Jump to content
Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

12 hours ago, Woodoo said:

Ne bih se slozio sa tobom. Jedina prednost te Kuge u odnosu na kineskog konkurenta je taj bedz koji nosi. U mojoj okolini sve vise primecujem ljude koji ne robuju brendovima i kupuju racionalno. Sve ovo sto si nabrojao je upravo je manjakvost Kuge, motor tri cilindra, 30 ks manja snaga, manuelni menjac...

Mozemo i o kvalitetu enterijera, secam se da sam pre godinu dana u jednom danu vozio vise razlicitih modela u C SUV segmentu, najgori utisak enterijera su ostavili RAV4, Mazda CX5 i bas Kuga, u smislu dosadnosti za voznju.

Kinezi i razvaljuju evropsku konkurenciju jer za manje novca nude 4 cilindra, uglavnom 180 ks i 7-stepeni DCT. Garancija kod Forda 5, kod Kineza uglavnom 7 godina. Nude upravo ono cega su evropski kupci gladni poslednjih godina.

Da se dotaknem i statistike, Kuga je prosle godine dosla do 117 kupaca, taj popularni model sa dugogodisnjom tradicijom. BYD SEAL U DM-i 256 komada, prodaja krenula tek od sajma, prvi stigli tek u junu. Geely Cityray 50 kom, prodaja krenula od avgusta, Starraya 96. Chery FX-a 221, Tiggo 7 69, Tiggo 8 285.

Za 25.000 moze da se kupi i Sportage, takodje manuelac, doduse sa 4-cilindricnim motorom i verovatno sa godinom proizvodnje 2024 jer su imali ogroman lager starih modelskih godina.

Ako si pratio, ja sam par postova iznad rekao da sam nekom prijatelju pre par dana ukazao na akcijsku ponudu za Geely CityRay za 24.990. Nisam ga forsirao da to kupi, ali sam mu naveo „pluseve“ i „minuse“ ( kako ih ja vidim )
Nisam ja mrzitelj svega kineskog ...
Telefon mi je sigurno kineski... Na to zaista ne obraćam pažnju, baciću ga čim izadje iz garancije, ma i pre toga verovatno ( kao i one telefone pre sadašnjeg ). Pri čemu to parče tehnike ne može da me ugrozi.
Sa druge strane, recimo, automobilske gume .. Pa, teško da ću da kupim kineske, ma kako da su jeftine. Jer, to, ako nije adekvatnih osobina, može gadno da ugrozi i mene, meni drage osobe, a i ljude oko mene koje i ne poznajem.
Obuća, odeća ... Može kineska „za šumu“. Zabole me.
Ali, automobil – za mene.
Ne mogu da kažem da neću nikada kupiti kineski automobil. 
Ali, to bi svakako morao da bude brend koji je duže vremena prisutan u Srbiji i koji mi uliva poverenje ( npr. Geely mi kao brend uliva poverenje u rangu kao Chery, ali, za Geely njihovog slovenačkog „Kia uvoznika“ u mojoj glavi bar deceniju stavljam vrlo visoko na listi prevaranata u toj branši u Srbiji i to mi je baš jaka mentalna kočnica ).
Tako da bih u svetu Kineza imao dilemu samo izmedju Geely i Chery – pod uslovom da bih mogao da progutam neke od osobina tih vozila. U vezi sa time, nisam ni apsolutni mrzitelj skaja u enterijeru ( to danas nude i premijumi ), ali, postoje skajevi u odnosu na koje bih pre izabrao dobar štof ( a onaj u Kugi je vrhunski, neuporediv sa štofom koji u nekim varijantama zna da ponudi Toyota ).
Jesam ljubitelj bogate opreme ( pa je lepo i što Kinezi često nude i panoramske krovove kao stanrad ) , ali, ipak, ne vrednujem svaku vrstu opreme jednako ( inače ne bih ni vozio Jarisa klotaru, koji i pored teskobe i naizgled izuzetno siromašne opreme, pa i neverovatno otužnog štofa, ipak ima nešto što vrednujem 10 puta više od nekih drugih elemenata moguće opreme ).
Inače, pogledaj koliko je servisni interval kod Kuge, a koliko je npr. za Geely. Nekome će to biti skroz nevažno ( ako prelazi do 10 kkm godišnje ), ali, neko, ako prelazi godišnje 25-30 kkm, ipak će znati da ( ekonomski ) ceni servisni interval od 30.000 km. 
A da li bih kupio sebi ( baznu ) Kugu od 25.000 ? Ne, ne bih. Kada bih uzimao sebi, uzeo bih verovatno treći nivo opreme ( od četiri ). Ali, svakome bih lako preporučio onu od 25.000.

Na duge staze jeste medvedja usluga, ali to uglavnom uopšte nije problem za prvog vlasnika. A nisam siguran koliko on treba da vodi računa o interesima drugog i trećeg ili petog, pri čemu mu ni drugi pri kupovini neće za ta kola platiti ni dinar više ako je taj prvi vlasnik servise radio čak i na pola servisnog intervala.
Sa druge strane, ako voziš Forda, niko ne kaže da ulje treba da menjaš tek svakih 30.000 km, ali, ako ti godišnje prelaziš 21-22.000 km ( to recimo teraš 90% van grada ), ti za Geely te godine imaš najmanje dva, a možda i tri redovna servisa. Za Forda samo jedan.
Pa ti računaj za 100 ili 150.000 km ( u rukama prvog vlasnika ) koja je to razlika u ceni redovnog servisiranja ( za prvog vlasnika ).

Ma svako ima svoj nacin gledanja i racunicu sto se tice kineza. Bitno je voditi konstruktivne rasprave i razmenu iskustava.
Ja licno sad da kupujem auto od 30-40000€ gledao bi iskljucivo neki elektro model. Za gradske uslove idealna stvar, ne zavisis od cene fosilnih goriva i ratova po raznim regionima, dokle god cena struje bude jeftinija po kilometru od benzina i dizela. Nek bude i klotara, al sam benefit voznje na struju baca u drugi plan štof na sedistu ;)

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Posted (edited)
On 3/8/2026 at 9:14 AM, moron said:

Da, ali ti danas možeš da kupiš i osnovnu Kugu za 25.000 (

Jeste da je to kod Forda 150 ks i 6MT ( pa i 3 cilindra, što neki baš ne vole),

Po meni, Ford se opasno srozao zadnjih godina, sa svim njihovim ecoboost motorim a i dizelima1.5 tdci (Stellantis u osnovi). Koliko su unapredili taj 1.5 ecoboost pitanje je, pre je bio popriličan potrošač u takvom autu. Sad  čisto sumnjam da je sad manji. Isto tako bilo je par reci i na forumu da je Kuga u enterijeru isto podbacila, uostalom kao i većina EU proizvođača. Tako da licno, Forda stavljam skoro pa u isti koš kao i Stellantis-a i zaobišao bih ga.

2025 godina, zato su i popusti

image.thumb.png.c4689b18e7d2be33a3396f6a08207773.png

Edited by srdjos

Zar ne bi ta Kuga trebala da se vozi daleko bolje od kineza iz iste klase?

Nikad je nisam vozio ( Focusa jesam ), ali ako je istina da su uspeli da izbalansiraju oslanjanje na tom SUV-u da bude isto ili slično kao na nižem Focusu, to bi trebalo biti jako dobro. Nažalost, kao što već po koji put pišem, te karakteristike više niko ne ocenjuje.

Prva generacija kuge je pravljena na istoj platformi kao i Focus (mk2) i C max (mk2). C Max se prilicno lepo vozi, ljudi kazu identicno kao i Focus. Kuga bi trebalo takodje slicna da bude.

Poslednja Kuga takodje deli platformu sa Focusom ( mk4 ) i verujem da je slicna u voznji kao Focus, s' tim da tu upravljivost u nekoj meri mozda umanjuje visina i "krofnastija" guma. 

Licno nisam imao prilike da probam ni Kugu ni Focusa. C Max je kulturan u voznji, s' tim da je po mom ukusu izuzetno krut. Da li je do opreme ili ne znam cega ali meni to smeta po ovim nasim gudurama. 
Mada ja C Max uporedjujem sa talijanima koje sam posedovao pre Forda.

3 hours ago, moron said:

neuporediv sa štofom koji u nekim varijantama zna da ponudi Toyota

Dobro, bre, pobratime, jel moraš da ame kvrcneš svaki put! :stuart:

35 minutes ago, ivica su said:

Zar ne bi ta Kuga trebala da se vozi daleko bolje od kineza iz iste klase?

Nikad je nisam vozio ( Focusa jesam ), ali ako je istina da su uspeli da izbalansiraju oslanjanje na tom SUV-u da bude isto ili slično kao na nižem Focusu, to bi trebalo biti jako dobro. Nažalost, kao što već po koji put pišem, te karakteristike više niko ne ocenjuje.

To se više ne gleda :) Vozne osobine u ovo doba savremenosti postaju manje bitne od mirisne jelkice ... :) 

18 minutes ago, MiloshBg said:

Prva generacija kuge je pravljena na istoj platformi kao i Focus (mk2) i C max (mk2). C Max se prilicno lepo vozi, ljudi kazu identicno kao i Focus. Kuga bi trebalo takodje slicna da bude.

Poslednja Kuga takodje deli platformu sa Focusom ( mk4 ) i verujem da je slicna u voznji kao Focus, s' tim da tu upravljivost u nekoj meri mozda umanjuje visina i "krofnastija" guma. 

Licno nisam imao prilike da probam ni Kugu ni Focusa. C Max je kulturan u voznji, s' tim da je po mom ukusu izuzetno krut. Da li je do opreme ili ne znam cega ali meni to smeta po ovim nasim gudurama. 

Vozio sam i aktuelnog Focusa i aktuelnu Kugu. Nije idealno ( idealno ne postoji ), ali, odlično je (za moj ukus ), osim što je Focus imao prejaku servo asistenciju kočnice. I to traži privikavanje.

8 minutes ago, bane1321 said:

Kolega, izvini. Reč više neću protiv Toyote reći ... :)  Jer, svi znamo da na kugli zemaljskoj od Toyote bolje ne postoji :) 

1 hour ago, MiloshBg said:

Kod poslednjeg Focusa su uspeli da naprave izuzetno udoban auto, sa oslanjanjem koje jako lepo upija rupe i neravnine, a ima i koliko toliko sportsko upravljenje i jako lepo leži na putu i krivinama. Meni lično, perfekcija, porodičan udoban automobil koji može i malo žustrije da se vozi.

Posted (edited)
3 hours ago, srdjos said:

Tako da licno, Forda stavljam skoro pa u isti koš kao i Stellantis-a

+1

Identicno razmisljam, ako pricamo o kupovini necega par godina starog, 2020+.

Edited by Ivan

Zet vozi Ford Kugu 1.5 benzin, 2024. godiste, on je prezadovoljan, uz kupovinu je dobio male servise gratis tako da nema troskove prvih x godina. Elem taj 1.5 se ugradjuje od 2020. godine i nema problema kao prethodnik mu sa wet beltom.

Mislim da je neozbiljno pricati da neko treba da odabere Changan pre Kuge.. da kupujem nov auto za 25 soma, to bi verovatno bio Geely Cityray, na drugom mestu Kuga, na trecem mozda Duster zbog 4x4.

Nemam za cilj nikoga da uvredim, ali neko ko ima jedan auto u kuci, tesko da ce to biti kinez, osim ako nije MG ZS jer je budget kupovina (da ne zameri kolega @ISV_01.)

Jos da dodam, trenutno bih radije kupio polovnog japanca za 20k nego novog kineza za 25-30k. Mozda cu promeniti misljenje kad dodje vreme za zamenu, jer lako je tudjim k gloginje mlatiti. :)

Pa u sustini MG ZS jeste bio budzet mid-size auto za taj novac. Sa aspekta kompaktnosti i dimenzije ulazi neki C segment sa B+ platformom (slicno ko Tipo) s tim sto je u slicnom cenovnom rangu bio Tipo 1.6 mjet (oko 1000e vise) i duster (oko 20K tada mislim ali go ko pistolj) i to je to. 
E sad, istina je da ce gomila jeftinijih i ozbiljno napucanih kineza da kroz jako kratko vreme preplavi trziste, primorace i EU proizvodjace da snize cene i da se cak potencijalno takmice sa manjim profitom. Neko ko zagovara siguran i robustan auto, proveren 100% i ima novca, taj nece gledati Kineze, vec ce uzeti Volvo (ok, jeste kineski po pitanju vlasnistva al Volvo je i dalje Volvo), Audi, Mecku, Bendzu ili Japance, a onaj bez nesto love a hoce pouzdan auto koji zna da ce dobro i brzo prodati, taj ce gledati Daciju, fiata i recimo nekog koreanca (mada mi se cini da ce se neko pre lomiti izmedju dobrog kineza u odnosu na Hy).

Kupovina drugog auta kod vlasnika kineza (trenutno) se ogleda u doobrom padu cene i najverovatniji scenario bi bila niza cifra u samoj prodaji ili staro za novo. Zadrzavanje na duze staze...sta znam. Mozda budem bio prvi koji ce mozda krenuti ovom poslednjom varijantom ako se ispune uslovi za nekretninu. Tad se maltene ni ne isplati da menjam auto star manje od prstiju jedne ruke zarad zarade od 5-6 hiljada eura (prodaja - kupovina polovnjaka sa ulaganjima) dok se ne srede bitnije stvari. 

Posted (edited)

Ja sam 2019.godine dobio Kugu 2.0tdci rent a car da vozim u Berlinu, nikad nisam video veci sneg i mecavu u gradu nego ta 3-4 dana. A Kuga 4x4 sa grejacima volana i sedista, odlepio sam koliko mi se dopao auto :D 

Pisao nasima da uzmem cim sam dosao, a oni prvo nikako da mi posalju cenovnik, pa onda kasnila ponuda za zamenu i prodje me :D 

Taj auto je bio daleko ispred Leona FR u svakom pogledu. Samo je imao manje snage, sve ostalo je delovalo za klasu iznad. 

Sto se nisam setio Kuge pri kupovini kola ni sam ne znam, ova nova mi nekako nije lepa kao prethodni model. Mada onaj 2.5PHEV mi deluje skroz zanimljivo kao koncept, ako nista drugo makar ce da se dernja kao pravi motor :lol:

Edited by igor0511

Posted (edited)
7 hours ago, srdjos said:

Po meni, Ford se opasno srozao zadnjih godina, sa svim njihovim ecoboost motorim a i dizelima1.5 tdci (Stellantis u osnovi). Koliko su unapredili taj 1.5 ecoboost pitanje je, pre je bio popriličan potrošač u takvom autu. Sad  čisto sumnjam da je sad manji. Isto tako bilo je par reci i na forumu da je Kuga u enterijeru isto podbacila, uostalom kao i većina EU proizvođača. Tako da licno, Forda stavljam skoro pa u isti koš kao i Stellantis-a i zaobišao bih ga.

2025 godina, zato su i popusti

image.thumb.png.c4689b18e7d2be33a3396f6a08207773.png

Pogledaj na PA koliko kod dilera imaš iz 2024. godine novih vozila raznih brendova :) 

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/pretraga?brand=&brand2=&price_from=&price_to=&year_from=2024&year_to=2024&flywheel=&atest=&door_num=&submit_1=&without_price=1&date_limit=&showOldNew=all&modeltxt=&engine_volume_from=&engine_volume_to=&power_from=&power_to=&mileage_from=&mileage_to=1000&emission_class=&seat_num=&wheel_side=&registration=&country=&country_origin=&city=&registration_price=&page=&sort=

Auh, ima novih i iz 2023 :)

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/pretraga?brand=&brand2=&price_from=&price_to=&year_from=2023&year_to=2023&flywheel=&atest=&door_num=&submit_1=&without_price=1&date_limit=&showOldNew=all&modeltxt=&engine_volume_from=&engine_volume_to=&power_from=&power_to=&mileage_from=&mileage_to=1000&emission_class=&seat_num=&wheel_side=&registration=&country=&country_origin=&city=&registration_price=&page=&sort=price_asc

Edited by moron

Isao sa kolegom pre neki dan da proba starray i cityray. Vozili veci, starray. Prvo, taj auto je masivan i kvalitetno je sklopljen, materijali su stvarno ok osim mozda tih skaj sedista mada se to sve vise forsira i kod evropskih proizvodjaca. Opreme ima vise od konkurenata i jeftiniji je bar nekoliko hiljada od bilo kog evropskog auta te velicine i u toj opremi. Ovo malo sto smo ga vozili, terali smo namerno preko rupa, nista tu ne zveci, lepo on to upija. Mesta koliko hoces i napred i nazad, veliki gepek, automatski menjac, ono, sam se vozi. Mislim da su evropski proizvodjaci u ozbiljnom problemu ako ne spuste cene. Pa pogledajte broj kineskih automobila na ulicama, pricam o bgu, i sve ce vam biti jasno.

Sent from my SM-A805F using Tapatalk

Pa da. Ovaj moj MG ne znam gde se izgubi dok sam ja na poslu. Sta radi, gde ode, ne znam, al ima jos 1 nov narandzast i jedan plavi sto se parkiraju oko Rode na Banovom. Sve ok dok ne krenu da kukaju neke metalokineskinje za alimentaciju :cry:

Ja sam recimo ozbiljno zagrizao za kineze, posebno Chery i Geely i u ovom trenutku sam poprilicno siguran da bih, ako se odlucim za kupovinu automobila, to bio jedan od modela od pomenuta dva proizvodjaca, neki blagi hibrid. Jedino se razmisljam da li da napravim lagani skok, pa prvo nekog 500X automatika, tu 2020-2023. godiste, ali kad vidim ludacke cene, nekako bih se radije odlucio da sacekam i da doplatim za novog kineza.

E sad, mozda je moja logiga pogresna, ali tih sedam godina garancije ipak nesto znaci. Drugi kazu, videces koliko ce cena da padne kad odlucis da ga prodas. Tako su pricali i za Kiu i druge brendove kada su se pojavili, pa vidimo da bas i nije tako. Takodje, spominjemo Kugu, da je uzmem u bar nekom slicnom paketu kao recimo Geely ili Chery modele od 26k evra, Kuga lagano ode na 30k, ako ne i vise. Gledam polovne Kuge, 2018-2019. godiste, ima ih za 12-14k, sa 250k predjenih km, a nije bas da se lagano prodaju po toj ceni. Nesto mi se cini da bi i Geely/Chery star 7-8 godina bio slicne vrednosti, nesto ne verujem da ce bas za 7-8g biti daleko ispod cene ostalih i da ce u ovoj komparaciji kostati 7-8k evra. Mozda gresim, nisam siguran. A cak i da cena za 7-8g bude 5-6k evra manja od ostalih, ponovo dodje na isto, jer sam toliko "ustedeo" u samom startu, kad sam model sa bukvalno full opremom, platio 5-6-7k manje od evropske konkurencije.

1 hour ago, ISV_01 said:

taj ce gledati Daciju, fiata i recimo nekog koreanca

Npr. Kiu tesko da bih stavio u istu recenicu sa Fiatom i Daciom.

Odskocili su Korejanci poprilicno - Sportage, Sorento, xCeed, Ceed, ProCeed (shooting brake), Stonic, Picanto, Niro EV... Sasvim korektno sklopljena vozila, pouzdani motori...

Pogotovo u odnosu na nesrecni Fiat, sa svojom smejurijom od game modela za Evropu.

Na nekad toliko posvecenom Fiat forumu, maltene niko vise i ne pominje taj brend, ako pricamo o iole novijim vozilima.

2 hours ago, Dzimbo said:

Mislim da je neozbiljno pricati da neko treba da odabere Changan pre Kuge.. da kupujem nov auto za 25 soma, to bi verovatno bio Geely Cityray, na drugom mestu Kuga, na trecem mozda Duster zbog 4x4.

Najjeftinija verzija Du(n)stera sa 4x4 pogonom sada košta 26.790 :) Ne uklapa ti se u pomenutih "25 soma" :)

https://www.dacia.rs/CountriesData/Serbia/images/pdf/pricelist/duster-my26-pricelist.pdf

Ne znam sa kojom cenom startuju Kinezi te klase sa 4x4 pogonom.

Ozbiljna cena za 4x4. Kinezi ih i nemaju mnogo u ponudi cini mi se. Starray 2.0, Seal U DM-i i poneki KGM. Ali nisu uporedivi sa cenama

Opel,Kia i Hiundai su i dalje najjeftini polovnjaci na PA u svojim godistima i segmentu.
Za kineze cemo tek videti, verujem vrlo brzo.
Kuga je ozbiljan auto, kao i Ford uopste. Iskristali su se ti njihovi motori koji su dobri a koji ne i tu nema puno filozifije.
Zanimljivo je kako u crevca ovde znamo o svim modelima, brendovima, motorima van Kine a o kinezima samo nagadjamo za sad. Sto je loigicno, s obzirom da je sve to relativno novo na trzistu

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

17 hours ago, bane1321 said:

Dokle god ima nova Corola za 18k € mogu samo da ti zavide, trenutno za nju i onu Cross verziju definitivno najbolja kupovina za nov auto :thumbsup: