Jump to content
FAS Goran
Mik

Fabrički opozivi vozila

Recommended Posts

Aston Martin izdao opozive u SAD i Kini

 

aston martin vanquish

 

Aston Martin je izdao opoziv za 3.493 DB9, DBS, Rapide, Virage i Vanquish modela proizvedenih između 2009. i 2016. godine, zbog problema u menjaču, tačnije, problema sa Parking funkcijom menjača, koja treba da bezbedno drži parkirano vozilo na kolovozu sa nagibom. Problemi sa menjačem: ''mogu prouzrokovati da se parkirni klin ne užljebi''…, kako piše u dokumentima objavljenim na sajtu NHTSA. ''Ukoliko se parkirni klin ne užljebi, a vozilo je zaustavljeno na nagibu i napušteno bez aktivirane parkirne kočnice, moguće je da se vozilo neočekivano otkotrlja, povećavajući rizik sudara'', prenosi NHTSA. Uz to, Aston Martin je izdao opoziv za 1.953 DB9 i DBS modela, jer kablovi akumulatora u automobilu predstavljaju povećan rizik od požara u slučaju da su oštećeni. Aston Martin je prošle nedelje izdao opoziv za preko 1.500 automobila u Kini, nakon procene bezbednosnih rizika svih svojih modela.

Ovo su pomalo iznenađujuće informacije, ako se u obzir uzme cena Aston Martina, male proizvodne serije, pa i renome. Međutim, očigledno niko nije savršen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audi opoziva još oko 50.000 automobila

 

audi a7

 

Kompanija Audi je saopštila da će zbog problema sa crevima za gorivo na modelima A6 i A7, koji mogu da dovedu do curenja istog, opozvati oko 50.000 automobila kako bi se problem uklonio. Administracija za bezbednost saobraćaja je najavila da je na modelima Audi A6 i A7 proizvedenim u periodu između 2012. i 2014. godine otkriven problem na crevima za gorivo koji može dovesti do curenja istog. S obzirom da bi taj problem mogao da dovede do curenja goriva, koje bi potom moglo da se zapali, kompanija ovaj problem shvata veoma ozbiljno. Međutim, problem je otkriven samo na modelima sa trolitarskim TFSI agregatom, te se procenjuje da će biti opozvano 48.693 vozila samo na tlu SAD-a. Audi će kontaktirati svakog od vlasnika tih modela kako bi se sa njima dogovorio oko termina u kojima će im zameniti problematična creva, od 5. februara. Nakon najavljenog povlačenja od 330.000 vozila kompanije Audi zbog problema sa električnim instalacijama, ovo je samo još jedan u nizu od finansijskih udaraca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan opoziva skoro 128.000 automobila u Rusiji

 

nissan note

 

Kako prenosi Tanjug, japanska automobilska kompanija Nisan motor će povući 127.738 svojih vozila u Rusiji, saopštio je ruski regulator Rostandart. ''Razlog povlačenja Nisanovih modela Note i Tiida, proizvedenih u periodu od 30. avgusta 2008. do 1. avgusta 2014. godine, jeste potencijalno pogrešno aktiviranje vazdušnog jastuka vozača'', navodi se u saopštenju regulatora. Generatori gasa u neispravnim vazdušnim jastucima će biti provereni i zamenjeni tamo gde bude bilo potrebe, a sve popravke će biti besplatne za vlasnike vozila, dodaje regulator.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA opoziva 1.8 miliona kamioneta

 

ram wagon

 

Kompanija Fiat-Chrysler automobili (FCA) opozvala je 1.8 miliona kamioneta u SAD, Kanadi i Meksiku zbog potencijalnog problema sa menjačem. FCA povlači kamionete zbog popravke dela koji ukoliko ne radi, može dopustiti vozaču da pomeri menjač iz parking moda bez pritiska na pedalu kočnice i bez ključa u sistemu za paljenje. Italijansko-američki proizvođač je saopštio da se dogodio nekoliko povreda i manji broj udesa u vezi sa pomenutim problemom. Blokada prenosa kočnice (BTSI) možda neće funkcionisati ispravno ako bude podvrgnuta uslovima visoke temperature u dužem vremenskom periodu, saopštila je kompanija.

Američki mediji prenose da su uglavnom pogođeni kamioneti Dodge Ram 2500 i 3500 napravljeni u periodu 2010-2017, potom Ram 3500, 3500 i 5500 iz perioda 2011-2017, te Ram 1500 izgrađeni u periodu 2009-2017. Opoziv se odnosi na vozila sa menjačem montiranim na upravljački stub. Menjači sa rotacionim biranjem i oni montirani na pod nisu pogođeni ovim kvarom. A iz opoziva su isključena vozila proizvedena posle 31. decembra 2016. FCA je saopštio da će popraviti kvar, te savetovao vozače da aktiviraju parking kočnicu i osiguraju da deca ne ostaju sama u kamionetima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo Giulia i Stelvio opozvani zbog kočnica

 

Alfa_Romeo-Giulia 61.jpg

 

Uz sve bezbednosne sisteme u modernom automobilu, kočnice su i dalje najvažnije na toj listi. Ako one ne rade i nećete imati baš previše pomoći od, recimo, sistema koji vas upozorava da ste prešli u drugu kolovoznu traku. Kada kupite novi automobil sigurno mislite da nećete imati problema sa kočnicama, ali Alfa Romeo Giulia i Stelvio pokazaće vam da to i nije baš tako. Uglavnom, svi modeli italijanske limuzine i SUV-a proizvedeni između 14. i 23. novembra 2017. moraju nazad u garažu.

 

162072-alfa s 1111.jpg

 

Opozvani su zbog greške u kočnicama, odnosno, kočiona tečenost je kontaminirana. Sa popravkama se kreće 8. februara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes u Americi opozvao najbolje od najboljih

 

mercedes m 111111111.jpg

 

Vlasnici svih S klasa u Maybach izdanju, pa i sportskog AMG GT su među opozvanima. Iako opoziv nije obiman po broju opozvanih primeraka, o njemu će se itekako govoriti. Naime, ne dešava se često da u opozivu budu automobili sa cenom debelo preko 100.000 USD. Istina, kraj godine je obeležio Astonov opoziv par hiljada automobila, ali jedan Maybach u opozivu je ipak iznenađenje.

Dakle, opoziv obuhvata 8.700 primeraka modela GLE, GLS i S klase, a kod potonjeg govorimo i o AMG, kao i Maybach S600 primercima, i to proizvedenim od početka prošle godine. Uzrok opoziva nije strašan, ali bi mogao da izazove probleme. Naime, uočen je problem zatvaranja zadnjih levih vrata. Po potrebi će nakon pregleda na svim primercima biti zamenjene brave. Drugi opoziv obuhvata Mercedes GLC, njih 8.134 kojima treba proveriti prednja svetla. A pazite sad ovo, na opoziv idu i 432 primeraka skupocene G klase uključujući i posebno skupo 4x4² izdanje. Kod njih će se poraditi na kočnicama. I konačno na servis će AMG GT, i to sa opcionim Performance sedištima, a kojima je potrebno osvežiti softver upravljanja vazdušni jastucima ili zamena pojedinih segmenata sedišta. Govorimo o deset primeraka. Prema NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) svi opozivi biće pokrenuti ovaj mesec, ali na pojedine delove će se čekati i više od mesec dana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takata opozvala dodatnih 3.3 miliona automobila

 

takata.jpg

 

Skandal sa neispravnim vazdušnim jastucima japanskog proizvođača Takata ni u kom obliku se ne bliži kraju pa će u servise biti pozvano dodatnih 3.3 miliona automobila. Do sada su njihovi neispravni vazdušni jastuci odgovorni za više od 180 povređenih putnika širom sveta, a najmanje 20 ih je poginulo. Ti događaji su gurnuli kompaniju Takata u stečaj. Opozivom je do sada obuhvaćena brojka od neverovatnih 69 miliona vozila, a proizvođači u kojima se nalaze njihovi neispravni vazdušni jastuci su već podigli tužbe vredne desetine milijardi evra. Opozivima su obuhvaćeni modeli Audija, BMW-a, Chryslera, Fiata, Forda, General Motorsa, Jaguara, Land Rovera, Mazde, Mercedesa, Mitsubishija, Nissana, Subarua, Tesle i Toyote.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv za 127.000 Audija

 

audi a6 saj.jpg

 

Ministarstvo saobraćaja Nemačke pozvalo je Audi da povuče 127.000 dizel vozila. Portparolka Svenja Fridrih je rekla da je agencija za motorna vozila ispitivala Audijeve dizel motore napravljene da zadovolje najnoviji standard ''euro 6'' i utvrdila da u uslovima normalne vožnje ''nema redukcije'' štetnih azotovih oksida. Ona je dodala da je 77.600 tih automobila registrovano u Nemačkoj i da su u pitanju modeli A4, A5, A6, A7, A8, Q5, SQ5 i Q7. Audi je saopštio da su automobili već deo dobrovoljne akcije unapređenja performansi emisije štetnih gasova koja obuhavata 850.000 vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aston Martin izdao opoziv za model DB11

 

aston db11 1.jpg

 

Aston Martin je poslednji u nizu proizvođača automobila koji su obuhvaćeni velikim opozivom u vezi Daimlerovih neispravnih komponenti upravljačke osovine, koji mogu prouzrokovati neočekivanu aktivaciju vazdušnih jastuka. Britanski proizvođač sportskih automobila je izdao opoziv za svaki od 3.873 proizvedenih DB11 kupea. Daimler je prošle godine opozvao više od milion Mercedes Benz automobila opremljenih spornim komponentama upravljačke osovine. Nissanov luksuzni sub-brend Infinity je takođe izdao opozive za 17.500 svojih vozila, koja koriste Daimlerove neispravne komponente upravljačke osovine. Neadekvatno uzemljenje u Daimlerovim jedinicama ostavlja kolo podložno elektrostatičnim udarima koji mogu dovesti do iznenadne aktivacije vazdušnih jastuka. Mercedes je zabeležio „nekoliko primera u kojima su vozači pretrpeli manje oguljotine ili masnice“ kao rezultat problema. Iz Aston Martina su izjavili da njihovi kupci još nisu prijavili slične incidente, i dodali da će sva potrebna popravka biti izvršena besplatno i za manje od dva sata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai opoziva 88.000 vozila: Rizik od požara, čak i kada automobil nije upaljen

 

hyundai grandeur 1111.jpg

 

Hyundai povlači skoro 88.000 automobila u Sjedinjenim Američkim Državama jer električni kratki spoj u sistemu protiv blokiranja točkova (ABS) može da izazove požar u prostoru za motor. Povlačenje se odnosi određene modele Sonata iz 2006. godine i Azera od 2006. do 2011. godine. Iz Hyundaija kažu da voda može ući u modul protiv blokiranja kočnica, a koji može da se pregreje i izazove požar čak i kada automobil nije upaljen. Iz kompanije su naveli da će objaviti više detalja za vlasnike automobila. Za sada je prijavljen jedan slučaj pregrevanja modula u Južnoj Koreji i jedan požar u SAD-u, ali u incidentima nije bilo povređenih osoba. Prodavci će ugraditi relej u glavnoj električnoj kutiji kako bi sprečili kratki spoj kada su automobili isključeni. Povlačenje bi trebalo da počne 23. februara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vlasnici Ford Focusa RS moraju u servis

 

ford rs 901.jpg

 

Ford je objavio da je otkrio uzrok problema koji su prijavili brojni vlasnici treće generacije ovog kompaktnog sportskog modela. Simptomi su bili pojava belog dima iz auspuha tokom paljenja, kao i ubrzano trošenje rashladne tečnosti. Problem je u nekoliko zaptivki, koji će vlasnicima biti zamenjene u servisu. Focus RS je ozbiljna zverka, raspolaže sa 345KS, do stotke stiže za 4.7 sekundi uz najveću brzinu od 265 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitsubishi opoziva više od 141.000 vozila

 

80737-mitsubishi asx 3.jpg

 

Mitsubishi je objavio opoziv nekih od svojih najprodavanijih modela u Sjedinjenim Američkim Državama. Povlačenje pokriva nešto više od 141.000 vozila. Među njima SUV Outlander od 2008. do 2012. godine, zatim SUV Outlander Sport od 2011. do 2012, kao i Lancer od 2009. do 2012. i Lancer Sportback od 2010. do 2012. U svim modelima su Mitsubishijevi motori 4B11 i 4B12. Iz kompanije kažu da prirubnica, koja automatski podešava zategnutost kaiša, može da pukne što može dovesti do toga da kaiš olabavi. To može dovesti do pražnjenja akumulatora i zastoja motora. Mitsubishijevi prodavci će besplatno zameniti staru prirubnicu novom poboljšanom verzijom. Povlačenje počinje 27. marta ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitsubishi opozvao 640.000 vozila zbog remena

 

mitsubishi sport 111.jpg

 

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi morao je da opozove 640.000 svojih vozila zbog problema sa remenom. Remen pogonske jedinice zbog određenog defekta može da olabavi i izazove probleme u radu motora, a to dalje može dovesti do udesa. Tačnije, obod koji automatski prilagođava zategnutost remena može da pukne i remen se otkači, usled čega se baterija istroši i to dalje utiče na motor. Proizvođač se obavezao da će problematični deo zameniti unapređenim bez troškova po vlasnike. Problem imaju modeli Outlander 2008-2012, Outlander Sport 2011-2012, Lancer 2009-2012. i Lancer Sportback 2010-2012. Svi pomenuti modeli imaju Mitsubishijev motor 4B11 ili 4B12. Od navedenog broja vozila oko 140.000 je u SAD, a vest je stigla samo nekoliko dana nakon što se kompanija pohvalila sa više od 100.000 prodatih vozila u SAD u 2017.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota u Kini opozvala 182.000 vozila zbog kvara na vazdušnim jastucima

 

toyota levin hev.jpg

 

Zbog kvara na vazdušnim jastucima Toyota je na kineskom tržištu opozvala ukupno 181.797 vozila. Kancelarija za kontrolu kvaliteta u Kini je saopštila da je kvar uočen kod vozila japanskog proizvođača koji su proizvedeni u periodu između maja 2015. i februara 2016. godine. Reč je o modelima New Highlander, Levin, Levin hybrid i Corolla hybrid. Svi kupci imaju pravo na popravku bez nadoknade.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai opoziva skoro 155.000 Sonata u SAD-u

 

hyundai-Sonata-22.jpg

 

Hyundai povlači skoro 155.000 modela Sonata u Sjedinjenim Američkim Državama jer postoji mogućnost da se vazdušni jastuci ne aktiviraju prilikom sudara. Opoziv obuhvata modele Sonate iz 2011. godine. Iz Hyundaija kažu da kratak spoj u kompjuteru za kontrolu vazdušnih jastuka može da zaustavi zatezanje sigurnosnih pojaseva pre nego što dođe do sudara što može da spreči aktiviranje vazdušnih jastuka. Iz kompanije su, prenosi Anadolu Agency (AA), naglasili da još uvek rade na otklanjanju problema, kao i da će povlačenje verovatno početi 20. aprila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai povlači sa tržišta oko 50.000 Santa Fe modela

 

hyundai santa fe 402111.jpg

 

Hyundai je opozvao 43.491 model Santa Fe i Santa Fe Sport sa američkog tržišta zbog veoma ozbiljnog problema. Naime, moguće je da se volan otkači sa letve u toku vožnje. U saopštenju koje je izdala NHTSA navodi se da se volan u ovom modelu može slomiti u toku vožnje. Kao rezultat toga, može doći do odvajanja upravljača od letve volana. U sopštenju proizvođača se navodi da je glavni krivac za ovu situaciju dobavljač, i dodaje se da nijedno drugo vozilo Hyundai ili Genesis nema ovaj problem. Falični Santa Fe modeli su oni koji su se proizveli u periodu između juna i decembra u Južnoj Koreji, kao i Santa Fe Sport koji se proizvodio u fabrici u Alabami od jula do oktobra, i u Džordžiji od avgusta do oktobra prošle godine. Procenjeno je da je ukupno 43.491 jedinica ugroženo ovim problemom, kao i dodatnih 8.456 primeraka u Kanadi.

Na svu sreću, kako navodi Hyundai, niko nije povređen, a nisu zabeležene ni nesreće do kojih je mogao da dovede ovaj problem, ali je jedan klijent iz Amerike prijavio da je njegov volan ''otpao''. Na svu sreću, automobil je bio zaustavljen, a taj čovek je posegnuo za svojim novčanikom, i pritom se oslonio na volan. Vlasnici primeraka sa ovim problemom će biti obavešteni od kompanije sredinom marta, a tehničari će zameniti čitav sistem upravljanja, ako je to neophodno, potpuno besplatno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford povlači čak 1.4 miliona vozila zbog neverovatne greške

 

ford fus 1111.jpg

 

Kako prenosi ''CNN Money'', američki gigant Ford ponovo je u problemima, a sa njim i vlasnici vozila sa znakom ''plavog ovala'', budući da je ovih dana opozvano čak 1.4 miliona vozila, i to zbog zaista ozbiljnog problema! Naime, problem je primećen kod modela Fusion (američki pandan evropskom modelu Mondeo), godišta 2014. do 2018. a lociran je u stubu upravljača, odnosno vijku kojim je pričvršćen volan, za koji se sumnja da može da popusti, nakon čega se može desiti da vozaču volan bukvalno ostane u rukama! Prema dosadašnjim informacijama, već su potvrđene dve saobraćajne nezgode uzrokovane upravo spomenutim problemom, pri čemu je u jednoj došlo i do ozbiljnih povreda učesnika. Pored modela Fusion, ovim opozivom je obuhvaćen i Lincoln MKZ, takođe godišta od 2014. do 2018.

A tu Fordovim mukama nije kraj, jer je američka kompanija najavila opoziv dodatnih 6.000 vozila kod kojih postoji opasnost od izbijanja požara zbog pucanja potisne ploče kvačila. Pomenuti problem primećen je na modelima Focus (od 2013. do 2016.), kao i na Fusionu (od 2013. do 2015.). Na Fordovu sreću u celom ovom skandalu, ovim poslednjim opozivom su, logično, zahvaćena samo vozila sa manuelnim menjačem, koja su u Americi prilično malo zastupljena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai i Kia pod istragom zbog neispravnih vazdušnih jastuka

 

66274-Hyundai Sonata 1.jpg

 

Američka Agencija za bezbednost u saobraćaju je pokrenula istragu nakon izveštaja da se vazdušni jastuci u automobilima Hyundai i Kia nisu aktivirali u trenutku sudara i da su prijavljena četiri smrtna slučaja. U saopštenju Agencije se navodi da je u toku istraga o problemima koji obuhvataju oko 425.000 automobila čiji proizvođači su južnokorejske kompanije. Agencija, takođe, vodi istragu o tome da li sličan problem može da se pojavi i u vozilima drugih proizvođača. Problem je lociran u kratkim spojevima u električnim kolima kompjutera za kontrolu vazdušnih jastuka čiji proizvođač je firma ''ZF-TRV''. Hyundai je 27. februara opozvao skoro 155.000 modela Sonata zbog kvara na vazdušnim jastucima kod kojih je primećen kratki spoj u kompjuterima. Kia koja prodaje slična vozila još nije objavila povlačenje spornih modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I vlasnici Ferrarija 488 moraju na prevremeni servis

 

ferrari 488 gtb schumacher.jpg

 

Američki NHTSA je objavio da će deo vlasnika Ferrarija 488 morati na servis. Zbog mogućnosti da upravljački softver ne prepozna trošenje kočnica i o tome obavesti vlasnika na vreme Ferrari na servis zove vlasnike 40 primeraka modela 488. Opozivom je obuhvaćeno 39 primeraka GTB verzije i jedan Spider, a svi su proizvedeni u periodu od 2. juna do 25. novembra 2015. godine. Vanrednim servisom Ferrari će izvršiti kontrolu automobila i obnoviti softver. S obzirom na to da Ferrari u Americi godišnje proda oko 2.500 automobila, a među njima je 488 najpopularniji, ovo se može okarakterisirati zanemarivom količinom. Ali ipak, nijedan model u svom dosjeu ne voli da ima zabeležen opoziv, a o vlasnicima spornih vozila da i ne govorimo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani povlači sve Huayra BC i Roadster automobile u Americi

 

pagani bc 6.jpg

 

Mislili smo da je povlačenje modela Ferrari 488 jedinstven i redak slučaj. I jeste. Ali ovaj primer je pravo iznenađenje i pokazuje da ni automobili čija cena ima čak sedam cifara nisu imuni na greške. Najnoviji opoziv vozila odnosni se na Pagani Huayra. Preciznije, na modele Huayra BC i Roadster iz 2017. godine. S obzirom da je reč o automobilima koji su prava retkost, opoziv se odnosi na ukupno 16 vozila, koliko ih i ima u Americi. Problem koji je doveo do ove situacije jeste baterija. U izveštaju stoji da baterija ne proizvodi dovoljno energije da se automobil uopšte pokrene ili da nastavi da radi. Rešenje za taj problem još uvek nije pronađeno, i još uvek nema informacija o tome kada će se to desiti.

Ljubitelji super automobila znaju da je reč o vozilima italijanskog proizvođača egzotičnih hiper automobila kojeg je osnovao i na čijem čelu se nalazi Horacio Pagani. Model Huayra je predstavljen 2012. godine kao naslednik modela Zonda. Model Huayra je skoro u potpunosti izrađen od ugljenikovih vlakana i poseduje šestolitarski twin-turbo V12 agregat, a baziran je kao i Aston Martin DB11 na dizajnu kompanije Mercedes-AMG. Originalna verzija je razvijala 720 konjskih snaga. Nakon što je prodato svih 100 primeraka, Pagani je odlučio da kreira još 20 jedinicam Huayra BC kupe koji poseduje isti agregat, s tim što sada on proizvodi 745 konjskih snaga. Roadster varijanta ne samo da je ostala bez krova već njegov agregat proizvodi 754 konjskih snaga.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla opoziva 123.000 Modela S zbog greške

 

98955-Tesla Model S.jpg

 

Tesla opoziva 123.000 vozila najprodavanijeg Modela S zbog problema sa upravljačkim mehanizmom, obavestio je kupce elektronskom poštom kupce proizvođač tih električnih vozila. Povlačenje automobila, najveće koje je do sada izvela kompanija milijardera Elona Muska, odnosi se na modele luksuznih sedana proizvedenih pre aprila 2016. U Tesla su utvrdili da u hladnijem klimatskom okruženju šrafovi na upravljačkom mehanizmu vrlo brzo korodiraju, zbog čega upravljanje vozilom postaje teže. Kompanija je takođe saopštila da nema nikakve opasnosti za vozače i da mogu da nastave sa vožnjom svog automobila. Za sada nema izveštajaa o nesrećema ili povredama koje bi mogle da se povežu sa pomenutom greškom. U utorak su deonice Tesle zabeležile veliki pad nakon što je američka vlada objavila da istražuje prošlonedeljni fatalni sudar u kome je učestovao njihov Model X.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opoziv 123.000 Model S

 

178378-tesla x 1.jpg

 

Američka kompanija Tesla Motors prolazi kroz zaista težak period u poslovanju, jer ne samo da novi Model 3 kasni, već je opozvano čak 123.000 primeraka Tesla S zbog ozbiljne greške, a ovih dana, jedan Tesla X je imao fatalni udes dok je vozilo bilo u režimu autonomne vožnje. Da je kompanija Tesla Motors u ozbiljnim finansijskim problemima, sve se češće može čuti iz dobro obaveštenih izvora, koji najavljuju čak i problematičnu budućnost ovog pionira u serijskoj proizvodnji električnih vozila, imajući u vidu veliko kašnjenje Model 3. Protekle nedelje, kompanija je najavila opoziv čak 123.000 primeraka Model S zbog greške u ''šrafu'' kojim je volan pričvršćen za stub upravljača, nešto slično što je nedavno obelodanio i Ford za neke svoje modele, a što se sigurno neće dobro odraziti na dalju prodaju ovog modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo Stelvio ima problema sa prtljažnikom, određen broj se povlači sa tržišta

 

162074-alfa s 2.jpg

 

Sa italijanskim dizajnom i legendarnom značkom, Alfa Romeo Stelvio predstavlja pravu alternativu ostatku krosover modela na tržištu.

Sa tržišta u SAD se povlači 12.595 primeraka ovog modela. Problem zbog kojeg se ovaj automobil povlači sa tržišta jeste taj što se prtljažnik može otvoriti dok je vozilo u pokretu, iako samo pri malim brzinama. Po svemu sudeći problem je u elektrici, odnosno, kada pada kiša, voda prodire do žica, te se javlja spoj koji dovodi do otvaranja vrata prtljažnika. Drugi problem zbog kojeg se ovaj model povlači sa tržišta se nalazi na drugom kraju vozila, a takođe zbog vode, odnosno, vlage. Kada vlaga ili voda prodre u kontrolni modul, vitalne funkcije kao što su osvetljenje i brisači, prestaju da rade.

Kako bi popravila oba problema, FCA grupacija će ojačati gume koje sprečavaju vodu i vlagu da prodre unutar vozila. Naime, prema informacijama o prodaji vozila FCA grupacije, do kraja marta prodato je svega 5.374 Stelvio modela na američkom tržištu. To je polovina od broja vozila koja se povlače sa tržišta. Ovo nije prvi put da se Stelvio povlači sa tržišta u SAD. Naime, nekoliko primeraka tog modela, kao i modela Giulia je povučeno sa tržišta zbog tečnosti za kočnice koja je bila lošeg kvaliteta.

 

kompletno na - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...