Jump to content
Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

Bice da je ovo poslednje.
Za zivota nisam cuo da je nekome pukao non novcijat hladnjak od kamencica. Ili je to bio neku projektil.
Sansa da kamen probije cevku na hladnjaku u voznji je neverovatno mala.
Sta bi tek rekli vozaci nekih brendova, odmah mi pada peugeot na primer, gde je na nekim modelima hladnjak suludo nisko i nezasticen skoro.
Ja bi na mestu tog prijatelja trazio vestacenje, neki dokaz konkretan za tu tvrdnju. Ako treba i advokate bi im nakacio. Nije bitan kineski brend, vec za bilo koji.

Sto bi rekao Kristofer Hicens "ono sto se tvrdi nez dokaza, moze biti i opovrgnuto bez dokaza"

PS ovo me podseca na Čeri forum gde je liku otpao (otkacio se delimicno) radar na prednjoj masci, rekli mu da je od kamena u voznji, a kasnije se javio jos jedan lik sa istom pricom.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

11 minutes ago, knezevic76 said:

Sto bi rekao Kristofer Hicens "ono sto se tvrdi nez dokaza, moze biti i opovrgnuto bez dokaza"

Fantastično dobro. Nisam do sada čuo. Vredi...

On 4/10/2026 at 8:56 PM, stex_pb said:

Prijatelj jesenas kupio Link n Co , full elektro.

Pukao mu hladnjak, neće da mu priznaju garanciju jer je "upao kamenčić kroz masku i probio hladnjak, i sad je to fizičko oštećenje". Mora da se dribla sa advokatima a on da plati popravku prava sitnica.

Elem, nisam imao pojma da ti auti imaju vodeno hlađenje.

Svaki elektro ima vodeno hladjenje i to ozbiljan sistem sa nekoliko elektricnih pumpi. Kako bi se drugacije hladio... 

Koliko vidim, veća je muka sa "ovlašćenim" uvoznicima, nego sa samim kvalitetom kineskih auta.

Prosto mi je neverovatno koje sve priče ljudi "gutaju" i pristaju na gluposti... 

Tako je ti kad se ulazi na velika vrata kad treba da se proda nov kinez, al kad treba da se servisira, onda na mala vrata.
Sto se tive tih kineza, najbitnija stavka je ostvarivanje garancije i servisi, pa sve ostalo. Jos je to u povoju kod nas.
Mozda je malo drugacija prica kod onih kineskih brendova koji su ostavrili saradnju sa nekim od nama vec poznatih auto kuca i servisa.
Npr AK Kole (BAIC), Auto Skoda Cacak (BYD) ....

3 hours ago, knezevic76 said:

Mozda je malo drugacija prica kod onih kineskih brendova koji su ostavrili saradnju sa nekim od nama vec poznatih auto kuca i servisa.
Npr AK Kole (BAIC), Auto Skoda Cacak (BYD) .

Chery je u Grand Motors (Ford), Ehom (Hyundai) i Reno Savi,

Dongfeng u Nikomu (FCA)

Leap motors u Kompresoru, Gota car (Citroen i Toyota)

Geely u Nikomu i Raveexu (Toyota)

Nije baš da su nepoznati servisi

Nisam hteo sve da navodim. Reno Sava se vec "proslavio" Cheryem, citajuci po netu. Za Ford, iliti grandmotos, znamo kakvi su za same Fordove, za kineze mogu da zamislim tek kakvi su.

Aj dok su utisci svezi...
Danas isao na test voznju 2 PHEV-a, Geely Staray DM-i i Chery Tiggo 8 Pro...
Blago reci razocarenje... 
Geely je ok, nista vise od toga, lepo ide, lepo se vozi, osecaj na volanu onako. volan neka plasticna koza skoro cetvrtastog oblika. Ono nista posebno, ni da me dirne...
Chery... e to je najvece razocarenje u Kineza... Auto tih gabarita tako teskoban unutra da sam iznenadjen.  
Glavom skoro udaram u panoramu, sediste kratko, usko.. Ubrzava jako dobro, koci jako lose. 
Razvukao sam svaki par puta do 130-140 da probam ubrzanje, ali ono. Chery za nijansu ubrzava bolje od 5008, Geely je tu negde, malo slabiji. 
kada samo probao da zakocim sa cheryjem ja na kocnicu, on nista, ja jace on stade. Bas sam morao pritisnuti. 

Geely je unutra mnogo bolje uradjen od cheryja, Chery ima nepraktican ekran koji je za moj pojam prevelik i sve je na ekranu. 
kod cheryja bih pohvalio grejanje vetrobranskog stakla i ventilaciju na trecem redu sedista, dok bi kod Geelyja pohvalio HUD. 

Generalno kad se podvuce, nijedan nije prici 5008. U Cheryju me zabolela ledja za 8 predjenih km koliko su losa sedista. Em kratka em osecaj da me nesto gura od pozadi a  nije lumbalna podrska.

Potrosnja na Geelyju je bila 3.5-4l/100km na bordu, dok je na Cheryju 4.6l/100km

Do sad, sto sam probao, jedino da mi je wow je Lynk&Co 01 i zao mi je sto nije za nijansu veci.
Cekam sad da nadjem vremena da probam Atto 2.

Hmm da gilly , cityray , simpatican je , benzinac ima snagu , ima smart funkcije, ima panoramu, ima 360 kameru itd skoro sve ima, siber, jedino sto nema je 4x4 reduktor. Nije los 

20260405_204612.jpg

Posted (edited)
5 minutes ago, nemanja84bg said:

Hmm da gilly , cityray , simpatican je , benzinac ima snagu , ima smart funkcije, ima panoramu, ima 360 kameru itd skoro sve ima, siber, jedino sto nema je 4x4 reduktor. Nije los 

20260405_204612.jpg

Jedino taj validator od ekrana iz GSPovog autobusa me podseca na onaj dal iz LynknCo ili Symbioz renoa..brt preveliko je. Cak i ovaj moj od 10-11inca ja non stop drzim ugasen (zamracen/ugasen ekran skroz) jer mi nekako tako ok. Cak i Nesa se cudi sto bar ne upalim navigaciju ili nesto drugo, ne znam tako sam navikao i manje odvraca paznju. I u Bravu mi je bilo skroz ok narandzasto osvetljenje, nekako nenametljivo i prijatno al da mi bleji toliki TV jos upaljen, to mi nekako odbojno. 

Zivo me interesuje da li kada te neko pozove iskoci ikona ko iz crkve u punoj rezoluciji na tom ekranu ili samo mali bar gore u notifikaciji.

Edited by ISV_01

Ma jok za pozive nista, samo kao na telefonu identicno ... moze sve to da se ispodesava ;) Ono sto mi se ne svidja jeste da dosta stvari mora na vokabular da bi odradio iliti da pricas sa automobilom pa u skorijoj buducnosti verujem da cete na semaforima vidjati ljude kako pricaju sami sa sobom, ustvari hoce da otvore siber ili iskljuce kontrolu proklizavanja :D Licno ja volim cajgere iliti analognu telemetriju i kontrolu, poluge tako da ono ... 

Posted (edited)
3 hours ago, nemanja84bg said:

Ma jok za pozive nista, samo kao na telefonu identicno ... moze sve to da se ispodesava ;) Ono sto mi se ne svidja jeste da dosta stvari mora na vokabular da bi odradio iliti da pricas sa automobilom pa u skorijoj buducnosti verujem da cete na semaforima vidjati ljude kako pricaju sami sa sobom, ustvari hoce da otvore siber ili iskljuce kontrolu proklizavanja :D Licno ja volim cajgere iliti analognu telemetriju i kontrolu, poluge tako da ono ... 

Jest, ono prepoznavanje glasa. I onda te uvode pcela, uradis povrsinski kop na 8.mici ili most negde izmedju 4-5tice pa ne mos pricati razgovetno jedno mesec dana, da vidim ko o tome razmislja. Nit da ti upali klimu bez tipkanja nit da ti pozove nekog jer em je navikao na kineski akcenat engleskog jezika (ili kinesko srpski ako je domacinski kinez prevodio) em te nist ne razume ne samo on nego ni cela familija. 

Jos ako poljubis peglu onako zdusno pa usne ko konzerva posle petarde, sveze posle operacije i krene Slj Sh Snj da se mesa, ma ima multimedija sama da se ugasi.

A ako ti se upali oko od cmicka pa ti isto zatvori, znaci ima da izludis od obavestenja da ti se spava.

Meni je plafon pozeljne tehnologije za posedovanje ovi sigurnosni sistemi poput auto kocenja, promena trake,  i (jednog dana) pokretna panorama i automatik, ostalo ne mora. Ionako imas gro ljudi koji u kolima imaju multimediju unazad 15 godina (sto stara sto u ganc novim automobilima) sa mogucnoscu povezivanja telefona al ipak si baja/cava kada nabijes AjFoN dimenzije ko tabla Menaz cokolade od 200g na uvo dok vozis. Hebes ga. 

Donekle mi zato ovaj moj kinez odgovara, vise bih voleo da sam uzeo ful paket (malo mi krivo al ajd sta je tu je) jer nije prekrcat prekomplikovanim sistemima od kojih bi neke sigurno iskljucio ne zato sto ih smatram nepotrebnim nego bi poceli da smaraju a opet fizicke komande bi mi sigurno nedostajale za pojedine funkcije. 

Edited by ISV_01

Posted (edited)
4 hours ago, nemanja84bg said:

20260405_204612.jpg

Odvratan trend.

Pri tome sve ovo prikazano npr. na trenutnom ekranu, opusteno staje na neki "normalan" ekrancic od 7'' do 10''.

A sav ovaj nepotreban ostatak ekrana sljasti, smeta i izbija oci, pogotovo nocu. Da ne pricam o tome da je dizajnerski uzas.

Na DS5 nocu cak i po gradu koristim "night mode" - jednim klikom na dugme ugasi ekrane na tabli i multimediji, pogasi ekrancice digitalne klime, analogni sat, dimuje svo osvetljenje dugmica... Ostaje samo brzinomer, priguseno osvetljenje dugmica i ambijentalno svetlo. Na otvorenom putu je to nocu must have i ostajes skoncentrisan na ono sto treba - na voznju i stanje na putu.

PS: U celoj prici, ne mogu da verujem da u 2026. godini, jedan fabricki uredjaj jos uvek ne ispisuje RDS podatke i imena stanica u radio modu.

Problematika na nivou jeftinih kineskih aftermarket mlatimudija :) od pre 15-20 godina.

Edited by Ivan

Posted (edited)

To treba da se apdejtuje i ispisace jer nema 15km na satu , nismo stigli jos da cackamo sve funkcije, meni bilo dovoljno sto vecinu stvari ako ne i sve idu preko ekrana ili na glasovnu komandu ... verujem da ce morati non stop da se briska od prasine i sl. Ali velik i simpatican autic, ono moze dosta gajbi piva da stane plus neki veci gril hehe sto nije los fijachur plus providan siber ... nije lose :lol: Ono sto mi se ne svidja je ta sira slika koja kaze sledece i vodi ka tome ... za volanom postajes robot dok na kraju isti ne preuzme i to je to, polako ali sigurno covek se dezintegrise ili postaje pecinac, bez kola ,bez tehnologije sa nekom farmom sumarkom i ili ribnjakom i to je to. @Ivan sto se tice radio stanica to su ocigledno napravili za nekog ko je online 00 - 24 i bukvalno robot od coveka ali tehnoloski opremljenog sto se da primetiti i u drugim novijim automobilima , te kontrola trake, autopilot, tesla shit itd. 

Edited by nemanja84bg

Sto se tih ekrana tice, imam neki trip da kinezi imaju jedno milion tableta po.magacinima, raznoraznih, koje nisu zavaljali na vreme i sad ih guraju gde god stignu. Na sajmu automobila je ujedno i bio sajam tableta!

Jeftini su. Imaju ih koliko hoće.

To što ih evropljani skupo naplaćuju, kinezi bukvalno poklanjaju...

I dan danas mi je OK neki lep ekrancic, normalne dijagonale i lepo dizajnerski spakovan u instrument tablu.

Ali secam se da mi je taj trend bio odvratan jos kada su se pocetkom prosle decenije pojavili (recimo u Compact klasi koju sam uvek detaljno pratio):

- Merc A Classe (W176) i Mazda 3 (BM/BN) - oba modela sa ekranima bukvalno nasadjenim na tablu, bez ikakvog dizajnerskog smisla

- Peugeot 308 Mk2 - sa "pociscenim" fizickim dugmicima prebacenim na ekran (na stranu njihov i-Cockpit)

Ekrani su tu jos uvek bili "normalnih" dimenzija - ali secam se da sam sa gomilom ljudi komentarisao da su (na eksterijerom lepim automobilima) sa tim stvarima uke*ali enterijer.

I bas se pitao kome to moze da se svidi :D i nadao se da je to samo neki neuspeli i prolazan pokusaj.

2 hours ago, nemanja84bg said:

To treba da se apdejtuje i ispisace jer nema 15km na satu , nismo stigli jos da cackamo sve funkcije

Ja, ja, naturlich :D ...

Javi bas kad napravite da ispisuje RDS i imena stanica. Bice gomila zainteresovanih koji su vec pazarili.

Zato mi se od svih Kineza najviše sviđa tabla na Changan CS55 (dosta podseća na Pežo)

Screenshot_2026-04-17-11-54-08-721_com.infostud.android.pa.jpg

Posted (edited)

Iskreno, @Ivan veci je problem sto fale pristupacni mehanicki dugmici, ovako je to to ... mada mislim da sve sam radi, automatik cvt u pitanju 7 stepeni ... oprilike to je samo auto kao i svi i ima sve sto treba, cak i vise nego prosecna vozila ... kad uporedim sa mojom bajaterijom sve se svodi na najpotrebnije (mada cak i to sam terao bez ikakvih asistencija) dakle kontrola proklizavanja i neki winter program , ne znam jel to ovaj ima ali ima hill assist i sl. Sto ce reci jel, da apsolutno nisam fan ekrana i automatike. Dalja testiranja sleduju.  Ma kakav geely golfara je zakon  :lol: na golfari skinem akumulator , vratim i odmah ima stanice znaci bez ikakve pretrage znaci ocisti samo memorisane ali ako idem na levo desno dakle nema trazenja i sl. vec odma otvara, to mi je bilo malo nejasno kako ... verovatno u offline ugasenom rezimu on to skenira i ubaci u tu glavnu skroler tabelu ... 

Edited by nemanja84bg

6 hours ago, bane1321 said:

Zato mi se od svih Kineza najviše sviđa tabla na Changan CS55 (dosta podseća na Pežo)

Screenshot_2026-04-17-11-54-08-721_com.infostud.android.pa.jpg

Changan Automobile and Stellantis (formerly Groupe PSA) previously operated a joint venture, Changan PSA (CAPSA), which was dissolved in 2020. While their formal partnership ended, the two companies previously collaborated on products like the Landtrek pickup truck. Recent reports indicate potential new, separate collaborations between Chinese automakers and Stellantis to produce Chinese vehicles in Europe to mitigate high import tariffs

sad sta god da uzmes sve je to 2008/3008/208/308 => pezo, citroen, opel, alfa, changan