Jump to content
Goran
Dragon

IGRE NA SRECU-Zesci ljubitelji Punta

Recommended Posts

Slatko sam se nasmejao veceras. Koja smo mi banana republika....

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/104290/Otkrivamo%3A+Ukrali+56+kola+i+4+stana+na+SMS+licitacijama!.html

A najjaci je baja koji je na sebe imao osam registrovanih Puntica... :thumbsup:

Njega treba odmah u klub, bez clanarine.

Edited by Dragon

Pre nešto više od mesec dana, onako usput, pratio sam izvlačenje dobitaka na nagradnoj igri - OSVOJI AUTO PO NAJNIŽOJ PONUDI. (ili već kako se zvanično zvala... Nekako mi se činila logičnija i interesantnija od igre "najduža reč" - plasirana na skoro svim našim kablovskim televizijama. Od te igre sam digao ruke onog momenta kada mi je posle desetominutnog čekanja ljubazni nasnimljeni ženski glas skrenuo pažnju da je veza zauzeta, i da budem strpljiv...dok ne istekne 10 minuta, a onda se veza prekida (automatski). Pokušao sam još jednom, automatika je bila neumoljiva...a ja sam izgubio još sledećih nekoliko stotina dinara. Za sve to vreme, uzbudjena voditeljka, mašući kosom, pokrećući svoje telo izazivajući inercione sile na mestima karakterističnih opterećenja ukazivala je da je rešenje zagonetke vrlo prosto: trebalo je pogoditi nedostajuće slovo na zadatu enigmu ".oda". Samo se javite... Evo ja se javljam - a ne uključuju me u program! Mogući odgovori su bili roda, moda, voda, soda... Pošto je već nekoliko (slučajno javljenih učesnika) iskoristilo sve mogućnosti svih odgovora sem tačnog, uskopistio sam se da pogodim-JA reč VODA!!. Neuspeh iz prvog puta, iz drugog, treći put nisam pokušavao zaključivši da je u pitanju klasična PREVARA U REŽIJI TV EMITERA.

Pojavi se nova igra! U suštini stara - već je bila plasirana na TV PINK-u. Baka dobila stan, dobila uz stan i auto, i neku gomilicu para, da joj se nadje: DOK JE ŽIVA!.(a i posle) Djavo odneo šalu, krenem ja da pratim slićnu igru na PRVOM PROGRAMU OD GLEDALACA FINANSIRAJUĆE TELEVIZIJE. Iz početka me je nervirala najavna špica sa izuzetno nevešto nacrtanim Puntom, seljačkim slovima u okruženju... strašno. Mislio sam se da li neko iz FIAT-a uopšte gleda ovo i kako dozvoljava da se nakazni crtež uopšte pojavljuje na televiziji. Nevažno. Iz dana u dan automobile dobijaju ljudi, umereno srećni, svakom od njih voditelj postavlja pitanje: koliko ste poruka poslali...odgovor uglavnom sličan: izmedju 350 i 550. Pomnožim ja to sa 70 (kolika je tarifa bila u tom momentu) i shvatim da je svaki učesnik koji je pretendovao da dobije automobil morao da uplati bar 35.000 din (350 e) ukoliko je računao na dobitak. Time je televizija jasno stavila do znanja da je "čip" u ovoj igri najmanje 300e. ( a verovatno ako 1000 takvih učesnika i bilo - ozbiljnih, ulog u igri bi morao biti najmanje 350.000 e, plus isto toliko onih neozbiljnih....). Igra traje dva meseca. Ukupno je uplaćeno najmanje 40.000.000e.

Idemo dalje. Dobitnici nešto i nisu preterano oduševljeni: jedan reče da će da ga proda, jer je baš prošle nedlje kupio isti takav! Drugi reče da će da ga da ocu, (!!???), jer njemu treba, ima star auto, a ovome ne treba, jer mu je posao blizu..(??), i na kraju nesrtenik kome je zapalo da ga viditeljka iz "malog mozga" priupita.. "KOJI STE IZNOS VI PONUDILI KAO NAJNIŽI ZA OVAJ AUTO". Nesrećnik pošteno odgovori NE ZNAM! Kako to! - uzbudjeno će voditeljka..., a ovaj ni pet ni šest: izbrisao sam sve poruke - iscrpeo sam memoriju telefona pošto sam poslao preko 1000 poruka. Voditeljka se konsultuje sa žirijem, žiri odobrava da se gledaocu odobri preuzimanje vozila i ako ne zna koja mu je bila najniža ponuda....

E, tu sam prestao da gledam ovo besomučno deljenje automobila.

Pre neki dan pročitam novine (Novosti, Press, B92) - imam šta da vidim: AUTOMOBILE SA RTS1, STANOVE SA PINKA... sve je osvojio JEDAN čovek. Jedan, iz pomoć nekolicine poznanika igrajući SISTEM - koji se sastoji od nekoliko (20 računara), par servera i dvestotinak mobilnih telefona sa divertovanim brojevima na server koji su bili podeljeni "glumcima" koji treba da osvoje nagrade. Voditeljka se javlja dobitnicima, telefonski poziv ide u centralu, odmah se divertuje na učesnika čiji je broj najniži - učesnik počinje glumu radosti. Tako jedan, tako drugi, trideset treći, čedrdesti do onog našeg nesrećnika koga je vatrena voditeljka pitala '' KOJI STE IZNOS VI PONUDILI KAO NAJNIŽI ZA OVAJ AUTO". Prošlo je čak i to.

EPILOG

Pohapšena grupa koja je tandemski igrala igru. Odnosno - jedan je igrao: drugi mu pomagali. Iznos za koji se terete je 4.000.000e. (uporedite ovaj iznos sa mojim letimičnim proračunom: 10:1!!)

Pretpostavljam da znate odredbe Krivičnog Zakona. Univerzalan je u svim državama. Sa jedne strane je počinilac - sa druge je žrtva. Ko je ovde žrtva? 150.000 ljudi koji su igrali igru, i koji bi i onako izgubili jer bi tih 60 vozila dobio neko drugi.

Ko je ovde materijalno oštećen? Verovatno 60 NN lica koji bi dobili vozila da nije bilo organizovane grupe!

Ko je ovde zaradio?. To znate: Država, lutrija, RTS i PINK.

Šta se krije iz samog početka ove dugačke priče?. Čovek koji je radio za RTS, PINK, ali mi je kao pojedincu uskraćeno pravo da se bavi lutrijom na način kako to rade kladionice, kockarnice, nego je patent, koji je on osmislio uzeo "jači". Ovaj je ostao bez posla. Rešio da se osveti...i u izjavi policiji navodi.PROMAKLA MI DVA AUTOMOBILA - 58 SU MOJI!

Voleo bih da čujem vaše mišljenje o tome.

I oni su izvaljeni samo zbog neverovatne gramzivosti i pohlepe!

Ne mogu da verujem da su smislili toliko pametan plan i tako se glupo ponasali.

Ja da sam to uveo, uzeo bi dva auta i jedan stan i zdravo :D

Pominjete dve različite stvari.

Jedna je vrsta kvizova koji to ustvari i nisu. Sada ih ima sve manje, može se reći da su skoro izumrli. To je pogađanje zagonetne reči, ili koliko trouglova vidite ili sl...i onda za 60 minuta se javi samo 1 gledalac koji pogodi, i to obično negde u 58. minutu trajanja emisije. Naravno, niti se javio samo jedan gledalac, niti su oni pre njega koji su kao promašili odgovor ustvari pravi gledaoci, nego su tu samo da ispadne da su nekoga uključili. Svi oni koji su na čekanju daju pare koje treba da se podele onom jednom koji konačno pogodi obično pred kraj kviza...plus da ostane za organizatora kviza.

Takvih kvizova nikada nije bilo jedino na RTS-u i B-92.

Takvih kvizova ima i po državama EU. Možete naći na Internetu snimke njihovih kvizova sa još lepšim voditeljkama i još oskudnije obučenima ;), a iza njih stoji LCD sa zagonetnom reči koja treba da se pogodi.

Ovo drugo...tj. najniža ponuda je lepo zamišljeno. Jeste klasična igra na sreću, ali je sistem zloupotrebljen tako što je ekipa ljudi napravila kompjuterski program koji im omogućava da sebi znatno povećaju šanse za dobitak. Ono što im je pomoglo u tome je odgovor koji su dobijali tipa vaša ponuda je jedinstvena ali nije najniža...ili, vaša ponuda je jedinstvena i najniža...a, onda tokom dana stiže nova poruka kako više ta ponuda nije jedinstvena.

Na osnovu tih informacija i velikog broja poslatih poruka sa mnoooogo telefona, komp po odgovarajućem algoritmu računa koja bi to ponuda mogla da prođe.

Na RTS-u je čak bila i informacija da li ponuda treba da bude viša ili niža kako bi postala jedinstvena.

Onaj koji je osmislio igru i obaveštenja o statusu ponude je to lepo zamislio, jer je cilj da ljudi šalju što više poruka, a u tome će im pomoći ako saznaju da im je prethodno poslata ponuda neodgovarajuća. Onda šalju novu...i novu...

Ali..onaj koji je to želeo da zloupotrebi, iskoristio je iste infomracije kako bi sebi povećao šanse za dobitak.

Nije postojao nikakav minimum od 300 ili 350 eura, niti je u igri oko Punta moglo da se obrne 40 miliona eura prihoda. To je veoma nerealna procena.

Cela stvar je otkrivena tako što su upravo Državna lutrija i RTS poslali informacije Policiji, sa navodom da im je nešto sumnjivo i da mole da se stvar ispita. Policija je istražila i pohvatala kriminalce.

Nema logike da su sami emiteri zainteresovani za takve prevare ( najniža ponuda ), tj. da su ih oni organizovali, jer time seku granu na kojoj su. Posle ovoga je jasno da nikada više neće moći da uspe takva igra na sreću i samim tim nema više tog izvora prihoda. Nije njima u interesu da nemaju taj deo prihoda. A, više ga sigurno neće imati.

Oštećen je samo onaj drugi, tj. onaj čija je ponuda bila drugorangirana i oni će dobiti ove oduzete Punte.

Naravno da su zaradili država lutrija, RTS i Pink, jer u svim igrama na sreću zarađuje onaj koji ih organizuje. To je razlog zašto one uopšte i postoje. Nisu one humanitarne organizacije pa da treba da ostanu bez zarade.

Mislim da ce drzava sada slavodobitno te puntice da podeli Policiji i to predstavi kao jos jednu pobedu nad organizovanim kriminalom :lol:

Sta reci, sem da je tesko poverovati da je to moglo da traje toliko dugo, a da niko kome je to posao, ne proveri regularnost i ne ustanovi neke cudne stvari.

Imam tezak utisak da je neko odlagao objavljivanje istine zbog abnormalnih prihoda koji su ostvarivani na ovaj nacin, :nuke: ali to je samo moj utisak.

Jos poraznije je ono sto procitah danas u novinama, da ljudi opravdavaju tako nesto i tipa koji je sve to osmislio smatraju suvim genijalcem. Kao da nije primarno to sto je sve koji su ucestvovali neko prevario i pokrao....i kao da je nebitno to sto su ljudi igrali igru uvereni da imaju sansu da osvoje automobil ili stan.

Konacno, rekao bih da ovo nije nista cudno u zemlji u kojoj odjednom "ustanove" da su neki ugledni biznismeni i vlasnici privatizovanih firmi, dileri droge.

Ko će da obešteti naivne igrače?

Bojim se da neće niko.

Jer naš najveći problem je nedefinisana odgovornost i pravni sistem od pre trideset godina, koji je pri tome spor, nije efikasan i podložan je korupciji, obzirom da nije ni nezavisan, već ga biraju i smenjuju oni koji su na vlasti.

U razvijenim zemljama, posebno tamo gde je aglosaksonsko pravo, stvari su krajnje pojednostavljene. Uvek se zna ko je odgovoran i šta kome pripada. Ako je na primer firma koja održava puteve propustila da popravi rupu, a nije je ni obeležila, jasno je ko je kriv za tvoju štetu, ukoliko si vozio dozvoljenom brzinom a ipak upao u istu i slomio pola automobila, povredio se i sl. Odmah se presuđuje u tvoju korist, i odštetu dobijaš vrlo brzo.

Evo, garantujem da u slučaju ove prevare nema odgovornih i da će svu krivicu svaliti na prevaranta. Iako je jasno da je organizator dužan da obezbedi regularnost igre i moralo bi se znati ko su odgovorna lica da se to sprovede. Ali, mislim da će kao i obično, ispasti da se odgovornost prebacuje kao loptica sa jedne strane na drugu, sa druge na treću i na kraju će ispasti da nema odgovornih.

Kao što nema odgovornih što su firme prodavana kriminalcima i kao što nema odgovornih za još mnogo toga za šta bi se moralo znati ko je konkretno odgovoran.

Nema drugih oštećenih osim onih čija je ponuda bila najniža ( kada se izbace ove poslate prevarom ). Ti koji su u ukupnom poretku bili drugoplasirani će sada biti stavljeni na vrh liste i njima će biti podeljeni oduzeti Puntići.

Oni koji su bili treći, peti, 25...1025..niti su oštećeni, niti imaju pravo na bilo šta.

Neka ispadnem glup, ali šta je tu prevara ?

1.Nisu upali u sistem DLS i nisu imali insajdera

2.Imali su najnižu ponudu

3.Svaki SMS su platili + PDV ( organizator i država nisu oštećeni )

4.Nema ograničenja za broj SMS ( voditeljke ionako stalno podsećaju " što više licitirate veće su vam šanse..."

5.Softer za analizu odgovora organizatora su sami smislili

6.Umrežavanje računara i telefona nije krivično delo

7.Nigde ne piše da moraš svojeručno da kucaš ponudu

8.Da li je organizovana kriminalna grupa kada sa ortacima uplatiš sistem na LOTO jer nemaš para da odigraš sam ili porodica koja sa više telefona licitira i pri tome se dogovara

P.S.

Da su preterali, jesu !

Hajdemo sad ovako. Pazljivo sam isčitao sve tekstove koji su napisani o ovoj aferi. Ne radi se ovde ni o kakvog grupi ljudi, nego o glavnom organizatoru i njegovima saradnicima čiji je zadatak bio da angažuju "glumce-dobitnike". Da podjemo od gopodina GLAVNOG! Ni malo nepoznato lice u mediskom svetu - idejni tvorac SMS igara na srecu, covek koji je svojevremeno i bio zaposlen u jednoj od televizija kao saradnik i savetnik za organizovanje istih. Autor je nekad poznate igre "KEŠOLOVAC", "MISIJA ZA IZIJA" i drugih ne tako poznatih. Uglavnom, ovaj medicinski tehničar koji se time nikad nije bavio, bio je pasionirani kompjuteraš, čovek koji je voleo teorije verovatnoće, matematiku, matematičke nizove... i čovek koji je dobro baratao operativnim sistemima i računarskim softvrtom. Ne dobro - nego ODLIČNO. Kolege ga smatraju jednim od najvećih "mahera" u tom domenu. Problem je nastao onda kada se Država umešala u sve ovo i dekretom zabranila pojedincu, ili ustanovi da se bavi ovom delatnošću, pa je sve bilo usmereno na LUTRIJU. Ali tu više nije bilo mesta za idejnog tvorca - gospodina GLAVNOG ! Kako da doskoči Lutriji - praktično da se osveti sledi epilog koji ste pročitali.

Inače, nagrade koje bi bile podeljene kao drugoplasirane, ili treće plasirane, bojim se da bi ponovo otišle njemu, jer je sistem imao takvu mogućnost da nepogrešivo u zadnjem sekundu pošalje i po desetak ponuda, naravno sa različitih brojeva telefona, a svih kontrolisanih i vezanih za jedan server- kod "gospodina GLAVNOG". Nema pormašaja...svaki put je pogodak.

Posle dvanaestočasovnog objašnjavanja kriminološkim inspektorima po privodjenju, kako funkcioniše sistem - opšti zaključak je bio da FUNKCIONIŠE BRILJANTNO.

Kako je "pukla karika"? Prosto, nije bilo dovoljno "glumaca", pa se dešavalo da jedan mučenik dobije i po nekoliko automobila!!!

Da li je glavnooptuženi računao da će biti uhapšen? JESTE!

Koji je motiv? Verovatno osveta bivšim poslodavcima koji su ga izbacili iz "igre".

Da li će biti osudjeni? - HOĆE

Da li će se žaliti? - HOĆE

i dalje tim redom dok se ne zaboravi....

Edited by Damjanović

Najviše me čude ti likovi koji su za bedne sume od po par stotina evra, pristajali da glume dobitnike.

Da li su stvarno mislili da se to neće otkriti i da li stvarno veruju da neće biti osuđeni.

Zakon čak predviđa da si odgovoran ako ti je neka činjenica bila poznata, ili ti je morala biti poznata, a ne za ovo u čemu si svesno pristao da učestvuješ i to vrlo lakomisleno i za komičnu nadoknadu.

Ih, naš svet!. Šta ćeš sladje od 300e - za ništa. Pročitaju te u emisiji, snime kako si veseo, posle auto vratiš - a u džepu ti 300e! A još ako si nezaposlen, ako niodkuda ni kinte na vidiku... možeš da nadješ takvog sveta na svakom koraku. Nikom ništa nisi ukrao: robu koju si dobio - vratio si. Nevolja te zadesi kad umesto jednog zaredjaš pa osvojiš nekiliko automobila, e onda počne o tebi da se raspituju radoznalci iz "INSTITUTA ZA ISKRENOST" (Policije), a tu se vrlo brzo i efikasno dolazi do istine! I na kraju te kao nagradu proglese SVEDOKOM!

Edited by Damjanović

U svakom slučaju neko ko je uzeo debele pare je RTS, PINK i Državna Lutrija Srbije (u daljem tekstu DLS).

Ukoliko ste mislili da su to oni koje su u prvi mah nazivali:

1. Kriminalnom bandom

2. Prevarantima SMS igara na sreću

3. Od genija do ludaka

su završili posao. Obesmislili su nameru RTS-a, PINK-a i DLS-a da uzmu užasne pare na ljudsku lakovernost (da ne kažem glupost). Ni u jednom novinskom izveštaju se ne navodi koliko su pare bile u igri i koliko je mučenika dalo pare sa svojih beznačajnih 50, 100 ili 200 ponuda dnevno(!!??) da dobiju nagradu. Možda ih je bilo 100, možda 1000, možda 10.000. Pomnožite to sa 65 dinara na dan!

Postoje predlozi da se nagrade daju svim onima čije su ponude bile mimo brojeva koje su posedovali dobitnici. Nemoguće. Taj listing ima samo DLS. Da li ga ima? Sumnjam. Uostalom, nek se povede istraga.

Čini mi se da je poenta u celom ovom galimatijasu princip da se glavnom izumitelju ove vrste nagradne igre isplati honorar za autorska prava. Očigledno to nije izvršeno. Uzalud su nevešta uveravanja DLS-a da je njihov savremeni sisstem u svakom momentu spreman da otkrije... To traje već godinu dana.

Javljaju se i advokati. Vrsni. Jedan, očigledno ostrašćen, profesor Pravnog Fakulteta (predhodno radio na Policiskoj akademiji) iz sve snage navija da predvidjena kazna u ovom slučaju nije 10 godina, nego 14!.

Medjutim grupa pravnika i advokata misli potpuno drugačije! Jedni smatraju da je cela igra bila potpuno nezaštičena i da je potrebno SVIM učesnicima vratiti pare.

Drugi opet smatraju da je moguće da se proglasi cela igra važećom, jer su grupni učesnici (kriminogena grupa i ostali) koristili sredstva koja su potpuno legalna, odnosno nije osporavana Zakonom.

Obzirom da je utvrdjeno da nije bilo provale u sistem igre . teško je dokazati prevaru u dobijanju nagrade. Zakon ne poznaje ovakvu vrstu delikta.

ŠTA SAD!

Sistem je sasvim razumno resenje za zadati problem. Koriste se svi podaci koji su dobijeni od provajdera - DLS-a. Po meni nema nikakvih elemenata za to da se bilo sta sada menja. Svi SMS-ovi su placeni, kao i PDV drzavi, a i ispostovan uslov od max 1000 poruka sa jednog broja. Najveca prevara bi bila da se coveku dokaze "prevara" i nagrada dodeli drugoplasiranom. Zasto??? Zato sto ako se dokaze da je prevara, onda je ta njegova prevara uticala na ceo tok licitacije - iz cega sledi da ni ovi drugoplasirani ne bi mozda bili pobednici tog dana. Ako vec hoce na silu da uzmu coveku nagrade, onda DLS treba svim ucesnicima da vrati novac na racun sa sve PDV-om, a emiteri i DLS da izprebijaju troskove narusavanja ugleda emitera i sume dobijene za emitovanje igre.

Najviše me čude ti likovi koji su za bedne sume od po par stotina evra, pristajali da glume dobitnike.

Da li su stvarno mislili da se to neće otkriti i da li stvarno veruju da neće biti osuđeni.

Zakon čak predviđa da si odgovoran ako ti je neka činjenica bila poznata, ili ti je morala biti poznata, a ne za ovo u čemu si svesno pristao da učestvuješ i to vrlo lakomisleno i za komičnu nadoknadu.

Mislim da su oni glavna karika u prevari, bez njih ista nebi fumkcionisala a organizator ne bi mogao sam da vara.Ja da sam sudija odrapio bi im maksimalnu kaznu jer su znali u sta se upustaju, snimljeni su a sto su dobili sitnu kintu nije nikakvo opravdanje.Sto se nisu lepo pogodili to sto se kurvaju za sitnu lovu ne znaci da nece da najebu.Deca su jos pre 4 meseca pricala da je to prevara a kolko je ovima trebalo to da ustanove i jos nisu mogli da dokazu dok nisu laznim dobitnicima da listatus svedoka saradnika. :coffee:

Ako se ispostavi da nema osnova da se sudi g. Mozgu treba staviti njega sa jedne strane, a sve oštećene sa druge strane pa neka oni izvrše vansudsko poravnanje nad g. Mozgom :rant::popo::whistle:

Ovako moze da reaguje neko ko je zestoko kalirao na SMS licitaciji. Gledano sa strane sa informacijama do sad dostupnim nije ni P od prevare

Kako kad gospodin "MOZAK" nije organizator Tombole! On je čovek legalno posalo 10.000 sms-ova, i na to platio PDV. Ispunio elementarne uslove za učešće u igri. E, sad što je on prilikom igre koristio znanje koje je sam stekao... tu teško bilo šta može da se ospori. Nego, hajde da vidimo jel organizator ove tombole ispunio svoje obaveze?

1. Da li je obezbedio sigurnost igre? - Nije

2. Da li garantuje za sigurnost igre? - Garantuje! (bar tako tvrdi)

3. Koliko li je organizator i emiter uzeo novca od ove cirkusijade? Odgovor netačan je "MNOGO", a malo tačniji "UŽASNO MNOGO" a približan. "PREKO SVAKE MERE MNOGO".

Ukoliko je dnevno učestvovalo 100.000 ljudi, koji su poslali u proseku po 10 SMS-ova - to mu dodje otprilike 65.000.000 dinara dnevno, ili ti 650.000 e na dan! Ili 100 puntića dnevno (u puntovima)

Jedan mesec: 100 puntića x 30 = 3.000 puntića. Dva meseca: 6.000 puntića - godina dana ISPUNI SE PLAN PROIZVODNJE!!

Ili u evrima: za dva meseca 39.000.000 e. od ove sume treba oduzeti vrednost 120 puntića koja je otprilike 780.000e., pa dobijamo iznos čistog dobitka provajdera, DLS-a, RTS-a i PINK-a u iznosu od 38.220.000 e. Ko je i kako uzeo ove pare - saznaćemo u istražnom postupku...

Malo baratam tematikom pa mogu da kazem da je macan imao genijalan plan, tehniki besprekorno izveden ali zavrsnicu losu....Previse ljudi ukljuceno u prevaru i slicno. A prevara jeste zato sto je bio nakacen na mrezu u Lutriji Srbije. Tako je imao info 10 sec pre kraja koja je najniza ponuda.Da mu sve ostalo oproste samo za tu svar mogu da ga ganjaju do sudnjeg dana....

Ko je i kako uzeo ove pare - saznaćemo u istražnom postupku...

Po obicaju kod nas - siguran sam da necemo....A i dalje cemo placati TV pretplatu ;)

Tu informaciju da je bio nakacen nisam nigde nasao. To onda totalno menja situaciju. Ako si upucen, a neces javno da kazes pusti mi na PP. Do sad se spekulisalo samo da je koristio info koji se dobija posle poslate poruke.

Edited by John

E, u tome i jeste caka: I PO POLICISKIM I PO DSL NAVODIMA: NIJE BIO NAKAČEN NA LUTRISKU MREŽU. IMAO JE SOPSTVENU MREŽU POTPUNO BEZ UPADA U SISTEM DSL-a. Jer da je bio nakačen, nikakav maher ne bi ispao- to bi bio klasičan upad - razbojništvo.

On jeste rešavao stvar u poslednjim sekundama, ali na taj način što bi od mnoštva brojeva koje je posalo, na ekranu RTS, u donjem hodajućem strikeru prepoznao svoja dva ili tri broja. Neke od brojeva bi trebalo povećati, a neke smanjiti. Odmah bi aktivirao telefonske ponude sa brojevima koje bi upotpunile niz - i nije bilo šanse za promašaj!

recimo: 063****852 (+) , 062*****341(+), 065 *****665( - ) , 069****443 ( - ) Ovaj striker u donjem delu ekrana su svi videli. U tom momentu ostaje još 60 sec do zatvaranja glasanja, taman dovoljno vremena da se sa desetak telefona pošalje pravi broj. Za to vreme uzbudjena voditeljka animira učesnike da navale sa slanjem poruka, "možda će baš ta poruka koju niste poslali biti dobitna"!!, šaljite, šaljite što više...."""

Crvenom bojom su označeni njegovi brojevi koje bi prepoznao i tačno je znao kolika je razlika izmedju prvog broja, koji nije jedinstveni i drugog broja kojeg je potrebno spustiti i toliko bi poruka poslao. Preko kompjutera vezanog za mobilni telefon. U trenutku proglašenja pobednika - odmah zove glumca da se pripremi, to isto čini i voditeljka . . uspostavlja se veza sa dobitnikom koji se počinje da glumi iz prva iznenadjenje, pa se potom raduje.....

evo šta kažu advokati:

- Analitički gledano, reč je o velikom majstoru koji je svojim intelektom umeo da probije program za licitaciju SMS porukama. On nije odgovoran što je pokazao da loši programi mogu da se provale! Umesto da budu okrivljeni programeri, koji su loše kreirali program, a da on kao ekspert bude zaštićen, u medijima smo počeli da mu sudimo i prozivamo ga kao kriminalca! On nikoga nije ubio, ucenio, prevario, niti je presreo nečiji telefonski poziv i uzeo njegovu ponudu. Apelujem na pravničku elitu u policiji, tužilaštvu, sudstvu i advokaturi da reaguje i traži da se svi osumnjičeni brane sa slobode, jer ćemo samo tako saznati pravu istinu o aferi - ističe Anđelković.

- Ako je Bećirić pronašao program kojim je provalio u sistem Državne lutrije i na taj način u svakom trenutku imao uvid koja je najniža ponuda, onda je eventualno počinio krivično delo iz člana 302 KZ - neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka. Ukoliko je, pak, izumeo program koji mu je omogućio da umreži 200 telefona i u minutu šalje što više poruka, koje je regularno platio - onda je sve čisto - objasnio je Dalibor Katančević.

A šta kaže Policija:

SBPOK: Između ludaka i genija

Stručnjaci SBPOK-a za visokotehnološki kriminal zapanjeni su, kako saznajemo, stručnošću Predraga Bećirića!

- On je, po svemu što smo saznali u istrazi, kompjuterski genije. Bećirić je pomoću svog sistema, na osnovu svojih proračuna, bukvalno za jedno veče uspeo da provali da drugi nameštaju igru. Posle saslušanja komentarisali smo gde je on na lestvici između genija i ludaka... - objašnjava sagovornik Pressa.

izvorhttp://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/105868/Uzeo+100+„punta"+da+bi+zaustavio+druge+SMS+lopove!.html

Momci su za svaku pohvalu i divljenje... Svojom pameću su uspeli da ostvare ono što je danas cilj (skoro) svakog građanina ove zemlje: da se brzo obogati! I sve su radili u granicama koje sistem dopušta.

Treba tužiti organizatore ove igre koja se pokazala kao bušna - dakle RTS i njima prilepiti sve te epitete kojim su okarakterisani ovi momci.