Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Online Alcotest / Digitalni alkohol tester - vredi li ili ne?

Recommended Posts

Vidim, na kineskim maloprodajnim sajtovima ima da se kupe mali digitalni alkotesteri. Imah ih od 2 - 3 €. Kapiram da preciznost nije kao kod onih profi policijskih, ali neki put bar približna vrednost dosta govori: sesti za volan ili odustati.

 

Ima li neko iskustva sa ovim ?

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiti, napiti se, probati, naći najbližu policijsku patrolu i uporediti :)

Najbolje ne piti i sjedati za volan uopšte ali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ne vredi rizika...odnosno, ako popijes jedno pivo, dva deci vina, jednu ljutu itd. pa jos i prodje malo vremena dobar si i miran najverovatnije...A ako popijes vise (slave, preslave, rodjendani...) i cekas da se treznis i prodje neko vreme, puhnes u to malo cudo, pokaze da si ispod 0.3 mislim da nije nikakva ali bas nikakva sigurnost da ce i na policijskom biti tako.

Ne mozes mu verovati, sta god da pokaze hocu da kazem...ja na to gledam kao na igracku neku

 

Edited by milutin-NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi bitno je i vreme kad si pio.

Evo, meni se pre oko mesec dana deslilo da sam popio dva piva, u vremenskom intervalu od dva sata, uz neko malo meze. Zaustave me i duvao. Šta misliš, koliko sam naduvao ?

 

Ali dobro, nisam hteo da ovo bude glavna rasprava. Mislio sam da čujem iskustva od nekog ko već ima ovakav uređaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

0 si duvao. Alkohol ispari na sa vreme 0.12promila, bez neke aktivnosti, a ako igras, mezis, pusis cigare za sat vreme ga nema pivo 0.5l, ni kap. Uzmi jedi grozdje pa duvaj da vidis kako ces da prodjes, ili rum kasato cokoladice :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok naduvas 0.2 i puste te. Neko te udari i on je kriv, naravno dok ti ne naduvas tih 0.2 i sve pada u vodu. Treba gledati i tu drugu stranu kad vec hoces da vozis u granicama "normalne" alkoholisanosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro sam na eBay-u kupio tu jeftinu varijantu. Evo kako izgleda  http://www.ebay.com/itm/Detector-de-Alcohol-ALCOHOLIMETRO-Llavero-LCD-Pantalla-/360721272552?

Ne znam koliko je tačan, ne djeluje pouzdano. Prosli vikend mi je taj alkometar pokazao 0,05 a popio sam dvije čaše jakog crnog vina. Nije mi bilo svejedno, ali sjeo sam u kola i nakon par minuta (ispod mostarske petlje) su me zaustavili neki mladi saobraćajci. Kako je bio mrak i kako je taj klinac imao rukavice, nisam ni duvao u vazduh kao što je tražio, samo sam naduvao obraze. Momak nije ni primjetio, gledao je u kola iza i naravno uređaj za detekciju alkohola nije pokazao da sam pio i nisao išao na sledeći uređaj gdje kontrolišu nivo alkohola u krvi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li će se uvesti zakonska obaveza ugradnje sistema protiv pijanih vozača?

 

132409-alkohol 01.jpg

 

Elektrifikacija i bezbednost su dva prioriteta autoindustrije u bliskoj budućnosti. A kad je Amerika u pitanju, Bajdena čeka još jedan potpis kojim bi milijarde dolara otišle u smeru podsticanja električnih vozila.

 

Međutim, nova zakonska regulativa o okviru infrastrukturnog paketa nije isključivo vezana za elektrifikaciju kad je u pitanju autoindustrija. Kako ističe The Washington Post, predlog zakona ide u smeru smanjenja učestalosti vožnje pod uticajem alkohola. Na američkim putevima alkohol je uzrok trećine saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Osiguravajući institut za drumsku bezbednost (IIHS) procenjuje da bi nove tehnologije namenjene sprečavanju vožnje pod uticajem alkohola mogle godišnje da spasu 9400 ljudskih života, i to samo na američkim putevima. Upravo zato zakon kaže da ''napredni sistem sa tehnologijom detekcije alkohola mora da bude deo standardne opreme u svim novim putničkim motornim vozilima''.

 

A ti novi sistemi će biti pasivni i samo će nadzirati ponašanje vozača u saobraćaju i na osnovu toga procenjivati sposobnost vozača za vožnju. Ostaje mogućnost i da mogu da detektuju količinu alkohola u krvi. Ako sistem detektuje po pitanju konzumacije alkohola sumnjivog vozača, ograničiće mogućnost upravljanja automobilom. Poznato je i kada bi ta odluka trebalo da stupi na snagu. Proizvođačima automobila će se dati tri godine vremena za privikavanje. Pritom se ostavlja prostor i da se sprovođenje zakona odloži za sledeću deceniju. U svakom slučaju, najraniji rok za implementaciju zakona je 2026. godina.

 

Kada je u pitanju Evropa, za sada još uvek nema konkretnog predloga koji bi dobio zakonski okvir. Trenutno se radi na tehnologijama koje mogu detektovati vozača pod uticajem alkohola ili nekih drugih opijata, i to snimanjem zenice oka te praćenjem gestova i načina upravljanja vozilom. Međutim, realno je očekivati da uz obilje opreme koje su automobili dobili poslednjih godina dobiju i sistem koji bi sprečavao upravljanje vozilom pod uticajem alkohola.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...