Jump to content
FAS Goran
Damjanović

FIAT AUTOMOBILI 1.

Recommended Posts

U nastupajućem periodu namera nam je da svim vlasnicima FIAT-ovih vozila a i onima koji to nisu, skrenemo pažnju na opšti razvoj naprave za prevoz kao što je "automobil", sa posebnim osvrtom na vozila ovog italijanskog proizvodjača koji datumom svog osnivanja, brojem proizvedenih modela, kao i raznovrsnošću asortimana, a posebno tehničkim inovacijama koje su primenjivane kako kod FIAT-a, tako i širom sveta kod konkurentskih proizvodjača svakako zavredjuju da budu posebna tema. Svakako, prvo poglavlje ovog serijala biće namenjeno najstarijem italijanskom proizvodjaču, po kome naš Klub i nosi naziv, a potom će slediti i Lanča. Usled obimnosti gradje i materijala tekst je do krajnosti redukovan, a poglavlja su podeljena tako da čitaoca ne dovedu u pitanje da li je u pitanju udžbenik ili običan informator, već logičnim postupkom vode do naših savremenih vozila i onih vozila čiji bi želeli da budemo vlasnici. Tekstom i slikama su obrađivani samo seriski proizvedeni putnički automobili, dok će o sportskim vozilima i prototipovima biti reči u posebnim temama. Posebna tema će biti i komparativni pregled fiatovih modela u odnosu na konkurentske modele, uspešnost na tržištu, iskustva vlasnika i slično.

Sada će mo da počnemo: "JOŠ SU STARI EGIPĆANI ZNALI ZA TOČAK"....E, nećemo tako. Odvelo bi nas daleko. Počećemo od vozila koje volimo i nacije koja nam je po mnogočemu bliska: Italijanima.

Nacija sa ogromnom tradicijom (istorija, kultura), zamešateljstvo starih Rimljana, doseljenika, starosedelaca Etruraca... rezultovala je finalnim genetskim proizvodom: ITALIJANIMA. Narod vesele naravi i mediteranskog temperamenta, sa stalnom potrebom uživanja u životu i sklonosti za takmičenjem samih sa sobom i celim svetom. Vrlo ponosni na svoje izume i skloni da svemu daju atribut perfekcije: nikad za auto neće reći "vetura" (vozilo), nego machina, ili još češće machina sportiva (belezza, furiosa...). Mada će je zaboraviti odmah kada neki mehaničar bude napravio nešto savršenije i efikasnije i dati joj prefiks "snažnije" (fortisima, belisima - ili samo GRANDE!). Okolnošću da je ceo region poprilično deficitaran prirodnim resursima (ugalj, drvo, gvoždje, bakar...) osnove privrednih delatnosti su pirinač, masline, groždje, stočarstvo), ali želja za slobodom kretanja i postizanjem najviših standarda u domenu čovekove pokretljivosti doveli su do proizvoda koji i dan današnji opstaju na tržištu i čine etalon u svojoj klasi:

1. bicikli: Colnago (neprevazidjen trkački bicikl), Bianchi, Legnano

2. Motorcikl: Ducati, Aprilia, Moto Guzzi, Laverda, Aermachi...

3. Automobili: Ferari, Maserati, Lamborghini, Paghani, Iso ....

Počećemo od početaka automotizacije, (engl.reč) kada su kočije sa konjima bile zamenjene napravom koja ide sama: opremljena motorom na benzin: KARL BENZ! Inženjer koji je shvatio da snagu konja može da zameni benzinskim motorom, napravio je nešto slično kao i vozilo vučeno konjem: AUTOMOBIL. (sam se kreće)

Naravno, našim komšijama (Italijanima) nije trebalo ni nekoliko godina da naprave vozilo koje će biti i brže i efikasnije od Bencovog samohodnog vozila: POČEĆE PROIZVODNJU FIATA-.

Možda je najbolji primer za sklonost prema lepotama života i vozilima fragment iz filma AMARCORD, velikog italijanskog režisera (možda i najvećeg) F. Felinija...

Pogledajte sekvencu filma do kraja, mnogo što šta će biti jasnije - odakle nam automobili "sa dušom"!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...