Jump to content
FAS Goran
panther

Šrafovi za alufelne

Recommended Posts

@petar1985

Pitanje je spojeno sa postojecom temom.

Premalo informacija za bilo kakav konkretan odgovor. Navoj (korak) srafa ostaje naravno isti (standardni su M12x1.25), a kada se uporedi originalna i "nova" felna u delu kacenja, videce se koja je potrebna razlika u duzini srafa. Ako felne nisu 4x98 (npr. 4x100),mogu da budu u pitanju i plivajuci srafovi. Ako je CB razlicita od 58.1mm idu ili prstenovi ili razbusivanje... Pisali smo o svemu detaljno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi info a možda neko zna 'iz glave' da pomogne...

 

Koja je dužina navoja fabričkog šrafa (za točak) na GP Evo ?

 

CB je idiotskih 56.6 i PCD 4x100 a ja montirao zimski set na čeličnim točkovima sa CB 58.1 i 4x98 pa mi je to bio razlog da pravim distance   :wub:  

Share this post


Link to post
Share on other sites

@PremieRacing

Iz glave znam jedino da je sraf M12x1.5. Ako kupujes, da znas i to.

Tj., pored PCD i CB - i sto se toga tice je Puntic Opelovac.

Klasicni fiatovski korak navoja je 1.25 (uz CB 58.1 i PCD 4x98).

 

Ako ti je od pomoci, dok neko od Puntista ne dopise iz prakse - OEM sifra srafa je 51732885, pa pogledaj i po tome.

Ono sto ja videh je navodno UKUPNA duzina od 47.5 mm. Identicni idu i na Cromu.

 

PS: Cisto poredjenja radi, evo mojih OEM srafova (nisu isti), nekome je ranije trebala duzina od konusa, pa sam slikao. Posto imam sigurnosne, 4 kom mi bleje u gepeku:

 

IMG_20210317_134009.jpg.05e9f35abaed6387883daa3eba8a4ed2.jpg.5c2c82f46ccc04aeed8bde98386e37e5.thumb.jpg.5a3a79cc2eef092665191879fed2ef2e.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D , super, nema na cemu naravno.

21 minutes ago, PremieRacing said:

Prvo sam lajkovao pre čitanja

Toliko si siguran da te ne zaje*avam :stuart: ?

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oduži se moje sutra, al' aj ukratko da napišem... a mogla bi i sabrana dela da nastanu koliko sam se izdrkao sa ovim točkovima  :wallbash:

 

Sestri godinama unazad u jesen i proleće prebacujem gume... Ona samo svrati kad joj prdne na pamet (pošto živi u BG, pa nema gde da čuva gume, pa nema kod koga da ide, tamo su vulkanizeri straaaaašni, pa skuuuupi, pa...) i sve bude gotovo za sat-dva. Al' dojadilo mi, a imao sam i viška čeličnih točkova od 15" i ja joj zimske gume nabacim na te čeličane još kad sam ih skinuo sa auta u proleće ove godine. Letnje gume na alu felne i kraj. 

 

Svratila prošli vikend, ja brzinski izmenjao točkove i tek onda video da se CB ne gađa  :X   GP Evo ima 56,6 a čelične od Punta I su 58,1

Mogao sam samo plastične prstenove da kupim/napravim ali jok, padne meni na pamet da napravim distance pošto je čelični točak sa velikim ET i ružno izgleda. OK. Pošaljem nju za BG, malo joj volan podrhtava na nekim brzinama ali se smiri na 130. Napravi meni metalostrugar distance onako kako je to njemu logično sa merama koje sam mu ja dao i bacim se na kupovinu dužih šrafova. Ali nisam izmerio dužinu fabričkog šrafa za točak pa otud i pitanje, ono gore... Javi se dobri čovek Jevta i da mi 16kom dužih (ali kraćenih na meru koja je njemu odgovarala) da vidim mogu li da mi posluže. 

Odem za BG i kreće frka. Što je trebalo da bude skini/stavi točak - oduži se u konstruisanje Space shuttle-a.

Distanci zatvoreni, nemaju rupu kroz centralnu rupu nego su zatvoreni pošto je moj metalostrugar mislio da treba da služe i kao čep. Ne mogu da stanu napred. Ja se nalazim kod matorog vulkanizera u gospodara Vučića, došao na red ali frka, gužva, već vidim da ne mogu da rešim ništa. Izvinjavam se čoveku, kažem "vraćamo sve nazad kako je bilo", a on mi kaže čekaj malo, mogu ja ovo da ti doradim. Mislim se u sebi kako rođače, neće to turpijom i dletom da se napravi kad on otvara zadnja vrata radionice i zove me... Pored vulkanizerske radionice ogroman strug! Majstor je metalostrugar! Nisam mogao da verujem... Da me tako usere da mala, obična vulkanizerska radnja ima strug za metal, pa još da majstor zna da radi... Top!

Odelje on prednje distance, krenemo montažu i vidimo da poklon šrafovi malo hvataju. Opet - :wallbash:  Šrafovi nejednako dugački, ja biram 8 kraćih i 8 dužih da ih rasporedim da svaki točak ima 2 i 2, a on za to vreme stanji sva 4 distanca za po 2-3mm i opet na montažu. Ušrafimo sve, čovek, ma šta čovek - ljudina, uzme kilo ključ i proveri svih 16 šrafova. Pitam ja šta sam dužan a bio sam spreman na koliko god da kaže. Em Beograd, em gužva, em se zajebavao sa prepravkama tuđeg posla, a on kaže koliko smo i dogovorili kad sam došao samo za skidanje i montažu točkova!!! Reko' idi druže u peršun, evo x2 i neizmerno ti hvala...

Sam se ponudio da sestra svrati za koji dan da proveri šrafove i pritisak u gumama. Retko dobar majstor, i pre svega čovek. Preporuka za sve koji su blizu Cvetkove pijace...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jebtejebo pa ja bih posle druge recenice frljno i auto i felne i srafove, ma i sestru, sve u kanjon Morace. Srecu si imao odlicnu da sve sredis kod jednog coveka. 

 

To me podseti kada je ocev prijatelj koji vozi Hynda i10 dao svoj REZEVNI  tocak svojoj cerci koja vozi Citrusa da joj se nadje kada joj pukne guma krstise.gif.6ac8b2027f80319eb30f41e00f1709b8.gif.6634cef1edfa86b90be40b4f274c6d3b.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...