Jump to content
FAS Goran
haze

Lybra - ugradnja multimedije / fabričke navigacije

Recommended Posts

Kad se već počelo pričati o muzici da ne otvaram novu temu. ni u jednoj od ove dvije lybre koje vozim nije došao cd-changer a i nisam imao želju da ga tražim. Jedno vrijeme sam koristio FM transmiter koji mi je vadio živce, kvalitet zvuka je katastrofa, kod vožnji na dalje destinacije miješaju se stanice moraš malo malo mijenjati frekvenciju, nemaš uvida u izbor pjesama itd. Surfajući po drugim forumina po najprije talijanskim kolega i ja smo se zainteresirali kako su drugi riješili pitanje multimedije u autu. (mislim da je kasetofon koji dolazi serijski u najmanju ruku sramota za ovakvo auto) .

Kolega čija je druga lybra je inače vrstan elektroničar, snimio je sve šeme ugradnje multimedie (neki su postavljali velike DVD playere, neki kupovali skupe uređaje-dosta snimaka ima i na you tube-, neki ugrađivali prekidače itd.) Uglavnom smo našli Media playere u Hong Kongu koji su dosta pristupačni cjenama 30-70$ sa poštarinom, stiglo je za 15-tak dana i da lismo se na posao. Bilo je dosta muke ali je vrijedilo. Inače playeri podržavaju sve bitnije formate tipa dvd, divx, jpg, mp3 itd, na njih se kopčaju USB stickovi i SD kartice, inače dolaze sa IR daljinskim koji smo jednom žicom uvezali na kasetofon (kraj ulaza za kasetu u kasetofon se nalazi mali krug koji je IR prijemnik). Ja sam svoj player ubacio u kasetu a kolega ispod središnje konzole tj. njegov je nedostupan za rukovanje pa je samo uzeo i provukao produžni USB kabal za stick.

Probaću da uplodujem par slikica ako uspijem da vidite kako to izgleda.

Pozdrav

11REuA.jpg 11RJtS.jpg 1mcfCi.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam upravo malo prije zavrsio razgovor sa jednim tipom sto prodaje Xcar link i za libru kosta 150 EUR/a. Preskup je uredjaj stvarno, mada ja imam CD charger u gepeku. Ali bih kupio neku varijantu kao sto ste vi trgovali, da moze i usb da se kaci, a dobra je i fora za VD DVD-e. Kako se to porucuje, odnosno gdje si to nabavio? Da li ima kod vas da se uzme? Da li se kaci umjesto Cd-a, posto nisam skidao radio u Libry, nisam imao potrebe.

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne spaja se tamo gdje se spaja CD changer, jer u ovom slučaju imaš i sliku. Znači mora se rastaviti kasetofon i postoji šema gdje se spaja video signal, to je sad mala nauka za mene. Naime kada se spoji video signal iz playera mora se napraviti switcher ili ti prekidač koji će lajički rečeno zaustaviti signal koji dolazi iz ECU-a automobila(bord computer) i ubaciti video signal iz playera. Mnogi su postavljali prekidače oko mjenjača dok smo samo kod jednog "lybriste" vidjeli da je za switcher koristio dugme TRIP na kasetofonu i taj smo primjenili, tj. držanje tipke TRIP par sekundi signal se prebaci na player. To je što se tiče videa, audio dolazi mislim na mjesto gdje se spaja changer, tj. AUX.

Sve je to divno kada se uradi mada postoji i ono ALI.

Mi smo uzeli uređaje koji imaju slagaću mislim komponentni izlaz a da bi sve bilo extra potreban je uređaj koji ima RGB izlaz tako da kod mene, ne znam koliko se primjeti na slikama preovladava zelena boja na LCD-u. Mada u principu mi to ne smeta, bitno mi je da mogu birati šta da mi svira i da je kvalitet zvuka vrhunski. To kolegu pojede jer hoće da sve funkcioniše vrhunski pa je nabavio djelove i hoće da pravi konvertor tog video signala (samo mu mrsko).

Uređaje smo kupili internetom na stranici dealextreme.com i za sada ih nisam vidio nigdje kod nas. Ma kinezi sve prave.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni to malo bolesno....Ne zamerite, ali i ovo što mi vazda svetli kao televizor mi odvraća pažnju, a kamoli uključena funkcija limitatora brzine za bljeskajućim crvenim svetlom i nepodnošljivim signalom... Još mi filmovi trebaju dok vozim. Čuvajte glave bre ljudi! Bolje televiziju gledajte kod kuće - nego u JENDEKU!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Gosp. Damjanoviću donekle se slažem sa vama, ne gledam skoro nikako filmove i spotove uglavnom se vrte mp3-ice a light je dosta smanjen, kada vozim žena uglavnom bira muziku nesmijem se buniti još pogotovo sada kada je u drugom stanju.

Pozdrav svima, gotov radni dan odo se malo oznojiti na fudbalu! :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima li neko savet kako spojiti Dvd na lybri da li muzicki uredjaj poseduje aux , ovo resenje mi se svidja ,da li je jos neko razmisljao o tome ,postoje klipovi na you tube u ali ne znam kako je povezano , ovo sa kasetom i prespojavanjem zvuci bas komplikovano ... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jednog interesantnog snimka,koga to zanima :geek: ,super-medijalizovane Lybre :w00t: ,kako je covek napisao u naslovu snimka,znaci lik je unutra natrpao,preko jednog uredjaja i mp3,dvd,usb,sd,tv tjuner i ne znam ni sam sta jos :huh:

uredjaj sa snimka,stvarno izgleda kompaktno :yes ,s obzirom sta sve moze i kakav je kvalitet prikaza slike na ekranu :clap: ,sad samo treba provaliti koji je to uredjaj, i da li ga ima negde na netu,pa ko voli nek izvoli :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma, za gledanje DVD-a i filmova i TV-a, mislim da je najprakticnije rjesenje kupiti lap Top 300 Eura i imas kada hoces i gdje hoces da gledas filmove i TV i sto god ti volja. Mene samo zanima da mogu da prikljucim neku uredjaj sa usbom ili memory card/om. A jeste fora imati DVD u automobilu, posebno na fabrickom ekranu, ali to su prepravke i cuda, ne znam koliko se to isplati raditi. Cak ni ne znam kakvog je kvaliteta ekran za gledanje DVD-a, nesto mi se ne cini da ima neku vrhunsku rezoluciju, ipak su to ekrani koji nisu namjenski pravljeni za TV i DVD, a pri tom je to tehnologija s kraja 20-og vijeka:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni najvise treba zbog muzike da na jednom flesu od 4-8 gb napakujem dosta kvalitetnog mp3 zvuka (320kbps) ili slicno i da mogu da biram pesme i menjam foldere na fabrickom ekranu , a ne da gledam rusku jakic i grand paradu kao sto Gdin Damjanovic kaze ,ja na toj muzici sigurno nisam odrastao, a ako tema nekog ne zanima ne mora da je prati .Imam lap top , nije to nikakvo resenje (robusan je , ne moze da se prikaci na fabricko ozvucenje ) treba mi bas nesto ovako kao sto je mik prikazao.

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma znam, nego samo kazem, auto nije predvidjen za TV DVD i ostale stvari, onaj ekran nije naopravljen za to. Ako hoces da gledas DVD ili TV ti fino uzmi laptop, parkiraj se pored puta i uzivaj gledajuci film :) a kupi manji lap top :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče multimedije i Lybri, najjeftinije a najbolje rešenje je spajanje nekog MP3 playera (koji se sakrije) na Audio ulaz centralne jedinice. Tako da bi komande tog playera bile spojene kada radi na komande centralne jedinice, a negde na centralnom grebenu napraviti USB port i spojiti ga sa playerom (kao u novoj Delti staiš još onaj fency windows stiker). Ja sam se opredelio za cd charger, mada sam bio naklonjen i onoj gornjoj varijanti. Nisam posedovao nikakvu shemu uređaja pa ne bi bilo loše da je stavite ovde da se i mi malo sa tim igramo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uparvo se ja rešavam da odem do radio majstora i da napravim neku kobnaciju sa flešom i mp3 plejerom. neće se videti mp3, imaće samo port ulaz za fleš i gotova stvar. od Nove godine idem kod audio mahera da se raspitam se pta i kako, izveštavam odmah. Šemu ne znam da li ću da dobijem, ali ću sve fotografisati sigurno.

Čak imam ideju kako bi to moglo i provizorno da se napravi a da VALJA: Postojeći FM transmiter ne bi bio TRANSMITER" nego samo player (što on u svojoj osnovnoj funkciji i jeste). Izlaz za slušalice bi se povezao sa AUX ulazom.izlazom na ledjima uredjaja i eto kombinacije da se FM segment tog "gonca" potpuno zaobidje, (koji mu najviše i smeta), a da preko AUX-a dobije kablovsku direktnu vezu. Nema šuma, smetnji - čist signal!. Ako li se impedance ne slažu, majstor će da ih prilagodi: mikrootpornici su čudo. Jedino što bi bilo vidno je 10 cm crnog kabla sa džekom od slušalica koji bi izlazio ispod pepeljare u donjoj polici i kada treba da se sluša željena muzika, samo se gurne u upaljač "kinez" fleš je već na njemu, i spoji se sa džekom od slušalica. Automatski se aktivira AUX izlaz i eto muzike kako Bog zapoveda.

napomena: kad se gurne džek od slušalica u transmiter - aktivira se skretnica koja emituje digitalni signal u slušalice, pa vi u slušalicama čujete besprekoran ton bez šuma. Znači sam predajnik u kinezu se parališe, tako da talasna dužina na radiju koja je bila prilagodjena transmiteru može biti podešena na neku drugu stanicu) E takav - digitalni signal u AUX! (cvik slušalice - makazama i mesto njih džek za AUX)

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo par korisnih linkova na kojima mozete skinuti el sheme konektora koji pretvara Lybrin displej u sta god pozelite,doduse text je na bratskom nam italijanskom :lol: ,ali sve oznake oko konektora i na shemama su univerzalne

http://www.divshare.com/download/launch/8734187-a9f

http://www.divshare.com/download/launch/8734394-148

http://www.divshare.com/download/launch/8734173-772

a evo nesto i za ljubitelje MP3-ija,to jest kako da na vec postojeci dzek za CD sharzer povezu MP3 player,preko zice i chincheva i uzivaju u omoljenim im pesmama

http://www.divshare.com/download/launch/8733259-5fb

ovde je link,gde su dobri ljudi :clap: sa VIVA-LANCIA foruma( http://www.viva-lancia.com/lancia_fora/index.php )

ostavili jos mnogo interesantnih stvari o prepravkama i neslucenim mogucnostima :yes sa multimedijalnim sistemom Lancie Lybre

http://www.divshare.com/download/8734269-7a1

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo nekih stvarcica na italijanskom E bayu koje imaju veze sa ovom temom :whistle:

-kabl za MP i I pod :geek:

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item2301a283d4

-interfejs za video povezivanje na fabricki uredjaj i displej Lancie Lybre :w00t:

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item1c0f26e0bd

a pomocu njega mozete na fabricku muziku,da povezete na primer ovo chudo :nuke: koje prima USB i SD i pritom ima i TV tuner,naravno pravljeno je za kola,kinezi su majka

http://www.made-in-china.com/showroom/lind...D-MMC-Slot.html

inace isti ti kinezi :respect: prave gomilu orginalnih,fabrickih GPS/AUDIO/DVD/CD i ko jos zna sta uredjaja za razne marke automobila

http://www.made-in-china.com/showroom/lind...-catalog-1.html

-orginalni,preskupi :( audio uredjaj sa telefonom i navigacijom za Lanciu Lybru

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item2a03dbcdf0

-orginal Bose :p za lybru SW

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item359eddd386

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item5ad5d2e504

-ovo moze i za limuzinu :yes

http://cgi.ebay.it/Auto-Ricambi-e-Accessor...=item56384d3d7b

Svuda pri porucivanju ovih kablova,narocito treba naglasiti da li Vasa Lancia Lybra ima navigaciju ili ne i da li ima cd sharzer ili ne,da bi ljudi koji ih prodaju znali sta da Vam isporuce,bar sa ja tako razumeo na italijanskom.

Sto se tice povezivanja kablova :coffee: ,ova varijanta za mp3/i pod je laganezi :D ,ali za ovaj video interfejs,italijani kazu da je lagano :X i salju uputstvo,mada mi nesto gaovori da bi to trebalo da uradi strucno lice :o ,da bi sve radilo kao treba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mik, svaka čast na linkovima!

I ja nameravam na neki način da rešim problem puštanja mp3-ja.. za sada je FM transmiter privremeno rešenje.

Našao sam jedno zanimljivo rešenje među ovim prethodnim linkovima. Ideja je da se od postojećeg kabla za CD šaržer napravi AUX ulaz. Ovim se izbegava demontiranje i vađenje radija, što me posebno raduje. :D

A taj kabl za šaržer mislim da većina nas ima na Lybrama, ima i račvu koja se kod mene nalazi u kutiji s osiguračima levo dole od volana. Evo ga link gde je opisano kako se to rešava:

http://www.divshare.com/download/8287346-59b

Meni ovo deluje kao krajnje jednostavno i OK rešenje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ita mi je namera.... Naravno, počinjem raznišljanje od svima nama dobro poznatog kineza-transmitera i svima nama dobro poznatih njegovih nedostataka - konstantnog radio šuma, na bilo kojoj predprogramiranoj frekvenciji na radiu.

Elem, bočni ulaz u FM transmiter pretstavlja izlaz za slušalice. Priimenom MIK-ovog kabla (prvi naveden u primerima) - eliminišem izlazni signal prema odašiljaču, i ceo zapis se usmerava na kabl. Kabl sa muškim, mikro slušaličnim džekom se povezuje za izlaz iz pojačala radio uredjaja (potrebno vaditi radio)

Druga varijanta, bez MIK-ovog kabla, ali sa kablom koji na jednom kraju ima mikro slušaličnu mušku vezu, a na drugom DIN-ovu šestopolnu simetričnu žensku vezu. Ovaj deo treba da "sačeka" izlaz iz CD changera (koji mi je u prtljažniku)

18DiGi.jpg

Ima li iko predstave da li je ovo moguće??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne vidim sto ne bi bilo moguce :huh: ,i siguran sam da je zvuk preko zice uvek bolji icistiji od Fm talasa :w00t:

Gosn.Damjanovicu :welcome: ima i treca varijanta :yes ova koju je pomenuo LybraJTD :thumbup: (post pre Vaseg)

To je spoj kabla za CD sharzer i kabla koji izlazi iz radija ;) a spoj se nalazi ispod volana,pored kutije sa osiguracima :coffee:

bar sam ja tako razumeo njegovu fotku sa linka :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super ljudi sad imamo neki info i smernice kako i sta bi moglo da se napravi ... Ja i dalje nemam ideju koji telefon da okrenem da mi to neko spoji prespoji ako neko od vas nabavi neki kontakt gde bi sve to moglo da se zavrsi ili ko prvi nesto napravi od ovoga bilo mp3 player ili ovu malko zahtevniju video pricu neka javi

Edited by LanciaFreak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da vam javim - uspeo sam da na napravim AUX ulaz na svojoj Lybri!

Koristio sam uputstvo sa linka: http://www.divshare.com/download/8287346-59b

Za 450 din. u Radio Klubu (Timočka ulica) kupio sam:

- 8-polni ženski DIN konektor

- običan 3.5mm muški stereo audio konektor (plus adapter na 2.5mm)

- 2m kabla (ovo je previše, al nema veze)

uzeo lemilicu, spojio po uputstvu i.... RADI!!!

Kabl sam spojio na već postojeću račvu od CD šaržera. Na drugi kraj kabla sam povezao MP3 plejer. Zvuk je izvanredan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li ti rade komande na volanu i tabli ? Da li je lybrin displej u funkciji ? Kako se napaja mp3 plejer , jer preko baterije ? koliko ona traje sati ? Hvala na odgovorima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Displej je u funkciji u smislu što napiše "AUX" gde inače piše "RADIO" ili "CD".... Dakle, nema imena pesama i sl, Lybrin radio je tu samo da pusti zvuk sa uređaja koji priključiš. Na volanu rade samo komande za jačinu zvuka/mute/mode

Ja sam spojio običan Mp3 plejer u koji ide jedna AAA baterija, a idealno bi bilo da ga spojim sa izlazom na FM transmiteru, ali nažalost taj izlaz ne radi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elem, bočni ulaz u FM transmiter pretstavlja izlaz za slušalice. Priimenom MIK-ovog kabla (prvi naveden u primerima) - eliminišem izlazni signal prema odašiljaču, i ceo zapis se usmerava na kabl. Kabl sa muškim, mikro slušaličnim džekom se povezuje za izlaz iz pojačala radio uredjaja (potrebno vaditi radio)

Nažalost na FM transmiteru bočno je audio ULAZ a ne izlaz za slušalice (i ja sam tako mislio al nije).

Tako da ta varijanta nažalost na radi. :crybaby:

Probao sam da Sony-jev MP3 plejer vežem na napajanje preko USBa, ali MP3 plejer kad krene da se puni prestane da pušta pesme... :veryangry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...