Jump to content
FAS Goran
Visconti

Punto mk.2 Sporting 1.2 16v - menjač

Recommended Posts

Pa nisam opet išao do majstora, otići ću do Gorana opet, ali sad nemam para, kad budem imao jedno 200+ eur luft da dam za auto otići ću odmah, do tad teram po gradu, ne idem daleko i držim fige prekrštene :crybaby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako sam ih i ja držao prekrštene dok nije pukao ležaj spojničke i razleteo se po menjaču. U gradskoj vožnji pri kretanju na semaforu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poz,Histerika!Kakav si ti imao problem sa kolima?Da li je i tebi trzao u leru kao da motor trgne?Objasni nam sta ti se desavalo dok nije pukao ležaj spojničke i razleteo se po menjaču. :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo mene opet, puntić u poslednjih godinu dana pravi probleme, mada ne pravi ih on toliko koliko pravi moj dosadašnji majstor. Naime, kada sam otišao na zamenu kočnica ( i tu mi je pogrešio pločice, pa me Viktor iz AP sporta izvukao ) reče čovek da je lamela za menjanje, prethodna je stavljena 30000 kilometara ranije, ona iz AP sporta, i sad je radila, samo kad je hladan nije htela baš da povuče uzbrdo. JA mu rekoh menjaj ceo set, joj, radio je on to do sad 100 puta, samo lamela itd....... i pre mesec dana zameni mi samo lamelu, odmah potom se čulo škripanje pri kretanju u prvoj i drugoj brzioni, reče čovek naleći će, i ok pre neki dan škipanje prekine, ali sada ručica menjača teže ulazi u brzinu, mislim uđe ona, ali treba malko veća sila nego ranije. Nađoh ovde da to može da bude i do sajli, kako da proverim da li je do sajli ili moram da stavim ceo set, i ako ipak treba ceo set koji predlažete, nađoh da ima LUK, SASCH i Valeo ( original jeste original, ali mi je skup, bio je 13000 na popustu, ali popust je prošao ):

Hvala unapred svimforumašima koji mi daju odgovor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za početak u garage unesi koji tačno auto voziš ;) Za moj 1.2 16V je Valeo set nešto preko 5000 dinara...tako da se i ne isplati menjati samo lamelu, ne znam ni gde se to kupuje samo lamela iskreno :)

Za sajle nek ti odgovori neko ko zna bolje, imaš ovde negde i temu kako je čovek sam menjao sajle pa potraži malo, mislim da je u Uradi sam odeljku.

Ja u utorak idem kod Gorana pa vam javljam šta je bilo :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na opštenarodno zadovoljstvo, kod mene je u pitanju bila "glupost" a to je nosač motora kod menjača tj nosač menjača :thumbsup:

Vibracije su bile takve da je menjač verovatno grebao o karoseriju pa se to pri većim brzinama i višim frekvencijama oscilacije čulo kao zviždanje :thumbup:

I ja sam sumnjao da je i nešto sa nekim nosačem zbog brundanja u mestu i pri paljenju, ali sam mislio da je to sve nekako povezano, a ispostavilo se da je samo to...tresla se gora, rodio se miš :D

Edited by Oktopod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav narode.

Od skora sam vlasnik Punta 1.2 16v sporting 2002g. Posto pisem ovde, naravno imam i ja problem sa kvacilom. Nisam ni znao da imam dok jedan moj prijatelj nije provozao auto (posto sam presao sa Corse B '97 1.4, ovaj auto mi se cinio kao raketa). Kaze tvrdo ti je kvacilo i vidis (sibne gas) ne vuce bas najbolje. Dakle to je problem, tvrdo kvacilo dosta, motor se cuje dosta kad ode u vise obrtaje, a ne vuce toliko koliko se cuje i manji problem sa prebacivanjem u drugu brzinu (zakrci menjac u nekih 50-60% slucajeva).

Sta mi je ciniti? Menjanje seta (korpa, lamela i druk)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sve ne mora ništa da znači...

Na nekim setovima je korpa tvrda. Promenio sam 4, uvek Valeo, nekad je meko nekad je tvrdo.

Drugo, to što ti auto ne vuče je diskutabilno. Loše gorivo, loš dovod vazduha, prljave dizne, filter vazduha i 101 druga stvar. Bitno je da tebi lamela ne proklizava, znači nije da dodaš gas naglo, obrtaji odu na 5000 a niš ne vuče?

Ako se motor dosta čuje, onda ti je možda otišao nosač motora, pa se čuje to brujanje a ne motor.

To sa ubacivanjem u drugu je isto možda normalno, ili je nešto do menjača, krčalo bi ti u svaku da je do kvačila.

Ja mislim da je bolje da ga provoza neki dobar majstor pre nego se upustiš u skupe opravke :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da napisem sta je radjeno od servisa otkako je auto dosao u Srbiju (uvezen iz Italije)

Zamena ulja

Filter ulja

Leva spona

Leva manzetna homozgloba

Sajla rucne

Zamenjeni hladnja i termostat

Ociscenja klapna gasa

Desni homozglob zamenjena

Donji nosac motora

Nosac menjaca

Ovo je sve sredio covek kad je dovezao auto (tako stoji u servisnoj knjizici). Covek me ne bi farbao sigurno, poznajem ga 6-7 godina. Tako da ako on kaze da je to radjeno, verujem mu 100%.

Inace sam i ja svakako za to da neko strucniji provoza auto i zakljuci da li ima boljki ili ne posto ja zaista nisam kompetentan i ne razumem se puno u te stvari (osnove znam, dalje od toga ni makac, ali ucim :) ). Problem je sto u mom okruzenju gotovo nemoguce naci coveka koji ce ti zaista reci sta je i kako je. Sto se tice nosaca motora, ne verujem da je do njega. Auto ne proizvodi nikakvu "fizicku" buku, nista ne tandrce ne klapara... Kad se da gas, samo rezi (onako sportski :D).

U svakom slucaju, hvala puno na odgovoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Kaze tvrdo ti je kvacilo i vidis (sibne gas) ne vuce bas najbolje.

Kao što Oktopod već reče...problem postoji samo ako ti obrtaji skoče, a ubrzanja nema. To vuče li baš najbolje ili ne zavisi od onoga što onaj koji daje po gasu očekuje. Imaš 1.2 motor, ne 4.2 :thumbup:

motor se cuje dosta kad ode u vise obrtaje...

Normalno i treba da se čuje. :thumbup:

Prvo ti proveri imaš li uopšte problem bilo koje vrste sa automobilom. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ja sam mislio da nemam. Onda se pojavilo par prijatelja koji su rekli ne valja ti ovo, ne valja ovo... A ja ih gledam kao moja sedamnaestomesecna cerka kad pokusvam da joj objasnim da je napravila neku glupost :D Meni jedino sto smeta na kolima su farovi. Sutra cu kupiti druge sijalice (nadam se da je do njih) pa se nadam da ce se po tom pitanju stvari poboljsati.

Malo sam off topic-ovao. Ne znamerite. Gnjavicu vas jos verovatno oko drugih stvari kad iskrsnu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Farovi pogledaj da li su matirani, ako jesu imaš temu o poliranju, potraži da ne trujemo ovu..inače su na puntu jako slaba oborena svetla, ništa nećeš dobiti promenom sijalica, možda nezntatno..

A zvuk motora je teško oceniti zbog lošeg mikrofona na mobilnim tj aparatima, meni zvuči da tu ništa ne fali :)

I sve ostalo što ti neshaoct reče :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo menjao sam kvačilo, stavljeno je Sachs, mekano je ko bebina guza, sve pohvale :thumbsup:

Međutim, čuje mi se hučanje neko iz menjača valjda kad vozim pod opterećenjem, znači 2000-2500 obrtaja, to se pre znalo da čuje ali jako tiho i ponekad, sad se čuje baš onako primetno...daš gas pa pustiš pa daš pa pustiš, tačno se čuje ta huka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima reko da pitam ako je neko imao slican problem,u pitanju je Punto 1.2 16v sporting 2002 god,imam problem sa saltanjem iz 3 u 2 brzinu nailazim na otpor u menjacu dok maltene skroz ne usporim vozilo,da napomenem da sam stavio nov set kvacila i promenio ulje u menjacu,dal je mozda nosac problem posto mi je majstor rekao da bi trebalo da ga zamenim....pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da nema veze sa nosacem,to je ili do menjaca,ili ti je majstor nesto zeznuo prilikom vracanja.

Kad prebacujes iz druge u trecu,sve je normalno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj ti je savet da odes kod tog majstora,koji ti je radio korpu,lamelu i druk lezaj i da mu reklamiras. Ako nisi imao tu situaciju pre zamene,garant je nesto zeznuo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...