Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
kole

Gilles Villeneuve

Recommended Posts

Joseph Gilles Henri Villeneuve, poznatiji kao Žil Vilvev (Gilles Villeneuve) (January 18, 1950 – May 8, 1982) je bio kanadski vozač. Pre prelaska na trkačke jednosede takmičio se u snowmobile trkama u rodnom Quebecu. 1976 prelazi u američko kamadsku Atlantic Formulu gde postaje šampion.

Već sledeće godine dobiva angažman u F1, McLaren, a pred sam kraj sezone prelazi u Ferrari gde već u drugoj sezoni agresivnim, atraktivnim vožnjama postaje miljenik Tifoza. Ostvaruje prvu pobedu na domaćoj stazi, Kanada.

1979 biva vicešampion u sjajnom Ferrariju 312 T4 i učestvuje u osvajanju klupske titule. Prventstvo je osvojio njegov stariji klupski kolega Amerikanac Jody Sheckter koji je sam na kraju priznao da je u timu postojao brži (kako to u Ferrariju ume da bude Villeneuve kako mlađi je strikno bio II vozač).

Sledeće 1980 godine 312 T5 je bio samo bleda senka prošlogodišnjeg bolida 312 T4. Villeneuve uspeva da osvoji svega 6 bodova.

U Ferrariju se priprema novi V6 turbo za 1981 sa oznakom 126CK. Villeneuve dobija za klupskog kolegu prgavog Francuza Didier Pironija. Posle osvajanje tek 7. mesta ali i dve pobede, preležanih dečijih bolesti u Ferrariju se spremaju za tituli 1982. god. sa unapređenim 126C2.

Nakon 3 trke na VN San Marina poštujući naredbu šefa, Comentadorea Eca Ferrarija da uspori pošto je trka bila već gotovo dobijena biva preteknut od klupskog kolege koji nije poštovao dogovor, izbija žestoka svađa. U toj atmosveri na kvalifikacijama za VN Belgije Pironi ima bolje vreme. Nemogavši da se pomiri sa tim Villeneuve izlazi na stazu i usvom maniru, brutalno, pokušava da preleti stazu. Pred kraj pravca ispred šikane naleće na osetno sporijeg Joshana Massa, posle čega poleće, rotira se i udara u zaštitnu ogradu pri brzini od 240 km/h.

Tadašnja cevasta konstrukcija bolida nije mogla da izdrži takav udarac. Bolid se bukvalno prepolovio. Kraj je nažalost bio tragičan.

Ferrari osvaja titulu konstruktora bez Villeneuva nažalost. Te 1982 on je bio prvi vozač.

Trkačka staza u Montrealu za VN Kanade nosi njegovo ime. Bio je jedan od omiljenih vozača velikog gazde Enca Ferrarija. Pored timske test staze u Fioranu nalazi se njegova bronzana bista. Na trećem startnom mestu velike nagrade San Marina, trke gde je zadnji put startovao, njemu u čast nalazi se kanadska zastava. Krivina na stazi Zolder, Belgija nosi njegovo ime.

Gilles Villeneuve 1979 Imola

11vPKi.jpg

Gilles Villeneuve 1979 Dijion

EvICS.jpg

Gilles Villeneuve 1981 Monza

11yrmJ.jpg

Jedan od najlepših dvoboja u F1 Villeneuve/Aroux VN Francuske 1979

na 3 točka 1979

Monaco 1980

Belgija 1982

Edited by kole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...