Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
chikavili

Svecano otvaranje najvise zgrade na svetu 04.01.2010.

Recommended Posts

Ortak bio juce na otvaranju, ali nije bilo sanse da pridje blize koliko je ljudi bilo. Poslao mi jutros ove fotke:

1PdLiS.jpg 1PdNO0.jpg 1PdQi9.jpg 1PdSNi.jpg 1PdVhr.jpg 1PdXMA.jpg

Inace, kuriozitet u vezi imena zgrade, koja se do juce zvala Burj Dubai, a sada je zvanican naziv Burj Khalifa - naime, Abu Dhabi je izasao u susret Dubai-u, pokrivsi ogromna dugovanja koja su ovi imali i samim tim su maltene postali vlasnici nekih "delova" Dubai-a, medju kojima je i "Downtown Burj Khalifa" u kom se nalazi i ovaj monstrum, pa je i ime promenjeno.

Inace, zgrada je ukupno visoka 828m (sa antenama) i oborila je desetak (i vise) svetskih rekorda. Nadmasila je za 320m dosadasnju najvisu zgradu i za oko 200m dosada najvisu gradjevinu, 50 spratova vise od nekadasnjeg WTC-a... itd. Unutra se nalazi i najbrzi lift na svetu (64km/h). Glavni izvodjac radova je bio Samsung, sa jos nekolicinom manjih izvodjaca.

Evo i snimka sa otvaranja:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludi kao i uvek... Mogu samo zamisliti pogled sa najviseg sprata...

Koliko li je miliona potroseno samo na pirotehnicka sredstva...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma hajde to, nego, cuo sam da je oko 500.000$ potroseno na uniforme osoblja i druge stvari na kojima je izvezen amblem "Burj Dubai" i to ce sve morati sada da se menja, a da ne razmisljamo o milionima majica, kapa i suvenira vec proizvedenih sa natpisom "Burj Dubai" :D

Ortak otisao danas na 125. sprat, pa ocekujem neke zanimljive fotke :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko se danas više ne zeza za takvim konstruktivnim egzibicionizom iz prostog razloga - što se ne isplati. Bez sumnje zgrada pretstavlja u svetu u kojem egzistira dominaciju moći, monetarni kapacitet...ali od svega opisuje karakter vladajuće strukture, bolje rečeno nenog samog vrha. Da bi se ovakav tehnički monstrum realizovao mnogošto-šta je moralo da "padne za slobodu", od najbanalnije činjenica da je na mesto izgradjenih 350.000 m2 moglo da se izvede bar 10 x više, i to sa zgradama visine 85 metara, sa prosečnom spratnošću od 25-30 spratova, praktično čitav ultramoderni kvart koji bi umnogome bio interesantniji od jedne besmislene šipke dignute nebu pod oblake. Da muka bude još gora, zgrada praktično u prvih 10-tak spratova zbog strahovitih ukrućenja radi horizontalnih pomeranja nema nikakvog sadržaja sem liftovskog centralnog grotla!.

Spratnost je više nego skromna: na toliku visinu ima samo 160 spratova!! Ukoliko uzmete u obzir da je prosečna visina sprata 3.5 m (pod-pod) ispostavlja se da je antenu otišlo sigurno više od 100 metara, na prizemna ukrućenja preko 50 metara, a da prvi sprat počinje negde na 50-tom metru, a da zgrada svakako ima i dvadestak "mrtvih" spratova koji pretstavljaju horizontalne čelične spregove kroz koje prolaze samo liftovi.

Tehničke etaže i klima sobe su verovatno na svakih 10-tak spratova.... Protivpožarni uredjaji sistemi za informacije vazduhoplovima takodje poseban problem... Ma užas jedan (besmisleni)

I na kraju, može da se desi da Vilijev drugar na 125-om spratu, odnosno na visini od oko 500 ili 600 metara iznad zemlje - ne vidi ništa! Na pogled će mu uticati vlažnost vazduha, oblačnost, a ugodjaj vidika remetiće mu i još jedna pojava: sigurna amplituda zgrade od najmanje nekoliko metara levo-desno, jer do sada ni jedan objekat viši od 100 metara nije bio imun na ovu pojavu. Jednostavno zgrade ovolike visine moraju da se klate. Ukoliko ne- nešto ne valja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sležem se. Građevina je zaista impresivna ali je to puka demonstracija moći i bahatosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ortak otisao danas na 125. sprat, pa ocekujem neke zanimljive fotke :)

Hehe, ladno ga fotografisali juce i izasao na naslovnoj strani lokalnih novina :D

(a provalite naslov iznad fotke, koji inace nema veze sa fotkom, ali mogao bi neko svasta da pomisli ;))

Zy77r.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...