Jump to content
Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

@knezevic76 ne bih se slozio, azuriranje se radi kada postoje neke prituzbe ili zbog prevencije, ne kada Marko sa Facebook-a pita za update :D 

Meni je na Leonu svaki update doneo nesto gore na kolima, najvise po pitanju DPF-a. 

Ono sto nije ok u ovoj situaciji je ako je prodavac prevario klijenta i obecao update da bi kupili kola.

Sto se mene tice ja koristim Android Auto / Apple car play modul sa Aliexpress-a koji izlazi novi svake godine :D Kosta 50ak dolara i jos mu pada cena stalno.

Cekam da izadje sledeci jer ova varijanta radi radio ili Apple car play, a ne oba zajedno, mada vec i sad to moze da se nahakuje. Ne utice na garanciju i ne trazi kabl sto me jako nervira posto se telefon greje ako je stalno na punjacu.

3 hours ago, shuxx said:

Ovaj sajt pruža podatke o realnoj autonomiji za svaki EV model, u više različitih uslova, provereno i u praksi. https://ev-database.org/

[mention=15344]knezevic76[/mention] ne bih se slozio, azuriranje se radi kada postoje neke prituzbe ili zbog prevencije, ne kada Marko sa Facebook-a pita za update  
Meni je na Leonu svaki update doneo nesto gore na kolima, najvise po pitanju DPF-a. 

Ono sto nije ok u ovoj situaciji je ako je prodavac prevario klijenta i obecao update da bi kupili kola.

Sto se mene tice ja koristim Android Auto / Apple car play modul sa Aliexpress-a koji izlazi novi svake godine  Kosta 50ak dolara i jos mu pada cena stalno.
Cekam da izadje sledeci jer ova varijanta radi radio ili Apple car play, a ne oba zajedno, mada vec i sad to moze da se nahakuje. Ne utice na garanciju i ne trazi kabl sto me jako nervira posto se telefon greje ako je stalno na punjacu.
Bogami ja sam Fiata vozio u ovlasceni i redovno su azurirali softver multimedije, tj mape su ubac8vane nove. Dve godine od kupovine su u obavezi bili plus ima da se skine softver i azurira u sopstvenoj reziji.
Ovde je fora sto kinez nece da azurira multiimediju da ne bi izgledala isto kao u novom modelu, a moze. A onda ispadne da novi model ima lepsi interfejs i novije funkcije.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ja nesto imam utisak da oni zaiste imaju drugacije komponente.

Do te mere da Geely ima 1.5 motor sa 3 i 4 cilindra u paraleli, sad su cak izbacili i noviji cetvorocilindras. Deluje da samo toliko vrte stvari da ne stignu ni da ih poboljsaju.

Da se razumemo voleo bih i ja bolju multimediju, ali sta je tu je :D 

Inace nije to kao Fiat ili VW sa gomilom opcija pa sad imas neki update, otkljucavas stvari i slicno. Dosta je sve bazicno uradjeno tako da ne vidim sta bi update i doneo. Mozda da konacno prikazuje imena stanica :D 

1 hour ago, MiloshBg said:

Kinezi su cigani. 

Bukvalno. Pokoriće svet, važi :D

Igore, to je baš fejl, u 2025.godini ti auto ne pokazuje ime radio stanice??? Wtf! To treba da reše updateom, takve stvari, ali nema od toga ništa. Samo štancuju nove modele, već vidim za par godina da će biti frka za delove za maltene aktuelne modele. Živi bili pa videli :D

@TheWickerMan ne kazem da nije, ali meni je bio prihvatljiv kompromis za te pare uz ostalo sto dobijes.

U slicnoj ceni nije bilo sanse da dobijes 4x4, a kamoli uz to blagi hibrid i najjacu opremu 2024. godini. Sad su hibridi malo cesci, ali opet nema slicne ponude nigde tako da mora nesto i da fali.

Ne znam sto ste toliko negativni kao da je najbitnija stvar update multimedije. Ja bih bio srecniji da je iz prve naprave kako treba.

Inace pun je Aliexpress delova za prethodni model tako da se ne brinem nesto :D 

3 hours ago, TheWickerMan said:

2025.godini ti auto ne pokazuje ime radio stanice???

Npr ovo meni ne bi bio nikakav problem ni fail, radio ne slusam nikad. YT, CD (npr u Bravu) i USB sada. 

Sve razumem ali to što tebi ne treba, ne znači da je svakome tako, ljudi još uvek slušaju radio. Alfa 147 iz 2000. godine je pokazivala ime radio stanice na displeju, pre 25 godina.

Igore, niko nije negativan, i ja bih isto da sve radi iz prve da ne moram da se jebavam za apdejtovima itd. Ali kad takva glupost ne radi, očigledno im treba. 

Sta znam, ja ne hejtujem, al volim da cujem i vidim ono koji neki prikrivaju . Eto, mozda tamo neki Marko pizdi zbog multimedije, a neki tami Mića pizdi zbog Rdje na limariji posle prve zime i ne bi mi bilo cudno da su to najjeftiniji automobili na trzistu. Pa ono, das 10 soma, vozis dok se ne raspadne, pa opet. ALl bogami, nisu najjeftiniji.
Sto neko rece, kupci kineskih vozila su pravi BETA testeri

On 2/19/2026 at 10:29 AM, igor0511 said:

Cekam da izadje sledeci jer ova varijanta radi radio ili Apple car play, a ne oba zajedno, mada vec i sad to moze da se nahakuje. Ne utice na garanciju i ne trazi

Kinezi izbacuju nove modele i poboljšanja suludom brzinom, ne znam zašto bi se fokusirali na tamo neku multimediju kad izbace novi model skoro kao i kad evropljanji iybace update za multimediju! Inače, koliko sam zapazio, njihovo shvatanje automobila je instant, ako crkne, ne popravlja se, nego daj novi.  To je sušta suprotnost našem mentalitetu i evropskoj dosadašnjoj praksi. I to je ono što će da potre sve što smo zadnjih decenija uživali u automobilima.

Moje mišljenje, ne mora biti tačno

Edited by srdjos

2 hours ago, srdjos said:

To je sušta suprotnost našem mentalitetu i evropskoj dosadašnjoj praksi. I to je ono što će da potre sve što smo zadnjih decenija uživali u automobilima.

I Evropljani su itekako doprineli da auto entuzijaste polako ali sigurno poubijaju.

Slabo tu ima vise bilo kakvog uzivanja u njihovim "zelenim" agendama, dok automobili postaju bezlicni klonovi i grdobe, plasticni tableti na tockovima za od A do B. Kinezi su to samo podigli na jedan novi nivo bezlicnosti i hiper-produkcije.

Dodatno sto se polako ali sigurno klizi ka autonomnoj voznji, pa Car Sharing, itd... Koga, od ovo malo preostalih ljubitelja automobila, to uopste zanima :) ? Koliko puta i sa kakvim entuzijazmom ste otisli na Sajam automobila zadnjih godina? Ali mi metuzalemi smo apsolutna manjina.

18 hours ago, TheWickerMan said:

Alfa 147 iz 2000. godine je pokazivala ime radio stanice na displeju, pre 25 godina.

A ovaj "problem" sa neispisivanjem RDS/imena stanica, mislim da se vuce jos od prvih kineskih aftermarket multimedija koje su se kod nas pojavile pre XY godina :) .

Edited by Ivan

Ja sam juce seo u Dongfeng Forthing T5 Evo hibrid (koliko ime sunce ti) jer mi se bas svidjao sa slika.
Uzivo je jos lepsi, podseca me na Cayenne i ona zelenkasta boja je prelepa. Za oko 35000e ima hibrid od 200+ ks i najjacu opremu sa panoramom.
Ali kvalitet materijala je daleko ispod Atlasa.  Bas sve deluje plasticno, da ne kazem kineski. Vrata se napred ok zatvaraju, ali nazad ima metalni zvuk koji je cak i moja supruga primetila.
Tako da sam malo razocaran, ocekivao sam i vise
Jesi li imao priliku i da malo provozaš ili si samo pip'o?

@srdjos samo pipao :D 

Toliko me je iznenadio nekvalitet da nisam ni pitao za probnu voznju. Mozda promenim misljenje jer prelepo izgleda, ali sto vise gledam testove nekako se potvrdjuje moj utisak

Verovatno je većina već pročitala ali evo i ovde

Taj Arizo je jedan od retkih kineza koji mi se bas svidjaj. verovatno zato sto nije SUV , ima normalnu liniju, i entrijer je lepo prekopiran a autonomija mu je za svaku pohvalu. Gledao sam u SATu kad su ga testirali i realno prlezi tih oko 1400km.

i Vrele gume su isto testirali Arrizo ali čisti benzinac i imaju opasne zamerke pri većim brzinama! Kopirao sam odakle kreće sa zamerkama. Dok recimo taj jutjuber testosteeron ga uopste nije poterao brže, nego tako kroz grad. Kao da testira neki gradski auto što ovaj nije

i Vrele gume su isto testirali Arrizo ali čisti benzinac i imaju opasne zamerke pri većim brzinama! Kopirao sam odakle kreće sa zamerkama. Dok recimo taj jutjuber testosteeron ga uopste nije poterao brže, nego tako kroz grad. Kao da testira neki gradski auto što ovaj nije

U SATu mu nisu nasli tu zamerku plus ovaj PHEV je tezi, ima baterije u podu, verovatno je drugacija i zolacija.
Svakako je to ipak kinez.

Biti će toga sve više!  Veliku zaradu imaju uvoznici i stalno se pojavljuju novi igrači!

Dodje mi da odem u Kinu, nadjem.neki brend u nekij zabiti, za kiji niko nije cuo i krenem da nudim po Srbiji :)
I onako u ovij gunguli sutrq da nestanem, niko ne bi primetio