Jump to content
Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

1 minute ago, shuxx said:

Nema brate više ekonomije sa kolima, sve više koštaju, sve skuplje održavanje. Ko pravi matematiku, u zabludi je.

Da me pogresno ne razumes, posto se odnosi na onaj kopiran tekst. Ako nema matematike, onda kupis ono sto ti se svidja i za sta si u mogucnosti i teras?

Cemu onda konstantne price i poredjenja sa troskovima oko nabavke i odrzavanja ICE motora, koliko kosta struja, kada i gde dopunjavati, da li ce u buducnosti poskupljivati ili ce biti novih nameta (naravno da hoce na sve ono sto je masovno). Celi elaborati za ono sto je vec svima poznato - tako si odlucio, izmozgao i teras svoju pricu. Kada citam komentare generalno (ovde jos uvek slabo ima vlasnika Kineza), kao da se pravdaju sami sebi :) .

13 minutes ago, bane1321 said:

Recimo kad ti je budžet 25 hiljada ti polako ulaziš u zonu da te svrbucka kakvi su to ti 'lektrični Kinezi? 

Na trenutnom nivou tehnologije baterija, sto bi rekao Pikac: "Ni da me dirne" :D . Ako bih se na kraju odlucio za nov sledeci auto, s obzirom na trenutno stanje sa cenama, budzet bi naravno bio preko te cifre. Ali me stvarno zanima tehnika i sve novotarije, nikad ne reci nikad ;)

13 minutes ago, bane1321 said:

Ja, recimo od novijih čistih benzinaca ne vidim ni jedan kao naslednika za gospođu! 

Cistih, novih benzinaca kod novih automobila maltene vise i nema. U "najboljem" slucaju, to ce biti bar neka MHEV varijanta.

Na tvoju pricu oko kvaliteta servisa, majstora, delova za polovnjake - dodao bih jos jednu stvar. Okretanju ljudi ka novim vozilima, sve vise doprinose i sulude cene polovnjaka. Bilo sta sto iole vredi, deluje mi da nikada nije bilo blize cenama novih vozila. Cak i kada pricamo o istoj klasi. A i novi automobili su sve tanji sa kvalitetom (Evropljani pogotovo) ali imas garanciju... I idemo, novi krug :D .

Skoro na B92 bi komentar tipa koji je kupio Atto2

IMG_20260805_115452.thumb.jpg.961c5f591f5b056c6f9f3bf61bf11f3e.jpg

Meni se Atto 2 više sviđa, i kompaktan je
Sta da radim ja koji jedva navucem 300-500km mesecno?

Uvek bi pre kupio hibrida nego cist elektro auto. Nekako sam nezavisniji od punjaca itd.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

2 hours ago, Ivan said:

Da me pogresno ne razumes, posto se odnosi na onaj kopiran tekst. Ako nema matematike, onda kupis ono sto ti se svidja i za sta si u mogucnosti i teras?

Cemu onda konstantne price i poredjenja sa troskovima oko nabavke i odrzavanja ICE motora, koliko kosta struja, kada i gde dopunjavati, da li ce u buducnosti poskupljivati ili ce biti novih nameta (naravno da hoce na sve ono sto je masovno). Celi elaborati za ono sto je vec svima poznato - tako si odlucio, izmozgao i teras svoju pricu. Kada citam komentare generalno (ovde jos uvek slabo ima vlasnika Kineza), kao da se pravdaju sami sebi :) .

Čini mi se da obrni okreni, skupo nas koštaju. Kako onog koji kupi novog, tako i onog koji kupi mladog polovnjaka, i isto onog koji kupi starijeg polovnjaka. Nisu sve iste cifre, ali za one koji ih kupuju JESU. U skladu sa primanjima. Da, onog ko kupi polovnog 15god, košta manje od novog, ali puno u skladu sa njegovim primanjima.

1 hour ago, Ivan said:

sulude cene polovnjaka

Svi smo mi kupovali polovnjaka u zoni 5-10 godina starosti. E al sad su u zoni mlađih od toga auti sa "novim" tehnologijama, sumanutim rešenjima da se bude €kološki prihvatljiv i kako skupim održavanjem, pa su stariji primerci na ceni

Lepo bi bilo da kod elektricnih kola pise koliko kilovata potrosi da napuni bateriju. To je jedini podatak koji ima smisla za racunanje troska voznje.

Ako recimo potrosi 10kWh za jedno 100% punjenje, za mesec dana spici skoro svu zelenu tarifu i onda za ostatak ulazis u plavu a tu se cene razlikuje a o crvenoj da nepricam.

9 hours ago, Ivan said:

Ima li u tom posedovanju i voznji narodnih elektricnih Kineza i nekog uzivanja, vozne dinamike, odziva sa puta, opustenog putovanja bez stalnog preracunavanja dometa i prilagodjavanja stila voznje istom, itd.?

Itekako ima, mislim da bi se bas pozitivno iznenadio. Posle bi samo razmisljao kako da trajno resis autonomiju. :D

Posted (edited)
9 hours ago, sokratbg said:

Lepo bi bilo da kod elektricnih kola pise koliko kilovata potrosi da napuni bateriju.

Pa piše. Piše struja koju može maksimalno da povuče i piše snaga punjača. Potrošnja je ugrubo manji od tih brojeva puta vreme.

Drugarov LC02 može da povuče 150kwh, brzi punjač kod Lapova može dati 120kwh, baterija je čini mi se 66kw. Znači on bi za sat vremena potrošio ugrubo 120kwh, što bi mu bilo otprilike dva punjenja auta, odnosno oko 300-350km puta dva.

Znači da auto koji ima bateriju od 70kw, sa potrošnjom 17kwh/100km (idealni uslovi) i prosekom od 1000km mesečno, za mesec dana potroši na punjenje oko 170kwh, iliti polovinu kw u zelenoj tarifi.

Zašto je bitna brzina punjenja, pa da ne bi izašao iz jeftine tarife, što je sporija brzina, duže se puniš. Kućni punjači su od 11 do (čini mi se) 22kwh.

Znači da za bateriju od 70, stojiš na punjaču od 3 do preko 6.5 sati. Problem je što poslednjih desetak posto se puni mnogo sporije, nego ostatak baterije!

Tako da, ko kupi 'lektrični auto,mora i na časove matematike! :D A u garažu jednu belu tablu za računjanje kilometraže i potrošnje. 

A bude i par minuta zadovoljstva, kad daš gas a on poleti, a iz zvučnika se začuje fejk zvuk V12! :stuart:

Edited by bane1321

2 minutes ago, bane1321 said:

Tako da, ko kupi 'lektrični auto,mora i na časove matematike! :D A u garažu jednu belu tablu za računjanje kilometraže i potrošnje. 

Ovo je apsolutna istina, bar za one budale koje se opterećuju troškovima, tarifama itd.

Kod kuće zavisi od instalacije. 

Mora se podneti zahtev u ed da bi se dobila veća struja i mora se menjati presek kabla. 

A to može potrajati. Pošto sam tražio priključak za Rumu, čeka se 6-12 meseci od podnetog zahteva. 

Naravno, max snaga na utičnici zavisi od kućne instalacije. Mada, i 5 kw je dovoljno za običnog korisnika, ipak auto puno vremena stoji. 

Pa opet, ko kupuje EV, ipak ga kupuje da bi više prelazio, i tako ga isplatio... Tako da treba jači priključak

3 hours ago, bane1321 said:

Ustvari, da se ne lažemo, sve to kalkulisanje je isključivo da opravdano svoje odluke zašto smo ili zašto nismo nešto kupili!;)

Bravo, Bandzula :D .

Upravo to je i bila poenta onog mog prvog posta - samo pusto kalkulisanje, a nigde price o nekom uzivanju u voznji i automobilu.

Mislim generalno, ne ovde, jer vlasnika ima na prste jedne ruke.

Je*o ja takav stav, ako mi treba da pored silnih telefona, laptopova, tableta, smart satova - treba da bdim nad jos jednom baterijom maltene svaki cas. I preracunavam da li ce me i gde ostaviti :D .

I isto to sam i ja rekao - kao da se ljudi pravdaju sami sebi za takvu kupovinu... Koga briga, vozi ono sto ti se svidja i sto mozes bez problema da finansiras.

Ne kazem da necu promeniti misljenje sa nekom buducom potencijalno daleko naprednijom tehnologijom baterija. Sa mnogo brzim punjenjem, bar duplo vecom autonomijom, koja bi bila pandan nekom ranijem opustenom putovanju sa ICE motorima. A i njih sada verujem da "namerno" downgrade-uju dometom, sa ovim sve manjim i smesnim rezervoarcicima.

Satro ekologija, zeleni, usteda na tezini, a domet smesan - mnogi sa rezervoarima kao moj C2 od pre deceniju i po, kome je pumpa non stop u gradu "pod nosem".

Ma da kalkulisem, ja licno bih u tom slucaju vozio punta mk2b 1.2... Jer realno danas je sve skupo odrzavati, pogotovo dizelcine ( mada ni turbo benzinci ovi jaci ne zaostaju mnogo ako nisu u skuplji) stare 10-15 godina koji iako su u dobrom stanju, budimo realni, zahtevaju odrzavanje.. koje nije jeftino. Al sta cu, volim elasticnost koju ti motori pruzaju a i vozne karakteristike koje ovaj C max ima ( Focus mk3 platforma ). 

39 minutes ago, ortakov said:

Da li se računa uživanje u vožnji ako sedište za vozača ima opciju masaže, grejanja i hlađenja, da ne kažem baš čega?  :) 

O tome npr. i pricam da se ne prica :D - nego samo pusta racunica i neko prebrojavanje.

Mada nista sto vec pre ko zna koliko nisu imala ni vozila sa ICE motorima.

PS: Od pomenute tri opcije imam dve, ne znam da li sam ih koristio par puta u 4. godini vlasnistva :D .

Doduse, ja sam dijagnoza drugog tipa, pa su mi u voznji mnogo bitnije druge stvari na autu.

Mene je masaža kupila :) 

Imao sam grejače sedišta na nekom opelu ranije, veoma dobra stvar zimi. Vazduh bude prohlađen a bubrezi zagrejani .... jbg, stigao u godine, pa sad, ako prođem brže pored znaka, ne znam da li imam prednost ili je ograničenje brzine :) :) :)  (šalim se, ali sve sam bliži tom modu). 

Tako da, masaža i uživanje u vožnji mogu da počnu ... viva kinjezare sa masažerima :) i hlađenjem ja...a

@Ivan sami nas proizvođači nas teraju na to. Marea rezervoar preko 60l, možda je bio pun nekad 67l, pređem čak 1100km nekad sa njim, delta oko 60l, 5008 najveći i najteži jedva 57l stane, autonomija cca 650-700km. 

E sad, ovi phev prelaze preko 1000. Sa arizom su prešli 1400km. 

Kod ev se gubi onaj segment idenja nanpumpu, čekanja da se sipa. Nema stresa petkom što nisam u četvrtak sipao. Za nekoga kome je radijus kretanja tipa 350 km na godišnjem nivou, ev je odlično rešenje. Kao i za nekog ko ne voli da vozi. Znam baš dosta ljudi koji ne vole da voze i kojima je vožnja mučenje!? Što naravno meni nije jasno. 

Jedna od prvih stvari koje su mi nedostajale selidbom u NS je vožnja do i sa posla. Prepodne se kroz tih pola h-40min informišem o svemu taj dan, popodne se nasmejem uz antidepresiv ili tako nešto. I sada, kada idem kući kolima, obavezan je neki podkast

Vala sa tim rezervoarima tj njihovim smanjivanjem mi nisu jasni uopste sem sto mozda hoce da nas priblize ovima sa elek. kocijama. 

C Max ima rezervoar 50l, predjem cirka 300km i vec sam potrosio pola. Uzas. Svake nedelje idem na pumpu a da nisam izasao iz Beograda.

13 hours ago, darkman14 said:

Znam baš dosta ljudi koji ne vole da voze i kojima je vožnja mučenje!? Što naravno meni nije jasno. 

Šta tu ima da ti nije jasno? Kad sam bio mlađi, bilo mi je super da vozim, nije bilo bitno da li je kiša, sneg, magla, noć, dan, jednostavno, idemo i to je to. Usput testiranje potrošnje, ubrzanja, zaustavljanja :) :) :) ... i onda porasteš i kažeš ma boli me q, daj da sedim ispod nekog drveta u ladovini, a ako može bez da me stresira baja što okreće đevrek... jednostavno, do q r chi i to je to. 

Posebna je priča što je postalo preterana gužva, što ljudi voze kao dijabole ...

Kad bi imao lovu, ne bi ni trepnuo, angažovao bi bez problema vozača i možda bi mogao da vozim par puta godišnje, čisto da ne zaboravim kako se to radi :) 

A što se tiče el. automobila, oni definitivno dobro ubrzavaju i dosta dobro leže na putu. Nisam ja tu primetio da nešto zaostaju za benzinicima i dizelima, naprotiv. Ono što je bezveze kod el automobila jeste što ne moraš da koristiš mozak, recimo, u kom režimu ima najveću snagu u odnosu na broj obrtaja, šaltanje u pravom trenutku, kočenje motorom itd. ali, vozne karakteristike, tu ne zaostaju, čak su i bolji.

Nego, ajd da pitam ovde, iako je opšte pitanje.

Svi ovi hibridi, sa većom autonomijom, malo troše SUS motore, puno više snage ide iz baterija. Barem u gradu. Ali šta se dešava sa servisom SUSa. Redovnim. Ulje itd.

Da li je servis na godinu ili dve. Koliko im dugo ( vremenski ) traje ulje...?