podvarak 1 Posted December 27, 2009 Sve je pocelo pre nekih mesec dana, kad sam i krenuo s narucivanjem delova s ibeja i raznih eshopova. Prvi je stigao monitor pa se i krenulo lagano s izradom maske. U pitanju je 7" TFT monitor sa touchscreenom:Kompletno pakovanje u kutiji sa svim mogucim kablovima, adapterima i ostalimDobra stvar je sto sam monitor ima svoju malu doznu i konektore pa se lako moze skinutiPlaniran je da se postavi umesto HU i ona dva venta ispod, da se skine maska i malo modifikuje. Nakon modifikacije maske zalepio sam blendu acryfixom. i uzeo mere za doznuIsta slika al sa ubacenim monitoromOnda su poceli radovi sa fiberglasom. Prvo sam isekao od stirodura kocku velicine monitora, oblozio je folijom i stavio umesto monitora, da je ne zacementiram slucajno Pozadi sam dodao dva mala parceta stirodura da popune rupuNabacio dve ruke fiberglasa i cekao da se osusi pa da nastavim dalje sa smirglanjem i fibergitomOnda je palo smirglanje (bese to onaj dan kad je bilo -11 a i vise ) i spremanje polako za fibergit.Proba u kolimaI nakon susenja gitovanje i smirglanje, pa i prve probe kako ce sve da izgledaPosle toga usledio je spric git i farbanje. Pre spric gita morao sam da predjem jednu ruku finim nitro gitom, da popunim sve sitne rupice ostale od fibera. Nakon toga vodena 400 pa spric git.U medjuvremenu je stiglo i napajanje (M3-ATX 125W). Napajanje nije bas jeftino i moglo je da se prodje i sa slabijim varijantama ali zbog nekih korisnih stvari odlucih da izbrojim koji evar vise i uzmem ovo. Najzanimljivije je to sto napajanje kontrolise ukljuc/iskljuc racunara kad se pale odnosno gase kola i to sto ulazni napon moze da varira od 6V do 24V, sto znaci da moze da prezivi bez problema verglanje i paljenje auta. Ako se kojim slucajem komp koristi dok je auto ugasen i napon padne ispod 11V komp se gasi sam da se ne bi ispraznio akumulator. Posle toga maska je bila gotova i zadovoljan sam kako je sve ispalo na kraju, s obzirom da se prvi put upustam u tako nesto. Najvise sam se plasio da ne bude glatka i glossy i samim tim odskace od ostatka table. Na slikama se vidi da je prilicno gruba povrsina jer nisam smirglao spric-git. Ofarbana je crnim mat sprejem i hrapava je kao i ostatak table. U medjuvremenu stigli su svi naruceni delovi:- Intel® Desktop Board D945GCLF2D with integrated Intel® Atom™ processor- WD 250GB SATA 2.5" 8MB 5400rpm- Kingston 2GB DDR2 800Sutradan se krenlo sa zavrsnim radovima koji su trajali do kasno u noc, tj jutro Evo par slika sa same montaze:Ploca i hddMalo SONY pojacalo zaduzeno za zvucnike XM-2042 4x20W RMS. Kasnije je ofarbano je u crno i stavljeno pozadi u gepek, u desni cosak.Ploca je prvobitno planirana da se ubaci u spec. kuciste, zajedno sa ostalim delovima, i stavi u gepek. Medjutim, slucajnom probom ustanovilo se da savrseno odgovara odmah iza monitora. Taman ima mesta koliko treba i za nju i za sve kablove. Idealna lokacija za sve one koji planiraju da se igraju na slican nacin ... Na slici se vidi kako je upakovana na mestuFinalni produkt Windows XP bootscreen (malo mutno jbg)I youtube klip gde se vidi kako sve sljaka Kao OS sam stavio xp pro sp3 i Centrafuse kao frontend. Cold boot traje oko minut kao sto se moze videti al kasnije sam namestio da se koristi hibernacija a ne shutdown pa je taj period smanjen na 30sec i manje. Uskoro stize usb gps prijemnik, usb bluetooth adapter zbog handsfree-a, usb wifi i jos neke sitnice ....Zanimljiva stvar za sve one koji dosta vremena provode u kolima. Toplo preporucujem svima umesto onih kineskih 2din sistema od 900eur i vise. Konacna cifra za sve ovo od pocetka do kraja je negde oko 470eur. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Manfred 2 Posted December 27, 2009 Lepo si sve to izveo, svaka cast...Interesuje me kako se sprecava kradja u ovom slucaju?Da li si ga povezao na OBD da mozes pratis parametre?Kako si povezao sa audio sistemom u kolima? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Punto Abarth 18 Posted December 27, 2009 svaka cast na trudu i pedantnosti, extra zabava komp u kolima.Dve primedbe: malo mi je suvise chunky sve ovo oko monitora, bas bode oci. Druga stvar... Hard. Kapiram zasto, ali bas si ga napakovao sa izolacijom. Valjda se nece pregrevati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martin 827 Posted December 27, 2009 Podvarak, svaka čast na trudu. Mislim da je ispalo ekstra!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted December 27, 2009 Extra odradjeno, stvarno svaka cast. Quote Share this post Link to post Share on other sites
podvarak 1 Posted December 27, 2009 Lepo si sve to izveo, svaka cast...Interesuje me kako se sprecava kradja u ovom slucaju?Da li si ga povezao na OBD da mozes pratis parametre?Kako si povezao sa audio sistemom u kolima?Pa kradja se sprecava vadjenjem monitora kad se ostavljaju kola negde na duze. Posto imam garazu kod kuce a na poslu nesto slicno, nisam bas toliko ugrozen. Monitor se lako vadi, otkace se dzekovi i stavi se u dzep.Obd2 usb adapter stize uskoro, zajedno sa gps prijemnikom i ostalim addonima.Sto se tice zvuka, samo sam iz zvucne karte sproveo cinc do 4ch pojacala i dalje na zvucnike. Napred mi je fabricka mjuza, pozadi ultraS elipse i sve fino zvuci tako zajedno. Nisam mnogo zahtevan u tim stvarima, bitno mi je da se fino cuje a jacina i ne toliko ......Dve primedbe: malo mi je suvise chunky sve ovo oko monitora, bas bode oci. Druga stvar... Hard. Kapiram zasto, ali bas si ga napakovao sa izolacijom. Valjda se nece pregrevati.Kako mislis chunky? Mislis na ovu plastiku i nosac il sta? Da je monitor stajao paralelno s maskom bilo bi manje plastike okolo al bi bio i previse iskosen. Ovako je nagnut napred i dobro se vidi cak i sa zadnjeg sedista. Ako imas bolju ideju samo reci, sad sam ionako usao u fazon i mogu da napravim od poliestera sta god zamislis Oko diska je stavljen plasticni sundjer da amortizuje pokrete i ljuljanje. Naravno ostavio sam proreze ispod motora i elektronike. Posto je 2.5" varijanta predvidjena da radi u laptopovima a samim tim i da se trese, ljulja, drma, valjda mu nece nista biti .. videcemo vremenom Quote Share this post Link to post Share on other sites
igorralic 0 Posted December 27, 2009 Svaka cast na trudu,ali sta je sa ventilacijom? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vukasin 0 Posted December 27, 2009 Pa upali lepo covek da duva na soferku, bar meni tako stoji konstantno, stakla uvek odmagljena zimi, u kabini toplo (Ili leti hladno) i ne bije direktno u telo Super odradjeno! Ovo je tvoj auto s avatara? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sirius9 29 Posted December 27, 2009 Lepo lepo, meni se sviđa, da imam punto razmislio bi da mu stavim ovako nešto sigurno možda je samo nijansa boje malo drugačija ali nema veze, zamisli kako bi sve to dobro izgledalo obloženo belom kožom zajedno sa onim donjim panelom gde su komande za grejanje/hladjenje...Evantualno bi umesto tog hdd-a mogao da razmisliš o ssd-u jeste malo veći izdatak ali je zato brži i možeš da ga truckaš koliko i kako hoćeš a i ne greje se... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sirius9 29 Posted December 27, 2009 (edited) P.S. E baš mi dođe da prvo kupim ovako nešto a punta ću kasnije Nego, pogledao sam nekoliko klipova na jutjubu i nekako mi deluje da tvoj ima malo tromiji odziv, jel moguće da je do kompa? A drugo baš mi je sad pala ideja, da li bi možda asus eee bio malo bolje ili jeftinije rešenje??? isto 7" treba mu samo dodati foliju za tač skrin funkciju... čisto razmišljam...Da li taj sistem može da radi i kao telefon, da li je radio funkcionalan, hoćeš li dodavati kameru (dobra fora za parkiranje a i snimanje enterijera u slučaju... ne daj bože ... znaš onaj slučaj sa ludakom i OPC korsom)????EXTRA ideja, EXTRA Edited December 27, 2009 by Sirius9 Quote Share this post Link to post Share on other sites
podvarak 1 Posted December 27, 2009 @Sirius9: pa moze da se ubaci i quad core al nije poenta da ti potrosi akumulator za pola sata. Treba naci neki balans izmedju snage i potrosnje. Mislim da je dualcore atom @ 1.6GHz optimum. Sto se tice SSD-a, polako im pada cena, definitivno cu ih imati u vidu ako ovaj otkaze ... mada i ovi mali 2.5" diskovi su se dobro pokazali u auto uslovima, videcemo ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
rstefan88 0 Posted December 27, 2009 Svaka čast... Ovakvo nešto bih možda i ja odradio u stilu, taman ima mesto umesto fabrickog plejera... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sirius9 29 Posted December 27, 2009 @podvarak: slažem se za balans, naravno da bi neka jača mašina ubrzala stvari pa i potrošnju struje ali onako laički gledano, (nisam se baš nešto interesovao za atom tako da ne znam ni kakav je po pitanju performansi) dosta tromo radi ako gledaš da vrti samo os i centrafuse interfejs, možda bi trebalo malo da olakšaš taj xp, da poisključuješ dosta servisa koji se neće koristiti!!!Ne verujem da će taj hard otkazati, nije da će da leti po autu ili se vuče po putu... nego ssd bi dobro došao za os i programe a taj hdd bi iskoristio samo kao skladište (320Gb u ssd varijanti bi ipak bilo preskupo za ovako nešto).Sve u svemu super ti je to ispalo, svaka čas.A za telefon i radio (navigaciju), šta reče? Hoće li i to biti funkcionalno? Quote Share this post Link to post Share on other sites
podvarak 1 Posted December 27, 2009 Pa nije toliko sporo, 20sec koliko mu treba da se vrne iz hibernacije brzo prodje, dalje u radu sve radi okej, ne laguje i odgovara trenutno na touch. Na mp3car forumu ljudi stavljaju svasta, cak i amd geode ploce sa 500mhz cpuom.Proradice uskoro i fm tuner, gps, bluetooth (handsfree) i obd2 konekcija s kolima. Naravno sve to u sklopu centrafuse-a. Narucio sam te sitnice i cekam da mi stignu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
chikavili 511 Posted December 27, 2009 Sjajan posao, svaka cast.I ja sam razmisljao o nekoj slicnoj akciji, samo bi vise voleo da je neka varijanta na izvlacenje (poput dvd playera), kako bi zadrzao ventilacione otvore. Doduse, ometaju me nedostatak slobodnog vremena, kao i nedostatak para Ova cifra od 470€ se odnosi na konacnu cifru sa gps-om ili bez toga?Da li mozda nameravas da se bavis ovim i usluzno za druge, odnosno da "prodajes" ovo kod nas? Quote Share this post Link to post Share on other sites
NenadAleksic 0 Posted December 27, 2009 Sve pohvale za projekat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sirius9 29 Posted December 27, 2009 Kao što se iz priloženog može zaključiti, mislim da nije problem toliko ugraditi ceo sistem, problem je sa nabavkom delova kojima treba večnost da stignu do neke tamo srbije (a nabavka 10tak lcd-ova i svega ostalog je ipak velika investicija)... već je problem u postprodajnim peripetijama, naime dođe Zika, Pera, Mika... calne recimo 600 eurića i ode i evo ga nazad posle nedelju dve, uspeo je nešto da zezne, nabacio je neki virus, shebo je neki program, mislio je da može nešto da instalira sam pa je usput pokarabesio pola stvari koje su funkcionisale i tome slično... kod nas su svi stručnjaci za sve a kad im kažeš, dobro ostavite auto i 50 eurića do sutra, biće sredjeno onda naprave facu kao uuuuu, 50 eurića, mloooogo je brateee Pored toga ni sam Centrafuse nije besplatan a ako ugradiš krekovani naći će se neki idiot koji će namerno da te prijavi jer eto, nešto mu se nije svidelo pa se naljutio na tebe (ni krivog ni dužnog), to je sve u mentalitetu, od sto ljudi naći će se bar jedan takav da ti zagorča i pokvari biznis trajno ...Inače ideja je dobra ali se plašim da ako bi išao po PSu "gotov proizvod" ne bi koštao manje od 800 eurića... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Punto Abarth 18 Posted December 27, 2009 ...Dve primedbe: malo mi je suvise chunky sve ovo oko monitora, bas bode oci. Druga stvar... Hard. Kapiram zasto, ali bas si ga napakovao sa izolacijom. Valjda se nece pregrevati.Kako mislis chunky? Mislis na ovu plastiku i nosac il sta? Da je monitor stajao paralelno s maskom bilo bi manje plastike okolo al bi bio i previse iskosen. Ovako je nagnut napred i dobro se vidi cak i sa zadnjeg sedista. Ako imas bolju ideju samo reci, sad sam ionako usao u fazon i mogu da napravim od poliestera sta god zamislis pa sta znam, sve ovo oko monitora mi je jako debelo, da ne kazem neugledno. Nemoj pogresno da me shvatis, tesko da uopste moze ista bolje od toga sto si uradio, a da je na dohvat ruke i glat uklopljeno. Ja sam recimo nesto kapirao kako bih uklapao obicnu navigaciju, sa nekim vecim ekranom, i sve nesto mislim da bi bilo najbolje napraviti dedicated nosac (takodje izlive u poliesteru, i uklopljen u tablu) u onom bazencicu na sredini table, iznad ventilacije. Doduse, to je daleko za ruke.Jos jedared, svaka mast! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mans 1 Posted December 27, 2009 Sjajan projekat,i naravno odlican izbor software-a Centrafuse je fenomenalan...jos kada legne OBD skener i GPS reciver....pa kada se to jos upari sa nekim add on-om za Centrafuse(npr garmin PC) ijao Quote Share this post Link to post Share on other sites
Manfred 2 Posted December 27, 2009 nisam pametan, ali mozda treba razmisliti o EEEpc..btw svidja mi se shto se polako javlja i ovaj vid zabave u Srbiji Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted December 27, 2009 Da da, zadao si lep zadatak ostalima Evo malo sam gledao po netu i naletim na slicnu foru samo je ovde sacuvana i ventilacija Quote Share this post Link to post Share on other sites
igorralic 0 Posted December 28, 2009 Zaista si lepo uradio,ali nikada to ne bih uradio po cenu zatvaranja glavnog ventilacionog otvora.Kad se setim leta i klime...taj glavni je preko potreban. Quote Share this post Link to post Share on other sites
podvarak 1 Posted December 28, 2009 (edited) Sjajan posao, svaka cast.I ja sam razmisljao o nekoj slicnoj akciji, samo bi vise voleo da je neka varijanta na izvlacenje (poput dvd playera), kako bi zadrzao ventilacione otvore. Doduse, ometaju me nedostatak slobodnog vremena, kao i nedostatak para Ova cifra od 470€ se odnosi na konacnu cifru sa gps-om ili bez toga?Da li mozda nameravas da se bavis ovim i usluzno za druge, odnosno da "prodajes" ovo kod nas?Postoji 1DIN tft touchscreen varijanta dostupna i kod nas. U stvari to je thermaltake monitor predvidjen da se koristi u kucistu od kompa al ljudi ga ubacuju u kola opusteno. Mislim da mu je cena negde oko 200eur.E toliko peripetija i komplikacija ima oko svega ovoga, jedino sto mogu je da pomognem onom ko se odluci da sklopi nesto slicno ovako savetodavno a i pri samom procesu izrade koliko god mogu. Cifra od 470 ne obuhvata te dodatke. Oni idu naknadno (usb gps = 35USD, usb bt = 7USD, usb tuner = 20USD, usb obd2 = 29USD).Sto se tice same maske, ima par primera na netu kako su ljudi odradili. Neko je zatvarao ventilaciju neko ne, al mahom su svi farbali u neku totalno drugu boju. Meni je prioritet bio da se sto bolje uklopi u ostatak table, i sto se tice boje i sto se tice materijala. Mogao sam da je ofarbam i u tamno sivu boju okoline al onda bi ram monitora previse odskakao. Sto se tice otvora za vent, meni licno ne trebaju uopste. Letos sam isao na more puntom na 35C i gornji otvor ispod soferke zajedno sa bocnim mi zavrsava posao koliko god da je vruce. Takodje, jedna bitna stvar o kojoj treba voditi racuna je ugao gledanja. Monitor u ovoj crnoj glossy masci gore je prilicno horizontalan, ne znam kako se to odrazava na vidljivost.Najvaznije od svega je poceti s izradom, posle toga lako je skinuti masku i eventualno korigovati neki cosak il tako to. I ja imam u planu da napravim male korekcije i skinem smirglom sto je vise moguce okolo, kao sto je predlozio Punto Abarth. Negde sam cak cuo da postoje plasticne 2din maske za punta, mozda i to ne bi bilo lose preraditi ... Edited December 28, 2009 by podvarak Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted December 28, 2009 Od svega meni se najviše sviđa što je ekran osetljiv na dodir...Znači nema onog ogavnog ekrančeta po kojem se šara prstom, a što imaju svi ti netbookovi od 200-300 EUR. Ovo je mnogo elegantnije i prirodnije rešenje, kao kod preskupog Flybooka na primer... sve prstom.Zamisli sada možeš imati i Eper i Elearn i sva ostala pomagala (ovaj forum ) na ekranu dok čačkaš nešto oko kola... da ne pominjemo silne putne priručnike u PDF-u.Svaka čast, stvarno! Quote Share this post Link to post Share on other sites