neshaoct 9775 Posted March 9, 2010 Iako mu je tek 25 godina i pred njim je svetla budućnost, svetski prvak u Formuli 1 iz 2008. godine priznao je da je prošle godine skoro napustio svet "oktanskog cirkusa".Razlog leži u osudama i optužbama koje su na račun Luisa Hamiltona stigle posle trke za Veliku nagradu Australije gde je označen kao lažljivac. Podsetimo, Hamilton je tada prvo završio na četvrtom mestu, ali je kasnije "prekomandovan" na treće mesto na uštrb Tojotinog vozača Jarna Trulija, koji ga je prestigao za vreme boravka sigurnosnog automobila na stazi.Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) je nakon detaljnog proučavanja slučaja zaključila da je Hamiton toliko usporio za vreme boravka "sejfti kara" da Jarno Truli nije mogao ništa drugo nego da ga prestigne. Svetski prvak je javno demantovao nameru usporavanja, a FIA je posle dodatnog pregledavanja transkripata razgovora između Meklarenovog boksa i njega zaključila da je "Hamiltonov prevarantski pokušaj kojim je namerno pokušao da zavara sudije" protivan Međunarodnom sportskom kodeksu. Englezu su zatim oduzeti bodovi, a Meklaren je otpustio sportskog direktora Dejva Rajana, koji je u komunikaciji sa Hamiltonom savetovao kako da postupi.Sve kritike javnosti Hamilton je tada teško primio.- Stalo mi je do toga kako me ljudi doživljavaju. Osećao sam se kao pokisao i mislio sam da bih možda trebalo da napustim Formulu - rekao je Hamilton. Međutim, kako je sezona odmicala Hamilton je počeo da ostvaruje sve bolje rezultate, a uspio je i da prebrodi psihološku blokadu koja mu se stvorila "oko glave" posle Australije.- Polako sam počeo da shvatam da nije sve tako crno, preusmerio sam energiju i ponovo počeo da dobijam podršku i poštovanje. Ovo iskustvo me je zaista ojačalo. Volim da pobeđujem, ali na ispravan način. Čast i poštenje su za mene jako važni - dodao je britanski pilot.preuzeto sa - sportal.rs Quote Share this post Link to post Share on other sites