Jump to content
Sign in to follow this  
kole

2 POČETAK

Recommended Posts

Formula 1 tj. F1 ili FIA Formula Jedan Svetski Šampionat (FIA Formula One World Champinchip) predstavlja najelitniji šampionat u organizaciji FIAe.

logo F1

4xIqi.png

FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) je osnavana 1904 god. kao neprofitabilna asocijacija koja treba da predstavlja i štiti interese u to vreme motornih vozila i korisnika automobila, ali je poznatija kao asocijacija pod čijom se organizacijom održavaju mnoga automobilska takmičenja

logo FIA

4xyrJ.png

Prvi šampionat Formule 1 održan je 1950 god. Premijera je bila na stazi Silverstone GB. (bivši aerodrom iz drugog svetskog rata), iako su pojedinačne trke po pravilima formule 1 održavane još od 1946 god., kada su doneta pravila nazvana FORMULA 1. Preteča Formule 1 je Grand Prih Motor Racing, trke koje su se održavale još od 1920 god. Naziv (Grand Prix) Velika Nagrda za svaku trku u šampionatu F1 zadržan je do danas. Pravila FORMULA 1 se odnose na: konstrukciju automobila i motora, pravilnik odražavanja trka i standarde koji se moraju poštovati. Broj 1 od samog početa pokazuje želju FIAe da to bude najvažnijee takmičenje u automobilizmu. Učešće u Formulu 1 uzeli su tada već dobro poznati proizvođači automobila i učesnici trka: Alfa Romeo, Maserati, Mercedes i jedno novo ime koje će obeležiti ovaj sport i postati sinonim za njega Ferrari.

Edited by kole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×