Jump to content
FAS Goran
Woodoo

Lancia / Fiat / Alfa Romeo koncepti - Nerealizovani prototipovi

Recommended Posts

ACSszfFHUX_1oF3_dUWoz5hKnumxHs5qC2ilficPAw=s88-mo-c-c0xffffffff-rj-k-no AutoNews Creative video: Alfa Romeo Mole Costruzione Artigianale 001 Concept By Up Design

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markione: Ne verujte svemu što vidite

 

fiat-FCC-II 1.jpg

 

Konceptni modeli bi trebalo da ukažu svakodnevnim kupcima vozila kako bi mogao da izgleda automobil koji će moći da kupe za nekoliko godina. Međutim, oni često prave problema proizvođačima jer se koncept i realnost retko podudaraju, pa nešto nečuveno i divlje što skuplja klikove na internetu na kraju ne stigne do prodajnog salona.

 

fiat uno cabrio 1.jpg

 

Postoje dve vrste koncepata - jedna je već realizovana ideja proizvođača kako će taj model zaista da izgleda, a na koji su samo dodati neki ''konceptni'' detalji poput ogromnih felni, vrata bez ručki, futurističkih farova, kamera umesto retrovizora, a druga modeli koji predstavljaju isključivo neobuzdan dizajnerski i inženjerski talenat koji za rezultat ima proizvod koji se neće pojaviti ni za deset godina.

 

fiat fcc4 11.jpg

 

Najbolji komentar u vezi s tim dao je verovatno direktor Fiat-Chrisler grupacije (FCA) Serđo Markione istakavši da automobilski entuzijasti ne bi trebalo da se zaljubljuju u sve što vide. On je upozorio iste te entuzijaste da neke stvari nikad neće ući u serijsku proizvodnju, a posebno je naglasio električne koncepte. ''Previše je buke u vezi sa električnim automobilima, njih i dalje kupuje manje od 1% kupaca'', kaže Markione. Mnogi investitori pokušavaju da iskoriste talas popularnosti EV vozila pa ulažu ogromne sume novca u koncepte, a onda ih pogodi realnost, kapital presuši, a kompanije iščeznu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Bravo Cabrio. Model napravljen specijalno za Tour de France. Motor je 2.0 I5 sa 184 KS.

 

1.thumb.jpeg.9c6caf9a61df9a6ed14601173f5ac0bf.jpeg2.thumb.jpeg.2ea58d894bd6e54219db26c6be94558f.jpeg3.thumb.jpeg.68669890fdf4ad8e42db6e5f50920a36.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totti-ju se sigurno najvise svidja onaj EI Nis u enterijeru :lol: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da nije DeLoreana, ova Alfa je mogla komotno da ''glumi'' u ''Povratku u budućnost''

 

Sedamdesete su bile idealno vreme za klinaste sportske automobile, pa je i Alfa Romeo polovinom te dekade predstavio futuristički koncept 33 Navajo.

 

alfa romeo koncept01.jpg

 

Pre pola veka proizvođači sportskih automobila utrkivali su se ko će da napravi zanimljiviji koncept vozila budućnosti. Većina takvih automobila dobacila je samo do dizajnerske studije i eventualno pretprodukcijskog prototipa. Ipak, ova vozila su ostala kao podsetnik na jedno doba kada je vladao stil klinastog dizajna karoserije i kada se na budućnost auto-industrije gledalo sa više optimizma.

 

alfa romeo koncept02.jpg

 

Jedan od takvih automobila, Alfa Romeo je izložio je 1976. na sajmu u Ženevi u saradnji sa studiom Bertone, koji je potpisao dizajn. Koncept nazvan Alfa Romeo 33 Navajo stilski je inspirisan i svemirskim letelicama kakve smo mogli da gledamo u filmovima iz tog perioda, a komotno bi mogao da glumi i vremeplov u filmskoj trilogiji ''Povratak u budućnost'', u kojoj se proslavio čuveni DeLorean.

 

alfa romeo koncept03.jpg

 

Kao poslednji u nizu Alfinih konceptnih vozila zasnovanih na mehanici ikoničnog modela 33 Stradale, 33 Navajo za pogon je koristio 2.0 V8 sa 230 konjskih snaga, postavljen iza vozača. Inače, Alfa Romeo 33 Stradale napravljen je u svega 18 primeraka, a prestao je da se izrađuje 1969. označivši kraj jedne ere sportskih Alfi iz šezedestih godina 20. veka.

 

alfa romeo koncept05.jpg

 

Iako je 33 Stradale otišao u istoriju, nekoliko godina kasnije usledio je niz konceptnih sportskih automobila koje su za Alfa Romeo dizajnirali poznati italijanski studiji, kao što su Bertone, Giugiaro i Pininfarina. Koncept Alfa Romeo 33 Navajo nastao je na produženoj mehaničkoj osnovi produkcijskog 33 Stradale, dok je futuristička karoserija bila gotovo u potpunosti od fiberglasa. Kao unikatni automobil i potencijalno vredan kolekcionarski primerak, vozilo koje je bilo izloženo na ženevskom sajmu procenjeno je na oko 3 miliona dolara.

 

alfa romeo koncept04.jpg

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lancia Hyena Zagato ide na aukciju

 

zagato hyena.jpg

 

Silverstone Auctions Race Retro prodaja će ponuditi vrlo retke automobile, a Lancia Hyena Zagato iz 1992. godine će zauzeti centralni deo pozornice.

Osim ove Lancije na aukciju idu i automobili Audi UR Quattro iz privatne kolekcije, retki Ford Escort RS2000 sa četvoro vrata (jedan od 880 napravljenih Australiji) i izuzetno brz i sa početka električne revolucije automobil Tesla Roadster iz 2011. godine. ''Race Retro'' prodaja nudi obećavajući izbor visokokvalitetnih klasičnih i takmičarskih automobila za potencijalne kupce.

 

Zagato je pristupio kreiranju kupe verzije Lancia HF Integrale od strane dobro finansiranog klasičnog kolekcionara automobila Paula V.J Koota. Ideja je bila da se pomoću šasije, prenosa snage i motora iz Integrale HF Evoluzione 2 i Zagato koristi nova karoserija Coupe koja bi bila ono što će se zvati Hyena. Fiat, vlasnik Lancie, nije bio impresioniran i tu ideju nisu podržavali, pa je Koot otišao i kupio gotove HF Integrale, rastavio ih i ponovno stavio motor i prenos, pa onda i šasiju uz novo oblikovanu karoseriju.

 

Radi se o potpuno ručno napravljenom automobilu iz aluminijumskih ploča, a Hyena je bila lakša od modela Integrale i imala je dodatne promene i veću snagu motora. Čak 75 ovih automobila je bilo planirano, ali je napravljeno 24, verovatno zbog visoke cene koja se nalazila na nivou Porschea 911 Carrera. Silverstone Auctions će na prodaju ponuditi automobil sa brojem 9 šasije, a automobil je imao tri vlasnika od kojih je jedan bio Lancia kolekcionar i koji je automobil posedovao 13 godina. Sa 9.500 km na instrumentu ovo je jedan vrlo redak automobil koji se jedva može naći na tržištu, a dizajnirao ga je Zagato. Silverstone Auctions aukcija Race Retro Show će se održati od 22. do 23. fabruara 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...