Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
BORG

Vansezonska nabavka pneumatika ?

Recommended Posts

Pozdrav svima, :welcome:

vidim da ovde ima dosta vas koji posedujete setove zima/leto: zanimaju me vaša iskustva sa vansezonskom nabavkom pneumatika :

1. tipa jel se više isplati kupovina zimskih setova leti, odnosno letnjih zimi – pre svega sa tačke isplativosti ( jel spuštaju naši prodavci ove cene van sezone ?)

zatim postoji li problem "zaostalih" guma – u smislu previše starih guma (i kad je nova guma stara???) :question:

2. realnost skladištenja setova pneumatika :

postoje pravila za skladištenje tipa vlaga, protok vazduha, rotacija na min svakih nedelju dana, ne držati položeno, ne na felnama itd ...

dakle : gde držite dodatne setove - rezevnih pneumatika ? (većina nas živi u stanovima i kuburi sa prostorom...) :question:

pitam jer su se meni deformisale gume sa MTB jednu sezonu koju nisu bile na bajku ... :whistle:

Na terasi držim gume, prekrivene. Pre su bile na polici, svaka za sebe položena, ali sad me mrzi da ih dižem pa stoje sve 4 jedna na drugoj, na felnama, naduvane kao za vožnju. Nisam imao nikad problema.

Zimski set je imao od marta meseca do pre neki dan puna 2.0 bara u sva 4 točka (2 Michelina i 2 Wintere).

Isto i kod mene, stoje sva četiri jedan na drugom kako sam ih skinuo sa kola, samo sam ih oprao. Tako već drugu sezonu. Okrećem ih jednom u 2 meseca, kada se setim. Stoje u podrumu gde temperatura nikada nije u minusu...

Edited by etibor

Juce sam stavio zimske miselinke.Ovo je druga prica.Nema vise skijanja.

Naravno da je vazna starost gume.Vremenom gubi one karakteristike koje je cine dobrom.

Bas letos sam bio u servisu "Danko",hteo sam da menjam gume.Prvu stvar koju su pogledali na mojim NEKORISCENIM gumama je godiste gume.

Ok hvala; znači mogu bez bojazni da se drže kako kome odgovara,

ali izgleda da niko ne nabavlja zimske leti ili letnje gume zimi, pa ni nema nekih iskustava ...

kapiram da je to zbog naših "profi" trgovaca koji umesto da spuste cene prošlosezonskih pneumatika, oni ih povuku u magacine i onda ih kad opet dođe njihovo vreme iznesu po "pristupačnim cenama" ???

ista je priča i sa skijama, bajkovima, a o garderobi da ni ne trošim tastaturu ... e evropo daleko li si ....

Po mom iskustvu, bolje je kupovati u sezoni. Znaci zimske gume zimi, jer proizvodjaci izbace noviji model ili konkurencija izbaci noviji model, pa se cene malo koriguju.

Ja sam oba seta guma kupio u sezoni i oba puta imao popust (Fulda me je kostala tipa 150 din/kom skuplje nego Tigar)

Sto se cuvanja tice stoje na terasi pokrivene da ne kisnu, 2x2. Kad ih skinem, operem ih i naprskam neki sprej za zastitu gume i povremeno ih okrenem.