radoznali 2 Posted February 19, 2010 Treba da nakupujem alat za kola. Kad su mi poslednji put otvarali Jugo uzeli su i ono malo alata sto sam imao i sad sam "prazan". Dakle osim 10-ke i 13-ce sta je neophodno, bez cega se ne moze, da bude u kolima od alata? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted February 19, 2010 I ja sam u zastavi drzo pola mehanicarske radionice.Mogo sam da odradim bilo koji zahvat u svakom trenutku.Sad imam drugu taktiku.Osim kljuca za tockove i male garniture gedora sa nekoliko umetaka za srafciger,tipa krstas,ravni i torex nemam nista drugo.Glavni adut mi je redovno odrzavanje i kontrola. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ljuba.b 0 Posted February 19, 2010 Otkad imam fiata alat držim u njemu, kompletno koferče, uvek mi je pri ruci kad treba meni ili nekom drugom nešto odraditi na autu. Moraš imati dosta šrafcigera, komplet ključeva, torekse, unimer, izolir traku, skalpel i wd. Neka klešta i par komada žice. I malo masti u kutijici ili onu za lanac u spreju ako nešto počne da škripi. -Kad imam sve u autu mogu na miru da putujem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Punto Abarth 18 Posted February 19, 2010 ja sam u ladi pored seta malih i velikih gedora, kompleta ruskog alata imao i pola auta u rezervnim delovima, a suva razvodna kapa je bila konstantno u pregradi ispred suvozaca poslednjih 5 godina.Sad imam bombone u pepeljari, litru rashladne, litru tecnosti za stakla, pola litre ulja u flasici vode (ostalo od zamene), i standard alat za tockove (nikad koriscen). Imam i cebe Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted February 19, 2010 Ja nesto slicno kao ljuba.b. Jbg navika iz keca i yuga. Jedino sto nemam rez.delove kao sto sam imao u zastavi Quote Share this post Link to post Share on other sites
radoznali 2 Posted February 19, 2010 (edited) a gde preporucujete da se kupuje alat? Buvljak, neka radnja tipa AP SPORT, veliki hipermarketi tipa Rodic, Tempo, Idea...? Ili da uzmem od caleta sve sto mi treba, posto on i tako nista od alata ne koristi Edited February 19, 2010 by radoznali Quote Share this post Link to post Share on other sites
etibor 21 Posted February 19, 2010 Po meni obavezno: kompleti TORX, INBUS i koplet šrafcigera, klešta manja i veća.Veoma preporučljivo: nešto ključeva (vilastih, cevastih), izolirka i unimer.I da sve to znaš da upotrebiš. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zeljko155 0 Posted February 19, 2010 Baterijsku lampu Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted February 19, 2010 A cekic niko da spomene Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 25602 Posted February 19, 2010 od alata nosim samo sledece: http://www.klue.com.my/classified_photos/0000/2200/novinth_12.jpg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terza 2 Posted February 19, 2010 Ja sam ranije imao sve sve i svasta od kljuceva sravcigera, srafova... tiplova, klesta sprej, pucval, unimer... Bukvalno kutiju sa alatom koja je bila uvek u gepeku! I to mi je uvek trebalo da nesto uradim u kuci, da nekome nesto sredim, ili kad odem u selo da mi se najdje nikad se ne zna za sta moze da zatreba! Uvek je bila od koristi sto je tu i uvek zatreba nesto iz nje, ali nikad nista za auto E sad lepo ne nosim nista Salim se ne bas nista, ali ono sto nosim je samo ostalo zbog navike! par sravcigera, klesta neki kljuc i to je to, sve ono sto otprilike moze da se spakuje u rezervni tocak i da ne skace po gepeku... Eto bukvalno ono sto kazu da se nadje, otprilike da bude dovoljno da mogu sam da zamenim tocak, osigurac ili akumulator... Za sve ostalo realno ti i ne treba jer nista drugo ne mozes i ne trebas sam da uradis na spred puta... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mik 3 Posted February 19, 2010 (edited) Imam sigurno i vise nego sto mi treba to mi je navika,koja mi je ostala,od mog prvog automobila Yugo 45 isto to koferce sa alatom sam preneo u,evo vec treci auto nostalgija je gadna stvar Leba ne trazi,a moze da koristi ,za razne popravke i radove,ne samo oko automobila a i kad vec vozim karavana ,glupo je da mi gepek zvrji prazan Moj savet ti je ,da obavezno imas :-srafciger,najbolje onaj sa raznim nastavcima -,+,inbus,torax-motorcangle,spicangle,secice,makaze za lim(zlu ne trebalo) -kljuc za tockove -neku kvalitetniju lepljivu traku,ako slucajno pukne neko crevo i izolir traku-baterijsku lampu,WD40,cekic i neki unimernaravno sve to mozes spakovati u neko plasticno koferce ,da ne trci okolo Sve ovo sto sam nabrojao ima po hipermarketima,po vise nego povoljnim cenama ,a i da ti ne zatreba nikad,mozes pomoci nekom drugom ili i ako ti zatreba samo jednom-isplatilo se. Edited February 19, 2010 by mik 1 Nebek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kole 2 Posted February 19, 2010 Kako vreme ide sve manje alata nosim u kolima jer sve manje stvari mogu sam da odradim. Osim pribora za zamenu točka, kablova, šrafcigera tu je još kontakt sprej za kontakte vazdušnog jastuka i spod sedišta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chela 2 Posted February 19, 2010 Ne slusaj ove pajsere, sta bre bombone u pixli...ma kurtone. sledece stvari su: Motka(pozeljno od sekire), pajser, srafciger kljic za tockove i dizalica. To sve je obavezno da ti stoji na dohvat ruke. Sala ali nije. Besh kljuceve i 10000 gluposti ako ne mozes da ih upotrebis. Kurtoni su univerzalna zajebancija kod curenja, vezivanja bilo cega... kod chukanja ili zaglavljivanja te kljuc 10 nece izvuci vec motka ili pajser(bogami i u jos par situacija)l Kljuc za tocak i dizalica su klasika nema objasnjavanja. U sustini meni je najvrednija alatka ona koju nosim stalno sa sobom... Quote Share this post Link to post Share on other sites
NenadAleksic 0 Posted February 19, 2010 cekic Quote Share this post Link to post Share on other sites
fandjo 1 Posted February 19, 2010 Srpski kljuc ako se pokvari na mestu gde nema provalije. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dovla 9 Posted February 19, 2010 Na buvljaku u Pančevu ima jedna mnogo kul i velika tezga sa alatom. Na tvom mestu (da mi se auto kvari i da mi treba alat u kolima ) ja bih otišao tamo i kupio sve što mi se nađe pred očima... set viljuškastih, set okastih, set imbusa, klešta, čekić, pajser... sve to je prilično jeftino, a za prvu ruku negde na putu sasvim zadovoljava potrebe Quote Share this post Link to post Share on other sites
etibor 21 Posted February 19, 2010 + Plastične vezice, po mogućstvu crne, pošto su kvalitetnije od belih. Quote Share this post Link to post Share on other sites
IlijaGM 5 Posted February 19, 2010 I ja sam u zastavi drzo pola mehanicarske radionice.Mogo sam da odradim bilo koji zahvat u svakom trenutku.Sad imam drugu taktiku.Osim kljuca za tockove i male garniture gedora sa nekoliko umetaka za srafciger,tipa krstas,ravni i torex nemam nista drugo.Glavni adut mi je redovno odrzavanje i kontrola.Potpuno isto,u floridi sam imao dosta alati,hvala bogu nikad me nije ostavila na putu tako da nisam imao potrebe da ga upotrebljavam,sada na u novom autu imam neshto alata,nista specijalno,jer da se neshto ne daj boze desi ne bih znao nishta da popravim. Zato samo redovno odrzavam i kontrolishem Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted February 19, 2010 jel smem i ja da kazem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zlox 1 Posted February 20, 2010 miki nosi dobru volju i ne treba mu nista drugo? Ja nosim par alatki, male(kratke) srafcigere, torx, imbuse, kljesta, secice i vezice (bele zbog ratkapni zimi), par kljuceva, lampu i kupio sam teleskopski odvijac za tockove sa 2 velicine. Em je fin jer celicne i alu imaju razlicite srafove, em mi stoji pored sedista zlu ne trebalo A alat iz stare zastave sam prebacio u ladu Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted February 20, 2010 Mixi drzi Kecmana u gepeku.Ume po nesto da opravi,a ako dodje do guzve ima vise efekte da izvadi Kecu nego pajser. Pajser je nekako suvise suptilan. Quote Share this post Link to post Share on other sites
*mishko* 1 Posted February 20, 2010 Kod mene u gepeku se nalazi:- cekic,- srafciger,- motorcangle i papagajke,- set kljuceva i inbusi.Valjda je to sve Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted February 20, 2010 (edited) Nije loše imati i metar žice! (pocinkovana, za vezivanje armature, elastična) Iz golemog vozačkog iskustva, a u raznoraznim nedodjijama gde su mi se dešavali "feleri" na kolima, žica je odigrala nezamenljivu ulogu!. Žica pomogne da se dodje do majstora - a da se ne ostane bez tablica, branika, auspuha.... Montercangle+žica. Kombinacija snova! Bez toga ne idem nigde! Edited February 20, 2010 by Damjanović 1 Nebek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted February 20, 2010 i po mogucstvu tel slep sluzbe a jos bolje ako se sprijateljis Quote Share this post Link to post Share on other sites