 posto na ukupnu cenu. Tako u Hrvatskoj, prema najnovijim zvaničnim podacima, litar bezina 95 košta 1.44 evra, litar benzina 98 - 1.55 evra i dizel - 1.35 evra.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

jutros krenuo na posao i kad sam prolazio pored NISove pumpe u surcinu,vidim i cudim se eurodizel 149 dinara,gledam i neverujem,a juce bilo 154 dinara

sta ce to biti :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda je to pakovanje od 0,9l? :laughing: Kako cena goriva skace ima da bude ovako> Pumpadzija> Zdravo druze. Za koliko sipamo danas?

Ti> A posto je danas benzin, tj plin?

Pump> Benzin je 950din/l i to od 43 oktana, a plin je 800din/l i to onaj mesan sa metanom do svinjskih govana.

Ti> Ooo, pa to pojeftinilo!! Sipaj za po 500 din!

 

A potrosnju cemo da racunamo kao zene u receptima> 2 case jogurta na 4km.

Edited by gile smederevo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kosovu je ed. 1,20e a ima ga oko Kosovske Mitrovice i po 0,9e ali samo na kolicinu. Tamo toce kamiondzije, Raska i Novi Pazar skoro svi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masovno ga sipaju pazarci makar koje ja znam. Kazu da im se isplati, cesce menjaju dizne ali imaju racunicu opet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da sipaju-sipaju,ali ja to nikom ne bih preporučio.Radim u Lešku,pa pričam iz iskustva.I mi u firmi sipamo isto biiip u mašine,i to liči na sve sem ED

Može se sipati i na malu litrazu po ceni od 0,95 evrocenti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja danas sipao nisam ni primetio koliko kosta, umalo da samaram radnika ... covek razvezo pricu sa prijateljem, ja da ga cekam, jos neko pre mene sipao gorivo za 178 dinara, a radnik mi pametuje nesto :)

Ove cene benzina samo totti pamti, on je kao momak tocio ispred skupstine :D

IMG_32796064345301.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srbija i Velika Britanija jedine evropske zemlje u kojima je dizel skuplji od benzina

benzin%20cene%20.jpg

 

Kako prenose Novosti, jedine dve zemlje u Evropi u kojima je litar dizela skuplji od litre benzina su Srbija i Velika Britanija!

U Srbiji je prosečna cena benzina 1,32, a dizela 1,35 evra za litar. Naravno, kada se tome doda naš specijalitet da skoro svaka pumpa u okviru iste naftne kompanije ima različite cenovnike, onda ne čudi i što je na nekim, veoma prometnim beninskim stanicama razlika i svih pet dinara po litru.

U Velikoj Britaniji je država odgovorna za ovu anomaliju, a razlog je poreska politika kojom se destimulišu vozači koji koriste dizel iz ekoloških razloga. Nažalost, u Srbiji ekologija nije uzrok povećanom disparitetu cena, a podatak da je akciza za dizel niža za četiri dinara od one na benzin pokazuje i da razlog za ovu nelogičnost zbog koje negoduju vozači sa dizel agregatima nije u takozvanim državnim zahvatanjima.

- Jasno je da na kretanje cena na našem tržištu najviše utiče najveći igrač. U velikoprodaji NIS cena je taman za tih pet dinara viša - objašnjava Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Razlog zašto je tako leži u činjenici, bar su tako nama objasnili, da je postupak prerade evrodizela složeniji, skuplji nego kod evropremijuma.

 

U suštini, kaže Tatić, preradom tone sirove nafte više se profitira na prodaji dizela nego benzina. Ostaje nejasno kako se u drugim zemljama Evrope, koje čak imaju ista državna zahvatanja, akcize i poreze na oba ova agregata, dizel prodaje po znatno nižoj ceni nego benzin. U Austriji, na primer, litar benzina košta 1,37, a dizela 1,29 evra za litar, u Nemačkoj 1,53 evra za litar košta u proseku benzin, a dizel 1,33 evra za litar.

 

TNG POSKUPLjUJE

Litar tečnog naftnog gasa (TNG) je skoro na svim benzinskim stanicama u Srbiji poskupeo od 1,5 do 2,5 dinara za litar i sada je opet oko granice od 90 dinara za litar. - Sleduje nam redovno sezonsko usklađivanje cena TNG jer je zbog onosa propana i butana u smeši TNG uvek skuplji zimi - kaže Tatić. Na pitanje zašto smo onda celo leto imali zimske cene, Tatić kaže da je razlog za to bila - Ukrajina. Inače, vozači koji koriste popularni auto-plin biće neprijatno iznenađeni i za Novu godinu, kada je predviđeno da se akciza za TNG poveća za dodatnih pet dinara.

 

Preuzeto sa AutoBlog.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

ŠOK Benzin u Americi košta 73 dinara po litru!

 

Kako prenosi Tanjug, prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama širom zemlje je toliko iznenađujuć da mnogi odlučuju da ga slikaju i podele na društvenim mrežama - cena galona (3,8 litara) benzina pala je na ispod tri dolara.

 

532070_untitled2_ff_jpg_ver_1415007820.j

 

"Ovo je zaista neverovatno. Ja sam pomalo šokiran", izjavio je glavni analitičar za naftu u konsultantskoj firmi "Oil Prajs Informejšn Servis" Tom Kloza, a prenela agencija AP. Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila 2,99 dolara za galon (oko 73 dinara za litar), što je prvi put u poslednje četiri godine da je cena galona pala ispod tri dolara. Benzin je u SAD sada jeftiniji od mleka, čija cena iznosi 3,73 dolara za galon. Prosek cene mleka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosečne cene benzina po prvi put od 2011. godine.

 

297402_ekonomija01rasfoto_oliver_bunic_f

 

Kad je u decembru 2010. cena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa pošto je globalna tražnja nafte i benzina rasla usled rasta standarda u razvijenim delovima sveta i političke krize na naftom bogatom Bliskom Istoku. Tražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo, naftne kompanije eksploatišu nove izvore nafte, dok su zemlje sa Bliskog Istoka nastavile da snabdevaju svet "tečnim zlatom" kao i ranije. Usled sezonskih kolebanja i drugih faktora će cena benzina u SAD verovatno uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosečna cena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sledeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.

 

Cena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posledica velike ponude i slabe tražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto, dok je tražnja slabija od očekivane usled sporog rasta globalne privrede. Zahvaljujući padu cene benzina sa prošlogodišnjeg proseka od 3,51 dolara za galon, prosečno američko domaćinstvo će uštedeti oko 50 dolara mesečno.

 

Preuzeto sa MojAuto.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...