Jump to content
FAS Goran
mojito

program za muziku

Recommended Posts

drustvo zna li neko koji program se koristi da bi se dobio isti zvuk tj. da bi svaka pesma istom jacinom svirala...mozda nisam lepo objasnio,ali verujem da se svakome bar jednom desilo da skine pesmu sa neta ili kupi neki cd (naravno piratski,koji bi drugi :question: ) i da sve pesme ne sviraju istom jacinom...e pa ako se neko razume i zna o cemu pricam,bio bi od velike koristi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran ali koliko se sećam NERO ima tu opciju. dDavno sam radio sa njim ali sam gotovo ubeđen da u NERO-u možeš da pojačavaš jačinu snimka. Verovatno postoji neki mnogo savršeniji program ali ovog trenutka ne mogu to da ti kažem koji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran koliko je NERO u stanju to da odradi. Lično sam se bavio time dosta, ali mi nije uspelo. Onda sam negde iskopao ovaj program: audacity. Nalazi se na adresi: http://audacity.sourceforge.net/ i potpuno je besplatan. Muzički fajlovi bilo kog formata se u njega importuju i svaki ponaosob se namešta na željenu jačinu, ili se unapred zadaje nivo na koji želite da snimite pesme i takve izlaze u formatu WAV formatu, kojeg je potrebno rekonvertovati nazad u mp3 format. Ovo se izvodi u Any Audio Converter-u. koji je takodje besplatan.

Ovaj program (audacity) je vrlo moćna naprava koja ume i da "češlja" muzički snimak, skida šum, opštu buku, aplauz, a naročito je pogodan za korigovanje snimaka sa youtube-a, gde su stari snimci konvertovani iz magnetoskopskog (magnetofonskog) zapisa u digitalni i bili prvenstveno namenjeni izvodjenju na televiziji..pa se na tim snimcima čuje sve i svašta. Sve ovo može da se ovim programom ispravi. Inače samo pojačavanje ili utišavanje mu je "luk i voda"

IRHIS.jpg

E sad, kad primetiš šta sve taj program može, pašće ti na pamet i da pokušaš svu muziku sa ploča ili kasetnih traka da prevrneš u digitalni format - što jeste veliki posao, ali se isplati.... (iz pojačala aux-a kablom do "line in" na kompu...pa dalje sve sam radiš. Sve šumove sa ploča skidaš, konstantni šum sa kasetnih traka, menjš boju snimka, pojačavaš smanjuješ, oduzimaš i dodaješ..Pravi dvokanalni studio praviš sa njim.

Evo kako izgleda jedan slab snimak posle pojačavanja u ovom programu:

ffwEJ.jpg

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad skidas muziku sa neta obrati paznju na "bitrate" i trudi se da bude sto veci (320 je preporuka), i resice dobar deo problema. Jesu fajlovi veci, ali danas bar nije problem brz internet ili memorija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za ostale koje zanima ovo ili slicno. Manite se besplatnih programcica, jer su to igrackice. Ja koristim samo Sound Forge, profesionalni tool koji ima mogucnosti da uradi sve sto pomislite sa vasom pesmom.

P,s, Promena bitratea na free programima moze izazvati ubrzavanje pesme ( pitacete sto, zato sto su besplatni), ok su stvarcice ali ima pravih stvari koje su malo komplikovanije ali vredi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...