Jump to content
FAS Goran
Mik

Fabrički opozivi vozila

Recommended Posts

Toyota mora da američkoj porodici isplati 208 miliona dolara za obeštećenje?

 

lexus es 2002.jpg

 

Sud u Dalasu doneo je odluku da Toyota mora da isplati jednom bračnom paru astronomsko obeštećenje zbog posledica saobraćajne nezgode u kojoj su povređena njihova deca. Bračni par iz Teksasa tužio je vlasnika premijum marke Lexus - kompaniju Toyota, nakon što su u udesu Lexusa iz 2002. njihova deca na zadnjim sedištima pretrpela povrede zbog, kako tvrde, naslona prednjih sedišta koji su popustili prilikom nezgode, piše AutoNews. Prema odluci suda u Dalasu, japanska kompanija moraće da plati oštećenima čak 208 miliona dolara.

 

Udes se dogodio u septembru 2016. kada je u njihov Lexus ES 300, koji je stajao u saobraćajnoj gužvi, otpozadi naleteo SUV Honda Pilot. Od siline udara nasloni prednjih sedišta delimično su popustili i prevrnuli se unazad prema njihovoj deci, koja su bila vezana u dečjim sedištima. Kako se navodi u tužbi, deca - trogodišnji dečak i petogodišnja devojčica - su pretrpela ''ozbiljne traume glave i druge povrede''. U privatnoj tužbi roditelja, Toyota (kao proizvođač vozila marke Lexus) se tereti zato što prednja sedišta pomenutog modela imaju ''konstruktivne, dizajnerske i stukturalne mane''. Navodi se i da je Toyota konstruisala sedišta sa ciljem da se u slučaju nesreće zaštite pre svega vozač i suvozač - čak i na štetu onih koji sede pozadi, a da kupci i vlasnici automobila na to nisu bili upozoreni prilikom kupovine automobila.

 

''AutoNews'' je povodom presude kontaktirao predstavnike Toyote u SAD, čiji je portparol izjavio da - iako u toj kompaniji poštuju odluku suda - smatraju da ''presuda ima od ozbiljnih nedostataka'' i da je, prema zakonu, sud trebalo da presudi u korist Toyote. Navodi se i da će kompanija u žalbi na prvostepenu presudu izneti dodatne argumente i zahtevati novo suđenje i preispitivanje sudske odluke. Predstavnik Toyote takođe je rekao da povrede koje su deca pretrpela nisu zadobijene od nagnutih prednjih sedišta, već da su posledica udarca drugog vozila otpozadi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za Mitsubishi Eclipse Cross

 

mitsubishi e 1111.jpg

 

Mitsubishi Eclipse Cross se zbog greške opoziva na evropskom tržištu. Greška je u kodu koji upravlja ASC-om, što je ''Active Stability Control'', ili sistem za aktivnu kontrolu stabilnosti. Zbog toga delovi Adaptive Cruise Control; Collision Mitigation (FCM) i ABS, ne rade kako je očekivano! Posledica ovakvog neispravnog rada na relaciji FCM-ECU može da aktivira kočnice duži vremenski period nego je to potrebno, pa vozač može da zbog zabune reaguje na kočnicu na način koji će usporavati vozilo, a na način koji može dovesti do nesreće, tačnije udara vozila iza u Eclipse Cross. Greške se javljaju kod modela Eclipse Cross, kod onih koji su pravljeni do maja 2018. godine. I ne samo Eclipse Cross, nego i ASX model i Outlander.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan opoziva 150.000 automobila u Japanu

 

nissan note 5.jpg

 

Nissan je danas saopštio da planira opoziv oko 150.000 automobila sa tržišta zbog propusta u testiranju tih vozila. ''Nissan je nedavno otkrio nekoliko nepravilnosti koje su možda dovele do netačnih ocena u procesu inspekcije'', navodi se u saopštenju. Odluka o opozivu se odnosi na vozila sa japanskog tržišta, a reč je o deset modela, uključujući Note i Leaf, koji su proizvedeni od novembra 2017. do oktobra ove godine. Kompanija je potvrdila da je bilo propusta u testiranju kočnica, brzinomera i ostalih sistema pre nego što su isporučeni iz jedne domaće fabrike. Nissan je prošle godine morao da opozove više od milion vozila nakon što je priznao da su završne inspekcije automobila obavljali radnici koji za to nisu imali odobrenje. Ovo je novi udarac za giganta japanske automobilske industrije nakon što je nedavno uhapšen predsednik kompanije Carlos Gon zbog finansijskih malverzacija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maserati izdao opoziv za Quattroporte i Ghibli u SAD

 

maserati ghibli 70.jpg

 

Maserati je izdao opoziv za 6.301 Quattroporte i Ghibli sedana, u SAD, zbog potencijalno oštećenih creva za dovod goriva. Italijanski proizvođač navodi u dokumentima da bi oštećena creva za dovod goriva mogla dovesti do curenja. Naravno, gorivo koje nekontrolisano curi u blizini mnoštva vrelih komponenti značajno povećava rizik od požara. Opoziv se odnosi na 3.110 modela Ghibli i 3.191 modela Quattroporte iz 2014. i 2015. godine, čija creva za dovod goriva će morati da se zamene. Maserati navodi da postoji mogućnost da su creva oštećena još tokom procesa proizvodnje od strane ''stranih materija''. Oštećenja su najverovatnije na unutrašnjoj strani creva, i započinju kao ogrebotina koja može da se pretvori u curenje. Prva indikacija problema su kapljice goriva ispod automobila ili pojačan miris. Maserati će obavestiti vlasnike putem pošte i zameniti creva za dovod goriva besplatno. Još uvek nema informacija da li isti problem obuhvata i navedene modele prodate u Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada opozvala 41.507 primeraka Veste zbog neobičnog razloga

 

137896-lada v 11.jpg

 

Najveći ruski automobilski proizvođač AvtoVAZ mora da opozove 41.507 primeraka modela Lada Vesta. Reč je o automobilima prodatim od jula 2017. godine do danas na tržištu Rusije. Razlog za opoziv je neobičan - boja rezervnog točka.

Automobili su opremljeni pneumaticima Pirelli Cinturato P1 dimenzije 185/65 R15, ali problem je ''rezerva'' u prtljažniku. U slučaju Lade Veste to je guma Formula Energy iste dimenzije (185/65 R15) koju proizvodi Pirellijev ruski brend pneumatika. Rusija spada u zemlje u kojima je zakonski obavezno da točak ''privremene'' rezervne gume (različite po konstrukciji od glavnih guma) mora da bude drugačije ofarban od četiri glavna točka. Zato će AvtoVAZ obavestiti vlasnike Lada Veste da se obrate najbližem servisnom centru. Tamo će im, o trošku proizvođača, ispuniti zakonsko prilagođavanje kako bi spoljna strana ''privremenog'' točka imala boju drugačiju od boje serijskih točkova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za Porsche Panameru

 

porsche p 888.jpg

 

Porsche je vlasnicima modela Panamera poslao poziv da se jave u servis zbog problema na upravljačkoj jedinici za električno upravljanje. Svi vlasnici aktuelne generacije Porsche Panamere su pozvani da se jave u servis kako bi se ponovo programirala upravljačka jedinica za električno upravljanje. Opozivom je u celom svetu obhvaćeno 74.585 Panamera, koje su proizvedene u periodu od 21. marta 2016. do 6. decembra 2018. Problem kod upravljačke jedinice je u softveru tako da postoji mogućnost da bi električni servo upravljač povremeno mogao da bude nedostupan u određenim vremenskim periodima. Ukoliko se to dogodi, vozač će morati da upotrebi više snage (sile) kako bi upravljao upravljačem. Kako bi se izbegao pomenuti problem, u servisu će se svim Panamerama pogođenim problemom reprogramirati upravljačka jedinica, kao mera opreza. Vlasnicima Panamera je već poslato pismeno obaveštenje o ovom problemu i poziv da posete Porsche servis, a poseta će trajati oko sat vremena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog rizika od požara Volkswagen u Americi opoziva Golf R, Audi A3 i Audi TT

 

187528-vw golf r.jpg

 

Volkswagen sa američkog tržišta opoziva nekoliko primeraka modela Golf R. Razlog za to je rizik od požara koji može nastati zbog neispravnih delova.

Američka NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je izdala saopštenje u kojem se navodi da na određenim automobilima postoji problem crevom za gorivo koje se može odvojiti od agregata. Na taj način može da dođe do curenja goriva, koji bi moglo da se zapali. Utvrđeno je da 526 primeraka modela Golf R, koji su proizvedeni u period između 13- mart ai 8. avgusta ove godine, ima taj problem. Ostali Golf R modeli proizvedeni tokom ove godine nemaju taj problem. Volkswagen je objavio da će vlasnici tih automobila biti obavešteni od 1. februara, te da će sve popravke biti besplatne. Istraživanjem je otkriveno da i neki drugi modeli iz okvira VW grupacije imaju sličan problem. To su Audi A3 u sedan i kabriolet verziji, TT Coupe i TT Roadster. Svi modeli su proizvedeni tokom 2018. godine. Ukupno će biti opozvano 1.620 vozila. Tu spada 516 primeraka modela Golf R, 820 primeraka modela A3 u sedan i 105 primeraka modela A3 u kabriolet verziji, kao i 128 jedinica modela TT Coupe i 51 TT Roadster. Vlasnici svih ovih modela će dobiti obaveštenja početkom februara, kada će biti pozvani da zakažu pregled automobila kod ovlašćenih serivsera. Neispravni delovi će biti zamenjeni novim.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford opozvao 953.000 vozila zbog vazdušnih jastuka

 

174935-ford e 11.jpg

 

Ford je povukao 953.000 vozila širom sveta kako bi zamenio inflatore Takatinih vazdušnih jastuka koji mogu da eksplodiraju. Ovaj opoziv uključuje 782.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i jedno je od najvećih povlačenja u istoriji te zemlje. Povlačenje obuhvata Fordove modele Edge, Ranger, Fusion i Mustang, zatim Lincoln MKX i MKZ, kao i Mercury Milan. Automobili su proizvedeni u periodu od 2010. do 2014. godine. Zbog problema sa inflatorima vazdušnih jastuka Takata u svetu su zabeležena 23 smrtna slučaja. Takata koristi amonijum nitrat da bi stvorio eksploziju kako bi napumpao vazdušne jastuke. Ali, vremenom se može pokvariti zbog vrućine i vlage i eksplodirati sa previše sile, razarajući metalni kanister dizajniran da zadrži eksploziju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat-Chrysler zbog vazdušnih jastuka opozvao 1.4 miliona vozila u SAD

 

jeep 903.jpg

 

Nakon što je Ford povukao skoro milion automobila zbog sumnje u neispravnost vazdušnih jastuka japanske kompaije Takate, isto je učinio i Fiat-Chrysler sa 1.4 miliona vozila u SAD. Ovaj potez je u stvari četvrta i poslednja faza koordinisanog rasporeda italijansko-američkog proizvođača ustanovljenog od strane Nacionalne administracije za bezbednost u saobraćaju. U opoziv su uključeni određeni modeli poput Ram 3500, 4500 i 5500 iz 2010, potom Dodge Dakote 2010-2011, Chellengera 2010-2014, Chargera 2011-2015, Chryslera 300 2010-2015 i Jeep Wranglera 2010-2016. Osim toga, FCA je opozvao i više od 200.000 vozila u Kanadi, Meksiku i ostalim državama NAFTA (Severno-američki sporazum o slobodnoj trgovini) regiona.

 

Sva povučena vozila su opremljena neispravnim bočnim vazdužnim jastucima koje je proizvela Takata, a koji su uzrokovali 23 smrtna slučaja širom sveta i brojne slučajeve povreda. Predstavnici FCA za Severnu Ameriku su pozvali vlasnike vozila da kontaktiraju Chrysler/Dodge/Jeep/Ram dilere u vezi sa ovim opozivom istakavši da je servis besplatan i da su servisi spremni da zamene sporne delove. Iz FCA su takođe saopštili da nisu imali nijedan prijavljen slučaj povrede ili smrtnog ishoda u vezi sa automobilima koji su opozvani.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još 370.000 Volkswagena pred opozivom

 

188093-vw tdi.jpg

 

Ako se optužbe pokažu kao istinite, sa puteva će biti povučeno bar 370.000 Volkswagena, javlja nemački ''Bild am Sonntag''. Prema nemačkom magazinu trenutno se sprovode istražne radnje nad još jednim motorom. Nemački biro za motorna vozila (KBA) trenutno istražuje 1.2 TDI, dizelski motor za koji je Volkswagen još 2016. godine tvrdio da nije opreman spornim softverom. I dok se pripremaju optužbe protiv još uvek neimenovanih menadžera u Volkswagenu, iz kompanije dolazi informacija da je nakon pregleda njihovog biroa za kontrolu kvaliteta utvrđeno postojanje nepravilnosti kod modela opremljenih 1.2 dizelašem (EA 189) pa se one trenutno analiziraju. KBA je razmišljao o opozivu 30.000 vozila, ali sada je mnogo verovatnije da će, ako se optužbe pokažu opravdane, na svim automobilima biti odrađen servis. I to na njih 370.000 u Evropi.

Podsetimo, Volkswagen je do sada potrošio milijarde evra i opozvao na stotine hiljada automobila. Procenjuje se da je do sada sanirano oko 90% spornih automobila. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volvo će povući 219.000 vozila zbog defekta sa cevima

 

volvo xc90 8888.jpg

 

Kompanija Volvo, u vlasništu kineske kompanije Geely, saopštila je danas da će povući 219.000 automobila zbog krhkosti cevi za gorivo do motora. Volvo želi preventivno ponovo da kontroliše 11 modela sa dizel motorima, medju kojima su dva luksuzna modela SUV XC60 i XC90, koji su na tržištu od 2015. i 2016 godine, navelo je to preduzeće. U Švedskoj će biti povučeno 37.000 vozila, u Velikoj Britaniji 31.000 i Nemačkoj 26.000, dodao je Volvo ne navodeći druge detalje.

 

Krhkost cevi može da dovede do curenje goriva u delu gde se nalazi motor. Za sada nije registrovana nije nesreća povezana sa tom anomalijom. Kompaija je uputilla pisma svim vlasnicima takvih vozila kako bi se što je pre moguće sprovela kontrola tog dela automobila. Volvo kojeg je od američkog Forda 2010. godine otkupio kineski Gili znatno je poboljšao prihode i imidž brenda. Volvo je 2017. imao rekordnu prodaju a za ovu godinu planira samo električne i hibridne modele, obećavajući da se bliži ''istorijski kraj'' modela sa motorima na gorivo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za novi Mercedes A klase, može doći do požara

 

mercedes a 3333.jpg

 

Pločasti provodnik startera je pogrešno pozicioniran, pa se oštećuje izolacija istog. To dovodi do mogućnosti direktnog kontakta pozitivnog pola sa karoserijom automobila (tzv. masa), što je pojava poznata kao ''kratki spoj''. To zatvara strujni krug uz varnice, povećanje temperature u provodnicima, delovima sa najvećim otporom, i može doći do samozapaljenja - požara. Ovaj problem ima A klasa, automobili proizvedeni od 25. aprila do 12. juna 2018. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volvo opozvao 167.000 automobila

 

volvo x 3333333.jpg

 

Švedski proizvođač automobila Volvo, u vlasništvu kineske kompanije Geely, opoziva 167.000 vozila širom sveta zbog problema s električnim otvaranjem i zatvaranjem vrata prtljažnika. Prema podacima, to su XC60 vozila, modeli proizvedeni 2018. i 2019. godine. Kao što je objašnjeno u Volvou, poluga ručice prtljažnika pri niskim temperaturama više ne može da optimalno funkcioniše, što u praksi znači da otvorena vrata mogu da se neočekivano pomaknu nekoliko cm niže.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Povlače 1.7 miliona automobila sa smrtonosnim erbegovima

 

takata.jpg

 

Ova odluka američkih vlasti vodiće jednom od najvećih povlačenja automobila u njenoj istoriji. Subaru, Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler Vans, Mercedes i Ferrari povlače oko 1.7 miliona vozila da bi zamenili potencijalno smrtonosne uređaje za naduvavanje vazdušnih jastuka (airbag), koje pravi japanska kompanija ''Takata Corp''.

Inflatori mogu lansirati šrapnele u vozače i putnike. Najmanje 23 ljudi je poginulo zbog ovog problema širom sveta a na stotine ih je povređeno. Oko 10 miliona inflatora je povučeno ove godine u SAD, a očekuje se da će do kraja sledeće godine, do kada treba da se otkloni problem, oko 70 miliona ovih uređaja biti zamenjeno. Kompanija Takata koristi amonijum nitrat da bi izazvala malu eksploziju kako bi se naduvao erbeg. Međutim, stanje ove hemikalije u vazdušnom jastuku vremenom se pogoršava zbog velikevlažnosti i temperaturnih promena toplo-hladno. Najopasniji inflatori su na jugu SAD duž Meksičkog zaliva zbog velike vlažnosti. Zbog povlačenja inflatora, kompanija Takata traži zaštitu od bankrota i prodala je većinu imovine kako bi platila popravku štete.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za Alfa Romeo Stelvio

 

162074-alfa s 2.jpg

 

Zvanični opoziv Alfa Romea se odnosi na model Stelvio proizveden u periodu 10.10.2016. - 07.09.2018.

Problem je u sistemu hlađenja motora čiji elementi mogu da se odvoje što može da dovede do isticanja rashladne tečnosti. Rezultat je otprilike jasan, nećemo biti u stanju da vozimo automobil zbog pregrevanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai i Kia opozivaju više od 500.000 vozila u SAD zbog rizika od požara

 

116456-kia soul 2.jpg

 

Hyundai i Kia opozivaju više od 500.000 vozila u SAD zbog problema koji mogu izazvati požar u motoru. Dokumenti koje je objavila Vlada SAD pokazuju da su korejski proizvođači objavili nova tri opoziva nakon izveštaja o požarima širom zemlje. Najveći opoziv pokriva skoro 379.000 SUV vozila Kia Soul modelske godine od 2012. do 2016. sa 1.6 motorom. Dokumenti pokazuju da visoke temperature izduvnih gasova mogu oštetiti katalizatore. To može izazvati nenormalno sagorevanje i oštetiti klipove i klipnjače. Neispravna klipnjača može probiti blok motora i dovesti do curenja ulja što može izazvati požar.

Hyundai i Kia opozivaju i 152.000 SUV vozila Tuscon od 2011. do 2013. godine i Sportage modelskih godina 2011. i 2012. kako bi popravili curenje iz posuda za motorno ulje, što, takođe može izazvati požar. Regulatori bezbednosti u SAD istražuju kvarove motora na vozilima Hyundai i Kia od maja 2016. godine, kao i požare na motorima. Korejski proizvođači automobila počeli su povlačiti vozila još 2015. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo opozvao 60.000 primeraka modela Giulia i Stelvio

 

alfa romeo nring.jpg

 

Alfa Romeo napravio je veliki opoziv svoja dva najpopularnija modela zbog mehaničkih problema. Više od 60.000 vozila modela Giulia i Stelvio je povučeno sa puteva zbog problema sa adaptivnim tempomatom. Kako su saopštili iz Alfa Romea, sistem se možda ne ugasi kada vozač pritisne pedalu kočnice. Sistem je moguće ugasiti jedino kada vozač drži kočnicu tokom dužeg vremenskog perioda. Alfa Romeo je otkrio kvar kada je jedan zaposleni testirao vozilo, ali za sada nije bilo prijavljenih udesa ili povreda. Opozvana su vozila Giulia i Stelvio proizvedeni u periodu 2017.-2019., a vlasnici će narednih meseci biti obavešteni i proizvođač će ''apdejtovati'' softver.

Ovo nije prvi opoziv Giulije i Stelvija, Alfa Romeo je imao problema sa ova dva modela i početkom 2018., zbog kontaminirane kočione tečnosti koja je prouzrokovala oštećenje i slabljenje kočnica. U oktobru prošle godine isti modeli su imali problem sa pregrevanjem motora u verzijama 2.0 i 2.9 V6.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA opoziva 862.560 automobila u SAD

 

Jeep Renegade 61111.jpg

 

Kompanija ''Fiat-Krajsler Automobili'' (FCA) dobrovoljno je opozvala 862.560 automobila u SAD, što je posledica istrage o emisiji štetnih gasova koju sprovodi američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA). Povlačenje vozila će se realizovati u fazama tokom čitave godine, saopštila je danas EPA, a prenosi njujorška agencija ''Blumberg''. Vozila koja su pogođena opozivom su modeli marke Jeep, Dodge, Chrysler, proizvedeni u periodu od 2011. do 2016. godine. FCA je u januaru pristao da plati oko 800 miliona dolara na ime kazni i troškova povezanih sa nagodbama u sklopu tužbi koje su protiv te kompanije podnele pojedine američke savezne države, vlasnici automobila i američko ministarstvo pravde, a u kojima se navodi da su Fiatovi pikapovi i SUV vozila na dizel pogon prekršila pravila o čistom vazduhu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za sve Ferrarije od 2017.

 

ferrari pista 55.jpg

 

U SAD su 14. februara izdata dva naloga za opoziv vozila, kojima će biti obuhvaćeno ukupno 2.723 Ferrarija proizvedena od 2017. godine. Prvi opoziv odnosu se na 582 modela GTC4Luso i GTC4Luso T, a u servise će biti pozvani zbog prevelikog napona u sistemu zatvaranja vrata, zbog čega može doći do situacije da vrata ne mogu otvoriti spolja. Drugi opoziv zbog tehničke neispravnosti obuhvatiće mnogo veći broj broj modela od LaFerrari Aperta, GTB, GTC4Lusso T, GTC4Lusso, 488 Spider, 812 Superfast, i 488 Pista, i to zbog separatora benzinskih isparenja. Prema nalazu američke administracije za bezbednost u saobraćaju (NHTSA), postoji mogućnost pucanja ovog separatora i curenja goriva, što može dovesti do požara. Ferrarijevi distributeri u Americi već su obavestili vlasnike vozila, a modifikacije na vratima i zamene problematičnog separatora biće obavljene besplatno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za Volkswagen Golf, Tiguan i Jettu

 

142348-vw golf 4.jpg

 

Novi opoziv za VW i konkretno modele Golf (2017.2019.), Jetta (2015.-2019.) kao i Tiguan (2018.-2019.). Razlog je u pucanju zadnjih opruga, koliko vidimo i na potpuno novim modelima. Pucanje opruge može dovesti do pucanja zadnje gume u vožnji, što sa druge strane može izazvati nesreću. VW se obavezao da će obavestiti sve kupce navedenih modela počev od 19. aprila 2019. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW već opoziva X7

 

185239-bmw x7 2.jpg

 

Ubrzo nakon početka prodaje najvećeg BMW-ovog SUV-a, proizvođač je bio prinuđen da obavi vanredni servis na pojedinim vozilama u Sjedinjenim Državama zbog mogućeg problema sa zavrtnjima kojima su pričvršćena sedišta. Kako navodi američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA), servisna kampanja se vrši zato što pomenuti zavrtnji možda nisu pravilno zategnuti, pa bi u slučaju eventualne saobraćajne nezgode to predstavljalo bezbednosni problem i dodatni rizik od povrede putnika.

Opozivom su obuhvaćene obe verzije BMW-ovog SUV modela - X7 xDrive40i i xDrive50i, ali samo ona vozila koja umaju opciona ''Business lounge'' sedišta. U pitanju su vozila koja umesto klasične zadnje klupe imaju dva odvojena komforna sedišta poput fotelja. NHTSA je izbrojao svega 31 takvo vozilo, pa serviseri BMW-a u SAD neće imati previše posla oko kontrole spornih automobila. Olakšavajuća okolnost po proizvođača je i to što sa sva ta vozila još uvek na parkinzima prodajnih salona širom Amerike. Kako se navodi, opoziv je započeo još krajem februara, a nije poznato da li je u međuvremenu i okončan. BMW X7 u SAD košta od 73.900 dolara u verziji xDrive40i sa 3.0 litarskim 6-cilindrašem od 340 ks i 445 Nm, dok xDrive50i opremljen 4.4 twin-turbo V8 motorom sa 462 ks i 648 Nm ima početnu cenu od 92.600 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kia i Hyundai pod istragom zbog požara u vozilima

 

hyundai-sonata 11.jpg

 

Američki regulator je saopštio da je pokrenuo dve odvojene istrage protiv proizvođača automobila Kia i Hyundai na bazi više od 3.100 pritužbi na ''požare koji nisu izazvani sudarom''. Zbog ''neobjašnjenih'' požara u automobilima je do sada je umrla jedna osoba, a više od 100 ih je povređeno, objavila je Nacionalna agencija za bezbednost drumskog saobraćaja (NHTSA). Gotovo tri miliona vozila dva proizvođača bi moglo da bude povučeno sa tržišta nakon istrage pokrenute 29. marta, uključujući 1.7 miliona Kijinih modela Optima, Sorento i Soul, kao i skoro 1.3 miliona Hyundaijevih Sonata i Santa Fea. Smrtni slučaj i 77 povreda je povezano s vozilima Kije, a 26 povreda sa Hyundaijem. Proizvođači nisu bili dostupni za komentare.

Nakon što su početkom 2018. obavešteni o problemima požara u vozilima, grupa za zaštitu potrošača Centar za auto bezbednost (CAS) je zatražila informacije o ''svim požarima povezanim sa motorima i onima koji to nisu'' u vozilima dva proizvođača, navode u NHTSA. ''Nadamo se da će ovaj korak ubrzati povlačenje vozila sa tržišta što je pre moguće. Pritom treba upozoriti da proširenje istrage samo po sebi ne štiti vlasnike Kia i Hyundaija - za to je potrebno povlačenje koje bi rezultiralo stvarnim popravkama'', izjavio je izvršni direktor CAS-a Jason Levine. ''Savezna vlada je odavno trebalo da iskoristi sva svoje ovlašećmja kako bi se dobio odgovor na pitanje zašto je u toliko hiljada vozila Kije i Hyundaija izbio požar koji nije bio izazvan sudarima'', naglasio je Levine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vazdušni jastuci Takata krivi za opoziv skoro 2.800 McLarena

 

mclaren 650s 8.jpg

 

Japanski proizvođač vazdušnih jastuka Takata je odavno ušao na prvo mesto liste najvećih opoziva u istoriji, a najnovija žrtva je McLaren. Kada jedan maloserijski proizvođač opozove 2.792 automobila, onda je jasno da će većina vlasnika njihovih modela morati u servis. Opozivom su obuhvaćeni modeli: MP2-12 proizvedeni 2012. i 2013. godine, 650S proizvedeni između 2014. i 2016. godine, 675LT proizvedeni 2015. i 2016. godine kao i primerci modela 570 proizvedenih između 2015. i 2017. godine. Statistički podaci pokazuju da su do sada zbog neispravnih vazdušnih jastuka proizvođača Takata širom sveta život izgubile 24 osobe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za Nissan Rogue

 

154541-nissan r 1.jpg

 

Američka agencija za bezbednost u saobraćaju opozvala je 675.000 jedinica Nissan Rogue napravljenih 2017-2018. Nissan-ov SUV ima potencijalni problem sa kočenjem, saopšteno je u petak. U pitanju je sistem automatsko kočenja u slučaju opasnosti koji se aktivira bez prisustva prepreke na putu automobila. Nema izveštaja o potencijalnim nesrećama i smrtnim slučajevima koji su se dogodili zbog ovog problema. Nissan-u već preti tužba državnog tužioca u Kaliforniji zbog sličnog problema sa vozilima ove i marke Infiniti koji su u prodaji od 2015. godine. Tužba se odnosi upravo zbog kvara koji izaziva iznenadno kočenje koje može da izazove naglo usporavanje ili potpuno zaustavljanje usred saobraćaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mazda opoziva oko 190.000 automobila

 

mazda3 4012.jpg

 

Japanska fabrika automobila Mazda, zbog loše urađenih brisača vetrobrana, povlači blizu 190.000 Mazda 3 kompaktnih automobila. Prodavci će od 3. juna, bez ikakve novčane nadoknade, vršiti zamene upravljačkog modula prednjeg brisača, preneo je AP. U dokumentima koje je objavila američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja, kompanija je navela da će povući modele Mazda 3, proizvedene od 2016. do 2018. godine. Japanski proizvođač automobila je objasnio da na automobilima može doći do ispadanja brisača, ali za sada nema izveštaja o sudarima zbog navedenog problema.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...