Jump to content
FAS Goran
nemmen

Fiat Bravo 1.6 16v / 1.9 JTD, TD - koji antifriz? / menjanje antifriza

Recommended Posts

Ma, isti slucaj, samo nesto menjaju. U motoru (motociklu) mi je G12, crveni, normalno. A Paraflu 11 oduvek bio plav, videlo mi se kroz cantru plava boja. Odem sad da dokupim zbog tog plina, kad ono-crven?!? Redovan servis mi je u prolece, ali rekoh, daj da kupim litar ulja, mozda malo potrosi tokom zime pa da mi bude pri ruci. Odem u radnju u kojoj stalno uzimam, a covek radi i ono, zamena ako kupis kod njega. Ja gledam, kockasta limenka. Pitam ga 5 puta, zemljace, nemoj da sipam u auto nesto sto mu ne pripada, vidi da ostanemo u dobrim odnosima..Ma, kaze, uzmi i ne misli. Jedini odgovor je taj sto na oba pakovanja pise da je proizvodjac Petronas, a inace je Selenia pravila i ulja i Paraflu. Ko ce ga znati..Hej, veliko ti hvala, sad bar znam da smem da dolijem bilo koji 11, a svakako cu potraziti crvenu boju. Pogledacu po pumpama, tamo imaju svasta (osim Paraflua), ali ako je 11 i jos crven, znam da sam miran dok ne uhvatim da sve to sredim kako valja. Hvala jos jednom, uzivaj i srecni ti praznici !!! :fun:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitivno mi, kada je auto izbacio sav vazduh i povukao tecnost, fali malo tecnosti. Buca mi je pomogao savetom da ne mora biti ista marka, samo je bitno da je isti broj. Sinoc, posle pisanja ovde, sednem i pretrcim ceo virtualni auto svet da saznam jos negde. I, saznao sam..Postoji nova generacija antifriza sa nekim novim aditivima koji mu kao produzavaju vreme zamene. Vrednost mu je ista, 11, ali se NIKAKO NE SME mesati sa plavim. Dakle, ili nastaviti plavi, ili isprati sve i sipati taj novi, crveni. Kako je u mom autu bio plavi, redovno menjan, odrzavan..Ovom prilikom saljem veeeeliki pozdrav prodavcu u Shop Investu koji mi nije rekao da postoji vise vrsta, vec mi onako, iz prve, na moje pitanje-"imate li Paraflu11 za fiat bravo?", rekao-"ima, evo izvoli". Nije me pitao (ako vec zna da ima vise tih vrsta, boja,  tipova), koje mi je boje antifriz, nije rekao da se crveni i plavi ne mesaju..A i ja sam budala. Za sve se uvek prvo lepo raspitam, a ovako sam ispao konj.

Svom dihtungu glave zelim srecne praznike, i zelim mu da bude ziv i zdrav bar do Marta, Aprila, kada cu moci da menjam hladnjak i to crevo koje je majstor pohebao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma sad samo crveni 11 nadji, i dolij, i kad dodje iduca zima teraj plavi 11 i cao, nece mu nista bude, bar ja mislim da nece, bitno je da ne mesas 11 i 12, ne trpe se. A crevo ako ne pusta ne diraj ga do malo toplieg vremena pa ga zameni da si budes miran ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

poz menjao sam danas antifriz ispustio sam tecnost na donjem crevu pustio da radi 15s vratiio crevo i dopunio oko 2-3l mesanog antifriza ali nece da povuce da bih dopunio jos, pustim da radi ali nece da povuce digne temperaturu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sipao prošle godine plavi nis ov korsantin 380 din litar..Bilo koji samo da nije voda u sistemu..Pozdrav..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi, isčita ove teme oko zamene antifriza, uzeo sam mareu 1.6 16v sa plinom i čovek mi reče da proverim antifriz pre zime i ja rešio da ga zamenim koliko sam video u posudi je crveni antifriz pa sam taj g12 i uzeo i ako je fabricki koliko sam našao g11.

Zanima me dali još negde treba ispustiti antifriz osim na najnižem crevu na hladnjaku? dali postoji neki šraf na bloku  ili sl? i kako ozračiti ako je potrebno ako neko može da da konkretan odgovor ili neku fotku ili snimak.

hvala svima na pomoći.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@spaske Ja brate kad god sam menjao antifriz ispustao sam na dodnjem crevu,kad ispustim nalijem antifriz i teram.Nikad nisam imao problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

znaci samo tu je dovoljno ispustiti? dali treba paliti auto dok je crevo otkaceno ili paliti grejanje i sl? koliko antifriza izadje tako i koliko doliješ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@spaske ja sam druze uvek tako radio...sipao sam uvek 100% antifriz...Ne ispusti svu vodu na to crevo... Tipa ja ispustim oko 2l i sipam 2l 100% antifriza i to je to... Ugasen auto mi bude

Edited by Trofeo

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam tako radio sa donjeg creva naniže tačke iscuri gotovo sva tečnost..Posle se vrati šelna i sipa..Što se tiče ozračavanja meni sam auto obavi..Mada ima i 2 ventila za vazduh..Malo bućka nekolko km i posle sve legne kako treba..

Share this post


Link to post
Share on other sites

gledao sam juče kad se skine to crevo trbalo bi da iscuri sva tečnost iz hladnjaka i posude jedino verovatno ostaje tečnost u samom bloku motora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ispustio sam na donjem crevu hladnjaka i na račvi  gde ide iz motora u unutrašnji hladnjak dopunio i nije hteo odmah da uključi ventilator pa sam ozračio na plastičnom šrafu na gornjem delu hladnjaka dok je radio i pustio da ventilator ulkjuči 3-4 puta sutra dan još malo dolio i ukupno sam sipao 6 litara antifriza tako da je veliki deo tečnosti zamenjen, hvala svima na pomoći i savetima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...