Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Polaganje vozačkog ispita po starom do kraja godine

Recommended Posts

auto%20skola%20parkiranja.jpg

Polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, sigurno će biti odloženo do kraja godine.

Uzrok kašnjenja je potrebno vreme za licenciranje ispitivača i predavača i uslovi koje škole moraju da ispune. To znači da će mnogi moći još celu ovu godinu da upisuju i završavaju ispite za kategorije A, C i D, bez obzira na godine, ali vozači sa 17 godina neće moći da dobiju dozvolu B kategorije.

Donošenje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i njegova primena zahtevaju da svi budu pripremljeni za nova pravila. Tako, na primer, autoškole moraju imati jednog saobraćajnog inženjera licenciranog kao predavača teorije, a svi instruktori moraće ponovo na obuku i licenciranje, što očekuje i ispitivače, pripadnike MUP-a. Svako školovanje iziskuje vreme pa u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da će ova godina biti godina usklađivanja propisa.

"Svi koji tokom ove godine budu započeli obuku, završiće je na način kako se dosad završavao", rekao je Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu.

U MUP-u kažu da je rok za donošenje pravilnika o polaganju vozačkih ispita šest meseci od usvajanja zakona, a to je 10. jun.

Prednost polaganja po starom

Međutim, i kada MUP donese pravilnik, ostaviće se dovoljno vremena da svi koji su vožnju upisali po starom, polažu bez većih problema.

"Vozači koji su započeli obuku imaju mogućnost da u naredna tri meseca od primene novih pravilnika završe obuku pod uslovima koji su važili u vreme započinjanja obuke, ali će morati i da izvoze dodatna tri časa obuke i saslušaju tri časa teorijske nastave po novom zakonu", rekao je Vladimir Rebić iz MUP-a Srbije.

Oni koji polažu po starom, u prednosti su jer je za njih vozački ispit jeftniji i brzi. Primera radi, novi zakon koji je usvojen predviđa 40 časova prakse i 40 časova teorije, kao i starosna ograničenja za pojedine kategorije.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neko je požurio da položi ispit po starom pa je u žurbi ubio, verovatno, najboljeg druga...

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/220818/Dve-zrtve-nesrece-na-Novom-Beogradu

Ne stoji nigde u vesti, ali su u pitanju dvojica osamnaestogodišnjaka...

http://www.kurir-info.rs/beograd/punim-gasom-u-smrt-62527.php

Edited by TOGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red za polaganje vozačkog ispita dug šest meseci

 

193055-auto skola.jpg

 

Nekoliko hiljada budućih vozača u Srbiji čeka i po šest meseci na polaganje vozačkog ispita za B kategoriju. Nedovoljan broj ispitivača sa licencom MUP-a, kako ističu u auto-školama je glavni razlog što kandidati mesecima čekaju na polaganje vozačkog ispita.

 

''U toku dana maksimalno može sedam kandidata da polaže praktičan ispit ako se radi o B kategoriji, a ukoliko je D ili C kategorija onda pet ili šest kandidata. Zakonska obaveza za sprovođenje praktičnog ispita za dodelu termina su dva termina u toku meseca i zbog toga se kumulativno stvara veliki broj kandidata koji čeka na praktični ispit'', objašnjava predsednik Upravnog odbora Asocijacije auto-škola Srbije Milan Krstić. U toku polaganja praktičnog ispita na poligonu, u vozilu na suvozačevom mestu sedi ispitivač iz auto-škole koji govori kandidatu kojom trasom da vozi, zapisuje listu bodova o greškama i vodi računa o bezbednosti. Na zadnjem sedištu je ispitivač sa licencom MUP-a koji vodi svoju bodovnu listu. Na završni čin obuke kandidati će morati da čekaju na red.

 

''Kandidati su završili praktični deo obuke i stekli uslove za polaganje praktičnog dela vozačkog ispita čekaju u proseku bar dva meseca u Beogradu, a u unutrašnjosti čekaju i po nekoliko meseci. Kada su u pitanju kandidati koji kreću sa obukom moraju da prođu deo teoretske obuke i teoretskog ispita, praktičnu obuku i onda opet čekanje tri meseca'', navodi predavač i instruktor u auto-školi Milenko Jezdimirović. Po Pravilniku, za vreme polaganja ispita, kandidat ima na raspolaganju 10 minuta na poligonu i 25 minuta vožnje na putu. Oba ispitivača moraju dati pozitivnu ocenu za položeni ispit. Od broja instruktora zavisi i broj časova za obuku kandidata. ''To znači da škola koja ima pet instruktora u toku meseca obuči oko 35 kandidata a maksimalno dobije mogućnost da ispita 14. Pod uslovom da svi iz prvog puta polože praktični ispit imaćemo problem sa 21 kandidatom koji ostaju da čekaju sledeći mesec i naredni termin'', kaže Krstić.

 

Čak četiri Pravilnika određuju uslove za obuku kandidata. Jedan se odnosi na poligon za vožnju. ''Mi smo imali problem u oktobru mesecu, i ne samo mi, jer smo morali da nađemo vlasnika ili korisnika koji je uknjižen kao takav i da sa njim potpišemo ugovor o zakupu prostora, da ga obeležimo, da ga obezbedimo i tek onda podnesemo zahtev MUP-u za dobijanje dozvole'', rekao je Jezdimirović. U Beogradu trenutno ima 110 auto-škola a ukupno 24 licencirana ispitivača MUP-a što je nedovoljan broj. Još teža situacija je u Novom Sadu, Zaječaru i Sremskoj Mitrovici, a nameće se i problem šta će se desiti ako neki od ispitivača ode u penziju, na koji način će se pronaći njegova zamena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...