Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
ljuba.b

Punto JTD / HGT - ugradnja tempomata?

Recommended Posts

...da li je moguće ugraditi na puntu 2003 jtd, pošto sam navikao na tempomat na drugim kolima kada sa puntom putujem sav se ukočim. Gas je elektronski( nije sajla) šta bi sve trebalo dodati , da li postoji izvučena instalacija i da li je nekom pošlo za rukom da ugradi tempomat?

Tempomat je mnogo opasna stvar jer nemaš prvu kontrolu gasa. Naravno da je sve moguće ugraditi,

međutim ovde ne bi imao pravu automatiku. Kod Punta gas ide na dupli reostat (dupli radi bezbednosti)

te bi ovde mogao samo da izvedeš ručni gas na neki potenciometar što i nije nešto.

Evi ti šema tog detalja - reostat gasa je B138

cDyaA.jpg

Ako ne postoji fabricko rešenje tipa džek na džek ili neko ne radi u servisu, sam se ne bi zezao sa tim stvarima a možda bi završio sa spaljenim automobilom.

Da li postoji fabrički punto sa tempomatom?

U skoro svaki fiatov auto se tempomat može ugraditi, pošto postoje predviđeni pinovi na ECU-u za tu funkciju. Ne radi se to preko potenciometra gasa. Evo vam pinovi za stila. Ja sam kod mene u stila ugradio tempomat i radi savršeno.

Pinovi na komandi tempomata

Pin 1 (Green) RESUME

Pin 6 (Orange/White) SPEED -VE

Pin 5 (Orange/Black) SPEED +VE

Pin 4 (Violet) ON/OFF

1.2 16V

Pin 58 ------> Pin 4

Pin 41 ------> Pin 1

Pin 08 ------> Pin 5

Pin 09 ------> Pin 6

1.6 16V

Pin 33 ------> Pin 4

Pin 17 ------> Pin 1

Pin 41 ------> Pin 5

Pin 21 ------> Pin 6

1.8 16V

Pin 57 ------> Pin 4

Pin 23 ------> Pin 1

Pin 53 ------> Pin 5

Pin 31 ------> Pin 6

2.4 20V

Pin 10 ------> Pin 4

Pin 42 ------> Pin 1

Pin 58 ------> Pin 5

Pin 43 ------> Pin 6

1.9 JTD

Pin 53 ------> Pin 4

Pin 55 ------> Pin 1

Pin 56 ------> Pin 5

Pin 57 ------> Pin 6

U Multiplu takođe ne može. Nije predviđeno u ECU. Postoji već tema o ugradnji tempomata na ovom forumu. Ja sam istražio sve i ne može na taj prosti način, jer nema podrške... pa sam odustao. Za Stilo je druga priča. Tu ide lako posebno ako su izvodi dovedeni do stuba upravljača. Onda treba samo džojstik nabaviti.

Sad ste me izbedačili, nadao sam se da može nešto plug&play kao kod stila, ili neko u servisu da odradi za sat-dva.

Druga korisna opcija kojoj sam se nadao je limiter, da te upozori ka pređeš zadatu brzinu.

Ovako cilga na gas pa dok nas murija ne zaustavi.

U skoro svaki fiatov auto se tempomat može ugraditi, pošto postoje predviđeni pinovi na ECU-u za tu funkciju. Ne radi se to preko potenciometra gasa. Evo vam pinovi za stila. Ja sam kod mene u stila ugradio tempomat i radi savršeno.

Pinovi na komandi tempomata

Pin 1 (Green) RESUME

Pin 6 (Orange/White) SPEED -VE

Pin 5 (Orange/Black) SPEED +VE

Pin 4 (Violet) ON/OFF

1.2 16V

Pin 58 ------> Pin 4

Pin 41 ------> Pin 1

Pin 08 ------> Pin 5

Pin 09 ------> Pin 6

1.6 16V

Pin 33 ------> Pin 4

Pin 17 ------> Pin 1

Pin 41 ------> Pin 5

Pin 21 ------> Pin 6

1.8 16V

Pin 57 ------> Pin 4

Pin 23 ------> Pin 1

Pin 53 ------> Pin 5

Pin 31 ------> Pin 6

2.4 20V

Pin 10 ------> Pin 4

Pin 42 ------> Pin 1

Pin 58 ------> Pin 5

Pin 43 ------> Pin 6

1.9 JTD

Pin 53 ------> Pin 4

Pin 55 ------> Pin 1

Pin 56 ------> Pin 5

Pin 57 ------> Pin 6

jel imash za alfu 156jtd da lije isto ko kod fiata 1.9 jtd

Pozdrav svima.

Htio bih da podijelim iskustva sa vama. Ja sam ponosni vlasnik Punta 1.9 JTD Sporting 63KW, a moj kolega ponosni vlasnik Libre 1.9 JTD 86KW.

Po svemu sto smo saznali na ovome topiku, uspjeli smo u libru ugradili tempomat. Prikljucak za tempomat smo pronasli kod volana i spojili zice na 12V, + i - (56. pin na kompjuteru i 57. pin). 12V je spojeno na upaljac, a + i - na prekidac koji je klik-klak gore i dole, a u sredinu se sam vraca .....

Nebitno. Pratite upustva na ovom topiku i rijesicete tempomat na libri. Ako bude potrebno, nacrtacu neku semu (mozda smo nesto i sami skontali, ne znam, znam da smo dugo sve citali i studirali pa onda uradili).

Na puntu nema kablova pa smo ih izvukli iz kompjutera u kabinu. Medjutim na puntu tempomat ne radi! Jedino logicno rjesenje je da u puntu nedostaje dio mape koji je zaduzen za tempomat ...

jbg. nista od tempomata na puntu. Sada razmisljam o onome rucnom gasu na nekom potenciometru (nesto slicno kao za osobe sa posebnim potrebama) i mislim da je to jedina alternativa za tempomat na puntu.

Jeste provjerili senzore na kvacilu, ako on ne radi ili kontakt sa pedale kocnice nece raditi ni tempomat. Isto razmisljam staviti na svog punta jtd. Nisam nasao da je netko to uspio. Nasao sam negdje na netu ds je netko uspio na bravu mk1 jtd. Vjerujem da na puntu nije nista drugacije. Samo treba skuziti kako.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk 4 Beta

Pozdrav svima...kako se moze doci do ovog momka sto ugradjuje tempomat? Hocu na puntu 1.9jtd 2001 da ugradim ali ne znam kako da dodjem do njega?! Ako ima neko broj mobilnog ili sta vec, bio bih mu zahvalan  :smoke:​  Hvala unapred...